ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε

Σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο...

Eurokinissi

Εντός των επόμενων δύο - τριών ημερών η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς το αν θα φέρει στην ελληνική Βουλή για συζήτηση και έγκριση τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν (με τις διαδικασίες «κατεπείγοντος» και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), που κατάγγελλε απ' τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», δήλωσε επ' αυτού: «Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις μέρες - επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα - θα το αποφασίσουμε και θα το μάθετε και εσείς»...

Απέφυγε μάλιστα να απαντήσει για το αν η επικύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα γίνει τελικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες που θα το ανακοινώσουμε. Εχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο, τρεις ημέρες», απάντησε στο σχετικό ερώτημα.

Καθώς η κυβέρνηση δείχνει απροθυμία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, τα διάφορα σενάρια γύρω απ' το συγκεκριμένο ζήτημα καλά κρατούν. Βουλευτές φέρεται να εισηγούνται τη μη εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία αυτή, καθώς κάτι τέτοιο... θα τους εξέθετε, ενώ κατ' άλλους θα επέσυρε νομικές δεσμεύσεις με ακαθόριστες συνέπειες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που φέρεται να καταψήφισαν ή να επέλεξαν λευκό στην ενδεικτική ψηφοφορία που ζήτησε προχτές, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις. Βουλευτές που όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν αυτή τους την επιλογή, τηρώντας την ίδια στάση, εφόσον η συμφωνία έρθει κανονικά για έγκριση στη Βουλή. Ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε «κατά» στην ΚΟ, η οποία μάλιστα προ ημερών είχε αποφανθεί ότι «αυτή η Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει»!

Το θέμα απασχόλησε τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για «νομικό και όχι πολιτικό» ζήτημα. Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου ψηφίστηκε απ' τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη και άρα δεν συντρέχει λόγος μιας νέας ψηφοφορίας!

ΚΚΕ: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Για το ζήτημα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων.

Η θέληση του λαού μας για απαλλαγή από την πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια, μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο με την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων κ.λπ. είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού μας σ' αυτήν την κατεύθυνση».

  • Το αίτημα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ενημέρωσή της και για έγκριση διατυπώνει και ο Ευ. Μεϊμαράκης σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλ. Τσίπρα. Σχετική Ερώτηση κατέθεσε και η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη. Να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους πιστωτές στο Γιούρογκρουπ ζητά και το ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες για τη διαχείριση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων

Συζήτηση για τις εξελίξεις έγινε χτες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ηπιότερων τόνων, καθώς το κλίμα είχε «αποφορτιστεί» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου μετέχουν πολλά απ' τα μέλη της. Για το λόγο αυτό μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί σαρωτικές αλλαγές στη σύνθεσή της. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της, το Σαββατοκύριακο, θα ψηφίσει νέο Γραμματέα (προερχόμενο πιθανότατα απ' τη μειοψηφία) και νέα ΠΓ, σαφώς μικρότερη (ίσως 11μελή).

Δεν έλειψαν, βεβαίως, διαμαρτυρίες στελεχών που δεν μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε στην κυβέρνηση, για πλήρη παραγκωνισμό των οργάνων και των κομματικών διαδικασιών, τη στιγμή που καλούνται να βάλουν πλάτη στον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετέφερε την κύρια υπερασπιστική γραμμή των κυβερνητικών επιλογών, επιχειρώντας να κρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, υποστηρίζοντας: «Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτήν τη μάχη στόχο έχουμε: Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό (...) να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα ... να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα άρθρο, με το οποίο, ενώ εμφανίζεται να επικρίνει πλευρές της συμφωνίας, την ίδια ώρα, με δεξιοτεχνία, ζητά στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης στο όνομα της διαπραγμάτευσης που τάχα συνεχίζεται... Το άρθρο υπογράφουν ακόμα ο επί χρόνια συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα Σ. Λαπατσιώρας και ο καθηγητής Δ. Σωτηρόπουλος. Υποστηρίζουν πως η συμφωνία αποτελεί «ανακωχή», ότι οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαμορφωθούν το επόμενο τετράμηνο, ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα και καλούν την κυβέρνηση να κάνει ...«έφοδο προς τα εμπρός», όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, εντός πάντα του πλαισίου που την αναπαράγει, της εξουσίας του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις, οι αρθρογράφοι αναφέρουν ότι με τη συμφωνία «το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό, ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση», κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία και αντιφατικές τακτικές του υπουργείου Οικονομικών, όπως απουσία σοβαρού σχεδίου, ότι «έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος» που «αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό» κ.ά. Ακόμα, υποστηρίζουν πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει την προφανή υποχώρηση και την αναγκαστική αλλαγή του προγράμματός της ως "νίκη", αποτελεί κακό σημάδι για τη συνέχεια», καλώντας την να πει την αλήθεια, «να ξεκινήσει από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη», όπως γράφουν, καλλιεργώντας αυταπάτες για ενδεχόμενο... «φιλολαϊκής» στροφής στο μέλλον.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι δυσαρέσκεια προκάλεσε σε κυβέρνηση και κόμμα η πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να καλέσει χτες σε σύσκεψη την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου, όπως υποστήριζε, να ενημερώσει κυρίως τα νέα μέλη της για τις διαδικασίες και τη λειτουργία της Βουλής. Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, τη σύσκεψη πήρε υπό τη σκέπη του ο γραμματέας της ΚΟ Χρ. Μαντάς, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν ...αθρόα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «συνεννοήσεις» με τις ΗΠΑ και για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το ζήτημα της προσέλκυσης αμερικανικών κεφαλαίων με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες συνεχίζει απαρέγκλιτα παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προστίθεται στην ατζέντα των απευθείας συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν προχτές στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amanda Sloat.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «η κυρία Sloat ζήτησε να ενημερωθεί για τις οικονομικές εξελίξεις, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, για τον τρόπο που θα καλυφθεί το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό του 2015, καθώς και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων». Εταξε, μάλιστα, από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης «ακόμα περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα ώστε οι Θεσμοί να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία» στις απαιτήσεις τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Οπως αναγνωρίζουν μάλιστα στο ΥΠΕΞ, με την Αμερικανίδα αξιωματούχο «συζητήθηκε, τέλος, το θέμα της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Ελλάδα και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρότεινε στον κ. Τσακαλώτο να συναντηθεί με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ