ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεκδικούμε ανάκτηση των απωλειών, παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες

Συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, άνεργοι και αγρότες σχολιάζουν στον «Ριζοσπάστη» τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ

Η συμφωνία της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ συνιστά συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, που συνθλίβει το μέλλον του λαού και της νεολαίας

MotionTeam

Η συμφωνία της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ συνιστά συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, που συνθλίβει το μέλλον του λαού και της νεολαίας
Με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, ο «Ριζοσπάστης» ζήτησε από ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων ένα σχόλιο σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για το χώρο όπου ο καθένας αναπτύσσει δράση, μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς. Ακολουθούν οι δηλώσεις τους.

***

Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

«Η συμφωνία της συγκυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά θα εντείνει τις αρνητικές συνέπειες στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρακτικά, με τη συμφωνία αυτή συνεχίζεται η ίδια πολιτική που προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, μέσα από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτό σηματοδοτούν η συνεχής μείωσης των κονδυλίων για τις αγροτικές ενισχύσεις, η συνέχιση της ΚΑΠ, η άγρια φορολόγησή μας, τα χαράτσια που παραμένουν.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, το συνεπές κίνημα των αγροτών προτάσσει αιτήματα όπως: Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020. Κατάργηση όλων των περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Να μην ισχύσει η άγρια φορολόγηση σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης, κρίσιμο για μας είναι να διαχωρίσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση από το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και με ευθύνη του κράτους να αγοραστούν τα προϊόντα που έμειναν απούλητα λόγω του εμπάργκο και να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ.».

Νίκος Κεραμίδης, άνεργος

«Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε αλλά δεν άλλαξε και η πολιτική που ακολουθεί. Ειδικά για τους ανέργους, μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, που επί της ουσίας είναι επέκταση του μνημονίου, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το επίδομα ανεργίας, για όποιους το παίρνουν, είναι κουτσουρεμένο και σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνει ούτε για τα καθημερινά έξοδα.

Ταυτόχρονα, τα χαράτσια έρχονται απανωτά και κάνουν δυσκολότερη τη ζωή μας, η επίσκεψη στα νοσοκομεία γίνεται με δυσκολία γιατί τις περισσότερες φορές είμαστε ανασφάλιστοι, η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται και αυτή με δυσκολία. Οπως προκύπτει από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το "μέλλον" που επιφυλάσσουν για εμάς τους άνεργους είναι "μια από τα ίδια", δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, συνέχιση της περιπλάνησης ανάμεσα στα διάφορα προγράμματα υποαπασχόλησης και ξανά πίσω στην ανεργία.

Γι' αυτό συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μέσα από τα συνδικάτα μας και τις Επιτροπές Ανέργων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως: Κάλυψη και επιδότηση σε όλους τους άνεργους για όσο διαρκεί η ανεργία, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, όσο διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε, επίσης, επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, καθώς και αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο».

Παντελής Τάτσης, πρόεδρος Πανελλήνιας Οργάνωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

«Το συνταξιουχικό κίνημα μένει αδιάφορο μπροστά στη φιλολογία και την προπαγάνδα της αναμονής και της υπομονής. Ζητά -και θα παλέψει- ανατροπή του οπλοστασίου των προηγούμενων κυβερνήσεων με το οποίο θωράκισαν την πολιτική της ΕΕ και τις επιταγές της τρόικας. Χωρίς κατάργηση αυτού του πλαισίου, που κατέστρεψε τη ζωή του ελληνικού λαού, οι συνταξιούχοι δε θα μείνουν ήσυχοι. Θα παλέψουν, όπως και μέχρι σήμερα, για την ικανοποίηση του πλαισίου που είχαν έως τώρα. Δηλαδή για την αποκατάσταση των συντάξεων -συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της 13ηςκαι 14ης σύνταξης-, κατάργηση της βαριάς φορολογίας και δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Διεκδικούμε ακόμα: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, άμεση επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 χρόνων, επαναφορά όλων των προγραμμάτων λουτροθεραπείας, άμεση απονομή των συντάξεων, άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας, να καλύψουν το κράτος και το κεφάλαιο τις ζημιές από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

«Η νέα συμφωνία σηματοδοτεί τη συνέχιση του γνωστού αντιλαϊκού κατήφορου και για τις γυναίκες. Συνεχίζεται ακάθεκτη η πολιτική της "ευελφάλειας" που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ: Τα τετράωρα της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, η εποχική απασχόληση, όλες οι μορφές εργασίας που καταδικάζουν τις γυναίκες σε μισή δουλειά και θέτουν στο στόχαστρο τη μητρότητα. Με την αναγνώριση όλων των ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων συνεχίζεται, επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες, ιδιαίτερα για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να μη συμβιβαστούν με τις απώλειες των κατακτήσεων που τους αφαίρεσαν ΕΕ και κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, να μη δεχτούν τη ζωή με ψίχουλα αλλά να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της, προτάσσει μια σειρά αιτήματα όπως:

Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες. Να καταργηθούν οι νόμοι που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μέτρα αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας. Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες. Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Πλήρης, δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες, χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις».

Βέτα Πανουτσάκου, δημόσιος υπάλληλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

«Η συμφωνία σημαίνει ότι δε θα καταργηθεί το μισθολόγιο - φτωχολόγιο, δε θα γίνει επανακατάταξη των υπαλλήλων σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, δε θα ξεπαγώσουν τις ωριμάνσεις, δε θα καλυφθούν οι μισθολογικές απώλειες. Σημαίνει και άλλες περικοπές σε άδειες, ασθένειες, υπερωρίες κ.α. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουμε καλά ότι η "κινητικότητα", η "αξιολόγηση", η μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ κλπ. σημαίνουν σύνδεση μισθού και θέσης με αξιολόγηση και παραγωγικότητα. Ενώ όταν μιλάνε για "πρόωρη συνταξιοδότηση" εννοούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα χτύπημα της μητρότητας.

Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε λεπτό αναμονής και επανάπαυσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο μπαίνουν μπροστά και καλούν σε πάλη για: Ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του νέου μισθολογίου - φτωχολόγιου (Ν. 4024), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, άμεση επαναφορά όλων των διαθέσιμων και των απολυμένων στις θέσεις τους, κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για την "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, για το "Νέο Σχολείο" και την "αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε ακόμα κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σταμάτημα όλων των ιδιωτικοποιήσεων τομέων και αρμοδιοτήτων, κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επιστρατεύουν αγωνιζόμενους υπαλλήλους».


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ