ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μουρσελάς Νίκος
Μουρσελάς Νίκος
φωτό 1

Στο σύντροφο - συναγωνιστή - φίλο ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ, που τόσο νωρίς και τόσο άδικα «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 18 Γενάρη 2015 από τροχαίο δυστύχημα, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εμάς που για χρόνια συμπορευτήκαμε μαζί του στους αγώνες του ΚΚΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προσφέρουμε στη μνήμη του 120 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων.

Σύντροφε, συναγωνιστή, φίλε Κώστα, η αταλάντευτη και χωρίς ιδιοτέλεια αγωνιστική σου στάση, η σεμνότητα και η αυταπάρνηση, η ευγένεια και το χαμόγελό σου, το σύνολο των κομμουνιστικών αξιών που πρέσβευες, θα μας συντροφεύουν πάντα στους αγώνες μας «για μια άλλη παιδεία, λαϊκή, για μια κοινωνία που ο εργάτης θα διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει».

Κατερίνα Καμαρέτσου, Θανάσης Κωσταγιάννης, Γιάννης Σταύρου, Τάσος Τόκας, Δημήτρης Φασούλας, Ζώης Φασούλας.

  • Οι Οργανώσεις της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ προσφέρουν το ποσό των 1.284 ευρώ που συγκεντρώθηκε από συντρόφους και φίλους, στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ, για οικονομική ενίσχυση του Κόμματός μας.
  • Στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ, οι σύντροφοι και φίλοι από το Περιστέρι, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Περιστερίου, όπου ανήκε οργανωτικά, προσφέρουν το ποσό των 445 ευρώ, για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.
  • Σύντροφοι και φίλοι από τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, ο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», προσφέρουν στη μνήμη του σ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑ 155 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου.

***

φωτό 1

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 24 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αλησμόνητος σύντροφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ. Μια πορεία αταλάντευτη, αθόρυβη, αγωνιστική στον ανηφορικό δρόμο της ζωής του, ως δάσκαλος, νομικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, πάντα δίπλα στο λαό μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ στο αγαπημένο του Κόμμα, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης.

Τόνια Χαρατσίδου

***

φωτό 2

Στη μνήμη της συζύγου μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ (ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΗ), της κόρης μου Μαρίας και του φίλου μου ΑΥΓΕΡΗ ΑΥΓΗΤΙΔΗ, προσφέρω 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

Χ. Αιχμαλωτίδης

***

φωτό 1

Αγαπημένε μας θείε, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΤΣΟΥΡΗ. Γεννήθηκες στην Κληματιά Ιωαννίνων. Πέρασες πολύ δύσκολα χρόνια μαζί με τα αδέρφια σου όταν μείνατε μόνα σας γιατί ο πατέρας σας πίστευε στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του. Γι' αυτό το λόγο εξορίστηκε 16 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αη Στράτης, Μακρόνησος, Κέρκυρα, Γυάρος κ.ά.). Από μικρός γαλουχήθηκες με τις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ, έχοντας μπροστάρη τον πατέρα σου και στάθηκες πιστός φίλος και οπαδός του, σε όλη σου τη ζωή. «Εφυγες» από κοντά μας στις 13/2/2015. Με πόνο καρδιάς σ' αποχαιρετούμε. Θα σε θυμόμαστε και θα σε έχουμε στην καρδιά μας πάντα.

Στη μνήμη σου, αντί για στεφάνια, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Ιωαννίνων, 125 ευρώ.

Τα ανίψια σου: Λιάκος Ιωάννης, Θάνος Κων/νος, Θάνος Τάκης, Σκάρας Νικόλαος.

***

φωτό 2

Οι: Λευτέρης Κατσαρής και Αχιλλέας Κατσανάκης από τη Ναύπακτο, στη μνήμη των συναδέλφων τους, φίλων και συναγωνιστών τους, ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΕΖΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΣΕΛΑ, προσφέρουν στο ΚΚΕ 400 ευρώ ενίσχυση.

***

φωτό 1

Στις 2 του Μάρτη συμπληρώνονται 40 μέρες απ' όταν «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας αδερφή και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ. Από νεαρή, επηρεασμένη από τον αντιστασιακό και, έπειτα, Μακρονησιώτη αδελφό της, μπολιάστηκε με τις ιδέες του κομμουνισμού και ποτέ δεν τις απαρνήθηκε. Ακόμη και τις τελευταίες μέρες της ζωής της, όταν πια η υγεία της είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα, παραπονιόταν που για πρώτη φορά δε θα κατάφερνε να ψηφίσει το Κόμμα της, το ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα - Κολωνού 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματός μας.

Ο αδελφός της, Νίκος Παλούμπης,

η ανιψιά της, Ιωάννα Παλούμπη

***

φωτό 1

O ΑΓΓΕΛΟΣ (Ευάγγελος) ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ γεννήθηκε στις 7 Απρίλη του 1924 στο χωριό Αμμος Μεσσηνίας (Μπαληάγα). Ο πατέρας του, Αθανάσιος Κουτσούλης ήταν δημοδιδάσκαλος. Σαν μαθητής είχε ενεργό δράση στην ΕΠΟΝ την περίοδο 1941 - 1944. Για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το 1945, στην αρχή της στρατιωτικής του θητείας, γνώρισε τη μισαλλόδοξη δίωξη της δεξιάς εξουσίας, δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια. Ακολούθησε τη μοίρα των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Θεσσαλονίκης (Γεντί Κουλέ), Τρίπολης, Μακρονήσου, Γιούρας, Ακροναυπλίας, Μυτιλήνης. Αποφυλακίστηκε στις 4 Νοέμβρη 1960. Στις εκλογές της 29ης Οκτώβρη του 1961 ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στο νομό Μεσσηνίας.

Από το Νοέμβρη του 1964 μέχρι τον Αύγουστο του 1996 άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου. Για αρκετά χρόνια ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεσσηνίων «η Καλαμάτα», στις θέσεις του Ταμία, του Γραμματέα και του Προέδρου. Ηταν σκακιστής και συμμετείχε σε αγώνες σκακιού της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία). Ηταν φυσιολάτρης και υγιεινιστής. Ακέραιος χαρακτήρας, καλοσυνάτος, αγαπητός προς όλους, καλός σύζυγος και πατέρας. Αγωνίστηκε, με πίστη δυνατή και ακλόνητη για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και το Κόμμα του, το ΚΚΕ, παραμένοντας ένας αταλάντευτος ιδεολόγος, μέχρι το τέλος του.

«Εφυγε» πλήρης ημερών, στις 13 Ιανουαρίου 2015, κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι οικείοι του τον αποχαιρέτησαν στο κοιμητήριο της Καλαμάτας στις 16-1-2015. Εκεί τελέστηκε και το σαρανταήμερο μνημόσυνο στις 15-2-2015.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Γωγώ Κουτσούλη προσφέρει στην αγαπημένη του εφημερίδα, το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, 200 ευρώ ενίσχυση.

***

φωτό

Συμπληρώνονται, στις 26 Φλεβάρη, τρία χρόνια από τον άδικο χαμό του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑΝΗ, γιου των συντρόφων Κοσμά Μαντάνη και Στέλλας Τσακνάκη.

Οι γονείς του, Κοσμάς και Στέλλα, ο αδελφός του Νίκος, οι παππούδες του, Χρήστος - Σουλτάνα Τσακνάκη, στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Γουνεργατών Σιάτιστας.

  • Επίσης, οι θείοι του, Θωμάς Μαντάνης και Κατερίνα Λιάκου, προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Υγείας Κοζάνης.

***

Οικογένεια αγωνιστών:

Ο πατέρας μας στο Μπούλκες, στο Βουνό από το '45, πέθανε στην Τσεχοσλοβακία.

Η μάνα μας με 8 παιδιά, 3 στο βουνό, ο άντρας της και 2 παιδιά. Εβαλαν στο σπίτι φωτιά για να το κάψουν. Η μάνα μας στάθηκε ήρωας.

Η αδελφή μας, η ΣΟΦΙΑ, ήταν εξορία στην Ικαρία και ο άνδρας της, ΝΙΑΓΓΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, στο Γράμμο - Βίτσι και, μετά, Τασκένδη, από το '45.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, αδελφός μας, έκανε 2 χρόνια στο βουνό και, μετά, Μακρόνησο. Τον έδειραν και τον πέταξαν στο ρέμα για πεθαμένο στο χωριό.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ήταν μικρά, όταν οι φασίστες του χωριού έβαλαν φωτιά στο σπίτι. Κοκάλωσαν και έκλαιγαν στους δρόμους.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 20 ευρώ για το «Ριζοσπάστη».

Μαρίκα - Ραλίτσα Τερζόγλου και Νίκος Τερζής, από Αμμόβουνο Ορεστιάδος Εβρου.

***

φωτό 6

Στη μνήμη του πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΤΣΙΔΗ μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στις 10/6/47 στα βουνά της Ξάνθης.

Στη μνήμη των γιαγιάδων και μητέρας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΝΑΤΣΙΔΟΥ και ΠΑΣΧΑΛΙΩΣ ΝΑΤΣΙΔΟΥ που μας μεγάλωσαν με πολλή αγάπη.

Στον αδελφό, θείο και παππού ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΑΤΣΙΔΗ που πήρε τη θέση του πατέρα και ήταν αντάξιός του.

Στη ΜΑΡΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ, σύζυγο, μητέρα και γιαγιά που μεγάλωσε στη ΛΔ Γερμανίας και έμεινε πιστή στις αρχές του ΚΚΕ μέχρι που «έφυγε» από τη ζωή.

Στο γιο, αδελφό και θείο ΠΑΣΧΑΛΗ ΝΑΤΣΙΔΗ που «έφυγε» από τη ζωή στα 28 του χρόνια, το 1999, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Εβρου 100 ευρώ.

Παράσχος Νατσίδης, Θύμιος Νατσίδης, Ελένη Νατσίδου, Ευαγγελία Νατσίδου, Μαρία Νατσίδου.

***

φωτό 1

Ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1914 στο Στόμιο Φιγαλείας. Πήρε μέρος στην αντίσταση του λαού μας κατά των κατακτητών, συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Ιταλούς στην Κυπαρισσία. «Ξεγέλασε» το θάνατο και μετά την απελευθέρωση έφυγε για την Αθήνα για να ξεφύγει από τους διώκτες του που για τους αγώνες του, του ετοίμαζαν «πλούσια» ανταμοιβή, όπως σε χιλιάδες συντρόφους του.

Την περίοδο που ήταν εξόριστος στην Ικαρία του δόθηκε η ευκαιρία να παραμείνει εκεί λόγω της οικογενειακής γνωριμίας του με τον στρατιωτικό διοικητή. Ομως, όπως πάντα, αρνήθηκε δηλώνοντας: «Οικογένειά μου είναι οι σύντροφοί μου και η Μακρόνησος χώμα ελληνικό είναι, η θέση μου είναι μαζί τους». Ετσι πέρασε από το κολαστήριο. Δεν λύγισε και μέχρι το τέλος της ζωής του τίμησε το ΚΚΕ όπως και εκείνο τον τίμησε. «Εφυγε» από κοντά μας για το στερνό του ταξίδι στις 24-01-2015.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Στη μνήμη του, η σύντροφος της ζωής του σ. Δήμητρα πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Ζαχάρως, στο ΚΚΕ 50 ευρώ και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ζαχάρως ακόμη 100 ευρώ.

***

Στις 13/2 συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ, που από τα πρώτα χρόνια της ζωής που αγωνίστηκε, κυνηγήθηκε, βασανίστηκε και αντιμετώπισε όρθιος το θάνατο στις φύλακες και τις εξορίες. Εμεινε πιστός στις αρχές του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, αλλά και στη μνήμη των ΜΑΝΩΛΗ και ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ, καθώς και των παλαίμαχων συναγωνιστών ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΡΟΥΓΚΑ και ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΛΙΑΡΑΚΗ, τα αδέλφια, Πηνελόπη και Γιώργος Φραντζεσκάκης, προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β Διαμερίσματος Πειραιά.

***

φωτό 1

Στις 4 Μάρτη του 2014 συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιούμη.

Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά: Μπάμπης και Στράτος, τα εγγόνια

***

φωτό

Στη μνήμη της ΟΛΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΥ, οπαδού του Κόμματος που, φέτος, συμπληρώνονται 4 χρόνια που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας, σε ηλικία, μόλις 46 ετών. Καθώς και στη μνήμη των συντρόφων μου Καλαμαριωτών: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς, 200 ευρώ για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΝΗΣ
Βασίλης Πεκλάρης


ΓΑΛΑΝΟΥ ΟΛΓΑ
ΓΑΛΑΝΟΥ ΟΛΓΑ

ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ
ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ) ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ) ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ

ΜΠΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΟΥΤΣΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΝΑΤΣΙΔΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΩ ΝΑΤΣΙΔΟΥ
ΠΑΣΧΑΛΙΩ ΝΑΤΣΙΔΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
φωτό 1

Το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 9 π.μ., θα γίνει στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στο Μαρκόπουλο, το μνημόσυνο της αγαπημένης μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΝΕ που «έφυγε» από τη ζωή στις 2/2/2015.

Στη μνήμη της ο σύζυγος Δημήτρης Κουνές προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη.

  • Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΝΕ που «έφυγε» από τη ζωή στις 2/2/2015, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

Οι συναγωνίστριες, Δέσποινα Μωραΐτη και Γεωργία Σαρδέλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ