ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συμφωνία»... για συνέχιση του παζαριού

Εκεχειρία ...με σποραδικές μάχες στην Ουκρανία
Εκεχειρία ...με σποραδικές μάχες στην Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.--

Με συμφωνία να συνεχιστεί το παζάρι για την Ουκρανία κατέληξε η τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα το βράδυ οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Βέβαια, αυτό το παζάρι πληρώνει με το αίμα του ο λαός, γιατί η χώρα του βρέθηκε στο στόχαστρο της σύγκρουσης των ντόπιων καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη γεωστρατηγική της θέση ως ενεργειακός κόμβος και για τον πλούτο της.

Οι 4 ηγέτες, διαπιστώνοντας κάποιες παραβιάσεις της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επεσήμαναν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς ωστόσο να υπάρξει σύγκλιση στο σε ποιες περιοχές υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παρατηρητές. Ταυτόχρονα, κλείστηκε νέο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των 4 χωρών στο Βερολίνο την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει και ότι η σύγκρουση δεν πρόκειται να σταματήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε χτες από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας αν δεν επιστραφεί η χερσόνησος της Κριμαίας που έχει ενσωματωθεί, μετά από δημοψήφισμα, στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τις χτεσινές μάχες, γίνεται λόγος για 22 επιθέσεις παραβίασης της εκεχειρίας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 3 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 9.

Επίσης, τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες στη συνάντηση που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να διασφαλιστεί η συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μάρτη, καθώς και να εξασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των αγωγών που περνούν από την ουκρανική επικράτεια προς την ΕΕ.

Η ουκρανική εταιρεία «"Naftogaz" δεσμεύεται να προπληρώσει στην "Gazprom" το Μάρτη το ποσό για την αγορά ποσοτήτων που θα διασφαλίσουν την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας. Η "Gazprom" εγγυάται τη μεταφορά της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και θα παραδίδει σε περιοχές που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών έως και 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μέρα στην Ουκρανία, στη βάση των προκαταβολών που έχει λάβει», σημειώνεται στη συμφωνία που έγινε υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου της Κομισιόν αρμόδιου για θέματα Ενεργειακής Ενωσης, Μάρος Σέφτσοβιτς.

ΡΩΣΙΑ
Κηδεύτηκε ο Νεμτσόφ

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα έγινε χτες η κηδεία του αστού φιλοδυτικού πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, σφοδρού επικριτή του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, που δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, σε γέφυρα του Μόσκοβα κοντά στο Κρεμλίνο, από ένοπλο που τον πυροβόλησε στην πλάτη, ενώ περπατούσε με την Ουκρανή φίλη του Ανια Ντουρίσκαγια, 23χρονο μοντέλο. Η σορός του εκτέθηκε στο Κέντρο Ζαχάροφ με πλήθος κόσμου να αφήνει ένα λουλούδι στο φέρετρο του 55χρονου πολιτικού, που είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γέλτσιν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Εκεί βρέθηκαν και η σύζυγός του Ραΐσα, η μία κόρη τους και πολλές γυναίκες με τις οποίες είχε σχέσεις και 3 παιδιά καθώς και άλλοι υποστηρικτές στην αντιπολίτευση στον Πούτιν, που τον θεωρούν ως υπεύθυνο για τη δολοφονία. Συμβολικά δε ο Νεμτσόφ τάφηκε στο νεκροταφείο Τρογιεκουρόφγκογιε όπου είναι θαμμένη και η δολοφονημένη δημοσιογράφος Ανα Πολιτόφσκαγια. Οι ρώσικες αρχές δεν έδωσαν άδεια, να παραστεί στην κηδεία, στον επιχειρηματία Αλεξέι Ναβάλνι, άλλον γνωστό επικριτή της κυβέρνησης που βρίσκεται στη φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες όπως και σε πολιτικούς όπως η Λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πολωνίας Μπογκντάν Μπορουσέβιτς. Στην κηδεία παραβρέθηκε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τζον Μέιτζορ και εκπρόσωποι άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Η Ουκρανή σύντροφος του δολοφονηθέντος Νεμτσόφ, τελικά, αφού κατέθεσε στις αρχές που ερευνούν τη δολοφονία, της επιτράπηκε να αναχωρήσει για το Κίεβο. Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τη δολοφονία «προβοκάτσια», ενώ σε νέα παρέμβαση ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» είπε ότι «αποτελεί μια ένδειξη του κλίματος, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην οποία η κοινωνία πολιτών, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου, νιώθουν ολοένα και περισσότερο να απειλούνται και να τους επιβάλλονται περιορισμοί». Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν και στις ΗΠΑ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επιχειρήσεις στο Τικρίτ και αμερικανικές επιδρομές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν ως «επιτυχημένες» οι έως τώρα επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Λόιντ Οστιν έκανε έναν πρώτο απολογισμό των αποτελεσμάτων των έως σήμερα επιχειρήσεων. Υποστήριξε ότι στη διάρκεια των επιδρομών σκοτώθηκαν πάνω από 8.500 τζιχαντιστές, καταστράφηκαν πολλές εκατοντάδες οχήματα, άρματα μάχης, μονάδες βαρέος πυροβολικού και εξασθένισαν οι δυνατότητες της οργάνωσης να εξαπολύουν επιθέσεις σε διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, αλλά και να κατακτούν και να διατηρούν νέα εδάφη.

Ο στρατηγός Οστιν υποστήριξε τα παραπάνω, καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει το αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να του δοθεί νέα εξουσιοδότηση χρήσης βίας κατά των τζιχαντιστών.

Το ίδιο 24ωρο στο Τικρίτ του βορείου Ιράκ, όπου έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα ευρεία επιχείρηση από τον ιρακινό στρατό, διαπιστώνονται οι πρώτες δυσκολίες. Οι χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, εξαπολύοντας επιθέσεις σε τρία μέτωπα (από βορρά, νότο και δυτικά του Τικρίτ) συναντούν μεγάλες δυσκολίες που επιβραδύνουν την πορεία τους λόγω των πολλών εκατοντάδων ναρκών και βομβών που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές για να τους δυσκολέψουν.

Στη Βαγδάτη την ίδια στιγμή προσγειώθηκαν δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130, μεταφέροντας αδιευκρίνιστη στρατιωτική βοήθεια για τον ιρακινό στρατό.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συναντώντας Τούρκους αντιπολιτευόμενους βουλευτές κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι προάγει τον εξτρεμισμό ασκώντας «καταστροφική πολιτική που δεν εξυπηρετεί διόλου το συμφέρον των πολιτών προσφέροντας υποστήριξη στους ακραίους Μουσουλμάνους».

Στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στο Ιράκ άλλους 300 στρατιώτες (πέρα από τους ήδη 600 που έχει στείλει από πέρσι), για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Οπως εξήγησε, οι 300 Αυστραλοί στρατιωτικοί θα προστεθούν σε μία 140μελή στρατιωτική δύναμη από τη Νέα Ζηλανδία και θα εδρεύουν στο Τατζί, βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Τέλος, στο βόρειο Λίβανο, ένας Λιβανέζος στρατιώτης και ο καταζητούμενος ισλαμιστής Αμπντουλραχμάν Ταμάρ που κατηγορείται για συμμετοχή σε προ μηνών φονικές συγκρούσεις με τον στρατό, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις στρατών - τζιχαντιστών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Στα χνάρια βαρβαρότητας του «Ισλαμικού Κράτους» βαδίζει πιστά και η νιγηριανή εγκληματική οργάνωση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», που δημοσιοποίησε βίντεο με τον αποκεφαλισμό δύο ανδρών που τους κατηγόρησε για κατασκοπεία υπέρ του νιγηριανού στρατού.

Το ίδιο διάστημα, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πληροφορίες για τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων από τους τζιχαντιστές, στη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης νιγηριανής μεθοριακής πόλης από το στρατό του γειτονικού Τσαντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τσαντιανού στρατού, συνταγματάρχη Αζέμ Μπερμάντουα, οι τζιχαντιστές έσφαξαν «εκατοντάδες αμάχους» πριν υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη νιγηριανή μεθοριακή πόλη Ντίκουα (βρίσκεται στη μεθόριο με το Τσαντ, βορείως της ομώνυμης λίμνης).

Νοτιοδυτικά της πόλης Ντίκουα, στη στρατηγική πόλη Κοντούγκα (που θεωρείται προπύργιο για την κατάκτηση της μεγαλύτερης νιγηριανής βορειοανατολικής πόλης, Μαϊντουγκούρι), δυνάμεις του νιγηριανού στρατού απώθησαν επίθεση της «Μπόκο Χαράμ», σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 από τους τζιχαντιστές.

ΛΙΒΥΗ
«Διάλογος» εν μέσω βομβαρδισμών

ΤΡΙΠΟΛΗ. - ΓΕΝΕΥΗ.--

Την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη και την «αντιμετώπιση της εντεινόμενης απειλής της τρομοκρατίας» στη χώρα έως το τέλος τρέχουσας βδομάδας στο Μαρόκο ανάμεσα στην αναγνωρισμένη από τους ιμπεριαλιστές κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Θίνι που εδρεύει στο Τομπρούκ και την κυβέρνηση ισλαμιστών της «Λιβυκής Αυγής» που εδρεύει στην Τρίπολη ανήγγειλε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, αναγνώρισαν την ανάγκη «για ένα ενωμένο μέτωπο και ένα πιο ισχυρό λιβυκό κράτος για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης τρομοκρατίας στη Λιβύη». Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση για τις επικείμενες συνομιλίες των δύο πλευρών στο Μαρόκο είχαν προηγηθεί αεροπορικές επιδρομές αμφοτέρων των κυβερνήσεων σε αεροδρόμια και τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου.

Αεροσκάφη της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας (που ελέγχεται από την κυβέρνηση στο Τομπρούκ) βομβάρδισαν χτες το πρωί το αεροδρόμιο Μαϊτίγκουα στην Τρίπολη, βάζοντας αργότερα στο στόχαστρο και το αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα. Ο διοικητής της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, Σακίρ αλ Τζαρόσι, υποστήριξε ότι οι επιδρομές ήταν απάντηση για επιθέσεις που είχαν προηγουμένως εξαπολύσει οι ισλαμιστές της κυβέρνησης της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» στο Ζιντάν.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν χτες και οι ισλαμιστές, χτυπώντας με βόμβες τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στα λιμάνια Ρας Λανούφ και Ες Σίντρα, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ