ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Δυναμώνεις το Σύλλογο! Δυναμώνεις ο ίδιος...

Στις 7 και 8 Μάρτη οι εκλογές

Στις 7 και 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού - Θεάτρου - Κινηματογράφου στα γραφεία του, που στεγάζονται στη Λαϊκή Επιτροπή Πετραλώνων (Τριών Ιεραρχών 85).

Οπως μας είπε η Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, πρόεδρος του ΔΣ, «στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς ο Σύλλογος με δυναμικό τρόπο διεκδίκησε καλύτερους όρους σπουδών για τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών (μείωση διδάκτρων, κατάργηση εγγραφής, πάσο, υλικοτεχνικές υποδομές, κ.τ.λ.). Προσπάθησε αρκετές φορές να ενώσει τη φωνή του με άλλους σπουδαστές. Σημαντική πρωτοβουλία ήταν και η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ του Συλλόγου, που αγκαλιάστηκε από πολλούς σπουδαστές και αρκετοί μάλιστα παρουσίασαν δημιουργίες τους. Σε τέτοιο δρόμο οφείλει να συνεχίσει. Πρόκειται, όμως, για έναν αχανή χώρο με πάνω από 22 καλλιτεχνικές σχολές, με περισσότερους από 800 εισακτέους το χρόνο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι σπουδαστές να συσπειρωθούν και να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο, να παλέψουν συλλογικά από τις γραμμές του για καλύτερες συνθήκες σπουδών αλλά και καλύτερους όρους ζωής μέσα και έξω από τις σχολές».

Στην εκλογική διακήρυξη του Συλλόγου, που διακινείται πλατιά στις σχολές, ανάμεσα στα άλλα σημειώνονται τα εξής:

«Η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου δεν αφήνει ανέγγιχτη την εκπαίδευση στις καλλιτεχνικές σχολές. Η κρατική μέριμνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αρκετοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν χωρίς να ολοκληρώσουν τις σπουδές γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Εκτός των υπέρογκων ποσών για δίδακτρα, οι σπουδαστές καλούνται να πληρώνουν τη μεταφορά τους (δεν δικαιούμαστε πάσο), τα αναλώσιμα, τα έξοδα παράστασης, κ.ά. Ενώ και οι υλικοτεχνικές υποδομές των σχολών τις περισσότερες φορές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των μαθημάτων (μικρές αίθουσες, ανυπαρξία βιβλιοθηκών, θεατρικής σκηνής, αποδυτηρίων κ.ά.).

Μέσα από το Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού - Θεάτρου - Κινηματογράφου συζητάμε, οργανώνουμε την πάλη μας, δημιουργούμε απέναντι σε όσα μας βάζουν φρένο στις σπουδές και στη ζωή μας, βάζοντας μπροστά τις δικές μας, πραγματικές ανάγκες».

Ο Σύλλογος παλεύει για δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές σχολές με κατάργηση παράλληλα της ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Στη βάση αυτή απαιτεί:

  • Ακύρωση κάθε μέτρου ακόμη μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης.
  • Σπουδές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση για όλους τους σπουδαστές, εξασφαλίζοντας πλήρη επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να επιτελέσουν κοινωνικό έργο.
  • Ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για όλες τις σχολές, που θα βασίζεται στις επιστημονικές και καλλιτεχνικές απαιτήσεις.
  • Εξασφάλιση υψηλά ειδικευμένου μόνιμου διδακτικού προσωπικού με παιδαγωγική κατάρτιση, καθώς και του λοιπού αναγκαίου βοηθητικού και ιατρικού προσωπικού για την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Εξασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και εξοπλισμό, έξοδα παράστασης κ.ά.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στις δημοτικές δραματικές σχολές, δωρεάν χορήγηση πάσο και ατέλεια για όλους τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών.
  • Οι σχολάρχες να μην οδηγούν τους σπουδαστές σε ατομική διαπραγμάτευση αλλά να παρθεί ενιαίο μέτρο μείωσης διδάκτρων τουλάχιστον στο 25%.
  • Κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής του υπουργείου Πολιτισμού για τις δραματικές σχολές καθώς νομιμοποιείται ένα καθεστώς κερδοσκοπίας, μέσω μαθημάτων προετοιμασίας στον κάθε λογής ιδιώτη ή προγυμναστή, αύξηση του κόστους σπουδών.
  • Σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να αποτραπεί κάθε ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Τέχνης. Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό.

Σ' αυτή την κατεύθυνση διεκδικεί:

  • Εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση όλων των καλλιτεχνών. Υπογραφή ουσιαστικών ΣΣΕ και υποχρεωτική εφαρμογή τους σε κάθε χώρο. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Επιδότηση των ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Ενιαίο καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Βιβλιάριο Υγείας για όλους. Κατάργηση του ορίου των 50 ενσήμων για την έκδοσή του.
5 γυναίκες εικαστικοί στο ΑΕΝΑΟΝ

Πέντε γυναίκες εικαστικοί με σημείο συνάντησης τον άνθρωπο. Μέσα από τα έργα τους σκιαγραφούν από κοινωνικής, πολιτιστικής και ψυχολογικής πλευράς τον άνθρωπο.

Πέντε γυναίκες εικαστικοί (Ουρανία Βολονάκη, Εύα Μελά, Μαργαρίτα Σπηλιωτάκη, Ματίνα Σταυροπούλου, Κατερίνα Χατζή) εκθέτουν έργα τους στην αίθουσα τέχνης ΑΕΝΑΟΝ (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι).

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μάρτη. Το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 11.00 - 15.00 και 18.00 - 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή: 11.00 - 15.00.

Ιστορίες για κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο

Οι Ιστορίες για Κρουστά παρουσιάζουν τα τραγούδια και τις μουσικές τους στη μουσική σκηνή «Χίλιες και Δύο Νύχτες» (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή), αύριο, Παρασκευή 6 Μάρτη, στις 22.30.

Μια απρόβλεπτη περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου, με στάσεις στα κοντινά μας Βαλκάνια, στη γειτονική Μεσόγειο, στην αφροκουβανέζικη και τζαζ μουσική σκηνή αλλά και στο ελληνικό παραδοσιακό και έντεχνο τραγούδι, όπως αυτό φιλτράρεται μέσα από το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της μπάντας.

Τις Ιστορίες για Κρουστά «αφηγούνται» οι: Βασίλης Βασιλάτος (κρουστά), Ελλη Βασιλάτου (κλαρινέτο - φωνή), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Σταύρος Ράπτης (μπάσο), Σωτήρης Χούτος (κιθάρα), Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (γκάιντα - φλογέρες). Συμπράττει το σύνολο percussion system: Στράτος Κρυσταλλίδης, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Αντρέας Τριανταφυλλόπουλος και Ξένια Κατσικοκέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ