ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
«Εφυγε» η σ. Ελένη Μπούρμπουλα - Γαβρικίδη

Η πολιτική κηδεία της έγινε, προχτές, στο νεκροταφείο Βύρωνα

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ
φωτό 1

«Εφυγε» από τη ζωή, το Σάββατο 28.2.2015, σε ηλικία 84 χρόνων, η σ. Ελένη Μπούρμπουλα - Γαβρικίδη. Η κηδεία της ήταν πολιτική και έγινε τη Δευτέρα 2.3.2015 στο νεκροταφείο Βύρωνα. Την σ. Ελένη Μπούρμπουλα, αποχαιρέτησαν σύντροφοι από τις Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ(κεντρικά), της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) και του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που αναφέρθηκαν στην πλούσια αγωνιστική πορεία της ζωής της.

Η Ελένη Μπούρμπουλα γεννήθηκε στις 27 Φλεβάρη 1930 στο χωριό Τσάκωνες Αριδαίας. Ηταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Παναγιώτη Γαβρικίδη και της Ευτέρπης Γαβρικίδου, οικογένεια που έδωσε στον αγώνα 4 αντάρτες (1 στον ΕΛΑΣ και 3 στον ΔΣΕ). Οι τρεις σκοτώθηκαν, πλην της Ελένης, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια, η μάνα, οι γιαγιάδες και ο ένας αδερφός, πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας.

Η Ελένη, μόλις 12 χρόνων, ήταν σύνδεσμος του πατέρα της στον αγώνα. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ εντάχθηκε στις γραμμές της. Το Αύγουστο του 1944 σκοτώθηκε ο πατέρας της στη μάχη στο Μουχαρέμ Χάνι σε ηλικία 34 χρόνων. Το 1947 τη συλλάβανε, πρώτη φορά, στο χωριό της, παρακρατικές συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή της Πέλλας. Αμέσως μετά, εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Ηταν μαχήτρια του 3ου λόχου του Επίλεκτου Τάγματος της Δημοκρατικής Νεολαίας του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Το 1949 κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν όλα τα μέλη της ομάδας της που χειρίζονταν το πολυβόλο. Η Ελένη όπως και σε μια προηγούμενη μάχη, στη μάχη της Φυτώκης στις 8 Μαΐου 1948 στην οποία πήρε έπαινο, όρμηξε μονάχη της και χειρίστηκε το πολυβόλο, μην κάνοντας βήμα πίσω από τη θέση που υπερασπιζόταν. Εκεί τη συλλάβανε. Οδηγήθηκε αιχμάλωτη σε πρόχειρο στρατόπεδο. Γλίτωσε την εκτέλεση. Κατόπιν τη μεταφέρανε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Λάρισας. Οχτώ μήνες μετά δικάστηκε από το στρατοδικείο της ίδιας πόλης και καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 15 χρόνια για να μην μπορεί να κάνει έφεση.

Επόμενος σταθμός οι φυλακές ανηλίκων, στην Καλλιθέα και στην Κηφισιά, όπου με αγώνα και απεργία πείνας η Ελένη και οι υπόλοιπες συγκρατούμενές της, κατάφεραν να σπάσουν το καθεστώς τρομοκρατίας που είχε επιβληθεί και να κλείσουν αυτές οι φυλακές. Τελικά, τις οδήγησαν όλες στις φυλακές Αβέρωφ το 1949. Από τις πρώτες μέρες εκεί, η Ελένη έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δεν λύγισε και δεν υπέγραψε ποτέ. Αποφυλακίστηκε στις 21 Απριλίου 1962, από τις τελευταίες.

Μόλις αποφυλακίστηκε μετά από λίγο καιρό ήρθε στον Βύρωνα και συνδέθηκε με την παράνομη οργάνωση. Εργάστηκε στην αρχή στον κλάδο του Ιματισμού - Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας. Σε βιοτεχνία που έφτιαχνε κάλτσες, ύστερα σε πλεχτήριο. Η Ασφάλεια από κοντά και κάθε φορά που έπιανε δουλειά, λίγους μήνες μετά στην απολύανε, μόλις η εργοδοσία μάθαινε το παρελθόν της. Οι πιέσεις να υπογράψει συνεχίζονταν άλλοτε με το καλό, άλλοτε με το άγριο. Η Ελένη δεν πρόδωσε το Κόμμα και τα δικά της ιδανικά ούτε τότε που αντιμετώπιζε βιοποριστικό πρόβλημα.

Το 1963 παντρεύτηκε με τον Μιχάλη Μπούρμπουλα, έναν άλλο μεγάλο αγωνιστή και μέλος του ΚΚΕ στο Βύρωνα. Μαζί δημιούργησαν τις εκδόσεις «Αρδηττός» που τυπώνανε και διακινούσαν λογοτεχνικά και κομματικά βιβλία. Αυτή ήταν και η κομματική της χρέωση μέχρι και το 1978, όπου γυρνούσε μαζί με τον Μιχάλη από πανηγύρι σε πανηγύρι και προμήθευε τις Κομματικές Οργανώσεις με κομματικά βιβλία, αφού πρώτα τα έντυναν με άλλο εξώφυλλο.

Το 1964 κατάφερε να ταξιδέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, για να παραβρεθεί στο γάμο του μικρότερου αδερφού της Γιώργου με την σύζυγό του Ερμιόνη. Εκεί είδε, μετά από 16 χρόνια, τη μάνα της και την υπόλοιπη οικογένεια. Αργότερα, το 1974, η χούντα των συνταγματαρχών αρνήθηκε να της επιτρέψει να ταξιδέψει ξανά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας για να παρευρεθεί στην κηδεία της μάνας της. Αν και δεν την ξαναφυλάκισαν, ήταν υποχρεωμένη να δίνει το «παρών» καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα.

  • Οι Οργανώσεις Βάσης Βύρωνα της ΚΝΕ και το ΤΣ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ προσφέρουν 171 ευρώ για τις ανάγκες του ΚΚΕ, στη μνήμη της συντρόφισσας ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 28/2/2015. «Παιδιά της μας έλεγε και παιδιά της είμαστε. Παιδιά της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Παιδιά του ΚΚΕ. Θα σε θυμόμαστε πάντα συντρόφισσα Ελένη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στα βήματά σου. Θα νικήσουμε, το ορκιζόμαστε».
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στη μνήμη της συναγωνίστριας ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ, η οποία διετέλεσε μέλος του ΔΣ της για αρκετά χρόνια, αντί στεφάνου, προσφέρει 100 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ