ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση για τους ανέργους στις 19 Μάρτη

Σύσκεψη, χτες, με πρωτοβουλία πέντε σωματείων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Κοινή σύσκεψη, με θέμα το συντονισμό του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, διοργάνωσαν, χτες, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, σωματεία από κλάδους που χτυπιούνται από την ανεργία. Συμμετείχαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι από τα επιχειρησιακά σωματεία και τα παρατήματα των παραπάνω συνδικάτων, συνδικαλιστές από άλλα σωματεία και Επιτροπές Ανέργων. Το λόγο πήρε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), την Πέμπτη 19 Μάρτη, προκειμένου να προβληθεί και να διεκδικηθεί το πλαίσιο αιτημάτων που υιοθετούν τα συνδικάτα για τους ανέργους. Αποφασίστηκε επίσης να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος, για συμμετοχή στην κινητοποίηση, η ώρα της οποίας θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί άμεσα.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που είχε την πρωτοβουλία της σύσκεψης, ο Νίκος Τάκας, γραμματέας του Συνδικάτου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Πρέπει να σημάνει συναγερμός πρώτα και κύρια απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, μιας και όλοι στις οικογένειές μας έχουμε τουλάχιστον έναν άνεργο ή μισοάνεργο. Να μπαίνουν αιτήματα τα οποία και θα παλεύονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όποτε προκύψει ή ξεσπάσει κάτι σχετικό. Το θέμα της ανεργίας πρέπει να απασχολεί πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τους εκλεγμένους στα σωματεία, δουλεύοντας με τα μητρώα ανέργων, τον κόσμο που συσπειρώνεται γύρω απ' αυτά, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές της κάθε περιοχής που μένουν εργαζόμενοι και άνεργοι του κάθε κλάδου».

Αναφερόμενος στις θέσεις της νέας συγκυβέρνησης για τα ζητήματα των ανέργων, είπε ότι «βαδίζει στα ίδια χνάρια με την προηγούμενη κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση εντός του καπιταλιστικού συστήματος», ότι πουθενά δεν μιλάει «ούτε καν για κάποια έστω άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων» και «θεωρεί αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και απ' τους νέους "σωτήρες", μόνο ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης μένει». Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο πάλης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω αιτήματα:

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλη την περίοδο ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα κ.ά.

Μέρα δράσης στην ιδιωτική Υγεία

Σε μαζική συμμετοχή στη Μέρα Δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς, το Σάββατο 14 Μάρτη, καλούν τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωση - κάλεσμα, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων από μικρούς χώρους εργασίας, όπως διαγνωστικά εργαστήρια, από κλινικές των 100 και άνω εργαζομένων, ακόμα και από ομίλους που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως ο όμιλος EUROMEDICA, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μερικών μηνών έως και χρόνων. Αμείβονται με «έναντι», βρίσκονται σε μόνιμο εκβιασμό, οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Αιμορραγία στο ΙΚΑ από τις απαλλαγές στο κεφάλαιο

Στοιχεία για την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να καθησυχάσει τους συνταξιούχους για την οικονομική του κατάσταση και την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Γενάρη τα έσοδα του Ταμείου ανήλθαν στα 951 εκατ. ευρώ, έναντι 983 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014 και τον περασμένο Φλεβάρη 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,054 δισ. ευρώ το Φλεβάρη του 2014.

Οπως σημειώνουν μάλιστα πηγές του υπουργείου, η διαφορά που υπάρχει στα έσοδα οφείλεται σε νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από 1/1/2015 και οδηγεί σε μηνιαία απώλεια εσόδων του ΙΚΑ ύψους 72 εκατ. ευρώ. Επομένως, αν συνυπολογιστεί και αυτό το δεδομένο, τότε τα έσοδα του ΙΚΑ για τους δύο πρώτους μήνες του 2015 είναι οριακά καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί του υπουργείου δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία. Θεωρητικά, τα έσοδα θα ήταν καλύτερα, αλλά λόγω της απαλλαγής των εργοδοτών κατά 3,9% στα ταμεία του ΙΚΑ φτάνουν λιγότερα έσοδα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί σε ετήσια βάση (14 καταβολές εισφορών), προκύπτει ότι η συνολική απώλεια για το ΙΚΑ θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το έλλειμμα που δείχνει για φέτος ο προϋπολογισμός του Οργανισμού.

Και προκύπτει το ερώτημα: Η κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο που προβλέπει για τους εργοδότες μειωμένες εισφορές κατά 3,9% και κατά 1,1% που επιβλήθηκε το 2012 και που προκαλούν στο ΙΚΑ απώλειες πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, ή θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική η οποία ενισχύθηκε με τους «μνημονιακούς» νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης; Θα καταργήσει, δηλαδή, έναν καραμπινάτο νόμο των μνημονίων ή θα καμώνεται ότι δεν ξέρει τίποτα για το φόνο;

Συνεχίζονται οι απεργίες στις Τηλεπικοινωνίες

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών καθώς και σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στη «Wind», διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν και η απεργία κρίθηκε χτες παράνομη, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι για δεύτερη μέρα συνεχίζουν τον αγώνα τους, με κάλυψη από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στη «Forthnet», οι οποίοι, εκτός από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, διεκδικούν κατάργηση του καθεστώτος «ενοικιαζόμενης» εργασίας και ανάκληση των απολύσεων.

Σημειώνεται ότι το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής χτες και σήμερα οργανώνει διήμερο αγωνιστικής δράσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και προβάλλοντας τα αιτήματα υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων, υπογραφής επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων όπου δεν υπάρχουν και υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Forthnet» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει ρεπό και άδειες για τη σημερινή απεργία, με στόχο «να μας απομακρύνει από τη συλλογική δράση και το Σωματείο, μακριά από τους συναδέλφους μας, να μας απομονώσει, να μας αφαιρέσει τη δυνατότητα να δώσουμε την απάντηση που φοβάται περισσότερο, την απεργία, απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει, που καταστρέφει συνολικά τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας». Το Σωματείο καλεί σήμερα στην απεργιακή περιφρούρηση, στο κτίριο του Ταύρου, στις 7 π.μ. και στη Γενική Συνέλευση, στο ίδιο κτίριο, στις 3 μ.μ.

Στο μεταξύ, στο ΠΑΜΕ έφθασαν μηνύματα αλληλεγγύης στην απεργία των εργαζομένων της «Forthnet». Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Τουρισμού (FESAHT) Πορτογαλίας στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό, όπως και η οργάνωση CoBasTelefonica από την Ισπανία.

Σήμερα διαδηλώνουν οι φρουτοπαραγωγοί στην Αγιά

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, φρουτοπαραγωγών από διάφορες περιοχές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς Λάρισας. Στο συλλαλητήριο, που γίνεται με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Αγιάς, θα πάρουν μέρος οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής και μαζί τους παραγωγοί μήλων, ροδάκινων κι άλλων φρούτων από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς κ.ά.

Διεκδικούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει προκαλέσει στους παραγωγούς το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία. Στο πλευρό των αγροτών στέκονται οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Αγιάς, οι οποίοι, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και σε ένδειξη αγωνιστικής συμπαράστασης και συμπαράταξης, θα κλείσουν τα μαγαζιά τους το διάστημα που θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Επίσης, σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια του ΕΛΓΑ στη Λαμία, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Πρωτοβουλίες των συνταξιούχων

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, την Τρίτη 10 Μάρτη, στις 10 π.μ. Την Τετάρτη, 11 Μάρτη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύσκεψη των συνταξιουχικών οργανώσεων. Θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ