ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
BOYΛH
Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση για το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας
  • Την υποταγή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές και την πλήρη ταύτιση με τις επιδιώξεις τους, κατήγγειλαν χτες στη συζήτηση Επερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ
  • Αντώνης Σκυλλάκος: Εγινε έγκλημα γενοκτονίας

Τις βαρύτατες ευθύνες της συνένοχης κυβέρνησης στο βάρβαρο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας ανέδειξαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με Επερώτηση που συζητήθηκε.

Με τις ομιλίες τους κατήγγειλαν την υποταγή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και απέδειξαν ότι αυτή γνώριζε τη χρήση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, με ανυπολόγιστες και μακροχρόνιες καταστροφές τόσο στους ανθρώπους, όσο και στο περιβάλλον της περιοχής.

Ζήτησαν από την κυβέρνηση ως στοιχειώδη πράξη ευθύνης να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτών από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, τη μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα, την απόσυρση και οριστική καταστροφή των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επίσης την ιατρική παρακολούθηση των στρατιωτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση και την ανάληψη πρωτοβουλιών στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και μονομερώς για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγείας των πληθυσμών που βομβαρδίστηκαν.

Προκαλώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε φέρει καμία ευθύνη για τους βομβαρδισμούς, αφού δε συμμετείχε σε αυτούς, ενώ για τη χρήση των όπλων ουρανίου, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έμαθε κατόπιν εορτής και αρκετά μετά το τέλος των βομβαρδισμών, παρά τις εκθέσεις επιστημόνων που λίγες μόλις μέρες μετά τη λήξη τους έκαναν λόγο για χρήση ουρανίου.

Εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για τους βομβαρδισμούς, αφού τους συναποφάσισε, αλλά παρ' όλα αυτά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της ή να προχωρήσει σήμερα σε μέτρα που τουλάχιστον θα έδειχναν την έμπρακτη μεταμέλειά της.

Η κυβέρνηση είπε επικαλείται το «εθνικό συμφέρον» για να δικαιολογήσει την εμπλοκή της, αλλά το μόνο σίγουρο είναι - όπως δείχνει η ιστορία - ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας έγιναν στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος». Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να μιλάμε για εθνικό συμφέρον, όταν στην περιοχή μας αλλάζουν τα σύνορα, τη στιγμή που η χώρα μας έχει πρόβλημα με την Τουρκία.

Ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ επικροτούν τη συνέχιση τέτοιων «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» στην περιοχή, οι οποίες όμως εξυπηρετούν μόνο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την τσέπη κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών που επιζητούν την «οικονομική διείσδυση».

Στο θέμα αυτό τόνισε χαρακτηριστικά υπάρχουν δύο λογικές: Η λογική της υποταγής και ενσωμάτωσης στον ιμπεριαλισμό, που ασπάζονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και άλλες δυνάμεις που δε βλέπουν τι σημαίνει ΝΑΤΟ, ΕΕ και «κοινή εξωτερική πολιτική».

Και από την άλλη η πολιτική του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων στην κοινωνία, που λένε «όχι» στην υποταγή και επιλέγουν την αντίσταση και τον έμπρακτο αγώνα κατά των ιμπεριαλιστών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν ήξερε για τη χρήση του ουρανίου, αλλά και την επικινδυνότητά του, τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ψέμα και ελιγμό για την απόσειση ευθυνών. Οι βλαβερές συνέπειές του, είπε, ήταν γνωστές από τον πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ, κάτι που πιστοποίησαν ο ΟΗΕ, διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί, αλλά κατήγγειλε και η ίδια η Μαργαρίτα Παπανδρέου, που μίλησε για απάνθρωπο έγκλημα ενάντια στον πληθυσμό του Ιράκ.

Εκτός αυτών, είπε, την κυβέρνηση ενημέρωναν συνεχώς Ελληνες επιστήμονες, έγιναν σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ και η έκθεση της οργάνωσης ΦΟΚΟΥΣ από την πρώτη στιγμή διαπίστωσε χρήση βομβών ουρανίου.

Αντί όμως η κυβέρνηση, είπε ο Α. Σκυλλάκος, να πάρει μέτρα, αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις του ίδιου του ΝΑΤΟ ότι δεν έχει αποδειχθεί η επικινδυνότητα του ουρανίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καταλήγοντας ζήτησε την άμεση και μονομερή επιστροφή των στρατιωτών, την ένταξή τους σε προγράμματα μακροχρόνιας ιατρικής εξέτασης, τη μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών και την πλήρη απαγόρευση παραγωγής, χρήσης και αποθήκευσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Παραβιάστηκαν, είπε, με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας όλοι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, έγινε έγκλημα γενοκτονίας και γι' αυτό όλοι όσοι συναποφάσισαν τον πόλεμο πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου».

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Πλήρης η ταύτισή σας με τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες

Με τη στάση των Ιησουιτών που ισχυρίζονται ότι δε λένε ποτέ ψέματα παρομοίασε την απάντηση του υπουργού Αμυνας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, αναφέροντας ένα σχετικό ανέκδοτο: «Κάποτε ο γραμματέας ενός Ιησουίτη του είπε ότι τον ζητάνε στο τηλέφωνο. Και αυτός για να μην πει ψέματα βγήκε από το δωμάτιο και είπε στον γραμματέα του: "Πες ότι δεν είμαι στο δωμάτιο"»...

«Ετσι κάνετε και εσείς, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, και στο θέμα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στο θέμα των πυρηνικών στη χώρα μας, που δεν υπάρχουν όπως είπατε. Ομως πριν από 30 μέρες υπήρχαν; Θα ξανάρθουν; Δεν απαντάτε, γιατί δεσμεύεστε από τις εντολές του ΝΑΤΟ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν ένα τεράστιο έγκλημα και γι' αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δε συμμετείχε. Ομως τα ελληνικά πληρώματα στα ΑΒΑΚΣ που σημάδευαν τους στόχους των αεροπλάνων τι ήταν; Τα συστήματα ραντάρ και παρατήρησης της χώρας μας δεν τέθηκαν στη διάθεση του ΝΑΤΟ; Δε δόθηκαν τα λιμάνια μας για να ξεκουράζονται οι Αμερικανοί; Δε στάλθηκε ελληνικό πλοίο να πάρει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας;

«Η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της για να γίνουν οι βομβαρδισμοί και αυτή η ντροπή δε σβήνεται με τίποτα», τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική θέση όλων ότι η χώρα μας δε θα στείλει στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία επειδή συμμορφώθηκε με τις επιταγές του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των βομβών ουρανίου, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την απαγόρευσή τους, αφού εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζει τη χρήση και την επικινδυνότητά τους. Το γνωρίζει και από δημοσιεύματα στο εξωτερικό και από την έκθεση της ΦΟΚΟΥΣ τον Ιούνιο του 1999, είπε ο βουλευτής λέγοντας ότι «η μόνη προφύλαξη είναι η απόσυρση». Δε θα μπορείτε αργότερα, τόνισε, να πείτε «μας συγχωρείτε λάθος» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το ΝΑΤΟ που εμφανίζεστε βασιλικότεροι του βασιλέα προσπαθώντας να μειώσετε την αξία των στοιχείων που υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή το είπε μία επιτροπή του ΝΑΤΟ».

Πρέπει συνέχισε να φέρετε πίσω τους στρατιώτες και έχετε ηθικό χρέος να ζητήσετε συγνώμη από το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Να παρέμβετε και στους διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση των ζημιών στη γειτονική χώρα. Εμείς, κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε όπως έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων.

«Βομβάρδισαν» με τις ευθύνες της την κυβέρνηση!

Οι παρεμβάσεις άλλων βουλευτών του ΚΚΕ 

Με τις εγκληματικές ευθύνες της για την τραγωδία του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και τη συμμετοχή της στο διεθνές έγκλημα εναντίον της χώρας στα πλαίσια των επιδιώξεων της Νέας Τάξης Πραγμάτων «βομβάρδισαν» χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, την κυβέρνηση που εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση της Επερώτησης διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου. Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις των βουλευτών του Κόμματος, ήταν η απαίτηση λήψης άμεσων μέτρων για το θέμα του «Συνδρόμου των Βαλκανίων»: Την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων, την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών, τη λήψη πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποζημίωση της Γιουγκοσλαβίας για τα εγκλήματα που έγιναν στο έδαφός της.

Να μη γίνουν συνένοχοι οι επιστήμονες

«Είναι εύκολο κι αυτοί οι ίδιοι να ενταχθούν στην ομάδα των ενόχων, αν δε μας πουν έγκαιρα την αλήθεια», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, αναφερόμενος στους επιστήμονες και τους ερευνητές που σήμερα, εξ αντικειμένου, καλούνται να πάρουν θέση απέναντι στο θέμα των επιπτώσεων από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι με κανέναν τρόπο όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται και «η επιφανειακή ενημέρωση» και η οποιαδήποτε πολιτική αντιμετώπιση «να απομακρύνουν την προσοχή από τον πόλεμο που είναι η κύρια αιτία των κινδύνων και των θανάτων». Τόνισε, παράλληλα, πως «ένοχοι δεν είναι μόνο αυτοί που κατασκεύασαν και έριξαν τις βόμβες, αλλά και αυτοί που έδωσαν με την υπογραφή τους την άδεια. Ανάμεσά τους και η δική μας κυβέρνηση». Επισήμανε, επίσης, ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει αυτή την ενοχή δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην πολιτική, αντίθετα «τη συνιστούν συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι δρόμοι της Β. Ελλάδας γέμισαν με ξένα στρατεύματα», ενώ «τα ελληνικά πεδία βολής χρησιμοποιήθηκαν, για να δοκιμαστούν οι αποτελεσματικότητες των όπλων του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση με τα ερωτήματά του «πώς θα εκφράσει τη συμπαράστασή της στο σέρβικο λαό;» και την κάλεσε «να μας απαντήσει τι πρωτοβουλίες θα πάρει, για να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» στο θέμα αυτό.

Το κεφάλαιο «περιβάλλον» ανήκει στους αγέννητους

Η κυβέρνηση εφόσον έχει την πολιτική βούληση, διαθέτει τη βάση για να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική του ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γιουγκοσλαβία, επισήμανε στη δική της ομιλία η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που «αποφάσισαν ότι ήταν λάθος ο βομβαρδισμός», ενώ ζητάει την απαγόρευση της κατασκευής, της χρήσης και των δοκιμών των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου. «Εχουμε δημοκρατία και είναι ευθύνη των πολιτικών η γενοκτονία ή δεν έχουμε και κρυπτόμεθα πίσω από αντιφατικές επιστημονικές έρευνες», αναρωτήθηκε η Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας αναφορικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ότι «κανείς δε θα μπορεί να απαντήσει πολιτικά σε παιδί με τρία κεφάλια, λέγοντας ότι "έκανα λάθος"»!.

Αναφερόμενη, μάλιστα, στην αντιμετώπιση του θέματος από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι στην Ιταλία κανείς δεν πίστεψε τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. «Ενας δημοσιογράφος πίστεψε μόνο τις δηλώσεις του Τζέιμι Σι περί της φάλαγγας» (σ.σ. αυτής των αμάχων που βομβαρδίστηκε) και σήμερα «είναι υπεύθυνος Τύπου το ΝΑΤΟ». «Μόνο όποιος πάει την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ ένα μέτρο πιο πέρα επιβραβεύεται», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η Λιάνα Κανέλλη ζήτησε να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από τη Γιουγκοσλαβία, μιλώντας για «λεγεώνα των ξένων που υπογράφει συμβόλαια να πεθάνει από λευχαιμία», ενώ για τους φοιτητές σημείωσε ότι «ένας μόνο θάνατος είναι αρκετός να μας καταδικάσει στην ιστορία», καταλήγοντας αναφερόμενη στις ευθύνες της κυβέρνησης στο ότι «το κεφάλαιο "περιβάλλον" ανήκει στους αγέννητους»!

Τι γίνεται επιτέλους στο Αραξο;

«Δε νιώθουμε κανένα αίσθημα συνενοχής εμείς οι κομμουνιστές» αναφορικά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι «την ενοχή την απόλυτη την έχει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο». Μάλιστα, αναφερόμενος στις κυβερνητικές δικαιολογίες σχετικά με το ότι «ΝΑΤΟ - ΗΠΑ δε μας πληροφόρησαν», έθεσε στην κυβέρνηση το δίλημμα «τι είναι καλύτερο: να έχεις παραδεχτεί τη συνενοχή ή να δέχεσαι ότι σε χρησιμοποίησαν, ότι σε έκαναν συνένοχο;». «Ας διαλέξει η κυβέρνηση», τόνισε.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης έκανε, επίσης, λόγο για «γιγαντιαία προσπάθεια συγκάλυψης των πάντων και με επιστηνονικο τρόπο», σημειώνοντας προς κάθε επιστήμονα και κυρίως εκείνους που είναι στην εφαρμοσμένη έρευνα ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και συνείδησης, να υιοθετήσουν την αρχή τού «αν δεν μπορώ να αποδείξω τώρα ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη, τότε αποστασιοποιούμαι τελείως», προσθέτοντας ότι «πολύ περισσότερο βέβαια οφείλει να το κάνει η κυβέρνηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής Πάτρας του ΚΚΕ, στο θέμα του Αραξου. «Επί 12 ολόκληρα χρόνια κάναμε διαδηλώσεις, καταλήψεις για τις πυρηνικές βόμβες», αφού «μπορεί να μας λέτε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες αλλά εκτός από τον Αραξο, την Ανδραβίδα, τη Σούδα». Πρόσθεσε πως «μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν ατομικές βόμβες και μόνο μετά την τελευταία διαδήλωση, μετά από αυτό δεχτήκατε ότι υπάρχουν ατομικές βόμβες». «Πότε θα πληροφορήσετε τον ελληνικό λαό», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «θέλουμε να ξέρουμε τι κάνετε εκεί κάτω! Είναι απαντήσεις καίριες».

Σφαίρα στο μυδράλιο του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση

«Ο λαός πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει για τα καλά στο μυδράλιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, για να θερίζει όποιο λαό δε δέχεται την υποδούλωση», σημείωσε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τονίζοντας προς την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να ισχυρίζεστε ότι δεν ξέρω και δε γνωρίζω» και πως «δεν μπορείτε να επικαλείστε το ΝΑΤΟ να σας πει αν βλάπτουν ή δε βλάπτουν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου», αφού «δεν μπορείτε να περιμένετε από το ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει τις πράξεις του εγκληματικές». Αναφερόμενος στα υπάρχοντα στη χώρα όπλα απεμπλουτισμενου ουρανίου ανέφερε: Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι «η Ελλάδα έγινε ένα τεράστιο πεδίο βολής». «Τι μέτρα έχετε πάρει γι' αυτά;», τόνισε «εκτός του ότι πέρασαν 14 χρόνια και τώρα δεν μπορούν να αποδειχτούν οι συνέπειες», διερωτώμενος το «πώς θα αποκατασταθεί το περιβάλλον και η εμπιστοσύνη των κατοίκων;». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα του περίφημου ευρωστρατού, λέγοντας πως «η Ελλάδα θέλει και συμμετέχει στη δημιουργία του», όπου «60.000 στρατιώτες θα επιβάλλουν τις ηθικές αξίες της ΕΕ». «Ενας είναι ο εχθρός - ο λαός», σημείωσε ο Νίκος Γκατζής, για τους στόχους της στρατιωτικής αυτής δύναμης, λέγοντας πως «συμμετέχετε συνειδητά για να καταπνίξετε κάθε φωνή απεξάρτησης», τονίζοντας, επίσης, ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενισχύονται οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στη Νέα Τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ