ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση - προσωπικό

Τη μη δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, σε κανένα από τα αιτήματα του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ο τελευταίος χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο δήμαρχος της Πάτρας σημείωσε πως επαναδιατυπώθηκε η συνολική θέση για την κρατική χρηματοδότηση, όπως αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί το οξυμένο πρόβλημα των οικονομικών της Τοπικής Διοίκησης είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Μάλιστα, τόνισε πως σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές, το δρόμο ανάπτυξης και τα συμφέροντα που αυτές υπηρετούν.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε πως «απαιτήσαμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου. Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επίσης, την εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

Παράλληλα, είπε πως «θέσαμε το πιεστικό πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό, καταθέτοντας πλήρη φάκελο, με στοιχεία, για την άμεση πρόσληψη 551 εργαζομένων, ως μόνιμο προσωπικό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών μας και ταυτόχρονα απαιτήσαμε μόνιμη και σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν και κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων». Μάλιστα, ο δήμαρχος εξέφρασε τη σαφή αντίθεσή του στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, που προβλέπει μείωση κατά 10% στις προσλήψεις συμβασιούχων, που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.

Οπως είπε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που έχει παραλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα θέματα και αιτήματα που τέθηκαν από τη δημοτική αρχή. «Είπε ότι βλέπουν θετικά το ζήτημα των 34 που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ στη ΔΕΥΑΠ και παραμένουν εκτός εργασίας. Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όπως έχει επιβεβαιώσει η ζωή, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκές λύσεις και να ικανοποιήσει τα ώριμα λαϊκά αιτήματα».

Ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε πως «η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση αιτημάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι λαϊκό συμφέρον η πλήρης κρατική χρηματοδότηση και η μόνιμη εργασία, γι' αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι στον ευρωμονόδρομο και στα κόμματα που τον υπηρετούν».

Συνεχίζουν τα καραβάνια των εξαθλιωμένων...

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού νόμου που προβλέπει «εναλλακτικά» μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Χτες, 45 μετανάστες εντοπίστηκαν σε πνευστή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά - βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα του νησιού, συνελήφθησαν διότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Αλλοι 22 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην περιοχή αεροδρομίου της Λέσβου. Συλλήψεις αλλοδαπών έγιναν και την Κυριακή στο Φαρμακονήσι και τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, δώδεκα εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου μέσα σε πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος. Αλλοι 40 συνελήφθησαν στην περιοχή Λάμνας Λέσβου. Ενας αλλοδαπός συνελήφθη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, μέσα σε φορτίο φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός από τον οδηγό, με σκοπό να μεταβεί στο εξωτερικό. Επίσης, άλλοι δύο πιάστηκαν στο ίδιο λιμάνι.

Στο μεταξύ, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 υπήρξε τετραπλασιασμός των αφίξεων σε σχέση με το 2013, ενώ για την ίδια περίοδο οι αφίξεις τριπλασιάστηκαν στην περιοχή της Χίου, αυξήθηκαν κατά 150% στην περιοχή της Σάμου και κατά 123% στην περιοχή τη Λέσβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση κατά 223,22% των «παράτυπων» εισόδων στη χώρα, ενώ υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν τη Μεσόγειο έως τον Οκτώβρη του 2014 (συγκριτικά με τους 60.000, ολόκληρο το 2013). Οι απόπειρες διέλευσης των συνόρων έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

«Κεκτημένο» χαρακτήρισε, χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, την εκκένωση του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες με τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. Απαντώντας, μετά από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, σε ερώτηση τι θα κάνει ο δήμος με τους άστεγους μετανάστες που απολύονται από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, υποστήριξε: «Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό τους. Ο Δήμος Αθήνας θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα». Για τους άστεγους μετανάστες είπε πως θα κινηθεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων.

Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοούμενο

Σε εξέλιξη ήταν χτες έρευνες για αγνοούμενο Ελληνα ναυτικό στη Βομβάη. Οι έρευνες γίνονταν στη θαλάσσια περιοχή 400 ν.μ. δυτικά της Βομβάης και νοτιοδυτικά του Καράτσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε, χτες, από τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «Μαράν Κλειώ» Ν.Π. 12181, το οποίο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από τη Βενεζουέλα προς την Ινδία, ότι 40χρονος Ελληνας, Α' μηχανικός του πλοίου, αγνοείται. Με μέριμνα του πλοιάρχου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στους χώρους του πλοίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν έρευνες προς εντοπισμό του στη θαλάσσια περιοχή 400 ν.μ. δυτικά της Βομβάης Ινδίας και νοτιοδυτικά του Καράτσι Πακιστάν, από 12 παραπλέοντα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και από αεροσκάφος της Ινδίας, με αρνητικά μέχρι χτες αποτελέσματα.

Αντισυνταγματική η κατασκευή νέου λιμανιού

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή του νέου λιμανιού Πατρών, με συνέπεια να μην μπορούν να συνεχιστούν τα έργα εάν δεν εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πατρέων είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί το νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την κατασκευή του νέου λιμένα. Υποστήριζε, ανάμεσα σε άλλα, ότι με τις σχεδιαζόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις διακόπτεται η συνέχεια των λειτουργιών της πόλης προς τη θάλασσα και αποκόπτονται η πόλη και οι κάτοικοί της από το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε καταρχάς ότι, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Ακόμα, υπογραμμίζει στη δικαστική απόφαση ότι δεν μπορεί νόμος να κυρώνει αναδρομικά κανονιστικές διοικητικές αποφάσεις.

Θέμα Δημοτικής Αστυνομίας έθεσε ο δήμαρχος Αθήνας

Οριστική λύση στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας ζήτησε χτες από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης. Μετά από συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για θέματα παρεμπορίου και εγκληματικότητας ο Γ. Καμίνης δήλωσε πως «η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της πόλης είτε αυτό αφορά την παράνομη στάθμευση, την κατάληψη δημόσιου χώρου, τραπεζοκαθίσματα, παράνομο εμπόριο, ηχορύπανση κτλ. Τόνισα ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Εθεσα το θέμα στον υπουργό. Θα ήταν ευχής έργο να επανασυσταθεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δήμους. Θα θέσω τη συζήτηση που είχα με τον υπουργό υπόψη του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη. Πιστεύω πως σε αυτό είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, τον οποίο θα συναντήσω πάρα πολύ σύντομα. Να βρεθεί μία λύση σε ένα θέμα που επείγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ