ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΑΧΑΪΑΣ
Μετανάστες δούλευαν με το όπλο να τους σημαδεύει!

Kάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υπό την απειλή, αλλά και χρήση όπλων, μετανάστες εργάτες εξαναγκάζονταν σε αδιάκοπη, από το πρωί έως το βράδυ, εργασία, σε πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Χαλανδρίτσα Αχαΐας.

Ο 51χρονος ιδιοκτήτης της μονάδας συνελήφθη προχτές, ύστερα από καταγγελίες δύο Ρουμάνων που εργάζονταν εκεί απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Συνελήφθη επίσης ένας Ρουμάνος, 41 χρόνων, με την κατηγορία - και οι δύο - της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, ενώ καταζητείται ένας ακόμη Ρουμάνος ως συνεργός τους.

Σύμφωνα με τους δύο καταγγέλλοντες, ο καταζητούμενος Ρουμάνος τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα, ώστε να εργαστούν στην επιχείρηση του 51χρονου, υποσχόμενος νόμιμη εργασία, καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό. Αντ' αυτού, βρέθηκαν εγκατεστημένοι σε οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλειπή σίτιση και απουσία θέρμανσης, ενώ εξαναγκάζονταν σε καθημερινή απλήρωτη εργασία, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Οι δύο συλληφθέντες, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους εργάτες στη δουλειά, χρησιμοποιούσαν ψυχολογική και σωματική βία, ενώ ο 51χρονος κατά την επιτήρησή τους, έφερε καραμπίνα ή πιστόλι, το οποίο χρησιμοποιούσε για εκφοβισμό, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους.

Ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας είχε συλληφθεί ξανά πριν από περίπου δύο χρόνια, οπότε απασχολούσε οχτώ εργάτες ανασφάλιστους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιούσε συστηματικά μετανάστες εργάτες στην επιχείρησή του, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο καταζητούμενος Ρουμάνος.

Στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρισης στις εγκαταστάσεις της πτηνοτροφικής επιχείρισης, το πρωί της Τετάρτης, οπότε και συνελήφθησαν οι δύο δράστες, απελευθερώθηκαν άλλοι εφτά Ρουμάνοι εργάτες.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διαβεβαιώσεις για συνέχιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Πιστή στην ουσία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ δηλώνει η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Πιστή στην ουσία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ δηλώνει η συγκυβέρνηση
Για την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από τη Συνθήκη Σένγκεν, τον κανονισμό «Δουβλίνο 3» και το σύνολο της νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, διαβεβαίωσε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, αυτό συνεπάγεται τη συνέχιση, στην ουσία, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου παρουσίασε τη μεταναστευτική πολιτική της συγκυβέρνησης και ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε πως «η πολιτική των επιστροφών, οικειοθελών και μη, πάντα με την τήρηση των νόμων, συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του υπουργείου». Ετσι, οι μετανάστες θα συνεχίσουν να διώχνονται... οικειοθελώς από την Ελλάδα, αφού, πρώτα, όπως είπε, θα καταγραφούν. Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα μονομερών ενεργειών από πλευράς της χώρας, σε θέματα που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν και τους κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙΙ (604/2013) και EURODAC (603/2013).

Στην ουσία, η συγκυβέρνηση εφαρμόζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, δεν δεσμεύεται για τη δημιουργία επαρκών δημόσιων και ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τα οποία εξαρτά από την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, δηλαδή από το αν θα δεχτεί η ΕΕ να τα χρηματοδοτήσει, τα περιορίζει μόνο στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων, συνεχίζει την πολιτική ανάθεσης της φιλοξενίας σε ΜΚΟ, παίρνει θέση κατά της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει - δήθεν - πιο ανθρώπινα ο «φράχτης» του Εβρου. Παράλληλα, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις και εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εντελώς ανεπαρκείς, αόριστες και προβληματικές, αφορούν μόνο περιπτώσεις ακραίας βαρβαρότητας, ενώ συνεχίζουν - όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - να εξωραΐζουν και να εναποθέτουν τη λύση του προβλήματος στην πολιτική και τα όργανα της ΕΕ, που ευθύνονται για τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός έχει δηλώσει ότι προκρίνει τη λύση της ενοικίασης άδειων ξενοδοχείων, άδειων ιδιωτικών κλινικών, μικρών μονάδων, άδειων δημοτικών κτιρίων καθώς και διαμερισμάτων που μένουν ξενοίκιαστα ανά την Ελλάδα. Η λύση αυτή επιλέγεται ως άμεση και ευέλικτη, όπως έχει πει, καθώς η κατασκευή νέων δομών ανοιχτής φιλοξενίας θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Παράλληλα, χτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μιλώντας σε εκπομπή του «Αλφα», φέρεται να δήλωσε πως «το ότι κοιμούνται (σ.σ. οι απολυμένοι από τα κέντρα κράτησης μετανάστες) στο δρόμο και δεν έχουν πού να πάνε και ότι ψάχνονται είναι ψέμα», σημειώνοντας ότι «στους όρους που έχουμε βάλει είναι να δηλώσει οικία κατοικίας αλλά και αστυνομικό τμήμα που θα πρέπει να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες». Υποστηρίζει δε πως «τους αφήσαμε στην Ομόνοια γιατί εκεί είναι το φτηνό φαγητό, οι συμπατριώτες τους, το μετρό. Στο επιχείρημα "γιατί όχι στην Εκάλη;" απαντώ τι να κάνουν στην Εκάλη... Είναι σαν το ερώτημα "γιατί δεν τους πάει η υπουργός στο σπίτι της;" Επειδή το υπουργείο εδώ έχει γίνει το σπίτι μου θα τους φέρω εδώ, στο υπουργείο, αν ενοχλούν. Εχει πολλούς διαδρόμους...». Ακόμα, ισχυρίστηκε πως «το τι θα γίνουν τα κέντρα κράτησης δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά το γεγονός ότι άνοιξαν οι πύλες για να φύγουν αυτοί που παρανόμως κρατούνταν δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κέντρα κράτησης».

  • Συνολικά 25 αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε λέμβο που έβαζε νερά στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά της Λέσβου. Πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος τους περισυνέλεξε και μεταφέρθηκαν στο λιμένα της Μυτιλήνης, όπου και συνελήφθησαν. Αλλοι 31 εντοπίστηκαν στην περιοχή αεροδρομίου του νησιού, 12 στο Μανταμάδο, 49 Ν/Α του νησιού, 44 πιάστηκαν στην περιοχή Κλειώ και άλλοι 48 στην περιοχή αεροδρομίου. Βορειοανατολικά της Κω πιάστηκαν 26 μετανάστες όταν έμεινε ακυβέρνητη η πνευστή κωπήλατη λέμβος που επέβαιναν. Περισυνελέγησαν από πλήρωμα πλωτού του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού για να συλληφθούν, ενώ 30 πιάστηκαν έξω από το Φαρμακονήσι από ναυαγοσωστικό σκάφος, 24 στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτήρι Πρασσού Β/Α της Σάμου και 19 στην Α. Μεριά της Σαμοθράκης.
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

Το τμήμα Συνοριακής φύλαξης στην Ειδομένη στο Κιλκίς
Το τμήμα Συνοριακής φύλαξης στην Ειδομένη στο Κιλκίς
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην παραμεθόρια ζώνη της Ειδομένης, επισημαίνει με σχετική του Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το ΚΚΕ. Η Ερώτηση υποβλήθηκε από τους βουλευτές Σάκη Βαρδαλή και Ελένη Γερασιμίδου.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Εκατοντάδες μετανάστες συνωστίζονται στην ύπαιθρο της παραμεθορίου περιοχής της Ειδομένης στην ΠΕ Κιλκίς, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Συνθήκες, που σε καμιά περίπτωση, στην ουσία τους, δεν μπορούν εξαλειφθούν ή έστω να απαλυνθούν από τις όποιες κινήσεις έκφρασης αλληλεγγύης έχουν έως τα σήμερα αναληφθεί από φορείς κ.λπ.

Πρόκειται για πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, που στενάζουν από πολέμους, συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους είναι ανύπαρκτη, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική ΕΡΩΤΗΣΗ (3142/30.9.2014).

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, η οποία αποτελεί χαρακτηριστική πλευρά της κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε: Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών έχουν. Να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες, να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ