ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαγράψτε από τα λεξικά τη λέξη «μόλυνση»!!!

Αποκαλυπτική η απαίτηση του Ακη Τσοχατζόπουλου προς την Επιτροπή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Φοιτητών στη Σερβία

Το λόγο πήρε η Αναστασία Αρβανίτη, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Φοιτητών στη Σερβία.

«Ευχαριστώ για το λόγο που μας δίνετε. Εκπροσωπώ τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονιών και Κηδεμόνων που έχουμε τα παιδιά μας στη Σερβία. Κυρία Παπαρήγα, ο Ευριπίδης λέει: Οποιος αγαπάει, χρωστάει. Μη με θεωρήσετε αγενή, θα ήθελα στην αφίσα σας να γράφει: "Να επιστρέψουν και οι Ελληνες φοιτητές από τη Σερβία".

Είπαμε, προηγουμένως, "ήξεις-αφήξεις" για τη θέση των πρυτάνεων. Στις 14 Ιανουαρίου είχαμε μια άτυπη σύσκεψη και πραγματικά αποφάσισαν θετικά για την επιστροφή των παιδιών μας. Δεν μπορούν να το δώσουν εγγράφως, περιμένουν μία νομοθετική ρύθμιση, περιμένουν ίσως και κάτι άλλο από την ελληνική κυβέρνηση και ο Θεός βοηθός.

Χτες κατόπιν πιέσεως μάς δέχτηκε - μία Επιτροπή εννοώ από το Σύλλογο - ο κ. Τσοχατζόπουλος στη Θεσσαλονίκη και μας επισήμανε ότι ούτε μία στιγμή δεν πρέπει να έχουμε στο στόμα μας τη λέξη μόλυνση. Δεν υπάρχει μόλυνση!!!

Πρέπει, προφανώς, μετά τα παραπάνω, να περιορίσουμε το πρόβλημα, δηλαδή την πίεσή μας σαν γονείς και κηδεμόνες και φοιτητές, προς την κυβέρνηση και γενικώς προς τα κόμματα και να το τοποθετήσουμε σαν ψυχολογικό πρόβλημα που θα έχουν τα παιδιά μας και εμείς. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, δηλαδή, να αρχίσουμε να πιάνουμε νευρολογικές κλινικές, ώστε να γίνει αποδεχτό το επιχείρημά μας για την επιστροφή των παιδιών στην Ελλάδα. Οποιος μπορεί να το ακούσει αυτό σοβαρά, ας το ακούσει.

Σας λέω επίσης ότι στην Ιατρική Σχολή Βελιγραδίου - πολύ επιγραμματικά τα λέω για να μην κουράζω και τους ακροατές σας - υπάρχει άσκαστη βόμβα, είναι δεδομένο αυτό. Εχουμε καταθέσει ένα σχέδιο νόμου που εμείς οι γονείς το περιφέρουμε ακριβώς όμοιο με αυτό της Πρίστινα, τον Ιούλιο του 1999. Θέλουμε ακριβώς ίση μεταχείριση με τους φοιτητές της Πρίστινα, δε θέλουμε εξαίρεση του κανόνα, με κατατακτήριες εξετάσεις. Το λέω για πολλούς, για να μην τρομάξουν, που θα ισχυριστούν, ότι τα παιδιά τα δικά τους έδωσαν εξετάσεις και εμείς θέλουμε να μπούμε από το παράθυρο. Θέλουμε να έρθουμε από την πόρτα και με ψηλά το κεφάλι.

Σας παρακαλούμε, σώστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ευχαριστώ».

Απαντώντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δεν έχω προλάβει να συνεννοηθώ και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όμως υποσχέθηκα εκεί στα παιδιά ότι θα κάνουμε μία προσπάθεια να είναι σαφής η τοποθέτηση όλων των κομμάτων. Σαφής και δεσμευτική, όσο μπορούμε. Φυσικά δεν μπορούμε να επιβάλουμε στα άλλα κόμματα, αλλά εν πάση περιπτώσει να είναι σαφής. Δηλαδή όχι μεν, αλλά.

Δεύτερον, μου υπέδειξαν και ορισμένα άλλα πράγματα, να δούμε σε σχέση με Ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχω πολλές ελπίδες γι' αυτό, γιατί ακόμα πιο δύσκολα στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά θα συνεννοηθώ με τους ευρωβουλευτές.

Τρίτον, όσον αφορά τους πρυτάνεις. Εγώ ίσα ίσα ακριβώς τους είπα, ότι οι Πρυτάνεις, τουλάχιστον με αρκετούς που είχαμε επαφή, από την πρώτη στιγμή είπαν οι άνθρωποι, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλωστε και τα παιδιά δεν είπαν, θέλω να πάω στο τάδε πανεπιστήμιο. Εδώ είναι τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Οπως βλέπετε έχουν αναιρεθεί όλα τα προσχήματα. Και έμεινε ακριβώς αυτό που είπατε.

Και εγώ να πω και ένα άλλο με την ευκαιρία. Τα παιδιά που είδα εκεί, δεν είναι παιδιά πλούσιων οικογενειών. Οι πλούσιοι στέλνουν τα παιδιά τους στην Αμερική, σε πιο επώνυμα πανεπιστήμια της Δύσης, ας το πούμε έτσι, στη Μεγάλη Βρετανία κλπ.

Εγώ τα ρώτησα τα παιδιά, τι δουλιά κάνει η μαμά σου, ο μπαμπάς σου, εκείνο, το άλλο; Εντάξει, δεν είναι παιδί ανέργου, αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι παιδιά που είναι από πλούσιες οικογένειες, φτηνή ήταν εκεί η ζωή. Και τώρα έχουν την αγωνία, ότι πρέπει να ζητάνε από τους γονείς πολύ περισσότερα χρήματα, λόγω του κόστους ζωής που ανεβαίνει με το μήνα».

Σημασία έχει αν θα κερδίσει ο λαός

Για τη συμπεριφορά του Πούτιν ήταν η ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο. Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση ήταν η παρακάτω:

- Εχετε την εντύπωση, με αυτά που πιστεύει ο γιουγκοσλαβικός λαός, ότι ο Πούτιν θα είναι πρόθυμος να κάνει όλες τις επιθυμίες των Αμερικανών; Γιατί, απ' ό,τι διαβάζω, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες ως προς αυτό και η όλη του συμπεριφορά, όσο μπορεί να κρίνει κανείς από μακριά, δε δίνει αυτή την εντύπωση, τουλάχιστον καθαρά.

- Εμείς σαν Κόμμα, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, βλέποντας το σημερινό συσχετισμό δύναμης και πώς εξελίσσονται οι λεγόμενες διεθνείς σχέσεις, για λόγους και συγκυρίας, θα βλέπαμε με καλό μάτι κάθε αντιπερισπασμό που γίνεται και ο οποίος αυτός αντιπερισπασμός μπορεί να αμβλύνει ή να μειώνει το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλπ.

Αλλωστε - το λέμε εμείς πάντα - πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Είμαστε υπέρ περιφερειακών συνεργασιών, που δεν μπορεί να γίνονται με στενά ιδεολογικά κριτήρια.

Αλλά δεν μπορώ να πω εγώ αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να προβλέψω εντελώς, πώς θα πάνε τα πράγματα, πώς θα χειριστεί ο Πούτιν αυτό το ζήτημα. Η Γερμανία κατ' αρχήν - και το βλέπουμε κι εμείς - έχει πέσει πάνω για άξονα με τη Ρωσία και σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομως, λένε ότι δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να γυρίσει υπέρ της Γιουγκοσλαβίας. Διότι μπορεί να γυρίσει υπέρ του Κοστούνιτσα, ας πω τον Κοστούνιτσα, γιατί δεν ξέρω πόσο καιρό θα μείνει αυτός, είναι μεταβατικός. Σημασία έχει αν θα κερδίσει ο λαός.

Γιατί άλλο κυβέρνηση και άλλο ο λαός. Μην το ξεχνάμε αυτό. Διόλου απίθανο η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, η πλουτοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να τα αξιοποιήσει. Αυτό που έχουμε σαν δεδομένο είναι το εξής: Ενώ πριν έπαιρναν φυσικό αέριο από τη Ρωσία με διευκολύνσεις, τώρα πρέπει να το προκαταβάλλουν το φυσικό αέριο.

Εχουν καθαρό, αν θέλετε, ότι αυτά που λέμε περί Ενωμένης Ευρώπης είναι και λίγο μυθοπλασίες και όσον αφορά τους στόχους, πόσο ενωμένη θα είναι η Ευρώπη και για ποιο σκοπό.

Στην ουσία γίνεται μια προσπάθεια, με ομπρέλα την "Ενωμένη Ευρώπη", να βαθύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ανατολική Ευρώπη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη κλπ.

Και αυτοί εντάσσουν τον εαυτό τους στην Ανατολική Ευρώπη. Ξεκινώντας από άλλους δρόμους, που ξεκινάμε εμείς, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε αυτό που λέμε "Δυτική Ευρώπη", κάτι που παλαιότερα οι ίδιοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα το θεωρούσε κάτι πιο καλό και ρεαλιστικό.

Καταλαβαίνουν ότι μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις, τους άξονες και τους αντι-άξονες, τα Βαλκάνια θα την πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά. Και στα Βαλκάνια είναι και η Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και με αυτή την έννοια έχει σημασία, ποιος επωφελείται, αν θέλετε, και από μία βελτίωση των σχέσεων;

Η Ελλάδα παίζει έναν ρόλο, λένε. Και εμείς το δεχόμαστε ότι τον παίζει. Ποιος κερδίζει απ' αυτό το ρόλο, κέρδισε ο ελληνικός λαός, κέρδισαν οι Γιουγκοσλάβοι απ' αυτό το ρόλο; Τι να τον κάνουμε το ρόλο που παίζει σήμερα η Ελλάδα ως εξωτερική πολιτική;

Και για να μην πω, δεν ξέρω, ούτε τα σύνορα δεν έχουμε εξασφαλίσει από αυτόν τον περίφημο ρόλο που παίζουν.

Πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν μαζί μας ότι δεν τέλειωσε ο γύρος του πολέμου, δεν τέλειωσε η αλλαγή συνόρων. Σ' αυτό το πλαίσιο γίνεται η διείσδυση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο Πρέσεβο, οι εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, και με κυβέρνηση η οποία είναι φιλική ή ανεχτή, ας το πούμε, από το ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνετε δηλαδή πώς είναι οι εξελίξεις.

Οργανο του ΝΑΤΟ το Ειδικό Δικαστήριο

- Τι λένε οι ιθύνοντες για το Ειδικό Δικαστήριο, ρώτησε παρευρισκόμενος δημοσιογράφος.

- Μη μετράτε τι λένε, παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα. Διαβεβαίωση σημαίνει πράξη, δε σημαίνει σύνθημα.

Ο Κοστούνιτσα και στη συνάντηση που είχαμε μαζί, είπε ότι είναι κατά του Ειδικού Δικαστηρίου και απ' όσο ξέρω, θα πρέπει να το είπε και στα άλλα πολιτικά κόμματα που συναντήθηκε. Οταν γύρισε πίσω στο Βελιγράδι, άρχισε να διαφοροποιείται. Οταν ήρθε η Ντελπόντε στο Βελιγράδι, άφησαν να εννοηθεί ότι θα τον δικάσουν μέσα στη Γιουγκοσλαβία. Δε νομίζω ότι θα αφορά μόνο τον Μιλόσεβιτς, θα αφορά όλους όσους θέλουν.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, έτσι θα το κάνουν, μ' αυτό τον τρόπο. Και αυτό γιατί είναι λίγο βαρύ για το λαό. Γιατί κοιτάξτε, αυτοί τώρα ξεγελούν το λαό. Εάν στείλουν τον Μιλόσεβιτς τώρα στο Ειδικό Δικαστήριο, οι Γιουγκοσλάβοι θα αντιδράσουν.

Και επομένως, θέλουν να χειριστούν το ζήτημα.

Δηλαδή, εμφανίζουν μία αντίσταση σε κάτι και απ' την άλλη μεριά ανοίγουν τις πόρτες σε όλα. Συνεπώς, δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Εμείς είπαμε καθαρά ότι είμαστε εναντίον και εδώ το έχουμε πει. Τι είναι αυτό το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης; Είναι παράρτημα του ΝΑΤΟ. Οργανο του ΝΑΤΟ είναι. Τώρα παίζουμε;

Δηλαδή, δικάζουν αυτοί που έκαναν τον πόλεμο. Δε δεχόμαστε καν να ακούσουμε τι κατηγορητήριο υπάρχει. Δεν το δεχόμαστε.

Το θέμα είναι και ποιος το λέει

Για να ολοκληρώσω κάτι που ξέχασα. Βλέπετε, γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να ανέβει η πολιτική συνείδηση και δεν το λέμε αφ' υψηλού. Οι ίδιοι οι οποίοι κρύβουν το ουράνιο, οι ίδιοι οι οποίοι περιορίζουν τα προβλήματα ουράνιο - πλουτώνιο, οι ίδιοι μέσα στον κόσμο τα ανεβάζουν, με ποιο σκοπό;

Για να αιτιολογήσουν αύριο την παράδοση τμημάτων της γιουγκοσλαβικής αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας στα ξένα προϊόντα. Απ' τη μια μεριά καθησυχάζουν και οι ίδιοι λένε, «μα, τι να κάνουμε; Τώρα πρέπει να κάνουμε εισαγωγή προϊόντων».

Δεν είναι τι σου λένε, είναι ποιος το λέει.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Τις μέρες που ήμασταν εμείς, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και πριν φύγουμε, μπήκαν ακόμα περισσότερο μέσα στο Νότιο Πρέσεβο που είναι καθαρά σερβικό έδαφος. Και μετά ζητάνε συνομιλίες. Δηλαδή, αφού μπαίνω μέσα στο έδαφός σου, σε καλώ σε διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ