ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
1966: Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

Πάνω από 8.000 πεζοναύτες πήραν μέρος στην πρώτη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών κατά των ανταρτών στο Ν. Βιετνάμ
Πάνω από 8.000 πεζοναύτες πήραν μέρος στην πρώτη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών κατά των ανταρτών στο Ν. Βιετνάμ
Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 1966, ο πόλεμος του Βιετνάμ παίρνει μια δραματικά νέα τροπή. Μέχρι τα τέλη του 1965, το στρατιωτικό δόγμα των Αμερικανών απέκλειε την ανάληψη επιθετικών ενεργειών, εκτός αν ζητούσαν κάτι τέτοιο οι αρχές του Νοτίου Βιετνάμ. Ομως, η ανικανότητα του καθεστώτος του Ν. Βιετνάμ να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα των ανταρτών οδηγεί τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ στην αλλαγή του «δόγματος». Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο της επικράτησης των ανταρτών, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να αναλάβουν δράση... Η στροφή επισημοποιείται στις 8 Γενάρη 1966, όταν ξεσπάει η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στο λεγόμενο «Σιδηρούν Τρίγωνο», ένα προωθημένο οχυρό των ανταρτών, 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαϊγκόν, προστατευμένο από την πυκνή ζούγκλα της Ινδοκίνας. Στη λυσσαλέα μάχη που ακολουθεί, οι Αμερικανοί ρίχνουν τρομερή δύναμη πυρός, που περιλαμβάνει βομβαρδιστικά Β-52, μονάδες πυροβολικού και 8.000 πεζοναύτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη επιχείρηση θα κρατηθεί επιμελώς μυστική από τους Νοτιοβιετναμέζους, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής των σχεδίων τους στους αντάρτες, μέσα από τα ίδια τα στρατιωτικά επιτελεία της Σαϊγκόν.

Αμέσως μετά την πρώτη τους επιχείρηση στο «Σιδηρούν Τρίγωνο», οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι με την επίδειξη ισχύος άλλαξαν τα δεδομένα και στο διπλωματικό πεδίο. Ξεκινούν, λοιπόν, μια μικρή διπλωματική εκστρατεία, με προορισμούς το Ανόι και το Πεκίνο, που ήλπιζε σε μια θετική ανταπόκριση λόγω των διαφορών της Κίνας με τη Σοβιετική Ενωση. Η ηγεσία του Βορείου Βιετνάμ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους Αμερικανούς απεσταλμένους, ενώ και τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία είναι πενιχρά.

Μετά από αυτό το διπλωματικό διάλειμμα, οι Αμερικανοί, στις 31 Γενάρη 1966, αρχίζουν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών. Από τη μέρα αυτή, αρχίζει ουσιαστικά το νέο στάδιο στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο οποίο οι Αμερικανοί θα παραμερίσουν τους Νοτιοβιετναμέζους και θα αναλάβουν σχεδόν όλο το βάρος του πολέμου, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1797 Γεννιέται ο Φραντς Σούμπερτ. Αυστριακός συνθέτης, ένας από τους εισηγητές του ρομαντισμού και ο σπουδαιότερος εκπρόσωπός τους. Το κυριότερο μέρος στο έργο του Σούμπερτ το κατέχει το τραγούδι για φωνή και πιάνο. Εδωσε σ' αυτό το είδος βαθύ περιεχόμενο, ενώνοντας στενότερα το λόγο με τη μουσική. Εγραψε περίπου 600 τραγούδια πάνω σε ποιήματα 100 περίπου ποιητών, μεταξύ αυτών και του Γκαίτε. Αν και όσο ζούσε, αναγνωριζόταν κυρίως ως μεγάλος συνθέτης τραγουδιών, μετά το θάνατό του άρχισε να γίνεται γνωστό και να εκτιμάται αναλόγως το υπόλοιπο έργο του. Από τις επτά όπερες που έγραψε, μόνο η «Μαγεμένη Αρπα» παίχτηκε πριν το θάνατό του. Εγραψε επίσης έργα μουσικής δωματίου και συμφωνίες. Το 1828, σε ηλικία 31 χρόνων, πέθανε από τυφοειδή πυρετό, ακολουθώντας τη μοίρα του Μότσαρτ.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Το βράδυ θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Από το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-12, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-15, στο Αιγαίο από 13-17 και στη Θεσσαλονίκη από 9-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-15 βαθμούς.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας των τρελών αγελάδων, επεκτάθηκε χτες με την απαγόρευση της μοσχαρίσιας μπριζόλας με κόκαλο (T-bone steak) και όλου του μηχανικώς απομακρυνόμενου κρέατος από τα οστά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χάμπουργκερ και λουκάνικων, ενώ απειλεί να εξαρθρώσει με τις «τρελές» δαπάνες το σύνολο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) (σελίδα 12)

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ήρθε και πάλι το ενδεχόμενο συνάντησης Αραφάτ - Μπαράκ, μετά την «αλλαγή πλεύσης» και την επιλογή και των δύο να «χαμηλώσουν τους τόνους» (σελίδα 14)

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δε φαίνεται διατεθειμένο -τουλάχιστον προς το παρόν- να φουντώσει τους αυτονομιστικούς πόθους των Κοσσοβάρων Αλβανών του «UCPMB» στην κοιλάδα του Πρέσεβο (σελίδα 15)

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ πολλών επιστημόνων πως η κλωνοποίηση ανθρώπων -όχι απαραίτητα για θεραπευτικούς σκοπούς...- είναι θέμα χρόνου, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα... (σελίδα 16)

ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ρυθμούς προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεών τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. (σελίδα 18)

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των 16κιλων συσκευασιών λαδιού (ντενεκέδων) προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καταφέρνοντας ουσιαστικά άλλο ένα πλήγμα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών (σελίδα 19)

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ νέων ψευδαισθήσεων για λύση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων και σε αποπροσανατολισμό από την επίθεση που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις, προχώρησε χτες η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ (σελίδα 22)

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ παρέμεναν μέχρι αργά χτες βράδυ τα ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν η αιτία που προκάλεσε το «μπλακ άουτ» που έπληξε χτες το μεσημέρι τη Θεσσαλονίκη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (σελίδα 27)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ταινίες κατακτούν με αργά αλλά σημαντικά βήματα και τη διεθνή τους διαδρομή. Μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες ανακοινώθηκαν, χτες, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνέντευξη Τύπου (σελίδα 34)

ΞΑΝΑ στο προσκήνιο η υπόθεση της λεηλατημένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, μετά από τη γνωστοποίηση της ύπαρξης διακοσίων τεσσάρων έργων στις αποθήκες Βεϊνόγλου (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1927 Οι λεωφορειούχοι και οι οδηγοί ταξί οργανώνουν διαδήλωση με τα αυτοκίνητά τους (1.000 περίπου) στους δρόμους της Αθήνας και μπροστά στο κτίριο της Βουλής, με αίτημα τη μη σύναψη της αποικιοκρατικής συμφωνίας με την «Πάουερ».

1927 Οι νικητές του Α` Παγκοσμίου Πολέμου τερματίζουν το στρατιωτικό έλεγχο της Γερμανίας.

1943 Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα (Νίκη του Στάλινγκραντ).

1969 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει το χουντικό καθεστώς της Αθήνας και προτείνει την απομάκρυνσή του.

1964 Παρουσιάζεται επισήμως η μελέτη για την Αθήνα που έχει εκπονήσει ο Αμερικανός ειδήμων Ουίλμπορ Σμιθ. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη διάνοιξη, περιμετρικά του Λεκανοπεδίου, «ελεύθερων λεωφόρων» συνολικού μήκους 96 χιλιομέτρων και κόστους 4,3 δισ. δραχμών και βασίζεται στην πρόβλεψη ότι το 1980 ο πληθυσμός της Αθήνας θα είναι 2,88 εκατομμύρια άτομα και θα κυκλοφορούν 462 χιλιάδες οχήματα, έναντι μόλις 80.000 το 1962.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 Φλεβάρη και έκαναν δυο βόλτες πάνω στο πλανήτη.

1988 Κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου και της Τουρκίας Τοργκούτ Οζάλ συμφωνούν στον «μη πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ