ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΚΑΪΡΟ.--

Δεκάδες συμφωνίες για μπίζνες με μεγάλα δυτικά και αραβικά μονοπώλια έκλεισε η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στο πλαίσιο της τριήμερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Οικονομική Ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Μεταξύ των κολοσσών που υπέγραψαν συμβόλαια με την κυβέρνηση Σίσι ξεχωρίζει η περίπτωση της «Ζήμενς» που έκλεισε συμφωνίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμβόλαια για την οικοδόμηση συμβατικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας 4,4 GigaWatt, αιολικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας 2GW και εργοστασίου που θα κατασκευάζει «πτερύγια» για ανεμογεννήτριες και «Μνημόνια Κατανόησης» για τη δημιουργία επιπλέον σταθμού παραγωγής Ενέργειας έως 6,6 GW με 10 υποσταθμούς παραγωγής.

Εκπρόσωποι της πετρελαϊκής πολυεθνικής BP υπέγραψαν στο Σαρμ ελ Σέιχ συμφωνίες για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής Ενέργειας (περίπου τριών δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου) στο ανατολικό και δυτικό Δέλτα του Νείλου και στον Κόλπο του Σουέζ, συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κατασκευαστικός όμιλος εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων «Majid Al Futtaim» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκλεισε μπίζνες για πενταετείς επενδύσεις ύψους 590.000.000 δολαρίων και συμφωνίες με στόχο την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων εμπορικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου και πολυκινηματογράφους VOX μέχρι το 2020.

Η αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρεία ORASCOM, σε κοινοπραξία με την επενδυτική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι «International Petroleum Investment Company», ανέλαβε την κατασκευή συμβατικού σταθμού παραγωγής Ενέργειας με άνθρακα (έργο ύψους 3 δισ. δολαρίων).

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης ανακοινώθηκαν και τα σχέδια για τη δημιουργία νέας πρωτεύουσας, ανατολικά του Καΐρου και του Κόλπου του Σουέζ, έκτασης 700 τ.χλμ. που θα φιλοξενεί 5.000.000 κατοίκους. Στη νέα πρωτεύουσα, που προβλέπεται να είναι έτοιμη σε επτά χρόνια, αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, το Προεδρικό Μέγαρο, τα υπουργεία, οι ξένες πρεσβείες. Θα διαθέτει νέο διεθνές αεροδρόμιο, εμπορικά κέντρα, σύγχρονο ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο της «Ντίσνεϊ» στην Καλιφόρνια. Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ πρόσφεραν στην Αίγυπτο έκαστο 4 δισεκατομμύρια δολάρια ως «οικονομική βοήθεια» και μισό δισ. πρόσφερε το Ομάν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες επαφές με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες επαφές πραγματοποιεί στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να συναντήσει χωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου.

Μάλιστα, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του, ότι η τουρκική NAVTEX δε θα ανανεωθεί μετά τις 6 Απρίλη ούτε και το «Μπαρμπαρός» θα σταλεί για νέες έρευνες. Βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αν οι Ελληνοκύπριοι μπουν «σε έρευνες φυσικού αερίου και πάλι, τότε θα αναγκαστούμε και εμείς να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», διαλύοντας τις αυταπάτες ότι πιθανές νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν χωρίς ένταση των προκλήσεων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου. Επιπλέον, είπε ότι όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, οι δυο πλευρές ή θα ενεργήσουν από κοινού ή θα συνεχίσουν τις χωριστές ενέργειες ή οι εργασίες θα σταματήσουν ταυτόχρονα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνόδου που έγινε στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company - EGAS) υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και στόχο την έκδοση τεχνικής μελέτης για εξαγωγή και πώληση κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο. Στόχος είναι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με αξιοποίηση των αντίστοιχων αιγυπτιακών υποδομών (και πιθανώς με κατασκευή απευθείας θαλάσσιου αγωγού), ενώ θα «ενθαρρυνθεί» και «περαιτέρω εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Κύπρο».

Επιπλέον, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η Λευκωσία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει ένα έκτακτο πολιτικό και οικονομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή όλων των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, με στόχο την εμβάθυνση των πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα σε αυτές και την ΕΕ. «Το όραμά μας για προώθηση αυτής της συνεργασίας Ανατολής - Δύσης άρχισε ήδη να καρποφορεί με τη μορφή του πλαισίου τριμερούς συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Μεγάλες καταστροφές στο σύμπλεγμα Βανουάτου

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά
Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά
ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.--

Πλάνα από ισοπεδωμένες πόλεις, ξεριζωμένα δέντρα, γκρεμισμένες γέφυρες κάνουν το γύρο του κόσμου από το νησιωτικό σύμπλεγμα Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της Αυστραλίας, από όπου το Σάββατο «πέρασε» ο κυκλώνας «Παμ» με ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Η μικρή αυτή χώρα των 270.000 κατοίκων αποτελείται από πάνω από 80 μικρά νησιά, είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, πρώην βρετανική και γαλλική αποικία, με πάνω από το 70% του πληθυσμού της να ζει σε αγροτικές περιοχές όπου είναι σταθερά περιορισμένη η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρισμό και μεταφορές. Ο Παμ φαίνεται ότι προκάλεσε έναν ακόμα εφιάλτη σε ένα λαό, που ούτως ή άλλως ζει μέσα σε δεκάδες στερήσεις, εισπράττοντας και τις συνέπειες της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας από φυσικά φαινόμενα.

Αν και ο επίσημος απολογισμός μέχρι χτες έκανε λόγο για 24 νεκρούς και 20 τραυματίες, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, δεδομένου του ότι ακόμα δεν υπάρχει καν επικοινωνία με πολλά από τα νησιά της χώρας. Μόνο στο κεντρικό νησί της χώρας, εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, ενώ στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα τουλάχιστον πάνω από τα 3/4 των κτιρίων έχουν καταστραφεί πλήρως ή υποστεί σοβαρές ζημιές. Αυστραλία, Γαλλία, Βρετανία, Ν. Ζηλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια, όπως και οργανώσεις σαν τη Γιούνισεφ.

ΙΝΔΙΑ
Διήμερη επίσκεψη Λαγκάρντ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και σε σύγκριση με αναπτυγμένες οικονομίες, η Ινδία είναι το φωτεινό σημείο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στη χώρα. Η Λαγκάρντ παρότρυνε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να κάνει περισσότερα για το «άνοιγμα» της ινδικής οικονομίας, ειδικά σε Ενέργεια και εξορύξεις.

Παίνεψε, μάλιστα, το νέο προϋπολογισμό που συνέταξε η κυβέρνηση παρέχοντας νέα πολύμορφη στήριξη στα μονοπώλια και παρότρυνε τα σχέδια μετατροπής της χώρας σε «κόμβο μεταποίησης». Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το «σύνθετο» εργατικό δίκαιο, αλλά και την αγορά γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών.

ΗΠΑ
Σύλληψη 20χρονου για τους τραυματισμούς αστυνομικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατηγορίες για χρήση όπλου από ΙΧ αυτοκίνητο και εγκληματική ένοπλη δράση σε βάρος του 20χρονου Αφροαμερικανού Τζέφρι Γουίλιαμς απήγγειλαν προχτές δικαστικές αρχές της κομητείας Σεντ Λούις του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τον τραυματισμό δύο λευκών αστυνομικών την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την αναγκαστική παραίτηση του επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στο Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον, που είχε θεωρηθεί συνυπεύθυνος για τη ρατσιστική συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και το ρόλο του στη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Ο εισαγγελέας της Κομητεία του Σεντ Λούις, Ρόμπερτ Μακάλοχ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ύποπτος δράστης του πυροβολισμού των δύο αστυνομικών είχε προηγουμένως συμμετάσχει στη διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον.

ΙΣΡΑΗΛ
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πάνω από 5.881.000 Ισραηλινοί Εβραίοι και Αραβες καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τη νέα 120μελή Βουλή και κυβέρνηση μετά την προκήρυξη των πρόωρων γενικών εκλογών, που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβρη ο απερχόμενος δεξιός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ζητήματα που αναμένεται να έχουν «ειδικό βάρος» σε αυτές τις εκλογές είναι κυρίως η ακρίβεια του κόστους ζωής στο Ισραήλ, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά και μεσαία στρώματα αλλά και η διαρκής όξυνση της έντασης με τους Παλαιστίνιους, που χρησιμοποιούσε η απερχόμενη κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το λαό από σειρά πολιτικών και οικονομικών επιλογών υπέρ της ντόπιας αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πιθανότερη πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη τη «Σιωνιστική Ενωση», που συγκροτούν οι Εργατικοί του Ισαάκ Χέρτζοκ και το «Κίνημα» (Hatnuah) της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, με προβάδισμα τουλάχιστον τεσσάρων εδρών έναντι του δεξιού κόμματος «ΛΙΚΟΥΝΤ» του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος χτες στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση ξεκαθάρισε ότι εάν επανεκλεγεί δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Την τρίτη θέση αναμένεται να κατακτήσει η «Κοινή Λίστα» τεσσάρων ισραηλινών αραβικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το «Χαντάς», που είναι το συμμαχικό σχήμα όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ