ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Παράτες ενώ η επέμβαση στην Αφρική συνεχίζεται

Από διημερίδα στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα σχετικά με την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Από διημερίδα στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα σχετικά με την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Η επίσημη τελετή περάτωσης της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (KAΔ) γίνεται τη Δευτέρα 23/3 στη Λάρισα, όπου εδράζεται και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ).

Η «EUFOR RCA» συστάθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Φλεβάρη 2014 και τα πρώτα ευρωενωσιακά στρατεύματα αφίχθησαν στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί, την 1η Απρίλη 2014. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες στρατιωτικές πηγές του ΕΣΕΕΕ, «η σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο Μπανγκί, επέτρεψε στις υπόλοιπες Διεθνείς Δυνάμεις, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA και της Γαλλικής Δύναμης SANGARIS, να επιχειρήσουν απερίσπαστα σε όλη την έκταση της χώρας, εκτός της πρωτεύουσας, έχοντας τα "νώτα" τους καλυμμένα».

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών έγινε σε μια χώρα με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, πλούσια σε ορυκτά, και με την επίκληση εμφύλιων σπαραγμών που το προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την «EUFOR RCA», που έδρασε ως φρουρά και χωροφύλακας της πρωτεύουσας, περιελάμβανε ανάπτυξη σημαντικής στρατιωτικής δύναμης επί εδάφους και συντονίστηκε από το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

Δομή που, μετά χαράς, «παραχώρησε» (στην πραγματικότητα το επεδίωξε συστηματικά) η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η οποία συνέχισε «κανονικά» τη λειτουργία της και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού και αυτή επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», της υποστήριξης ιμπεριαλιστικών αποστολών. Σε αυτή τη βάση, επιτελάρχης στο ΕΣΕΕΕ ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος, ενώ ταυτόχρονα αποσπάστηκαν εκεί δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρισης.

Η «EUFOR» φεύγει, η «EUMAM» έρχεται...

Το τελευταίο διάστημα, τα στρατιωτικά αποσπάσματα της ΕΕ που τους προηγούμενες μήνες, στο πλαίσιο της «EUFOR RCA», είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί, αποσύρθηκαν πίσω στις χώρες τους. Ωστόσο, τα ανώτατα ευρωενωσιακά όργανα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν) αποφάσισαν, προς παγίωση της ευρωενωσιακής στρατιωτικής παρουσίας στην ΚΑΔ, τη σύσταση και αποστολή στην ΚΑΔ ευρωενωσιακής «Στρατιωτικής Συμβουλευτικής Αποστολής» («EU Military Advisory Mission in the Central African Republic, EUMAM RCA»).

Με αντικείμενο επισήμως την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της ΚΑΔ, η «EUMAM RCA» θα διαρκέσει 12 μήνες, αρχίζοντας από τη στιγμή της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας 60 «εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ που θα αναπτυχθούν στην ΚΑΔ υπό τις διαταγές Γάλλου ταξιάρχου.

Φορολογικοί ανταγωνισμοί στην ΕΕ

Το «νέο» γενικό κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του «φορολογικού ανταγωνισμού» μεταξύ των κρατών της ΕΕ δημοσιοποίησε την Τετάρτη 18/3 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να αποκατασταθεί η σύνδεση του τόπου, όπου οι εταιρείες πραγματοποιούν τα κέρδη τους με τον τόπο φορολόγησής τους». Η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη λεγόμενη «φορολογική διαφάνεια» έρχεται στον απόηχο και των πρόσφατων «αποκαλύψεων» γύρω από τα φαινόμενα «φοροαποφυγής» στο Λουξεμβούργο, καθώς και των «ερευνών» που διενεργούνται σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση πολυεθνικών επιχειρήσεων, από ορισμένα κράτη - μέλη.

Κομβικό στοιχείο της υπό διαμόρφωση «συμφωνίας» αποτελεί η πρόταση της Κομισιόν για «βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τους». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σήμερα εναπόκειται στη «διακριτική ευχέρεια του κράτους - μέλους να αποφασίζει αν μια φορολογική απόφαση μπορεί να επηρεάζει άλλη χώρα της ΕΕ»...

Σε αυτό το πλαίσιο, η όλη «προσπάθεια» συνδέεται με το «κανονιστικό πλαίσιο» για τις κρατικές ενισχύσεις, με τις φορολογικές πρακτικές που εφαρμόζονται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τους ανταγωνισμούς τόσο των κρατών για την απόσπαση μεγαλύτερης μάζας φορολογικών εσόδων, όσο και των μονοπωλίων για την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας, μέσω των τεχνικών μεταφοράς κερδών και μερισμάτων από χώρες χαμηλότερου φορολογικού «κόστους» στις μητρικές εταιρείες. Προκειμένου «να καταργηθεί το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας και ερμηνείας» από το κάθε κράτος, η Κομισιόν προτείνει την «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές τους αποφάσεις».

Να σημειωθεί ότι τα παζάρια της ΕΕ γύρω από τα φορολογικά καθεστώτα στον ευρωπαϊκό χώρο συνεχίζονται με κράτη και ειδικές «ζώνες» εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, η Ανδόρα, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, που αποτελούν φορολογικά καταφύγια τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Λογιστικές ζημιές για το 2014

Λογιστικές ζημιές συνεχίζουν να εμφανίζουν στο 12μηνο του 2014 οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, σε μια εξέλιξη που σχετίζεται με τη διόγκωση των προβλέψεων που αναγράφονται στους ισολογισμούς τους για επισφαλή δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους.

Ειδικότερα:

Τράπεζα Πειραιώς: Εμφανίζεται ζημιά ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι λογιστικές προβλέψεις για τους «πιστωτικούς κινδύνους» διαμορφώθηκαν σε 15,8 δισ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου διαμορφώνεται στα 7,3 δισ. ευρώ (από 8,5 δισ. το 2013) και το ενεργητικό στα 89,1 δισ. ευρώ (από 92 δισ.).

Αlpha Bank: Εμφανίζεται ζημιά ύψους 329,7 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια να διαμορφώνονται στα 12,8 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια φτάνουν σε 7,7 δισ. και το ενεργητικό σε 72,9 δισ. ευρώ.

Πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Πολιτική εξόρμηση, με συσκέψεις, περιοδείες και ομιλίες στελεχών σε χώρους δουλειάς, συνοικίες και χωριά της περιοχής, οργανώνουν οι κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Περιοδεία και ομιλία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στις 8 π.μ., με τον Γ. Σκόκα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στον ΟΑΕΔ Λάρισας και σε εμπορικά καταστήματα στη συνοικία Ιπποκράτης, στις 8:30 π.μ., με την Κατερίνα Πάσχου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στην Κρανιά Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Γ. Τσιούτρα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Φύλλο Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Αρ. Πολυγένη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Γραμματικό Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Κ. Θεοδωρίδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά Καλαμπάκας Τρικάλων, στις 9:30 π.μ., με τον Αλ. Νταούλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη με τους αγρότες της Καλαμπάκας Τρικάλων, στις 11 π.μ., με τον Αλ. Νταούλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Περιοδεία σε Σούπερ Μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες στη συνοικία Αμπελόκηποι της Λάρισας, στις 10 π.μ., με τον Φ. Παπανικολάου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στα καταστήματα «Berska», «Intersport», «Zara», στις 11 π.μ., με τον Μαρκ. Ζούκα, μέλος της ΕΟΕ της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη με αγρότες της Φαρκαδόνας Τρικάλων, στις 11 π.μ., με τον Αλ. Νταούλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Ζάρκο Τρικάλων (καφενείο Νικάτσιου), στις 11 π.μ., με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟ Αμαλιάδας

Η Κομματική Οργάνωση Αμαλιάδας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες της ΚΝΕ διοργανώνουν ομιλία - συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη θέση του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, στις 19.00.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου έως το Σάββατο 4 Απρίλη, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119), τις εξής μέρες και ώρες:

  • Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή: 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Κάθε Σάββατο: 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες διοργανώνονται στον Πειραιά οι εξής βιβλιοπαρουσιάσεις:

-- Η ΚΟΒ Περάματος καλεί σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περάματος, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μαΐσκι Ιβαν Μιχαΐλοβιτς: «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;». Το βιβλίο θα παρουσιάσει o Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Οι ΚΟ Α' Πειραιά καλούν αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (Καραΐσκου 119), στην παρουσίαση του βιβλίου του Βίλι Μπρέντελ: «Βιομηχανία Ν&Κ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ