ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2015
Σελ. /24

Σήμερα στο 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» φιλοξενούμε τα εξής θέματα:

-- Ηλεκτρική Ενέργεια: Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής και της νέας συγκυβέρνησης - Τι αλλάζει και τι διατηρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου - Τι σημαίνει η «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής Ενέργειας για τους εργαζόμενους και το λαό.

-- Κρατικό χρέος: Γιατί όλα τα καπιταλιστικά κράτη έχουν κρατικό χρέος; Θεωρίες που αποπροσανατολίζουν και η πραγματική ουσία του φαινομένου.

-- Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών: Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για διείσδυση στην Ασία.

-- Αίγυπτος: Χορό δισεκατομμυρίων στήνουν τα μονοπώλια μετά τη διεθνή Σύνοδο για την Οικονομική Ανάπτυξη.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στις ράγες της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων

Eurokinissi

Σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων επιδίδεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ζήτημα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, προσπαθώντας να πείσει κυρίως τα λαϊκά στρώματα αλλά και ευρύτερα την κοινή γνώμη ότι η δική της πολιτική κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

Μάλιστα, σε σειρά δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος έχει αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο ότι θα εφαρμόσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα των λαϊκών νοικοκυριών. Αιχμή του δόρατος της παραπάνω επικοινωνιακής τακτικής αποτελεί η εξαγγελία για κατάργηση του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως επίσης και του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας δηλαδή που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανεξάρτητα όμως από την προπαγανδιστική τακτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το ζήτημα, με το όποιο «αριστερό» ή «φιλολαϊκό» χρώμα επιχειρεί να της δώσει, η ουσία είναι ότι ρητά και κατηγορηματικά διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων πως η πολιτική που θα εφαρμόσει θα κινηθεί απαρέγκλιτα πάνω στις ράγες που χαράσσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, Π. Λαφαζάνη, σχετικά με τις αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τις οποίες αρχικά ο υπουργός είπε ότι δεν θα ισχύσουν αν και στη συνέχεια εμφανίστηκε «προβληματισμένος» για το κατά πόσο το ισχύον νομικό καθεστώς λειτουργίας της ΡΑΕ επιτρέπει την κατάργηση της απόφασης αυτής.

Θα εφαρμοστούν οι «κοινοτικές προδιαγραφές»


Eurokinissi

Οι αρχικές φραστικές επιθέσεις κατά της ΡΑΕ και του τρόπου λειτουργίας της, γρήγορα γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε ομολογίες πίστης στο ευρωενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Βεβαίως θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας, με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας αυτών των προδιαγραφών καθώς, όπως υπογράμμισε, «οι κοινοτικές προδιαγραφές δεν λένε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και να είναι κράτος εν κράτει. Δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές, δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να υποκαθιστά την κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αποκαταστήσουμε δηλαδή μια ουσιαστική, δημοκρατική τάξη, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της Ενέργειας, πράγμα που θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η δήλωσή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας: «Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, κανένα πλαίσιο της ΕΕ, κανένας κανόνας δεν επιβάλλει στις χώρες - μέλη να ξεπουλήσουν τις δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πουθενά στις θεσμικές προδιαγραφές της ΕΕ η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ρίξτε μια ματιά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και θα αντιληφθείτε για τι πράγμα μιλάμε».

Εκτός του ότι το παραπάνω αποτελεί λιβάνισμα της πολιτικής απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πολιτική της ΕΕ την οποία συναποφάσισαν και εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στη χρήση του όρου «ξεπούλημα» - που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί γενικότερα - καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την είσοδο και δραστηριοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια, η οποία όχι απλά δεν αμφισβητείται αλλά ενισχύεται και θα πούμε παρακάτω πώς. Ας συγκρατήσουμε, όμως, ένα ακόμη απόσπασμα από τις σχετικές δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη: «Η ΔΕΗ, είπε, θα μείνει δημόσια. Υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο. Και θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός κλείνοντας έτσι το... αριστερό μάτι σε βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες που αδημονούν για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Οι «διαρροές» της συνάντησης που πραγματοποίησε το βράδυ της 11ης Μάρτη με τους εκπροσώπους της ΕΒΙΚΕΝ - το θεσμικό όργανο των ενεργοβόρων βιομηχανιών - αναφέρουν ότι ο υπουργός έτεινε «ευήκοα ώτα» στις «εκκλήσεις» για την ανάγκη λήψης μέτρων που να μειώνουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Μάλιστα, εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ δήλωναν, ανωνύμως, ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση να λυθεί το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους της μεταποιητικής βιομηχανίας», ενώ γενικότερα εξέφραζαν μεγάλη αισιοδοξία για την επίλυση του προβλήματος.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θέλει η κυβέρνηση τη ΔΕΗ ΑΕ υπό κρατικό έλεγχο (το μέρος της εταιρείας που ακόμη δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί, αφού ήδη υπάρχει ιδιωτική καπιταλιστική ιδιοκτησία σε ένα μεγάλο μέρος της), ενώ θέλει και τον ΑΔΜΗΕ σε κρατική ιδιοκτησία ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταφοράς ισότιμα της παραγωγής ρεύματος όλων των παραγωγών, δηλαδή της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και των άλλων καπιταλιστών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Προτεραιότητα το φθηνό ρεύμα στους βιομήχανους

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αν και λιτή, είναι ξεκάθαρη ως προς το πού θα κινηθούν οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας το επόμενο διάστημα, καθώς αναφέρει ότι ήδη μελετώνται τρόποι «ώστε να μειωθούν οι τιμές της Ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, με αντιστάθμισμα από τις τελευταίες την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας». Αυτό που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είναι ότι εάν λυθεί το θέμα του ενεργειακού κόστους, οι βιομηχανίες θα είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων δημιουργώντας, λένε, νέες θέσεις εργασίας.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια μείωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, που να αφορά και νοικοκυριά και μικρομάγαζα, ίσως και επειδή τα ανεξόφλητα ποσά σε αυτήν την κατηγορία τιμολογίων ανήλθαν σε 1.347 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου Γενάρη, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, ενώ σίγουρα έχει μειωθεί αρκετά η λαϊκή κατανάλωση με συνέπειες και απ' αυτή τη σκοπιά στον τζίρο της ΔΕΗ. Είναι φανερό από το μέγεθος του ποσού ότι και οι κατηγορίες που θα δικαιούνται τις πενταροδεκάρες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα διευρυνθούν, αλλά και κάποιου είδους «κούρεμα» οφειλών είναι πιθανό να γίνει, γιατί εκ των πραγμάτων αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται ποτέ να τα πάρει η ΔΕΗ. Ολ' αυτά όμως θα γίνουν με τρόπο που να μη συμβάλλουν στη μείωση των κερδών της ΔΕΗ.

Γιατί τις σημαντικότερες μειώσεις θα απολαύσουν οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες, στόχος που εξυπηρετείται πολύ πιο εύκολα εάν το κράτος διατηρήσει την ιδιοκτησία εκείνων των τμημάτων της ΔΕΗ που δεν οδηγούν σε μεγάλη κερδοφορία. Αλλωστε, η παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στην ενεργοβόρο βιομηχανία μπορεί πιο αποτελεσματικά να υλοποιηθεί από μία κρατική ΔΕΗ, στην οποία ήδη σήμερα οι πελάτες υψηλής τάσης χρωστούν 375 εκατ. ευρώ.

Ετσι, λοιπόν, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ούτε ο διαχωρισμός δικτύου - παραγωγής, σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές επιταγές, αίρεται, αλλά ούτε η μέχρι τώρα μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ κατά 49% αναιρείται. Το βέβαιο είναι ότι η λειτουργία της με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, που προκύπτει από το μετοχοποιημένο χαρακτήρα της ΔΕΗ και τη λειτουργία της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, θα συνεχισθεί.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της λιγνιτικής παραγωγής, καθώς η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την «ΑΚΤΩΡ» για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα, αναμένει την οριστική της έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής, δίχως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και σε αυτό το ζήτημα.


Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ