ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Σήμερα η διαδήλωση για την Υγεία

Καλούν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς. Στις 11 το πρωί έξω από το δημαρχείο Περιστερίου

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Λευκάδας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Λευκάδας
Με το σημερινό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Περιστερίου, κορυφώνεται η πλούσια δραστηριότητα δεκάδων σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων της Δυτικής Αθήνας για την Υγεία, που διεκδικούν Δημόσια, Δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό. Την πρωτοβουλία του συλλαλητηρίου στηρίζουν δεκάδες Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και μαζικοί φορείς. Τις λαϊκές διεκδικήσεις για την Υγεία στηρίζουν, επίσης, οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, ενώ αποφάσεις στήριξης πήραν και τα Δημοτικά Συμβούλια Ιλίου και Περιστερίου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών οι Λαϊκές Επιτροπές δρομολογούν πούλμαν από τις εξής περιοχές: Αγία Βαρβάρα, 10 π.μ., στο ταχυδρομείο, Αιγάλεω, 10.15 π.μ., λεωφόρο Θηβών, απέναντι από το ταχυδρομείο, Ανω Λιόσια, 10 π.μ., στην Τριγωνική Πλατεία, πίσω από το Δημαρχείο, Ζεφύρι, 10 π.μ., στη λεωφόρο Γρηγορούσης (ύψος Αττικής Οδού), Μενίδι, 10.15 π.μ., στο «Ηρώο», Ολυμπιακό Χωριό, 10 π.μ., στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής, Χαϊδάρι, 10 π.μ., στο Παλατάκι.

Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής («Αγία Βαρβάρα») πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να περάσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Να ενισχυθούν με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Κινητοποίηση και στη Λευκάδα

Σήμερα, διαδηλώνουν σωματεία και φορείς της Λευκάδας ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας. Το σημερινό παλλευκαδικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από τον Αη Μηνά, αποτελεί την κορύφωση των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, την Πέμπτη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη το Διοικητήριο όπου επιδόθηκε το κοινό ψήφισμα των σωματείων, σε δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη και περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

ΔΡΑΜΑτική η κατάσταση στο νοσοκομείο

Κλινικές που υπολειτουργούν, βασικές ειδικότητες που δεν εφημερεύουν καθημερινά, εργαζόμενοι στα όρια της κατάρρευσης, κλειστό τηλεφωνικό κέντρο, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα - αναλώσιμα, πολύωρη αναμονή των ασθενών, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.

Αυτή η δραματική κατάσταση διαπιστώθηκε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή, στο Νοσοκομείο της Δράμας (κλινικές, μικροβιολογικό, γραφεία, μαγειρεία, τεχνική υπηρεσία, κ.ά.) και στο ΚΥ Προσοτσάνης.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2015 είναι 6,5 εκ. ευρώ (το 2009 ήταν 14 εκ.) και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, σήμερα είναι κενές περισσότερες από 35 θέσεις ειδικών γιατρών και περισσότερες από 20 θέσεις ειδικευόμενων. Συνολικά, στο νοσοκομείο απασχολούνται 54 ειδικοί γιατροί, 5 επικουρικοί και 46 ειδικευόμενοι.

Δεν υπάρχει νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος, οδοντίατρος. Με έναν ειδικό γιατρό λειτουργούν η ΩΡΛ και Οφθαλμολογική κλινική με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργούν 15 μέρες το μήνα.

Η Παθολογική κλινική εφημερεύει με 1 ειδικό και 2 ειδικευόμενους και τη νύχτα μένει με ένα γιατρό που ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετεί κλινική και επείγοντα.

Η χειρουργική κλινική λειτουργεί το μισό μήνα με 1 ειδικό και 2 ειδικευόμενους γιατρούς και τον υπόλοιπο μήνα με 1 ειδικό και 1 ειδικευόμενο.

Το Μικροβιολογικό έχει τρία τμήματα (αιματολογικό με 2 γιατρούς, βιοχημικό χωρίς γιατρό και μικροβιολογικό με 1 γιατρό και 1 επικουρικό).

Κλινικές και τμήματα λειτουργούν με νοσηλευτές στο όριο ασφαλείας, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα, ότι το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου έμεινε με μια τηλεφωνήτρια οπότε δεν λειτουργεί απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς που δεν μπορούν να έχουν τηλεφωνική πρόσβαση για πληροφορίες, αλλά και για το προσωπικό.

Συνολικά, μέσα στην τελευταία τριετία αποχώρησαν 190 εργαζόμενοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν.

Και στο ΚΥ Προσοτσάνης, η κατάσταση είναι δραματική. Λειτουργεί με 2 γιατρούς γενικής ιατρικής, 1 οδοντίατρο και 1 μικροβιολόγο. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο με μια χειρίστρια και μια νοσηλεύτρια ασκεί ταυτόχρονα και καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου.

Ο Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στους εργαζόμενους, ενημέρωσε για την ερώτηση που ήδη έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το νοσοκομείο και δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει και ερώτηση για το ΚΥ Προσοτσάνης. Σημείωσε, όμως, ότι ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ, για να αναδείξει τα προβλήματα, αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών θα μπορέσει να προκύψει μόνο μέσα από την οργανωμένη παρέμβαση των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας σε κοινή δράση με το λαό της περιοχής.

Οπως είπε, όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, των περικοπών των κονδυλίων, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας, που δεν αμφισβητεί ούτε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κάλεσε το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία που τα δημιουργεί και τα οξύνει και ταυτόχρονα να προσανατολίσει τον αγώνα του σε πορεία σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Διεκδικούν τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων Υγείας

«Η Υγεία δεν μπορεί να περιμένει!». Αυτό τονίζουν η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων που διοργανώνουν κοινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 9.30 π.μ., για να απαιτήσουν τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα δύο σωματεία συμμετέχουν, επίσης, στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές των δυτικών συνοικιών της Αθήνας για την Υγεία, σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι περιγράφει στην ανακοίνωσή της η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών: «Ενας στους δύο χρωστάμε στον ΟΑΕΕ και πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα βιβλιάριά μας είναι αθεώρητα, σε μια ώρα ανάγκης είμαστε χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε καμία παροχή Υγείας. Συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Υπάρχει καθολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την ίδια στιγμή ξεπηδούν από παντού ιδιωτικά κέντρα. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά ιατρεία και βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ ακόμη περισσότεροι δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχειώδη, δηλαδή εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία».

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν προσφέρουν ούτε καν ανακούφιση στους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που βρίσκονται στην παραπάνω κατάσταση, σχολιάζει η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου: «Τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και δεν λύνουν τα προβλήματα, ούτε καν ανακούφιση δεν προσφέρουν για χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν φτάσει στο όρια της φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους ασφαλισμένους του ΟΑEE προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο πιο πίσω και από προηγούμενες ρυθμίσεις είναι τα "νέα" μέτρα, είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε αποφασίσει (3/7/2014) τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευτούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία. Τώρα αυτή η παροχή ισχύει μόνο αν δεν χρωστάνε ή τηρούν τη ρύθμιση».

Συγκεντρώσεις συνταξιούχων την 1η Απρίλη

Καθημερινά προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ τις συγκεντρώσεις της 1ης Απρίλη. Στην Αττική, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, στα Τρίκαλα ενώ παγκρήτια συγκέντρωση θα γίνει στο Ρέθυμνο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων αυτών των περιοχών.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Την Κυριακή, θα γίνει κοινή σύσκεψη του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ, των συνταξιουχικών Ενώσεων Δημοσίου και ΟΑΕΕ Αθήνας, στις 10 π.μ. (Εργατικό Κέντρο Αθήνας). Τη Δευτέρα, σύσκεψη θα γίνει στην Καλλιθέα στις 6.30 μ.μ. (αίθουσα δημαρχείου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ