ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό στους δήμους

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπογεγραμμένη από τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, σχετικά με τις οξυμένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό στους δήμους.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, "Καλλικράτη", σε Τοπική Διοίκηση και Δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008, με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση και των νόμων του μνημονίου, έως σήμερα έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012 - 2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο "κούρεμα" των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών. Την ίδια περίοδο, σε Δήμους και Περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή, ζητά τη συμμόρφωση των Δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονικούς νόμους.

Το αρμόδιο υπουργείο, κάνοντας λόγο για "έκτακτο προσωπικό" ψεύδεται, αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των Δήμων αφορά σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου), που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο, αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό κρίσιμες λειτουργίες, όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Αθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ.

Από τον περιορισμό της εγκυκλίου η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στις υπηρεσίες, δηλαδή, όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η "απελευθέρωση" προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να το συνεχίσει επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργιά των Δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν:

  • Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και αν θα προβούν και πότε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να επαναφέρει τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις "κούρεψαν" οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.
  • Θα αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ-ΔΕ, η αναλόγια 1:5 και αν θα εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους Δήμους.
  • Θα παύσει το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομένους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από Δήμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.
  • Με ποιες ενέργειες ακόμη η κυβέρνηση σκέπτεται να διασφαλίσει τη συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν στο 2015, όπως το "Βοήθεια στο σπίτι" και τις εκατοντάδες καθαρίστριες των σχολείων, και για χρόνια οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση».
Να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για τον τραυματισμό πυροσβέστη

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον τραυματισμό πυροσβέστη σε εκπαιδευτική άσκηση πριν δύο χρόνια, να παρθούν μέτρα για την επαρκή συντήρηση και άμεση αποκατάσταση των αναπνευστικών συσκευών των εργαζομένων στο Σώμα και να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε -για τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια- στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, ο πυροσβέστης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης τραυματίστηκε πριν από δύο χρόνια, μετά από χρήση αναπνευστικής συσκευής, «σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση. Για το συγκεκριμένο συμβάν, εκδόθηκε πόρισμα από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας, που πιστοποιούσε ποσοστό αναπηρίας 80% για τον παθόντα πυροσβέστη».

Για το θέμα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις Ερωτήσεις 4425/02-12-13, 8408/03-06-14 και 2862/23-09-14, σχετικά με το συμβάν και τη διενέργεια της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και η προηγούμενη κυβέρνηση «απάντησε στην Ερώτηση 4425, με έγγραφό της και με αριθμό πρωτοκόλλου 7017/4/17208/23-12-2013 τα εξής: "Αναφορικά με το θιγόμενο στην Ερώτηση των κ. βουλευτών περιστατικό βλάβης της υγείας πυροσβεστικού υπαλλήλου κατά τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής άσκησης, σας γνωρίζουμε ότι από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης διετάχθη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία δεν έχει περαιωθεί μέχρι σήμερα"».

Επισημαίνεται πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διενεργούμενης ΕΔΕ από το Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα ο τραυματίας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ερωτάται ο υπουργός «πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης; Τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα το υπουργείο και ποια πρόσθετα μέτρα θα πάρει, σχετικά με την επαρκή συντήρηση και την άμεση αποκατάσταση και ανανέωση των αναπνευστικών συσκευών, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας; Πότε θα προχωρήσει το υπουργείο στην έκδοση των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων για την Υγιεινή και Ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα;».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Καταγγέλλει την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την προσπάθεια του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τη συζήτηση για τα ουσιαστικά προβλήματα του δήμου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα.

Οπως τονίζεται, «η προσπάθεια αυτή γίνεται από μέρος τους για να μην καταλάβουν οι κάτοικοι του Μαραθώνα τους σκοπούς τους που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και το πέρασμά τους στους ιδιώτες. Η διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού για το μάζεμα των κλαδιών από ιδιωτική εταιρεία, η μη πληρωμή των καθαριστριών των σχολείων, η έλλειψη κονδυλίων για τη λειτουργία της εκπαίδευσης, ο ρόλος που πάει να παίξει η ΜΕΔΗΜ ΑΕ, που συζητήθηκαν, έχουν να κάνουν με αυτές τις επιδιώξεις». Παράλληλα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, «είχαμε την εφαρμογή κατά γράμμα της εγκυκλίου του υπ. Εσωτερικών για το έκτακτο προσωπικό, την αβάντα της πλειοψηφίας και των άλλων συνδυασμών της αντιπολίτευσης στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την απόρριψη των προτάσεων της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Οπως επισημαίνει, άμοιροι ευθυνών δεν είναι «τόσο η αντιπολίτευση που ασκείται από τον κ. Λουΐζο σαν αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος αναλώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από το παρελθόν που του καταλογίζονται, όσο και του κ. Δεληβοριά της "Δύναμης Πολιτών" που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύμβουλοι της "Δύναμης Πολιτών", προκειμένου να περάσουν τα σχέδια της κυρίας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ, προσπαθούν να εμπλέξουν και τους εργαζόμενους του Δήμου στο θέμα, κρατάνε παθητική στάση και ψηφίζουν μαζί με την πλειοψηφία σημαντικές αποφάσεις».

Επίσης, κατήγγειλε «την άρνηση της πλειοψηφίας να φέρει, σαν θέματα ημερήσιας διάταξης, όπως είχαμε ζητήσει, τα ζητήματα της συγκοινωνίας του Δήμου (τοπική και γενική), το θέμα της "Παμμακάριστου", των σχολείων, των Κέντρων Υγείας κ.λπ. Ανέδειξε τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα. Αποκάλυψε μέσα από τα θέματα που συζητήθηκαν», όπως μεταξύ άλλων τον κανονισμό λειτουργίας των Κοιμητηρίων, τη μη πληρωμή των καθαριστριών, την εφαρμογή της εγκυκλίου για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, το ρόλο που θέλει να παίξει η ανώνυμη εταιρεία του Δήμου ΜΕΔΗΜ ΑΕ και «το στόχο του κ. Ψινάκη που μέσα από τη διάλυση, θέλει να περάσουν και οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως επιτάσσει ο ''Καλλικράτης''».

Εκδήλωση Αντιστασιακών

Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 Μάρτη 2015, στις 11 το πρωί, στο Κινηματοθέατρο «Νέα Ελβετία» (πρώην «ΛΟΥΙΖΑ»), Νέας Ελβετίας 34, Βύρωνας. Στην εκδήλωση, θα τιμηθούν συναγωνίστριες και συναγωνιστές που έφυγαν. Θα υπάρξει προβολή βίντεο - χρονικό με βάση το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και τη φωνή του Μάνου Κατράκη, που επιμελήθηκε η Ζωή Οικονόμου. Τραγούδι: Σταύρος Σκουρτόπουλος και η Χορωδία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα υπό τη διεύθυνση της Χαράς Αρετοπούλου. Απαγγέλλει ο ηθοποιός - συγγραφέας Βασίλης Κολοβός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ