ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την «πληρώνουν» οι αγρότες...

Τις ευθύνες κυβέρνησης και  ΕΕ για το πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει τη Θεσσαλία, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, τονίζοντας ότι θα «φουντώσει» ο αγώνας για ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική

Στις ευθύνες των κυβερνήσεων για το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι αγρότες της περιοχής και στην ανάγκη ν' αναπτυχθούν αγώνες, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Καρδίτσας.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που είχε θέμα: «Υδάτινοι πόροι και αγροτική παραγωγή», αναφέρθηκε στην εθνική σημασία που έχει η αγροτική παραγωγή υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι και αυτή και οι αγρότες πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και επισήμανε: «Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τελευταία όλο και περισσότερο την κοινωνία, είναι το ζήτημα των υγιεινών τροφίμων και του οικολογικού προβλήματος. Είναι ανάγκη σήμερα που το γρήγορο και μεγάλο κέρδος των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων έχουν ισοπεδώσει τον παράγοντα άνθρωπο. Η χώρα μας πρέπει ν' αναπτύξει την παραγωγή υγιεινών τροφών χωρίς ορμόνες, διοξίνες και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία με βάρος στην κτηνοτροφία, που προϋποθέτει την ανάπτυξη καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών και λειμώνων, καθώς και να στηριχτεί η παραγωγή σε οικογενειακή και συνεταιριστική παραγωγική βάση.

Προϋπόθεση, όμως, πέραν των άλλων, για να γίνει αυτή η στροφή, είναι το νερό, είναι τα μεγάλα φράγματα και τ' αρδευτικά έργα. Το γενικότερο οικολογικό πρόβλημα από την έλλειψη αναρρυθμιστικών έργων και όχι νερού είναι πια εμφανές. Πρωτίστως ενδιαφέρει τους αγρότες γιατί ζουν στην περιοχή, γιατί είναι ασύμφορο οικονομικά να κατεβαίνουν όλο και πιο βαθιά να βρουν νερό στις γεωτρήσεις, γιατί είναι αυτοί που βλέπουν τη γη τους να γίνεται μη παραγωγική από την αφαλμίρωση των χωραφιών».

Συνεχίζοντας ο Β. Μπούτας, τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά - πυκνά τον υπουργό Γεωργίας να λέει και να ξαναλέει ότι οι αγρότες καταναλώνουν το 83% του νερού. Σχέδια νόμου είδαν το φως της δημοσιότητας, που προτείνουν τη βαριά φορολόγηση των αγροτών για τη χρήση του νερού από εταιρίες που θα διαχειρίζονται τα νερά και θα λειτουργούν με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι αλήθεια ότι η αγροτική οικονομία καταναλώνει τη μερίδα του λέοντος του νερού, όπως αλήθεια είναι ότι για ατομική χρήση ο αγροτικός πληθυσμός καταναλώνει πολύ λιγότερο νερό από τον αστικό πληθυσμό. Ομως η κατανάλωση νερού για την αγροτική παραγωγή έχει κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί μέσω της αγροτικής παραγωγής το νερό γίνεται κοινωνικό αγαθό. Δεν είμαστε εμείς οι αγρότες που δημιουργούμε κοινωνικές αντιθέσεις. Τις κοινωνικές αντιθέσεις τις δημιουργούν αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό, οι πολιτικές και αυτοί που τις εφαρμόζουν και τις στηρίζουν.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας προετοιμάζουν το έδαφος για κοινωνική αποδοχή, της φορολόγησης των αγροτών για το νερό και τον περιορισμό, ακόμα παραπέρα, της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα βέβαια και τη δικαιολόγηση της πολιτικής για τη μη χρηματοδότηση των έργων».

Αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει και μπορούν να δώσουν σ' αυτή την πολιτική οι αγρότες - και υπενθυμίζοντας ότι στις 14 Φλεβάρη ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής - ο Β. Μπούτας σημείωσε: «Οι Θεσσαλοί αγρότες από κοινού πρέπει ν' αγωνιστούν και φέτος, όπως τα προηγούμενα χρόνια, για μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, φιλοαγροτική σε αντίθεση μ' αυτά που συναποφάσισαν Ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ν' απαιτήσουν:

  • Την κατάργηση των περιορισμών στην καλλιέργεια.
  • Την κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Την κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία, του Αχελώου, του Σμοκόβου, των φραγμάτων της Πύλης, του Μουζακίου, του Εννιπέα.
  • Την αλλαγή της σχέσης μεταξύ της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Με περισσότερη βαρύτητα στην ενίσχυση της ζωικής παραγωγής, αλλά και στην παρότρυνση για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.
  • Την πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από την ξηρασία και την τραπεζική διευκόλυνση των πληγέντων, αν προκύψει πρόβλημα».

Για το ρόλο της λίμνης Πλαστήρα στην ανάπτυξη της Καρδίτσας, μίλησε στη διημερίδα ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, αναφέρθηκε στο ρόλο του νερού στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Στη διημερίδα έγιναν κι άλλες πολλές παρεμβάσεις από ειδικούς και εκπροσώπους μαζικών φορέων.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύσκεψη για το συλλαλητήριο και το αρδευτικό

Τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και η αναγκαιότητα έντασης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συζητήθηκαν σε σύσκεψη αγροτών που συγκάλεσε στον Τύρναβο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η ίδια η αντιαγροτική πολιτική είναι που βγάζει τους αγρότες και πάλι στο δρόμο του αγώνα, καθώς τα προβλήματά τους συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελοοινικά, τ' αγροτικά προϊόντα, δηλαδή, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Τυρνάβου, για τους οποίους και τονίστηκε η ανάγκη αγωνιστικής δράσης των αγροτών για την ανατροπή τους.

Μιλώντας ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμανε ότι όλοι αυτοί οι κανονισμοί εντάσσονται στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που στοχεύει στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Γι' αυτό, πρόσθεσε, ο αγώνας των αγροτών πρέπει να έχει ως στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, και το αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τ' αναγκαία μεγάλα και μικρά αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην επαρχία Τυρνάβου, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Χαρίλαος Αρχοντής, το αρδευτικό πρόβλημα είναι οξυμένο. Τόνισε δε, την ανάγκη αξιοποίησης του ποταμού Τιταρήσιος και του νερού στο «Μάτι του Τυρνάβου», της προώθησης των μονίμων φραγμάτων στον Πηνειό, της αξιοποίησης των νερών των ορεινών όγκων της περιοχής κ.ά.

Η αναγκαιότητα αγωνιστικής δράσης και μαζικής συμμετοχής στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Φλεβάρη στη Λάρισα, επισημάνθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, στην Ελασσόνα. Η καλύτερη προετοιμασία των παναγροτικού νομαρχιακού συλλαλητηρίου συζητήθηκε επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, στην οποία συμμετείχαν αγρότες από πολλές επαρχίες. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε μεταξύ άλλων:

  • Η αναγκαιότητα της μεγαλύτερης μαζικής συμμετοχής του αγροτικού κόσμου του νομού στην κινητοποίηση αλλά και της συμπαράταξης των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών.
  • Οι αγρότες πρέπει να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς αυτή δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των αγροτών.
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Χαμένα λόγια

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στηρίζει τα συμφέροντα των βιομηχάνων-μεταποιητών και όχι των αγροτών   

Τζάμπα κόπο έκαναν χτες οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, που ήρθαν στην Αθήνα για να θέσουν τα δίκαια αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ροδακινοπαραγωγών, έχοντας στο πλευρό τους τους βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη και Αγ. Τζέκη, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, αλλά οι απαντήσεις που πήραν ήταν απογοητευτικές έως εξοργιστικές.

Ο υφυπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η διεπαγγελματική συμφωνία για την απορρόφηση του συμπύρηνου ροδάκινου. Ζήτησε, στην ουσία, από τους ροδακινοπαραγωγούς να δεχτούν μια αντιαγροτική συμφωνία-σκάνδαλο, που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας ανάμεσα στους βιομηχάνους, τους υποτακτικούς εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και κάποιους εκπροσώπους ομάδων παραγωγών, αλλά ερήμην των πραγματικών παραγωγών. Οταν, όμως, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής τού είπαν ότι δεν είναι δυνατόν η θεσμική τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο να είναι 95,6 δραχμές το κιλό και να γίνεται διεπαγγελματική συμφωνία για 75 δραχμές (από τις οποίες δίνονται τελικά στο χέρι του παραγωγού μόνο οι 50), ο υφυπουργός, αντί άλλης απάντησης, ξανάκανε λόγο για τη διεπαγγελματική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρόεδροι των ομάδων παραγωγών και τους όρους τήρησής της. Τα λεγόμενα του υφυπουργού Γεωργίας εξόργισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και ένας από αυτούς, ο Στ. Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Αγροτών Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδακίνου Πέλλας- Ημαθίας, έφυγε νωρίτερα από το χώρο της συνάντησης, φωνάζοντας πως δεν αντέχει άλλη κοροϊδία.

Αγανακτισμένα βγήκαν και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας των ροδακινοπαραγωγών. «Ακούσαμε πολλά από τον υφυπουργό και τίποτα», ήταν τα πρώτα λόγια του Ανανία Κερεμίδη, και συνέχισε: «Η ουσία είναι ότι κατά τον υφυπουργό δεν υπάρχει καταστρατήγηση της θεσμικής τιμής, ότι όλα είναι νόμιμα. Σ' αυτό που έγινε φταίνε, λέει, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες, γιατί παρέδωσαν παραπάνω ροδάκινα απ' ό,τι ήταν τα συμφωνημένα, και έτσι μειώθηκε η τιμή».

Με τη σειρά του ο Γιώργος Μωυσιάδης συμπλήρωσε: «Επρεπε μέχρι 31 του Γενάρη οι βιομηχανίες να έχουν καταβάλει τα λεφτά με βάση τον κανονισμό. Διαφορετικά δέχονται τις κυρώσεις από το υπουργείο. Λεφτά όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δε δόθηκαν στους παραγωγούς». Οταν ρωτήσαμε τον Γ. Μωυσιάδη πώς κρίνει αυτός το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον υφυπουργό, μας απάντησε: «Βλέπουμε ότι λύση δε βρίσκεται εδώ, όλα είναι μεθοδευμένα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Ο κόσμος πάνω περίμενε να δει τον υφυπουργό και τον υπουργό να πάρουν μέτρα αλλά αυτοί...».

Από την πλευρά του, ο Σπ. Στριφτάρης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Βρεθήκαμε πραγματικά μπροστά σε μια συμπαιγνία που έχει γίνει μεταξύ της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και πολλών ομάδων παραγωγών. Για μας δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο ότι η εξέλιξη θα ήταν έτσι με τις ομάδες παραγωγών και τη συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι, χωρίς να ερωτηθούν οι παραγωγοί. Εμείς τονίσαμε στους παραγωγούς και θα τους το τονίσουμε και την ερχόμενη Κυριακή, που έχουμε μια ημερίδα στην Επισκοπή Νάουσας, ότι χωρίς ενωμένο, μαζικό, επίπονο, μακρόχρονο αγώνα δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Αν συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, σε πολύ λίγα χρόνια θα αναγκαστούν να ξεριζώσουν τις ροδακινιές τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ