ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ποτήρι ξεχείλισε...

Ακρόαση από τον πρωθυπουργό ζητά με ανοιχτή επιστολή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, μετά από την πολύμηνη αναμονή, αλλά και την ανεπιτυχή πρόσφατη προσπάθεια (23/1) του ΔΣ του ΕΕΤΕ να συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού. Αντί για τον Ε. Βενιζέλο, μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια συνάντησης, τους εικαστικούς υποδέχτηκε, στην είσοδο του ΥΠΠΟ, η κλούβα της Αστυνομίας. Την τελευταία περίοδο η σχέση του ΕΕΤΕ με το ΥΠΠΟ έχει γίνει εξαιρετικά προβληματική εξαιτίας της απαξιωτικής στάσης του υπουργού απέναντι στο φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών, τη στιγμή, μάλιστα, που προωθούνται νομικές μεταρρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θίγουν ευθέως την κοινωνική κατάσταση των εικαστικών.

Το πρώτο ζήτημα της επιστολής αφορά στις τιμητικές συντάξεις και στις εφέσεις που άσκησε ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας κατά των αποφάσεων των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, με τις οποίες χορηγούνταν οι τιμητικές συντάξεις. Επίσης, με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (31/10/2000), το ΕΕΤΕ πληροφορήθηκε ότι γίνεται επεξεργασία νομοσχεδίου περί χορήγησης τιμητικών συντάξεων και ότι «μέχρι την οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος ανεστάλη η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για απονομή νέων τιμητικών συντάξεων».

«Ανησυχούμε», τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή του ΕΕΤΕ, «ότι το νέο σχέδιο νόμου που προωθούν τα δύο υπουργεία γίνεται για να εναρμονιστεί ο νόμος των τιμητικών συντάξεων με το πνεύμα των εφέσεων του επιτρόπου, που αμφισβητεί τη νομιμότητα της απονομής τους και ζητά την εξαφάνισή τους. Είναι ανάγκη να σας επισημάνουμε ότι αυτό θα καταδικάσει μια μεγάλη μερίδα δημιουργών σε εξαφάνιση από το χώρο, που η πολιτεία αναγνωρίζει την κοινωνική προσφορά τους και που για ορισμένους, δυστυχώς, θα σημάνει εκτός της ηθικής και φυσική εξαφάνιση».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα της επιστολής αφορά στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό. Θέμα που αποτέλεσε και αποτελεί - αφού και σήμερα οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι - «αιχμή του δόρατος» στους μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου. «Ιεραρχώντας τα προβλήματα», τονίζεται στην επιστολή, «πρώτα πρέπει να λυθεί από την πολιτεία το συνταξιοδοτικό των ανασφάλιστων καλλιτεχνών και μετά να εξεταστεί εάν θεωρείται αναγκαίο το καθεστώς των τιμητικών συντάξεων».

Τέλος, η επιστολή αναφέρεται στο νόμο 2557/97, σημειώνοντας: «Από το 1997 που ψηφίστηκε ο νόμος 2557 έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένας δημόσιος διαγωνισμός, όπως και την περίοδο 1989-'97 που ίσχυε ο νόμος 1854/89 του 1 δισ. Το μετρό διακοσμείται, το αεροδρόμιο των Σπάτων επίσης. Σχέδια για τη διακόσμηση των σταθμών του ΗΣΑΠ δρομολογούνται στα χνάρια του μετρό. Σχέδια για τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας έχουν δρομολογηθεί, όπως και άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία, όπως για πεζοδρόμηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και μια υπουργική απόφαση που θα κατοχυρώνει το νόμο '97 βρίσκεται ακόμα "υπό μελέτη" στο ΥΠΕΧΩΔΕ!!!».

«Το τραγούδι του χωρισμού»

  Θα προβληθεί η χαμένη για χρόνια και αποκαταστημένη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας ,  ταινία του Φ. Φίνου 

Από τα γυρίσματα της ταινίας.
Από τα γυρίσματα της ταινίας.
Στις απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου θα μας ταξιδέψει η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», που συνδιοργανώνουν την προβολή της ταινίας του Φιλοποίμωνα Φίνου, «Το τραγούδι του χωρισμού», την ερχόμενη Κυριακή (8 μ.μ.), στην αίθουσα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη).

Η ταινία που γυρίστηκε το 1939, αποτελεί τη μοναδική σκηνοθετική δουλιά του Φίνου, ενώ είναι η πρώτη ελληνική ταινία με σύγχρονο ήχο, τον οποίο ο Φίνος επεξεργάστηκε σε ελληνικά εργαστήρια. Η ταινία θεωρούνταν χαμένη για χρόνια. Ο λόγος; Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ταινία, κηρύχτηκε ο πόλεμος. Ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιό του επιτάχθηκε, με συνέπεια να χαθούν τα αρνητικά της, ώσπου μια φθαρμένη κόπια της ανακαλύφθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αίγυπτο! Η αποκατάσταση της κόπιας από την Ταινιοθήκη έγινε με τη βοήθεια και του συνόλου του αρνητικού, το οποίο, μετά από έρευνες, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση σε μια αποθήκη. Οι εργασίες αποκατάστασης ήταν πολύ δύσκολες λόγω της καταστροφής που είχε υποστεί το υλικό και οι τεχνικοί καθάρισαν και επισκεύασαν την ταινία καρέ καρέ. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1994.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Μπόγρης, τη μουσική ο Γιώργος Μαλλίδης, η φωτογραφία ήταν του Γιάννη Δριμαρόπουλου. Σκηνοθεσία και παραγωγή Φ. Φίνου. Παίζουν οι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Λήδα Μιράντα, Αλέκος Λειβαδίτης και Ευγενία Δανίκα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το τραγούδι, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα να ντουπλάρεται από τον Πέτρο Επιτροπάκη, ο οποίος δάνειζε τη φωνή του σε όλες τις ταινίες της εποχής.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Αποκατάσταση και συντήρηση της αισθητικής και ιστορικής φιλμικής μνήμης», με ομιλητές το διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρο Αδαμόπουλο, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, την υποψήφια διδάκτορα Φλορεντία Κοϊρτσή και τον Αναστάσιο Ντελόπουλο, ερευνητή του Ερευνητικού Πανεπιστιμιακού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Πλούσιο πρόγραμμα στην Κοζάνη

Το τρίχρονο αλλά δημιουργικό ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσίασε το φετινό, πλούσιο πρόγραμμά του: Εξι χειμερινές παραγωγές και μια καλοκαιρινή. Με ετήσια επιχορήγηση 115 εκατ. και, όπως δήλωσε η διευθύντρια του θεάτρου, Νανά Νικολάου, «χωρίς να τους πνίγουν τα χρέη». Και αυτό, βέβαια, όχι γιατί είναι γενναία η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, αλλά γιατί ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια. Η Ν. Νικολάου, όμως, ζήτησε αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ και μεγαλύτερη στήριξη της πολιτείας.

Στην Παιδική Σκηνή παρουσιάζεται το έργο «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλίκης Αλεξανδράκη, σκηνικά-κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Παίζουν: Απόστολος Σοφιανός, Αννυ Τσολακίδου, Διονύσης Ακτύπης, κ.ά. Η Νέα Σκηνή παρουσιάζει σε μπαρ της πόλης τη σύγχρονη κωμωδία «Να ζει κανείς ή να συζεί;» του Λόρενς Κάσλερ, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού και σκηνογραφία Ολυμπίας Σιδερίδου. Παίζουν: Δ. Ακτύπης, Φρ. Ζαγοραίου, Ντ. Ζαχαροπούλου, Α. Σταματάκης. Στην Κεντρική Σκηνή, από 10/3 έως 1/4 θα παρουσιαστεί το «Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα» του Σάμι Φαγιάντ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Κυριακόπουλου. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Βασίλης Μυριανθόπουλος, Γιώργος Μελισσάρης, Αθηνά Παππά, Απόστολος Σοφιανός, Χάρης Μαυρουδής, Ντόρα Ζαχαροπούλου.

Τις Απόκριες θα ανέβει με ντόπιους δημιουργούς το έργο του Κοζανίτη Γ. Παφίλη «Κι οι Θεοίσιούρτσιαν». Τη μέρα της γυναίκας το έργο «Γυναίκες του μύθου» με σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Αλίκης Αλεξανδράκη. Επίσης θα ανέβει το έργο του Αντ. Δωριάδη «Ενας πολίτηςυπεράνω πάσης υποψίας».

Στη Θεσσαλονίκη, με αγάπη

Μανώλης Μητσιάς
Μανώλης Μητσιάς
Στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται από αύριο ο Μανώλης Μητσιάς. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής ξεκινά περιορισμένες εμφανίσεις στην «Αίγλη» (Κασσάνδρου και Αγ. Νικολάου 3), όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά ανέκδοτα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία θα περιληφθούν στον καινούριο δίσκο του. Επιχειρώντας μία άλλη μουσική διαδρομή, σε μια λιτή παράσταση, ο Μανώλης Μητσιάς θα ερμηνεύσει κομμάτια που σημάδεψαν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Εκτός από τα ανέκδοτα του Ζαμπέτα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλογές τραγουδιών από τις σημαντικές συνεργασίες του Μανώλη Μητσιά με κορυφαίους Ελληνες συνθέτες, όπως τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ακη Πάνου, Χρήστο Νικολόπουλο, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά. Σε αυτή τη μελωδική διαδρομή, τον Μ. Μητσιά συνοδεύουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι), Γιάννης Πολυμενέρης (μπάσο), Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα), Αννα Λάκη (ακορντεόν). Μαζί του στο τραγούδι η Μαρία Σπυροπούλου. Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ.

Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας επέλεξε να δει την εκπληκτική παράσταση «Οι Μικροαστοί» του Γκόργκι, στο θέατρο «Βεάκη», που ανεβαίνει σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Καζάκος, Βέρα Κρούσκα, Βασίλης Κολοβός, Μαρίνα Ψάλτη, Βασίλης Τσάγκλος, Αννα Παϊταζή, Οδυσσέας Σταμούλης, κ.ά.

Ειδικά για τις δύο παραστάσεις, που προτείνει η Πολιτιστική Επιτροπή της ΚΝΕ για την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, η τιμή του εισιτηρίου είναι 3.000 δρχ. Εισιτήρια προπωλούνται καθημερινά στο ταμείο του θεάτρου (Στουρνάρη 32, τηλ. 52.32.522).

Με τις «βαλίτσες» φορτωμένες τραγούδια, η Αναστασία Μουτσάτσου και η Μαρίνα Σκιαδαρέση ξεκίνησαν μεγάλη περιοδεία στην περιφέρεια. Μετά τις εμφανίσεις τους στην «Υδρόγειο» της Θεσσαλονίκης» και στο «Μετρό» της Αθήνας, οι δύο ερμηνεύτριες θέλουν ν' αποδείξουν πως «Εδώ είναι το ταξίδι». Την Κυριακή τραγουδούν στην Ακράτα, στις 14/2 στη Λαμία, στις 15-17/2 και πάλι στην «Υδρόγειο» (Θεσσαλονίκη), στις 24-25/2 στη Χαλκίδα, στις 22-23/2 στα Τρίκαλα, ενώ στις 24/3 στην Καρδίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ