ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
ΝΑΙ στην πρόταση του ΠΑΜΕ για βαλκανική συνάντηση

Την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, να προτείνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των βαλκανικών χωρών την πραγματοποίηση μέσα στο Φλεβάρη συνάντησης βαλκανικών συνδικάτων με θέμα: «Βαλκάνια χωρίς Πυρηνικά Οπλα και Ξένες Στρατιωτικές Δυνάμεις», εκφράζει η Συνομοσπονδία Αυτόνομων Συνδικάτων της Γιουγκοσλαβίας, αποδεχόμενη την πρόταση.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στηρίχτηκε στην εκτίμησή του ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει την υποχρέωση να δράσει, να κινηθεί και να συντονιστεί μπροστά στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια με την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών της περιοχής, σε βάρος της νέας γενιάς και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Το κάλεσμα έχει αποσταλεί και το ΠΑΜΕ προτείνει ο τόπος της συνάντησης να είναι η Θεσσαλονίκη χωρίς να αποκλείεται και κάποιος άλλος. Η απάντηση της Γιουγκοσλάβικης Συνομοσπονδίας, με επιστολή του προέδρου της Ραντοσλάβ Ιλιτς, έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία σας να συγκαλέσετε μια Διεθνή Σύσκεψη Βαλκανικών Συνδικάτων με θέμα "Βαλκάνια χωρίς Πυρηνικά Οπλα και Ξένες Στρατιωτικές Δυνάμεις".

Καλωσορίζουμε με χαρά την πρωτοβουλία σας γιατί είναι επίκαιρη και πολύ σημαντική, όχι μόνο για τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο. Επομένως, θα στείλουμε την αντιπροσωπεία μας στη σύσκεψη».

«ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Νέα κρούσματα καρκίνου σε Βέλγους στρατιώτες

Τρία νέα κρούσματα καρκίνου σε Βέλγους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε το βελγικό υπουργείο Αμυνας, μετά από σχετικό δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο της βελγικής «Le Soir», διαψεύδοντας τον πρόεδρο της Ιατρικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και αρχίατρο του βελγικού στρατού Βαν Χοφ, που λίγες ημέρες πριν (17-1-2001), διαβεβαίωνε από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα του λεγόμενου «Συνδρόμου των Βαλκανίων» στους βετεράνους Βέλγους στρατιώτες.

Το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας αναφέρει ότι τα κρούσματα είναι έξι, ότι πρόκειται για στρατιώτες που υπηρέτησαν στην Κροατία το 1992-1994 και κατάγονται από τη βελγική πόλη Σπα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο βελγικός στρατός είχε καταλάβει ένα φρούριο στην περιοχή αυτή, κοντά στο οποίο υπήρχε χημικό εργοστάσιο, όπου, κατά πληροφορίες, αποθηκεύονταν χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Αμυνας, οι στρατιώτες που θεωρείται ότι προσβλήθηκαν από το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», θα εξεταστούν από την Ειδική Ιατρική Επιτροπή, βρίσκονται ήδη υπό παρακολούθηση και η κατάσταση της υγείας τους είναι ικανοποιητική.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί - Εξελίξεις στα Βαλκάνια» διοργανώνει την Κυριακή στις 7 μ.μ. η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο «Φρούριο», θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Βαλκάνια. 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ», έκδοση «Ριζοσπάστης» - «Σύγχρονη Εποχή».

Ανάλογη εκδήλωση, διοργανώνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. και η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ