ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΡΑΚΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΡΑΚΗΣ
φωτό 1

«Εφυγε» από κοντά μας, πριν από λίγες μέρες, ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΚΟΣ, σταθερός και αταλάντευτος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ για 35 χρόνια.

Στη μνήμη του, σύντροφοι και φίλοι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου προσφέρουν στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων του ΚΚΕ.

***

Φωτο

Στις 31 του Μάρτη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ, η αγαπημένη μας σύζυγος, μάνα και γιαγιά. Στην Κατοχή ήταν το μικρό Αετόπουλο, που έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

Εις μνήμην της η οικογένειά της προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Γλυφάδας.

***

φωτό 1

Ενας χρόνος πέρασε από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΟΡΑΚΗ. Ο σ. Γρηγόρης γεννήθηκε σε ορεινό χωριό των Χανίων από οικογένεια κομμουνιστών αγωνιστών. Ο πατέρας σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρήτης ενάντια στους Γερμανούς. Η μητέρα του Θεανώ και όλα τα αδέρφια του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση και όλοι τους οργανώθηκαν σε ΕΠΟΝ - ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, έγιναν μέλη του ΚΚΕ. Μετά τα μέτρα εξομάλυνσης και την απόλυσή τους εντάσσεται στην προδικτατορική ΕΔΑ και αναπτύσσει πλούσια δράση. Φεύγει μετανάστης στο Βέλγιο και δουλεύει ως ανθρακωρύχος. Εδώ στο Βέλγιο ο σ. Γρηγόρης γίνεται ακούραστος οργανωτής του αγώνα των Ελλήνων μεταναστών, δίνει μάχες για την οργάνωση του αγώνα των Βέλγων εργατών και Ελλήνων μεταναστών ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια, στην τερατώδη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης στις στοές εξόρυξης άνθρακα στο Βέλγιο.

Παντρεύεται και αποκτά 4 παιδιά, που τα διαπαιδαγωγεί με τις αρχές για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ως μέλος του ΚΚΕ παίρνει δυναμικά μέρος στη δημιουργία των Κομματικών Οργανώσεων στο Βέλγιο, στην οργάνωση της αντιδικτατορικής δράσης στη Δυτική Ευρώπη και την αλληλεγγύη στους Ελληνες κομμουνιστές που βρίσκονταν στις εξορίες από τη χούντα των συνταγματαρχών, μεταξύ αυτών και τα αδέλφια του.

ΤΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Με τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ αναπτύσσει πλούσια δράση στο κίνημα των μεταναστών για τα δικαιώματά τους μέσα από την ελληνική κοινότητα του Βελγίου. Στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν το Κόμμα μας και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα την περίοδο 1989 - 1991 στάθηκε αταλάντευτος με τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και την υπεροχή του σοσιαλισμού ως μοναδικής λύσης στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, πράγμα που επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο στις μέρες μας. «Δεν έλειπες από πουθενά, στις συγκεντρώσεις, πορείες, στη διακίνηση του "Ριζοσπάστη", στην καθημερινή πολιτική δουλειά, στην κουβέντα με τον κόσμο. Οι αγωνιστικοί σου δεσμοί με την εργατική τάξη θα είναι παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους, η παρουσία σου θα είναι κοντά μας ζωντανή, αυθεντική στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη νίκη».

Η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ