ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
Από σήμερα στη «Σφεντόνα»

«Εκτός εαυτού» βάφτισε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το πρόγραμμα που παρουσιάζει από σήμερα στη μουσική σκηνή της «Σφεντόνας» (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22). Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ο Β. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του, θα μας προσφέρουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, εκτός... τετριμμένων μουσικών ορίων, που σημαίνει στιχουργικά, μουσικά και τραγουδιστικά, με τις σπάνιες, τις «εκτός ελέγχου» ερμηνευτικές και φωνητικές δυνατότητες του Β. Παπακωνσταντίνου.

Περί τα 600 τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμά του. Τραγούδια παραδοσιακά, λαϊκά, έντεχνα, μέχρι ροκ. Τραγούδια, που όπως ο ίδιος πιστεύει, θα διάλεγε το κοινό. Ανάμεσά τους και τραγούδια από τη νέα δισκογραφική δουλιά του, με τίτλο «Χαμένες Αγάπες», που ήδη έχουν βρει τη θέση τους στην καρδιά του θερμού και πολυπληθούς κοινού του καταξιωμένου τραγουδιστή. Για να «χωρέσουν» τραγούδια και κοινό, η «Σφεντόνα» διαμορφώνει τις τιμές του εισιτηρίου στις 3.500 (από Πέμπτη έως Σάββατο, 10.30μμ) και στις 3.000 την Κυριακή (8μμ), ενώ το ποτό στο μπαρ κοστίζει 1.500 δραχμές.

Ηχοι και φωνές

Η Αφροδίτη Μάνου εμφανίζεται στις «Γραμμές» μαζί με την Ελένη Ροδά
Η Αφροδίτη Μάνου εμφανίζεται στις «Γραμμές» μαζί με την Ελένη Ροδά
ΗΑφροδίτη Μάνου και η Ελένη Ροδά συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους (από Πέμπτη έως Κυριακή, 10.30μμ) στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός). Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Ρέππα - Παπαθανασίου. Η Αφροδίτη Μάνου, εκτός από τα δικά της τραγούδια, έχει ετοιμάσει και ένα πρόγραμμα από τραγούδια του Κάρολ Κινγκ μέχρι της Ρίτας Σακελλαρίου και από Ζαμπέτα μέχρι Blondie, ενώ η Ελένη Ροδά πειραματίζεται με διαφορετικούς μουσικούς χώρους.

Στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι», σήμερα και αύριο, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης ξεδιπλώνει μια πορεία 12 ετών στο ελληνικό τραγούδι και παρουσιάζει τα καλύτερα τραγούδια του από τη δισκογραφία του. Τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό, όπως το «Μη σταματάς», τις «Τυφλές ελπίδες», «Κόκκινο κρασί», «Ο,τι άναψε θα σβήσει» κ.ά. Μαζί του, ο Βασίλης Λέκκας και ο Παντελής Θεοχαρίδης.

Το διάσημο ολλανδικό συγκρότημα «Nits» θα δώσει δυο συναυλίες στη σκηνή του «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου), σήμερα και αύριο (9.30μμ), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του.

Σήμερα και αύριο (10.30μμ), στη μουσική σκηνή «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), ο Λάκης Παππάς θα μας θυμίσει τις μέρες της παλιάς μπουάτ. Μαζί του στην κιθάρα ο Γιάννης Ηλιόπουλος.

Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), σήμερα και αύριο, ο Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι, λαγούτο, σάζι), ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), ο Χάρης Λαμπράκης (νέι) και ο Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), θα μας προσφέρουν ήχους της ανατολής και της ελληνικής παράδοσης.

Ρεσιτάλ ακορντεόν θα δώσει ο διάσημος μουσικός και καθηγητής Βιατσεσλάβ Σεμιόνοφ, σήμερα (8.30μμ) στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Ο Ρώσος ακορντεονίστας και ιδρυτής της σύγχρονης σχολής του μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτου με κουμπιά) θα ερμηνεύσει δικές του συνθέσεις και μεταγραφές.

Εως και την Κυριακή, οι «Απουριμάκ» παρουσιάζουν στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή), ένα πρόγραμμα με βάρος στο έντεχνο πρόσωπό τους, αλλά και κάποια τραγούδια από τη δισκογραφική τους δουλιά. Ωρα έναρξης 9.30μμ.

Οι «Τρύπες» επιστρέφουν στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15) για να προσφέρουν τρεις ακόμα μεγάλες συναυλίες. Το συγκρότημα που κατόρθωσε να δέσει τον ελληνικό στίχο με τη ροκ μουσική, καταθέτοντας κομμάτια, που έχουν ξεχωρίσει, θα βρίσκεται στη γνωστή μουσική σκηνή από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Τιμή εισιτηρίου: 5.000 δρχ.

Η αυριανή βραδιά (11μμ), πάντως, «στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) έχει τα «χρώματα» των «Μάτζικ ντε Σπελ». Το γνωστό συγκρότημα θα προσφέρει ένα μοναδικό λάιβ, παρουσιάζοντας κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας του, αλλά και πολλές διασκευές.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Νίκος Κυτόπουλος: «Το στοίχημα»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Ο τυραννομάχος της Φυλής»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού»
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: «Προσεγγίσεις για την κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Ελλάδα»
μια παράσταση
«Θα πάρετε κάτι, κύριε Σαίξπηρ»;
«Θα πάρετε κάτι, κύριε Σαίξπηρ»;
  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται στο θέατρο «Κνωσσός» το έργο του ΕφρέμΚισόν«Θα πάρετε κάτι, κύριε Σαίξπηρ;»,που παρουσίασαν το «Θέατρο οδού Ερμού» σε συνεργασία με το θέατρο «Κνωσσός». Η παράσταση παρουσιάστηκεσε μετάφραση Σωτήρη Τσόγκα και Ευγενίας Τσελέντη, σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά, μουσική Σάκη Τσιλίκη, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Λάμπρος Τσάγκας, Σωτήρης Τσόγκας. Πρόκειται για μια ανατρεπτική μουσική κωμωδία, μια σάτιρα των μύθων και των ειδώλων.
  • Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη θα παίζεται στο θέατρο «ΗΒΗ»«Το δεκαήμερο των γυναικών», μια διασκευή του μυθιστορήματος της Τζούλια Βονσένσκαγια. Η μετάφραση είναι της Λίας Βουτσοπούλου και η σκηνοθεσία της Ελλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Αθηνά Μαξίμου, Θέμις Μπαζάκα, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Γιώτα Φέστα.
μία εκδήλωση

Ενα ξεχωριστό παραμύθι από το χώρο της λαϊκής πεζογραφίας της Μυκόνου, «η Αλεφάισσα», ταξιδεύει στην Αθήνα, όπου και παρουσιάζεται αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Πανεπιστημίου. «Η Αλεφάισσα» μεταφέρθηκε στη νεοελληνική γλώσσα και εικονογραφήθηκε από τη μυκονιάτισσα ζωγράφο - λογοτέχνη Μαρίνα Πετρή (εκδόσεις «Λαβύρινθος»), η οποία και θα το παρουσιάσει.

  • Στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη στοά» (Ανδρέα Παπανδρέου 11, πρώην Βασ. Κωνσταντίνου, Χαλάνδρι) οι εκδόσεις «Πατάκη» θα παρουσιάσουν αύριο (12μ) το βιβλίο της Πόλυς Βασιλάκη, «Φαντασματάκια χρώματα».
  • «Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός στην ενωμένη Ευρώπη» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει τη Δευτέρα (6μμ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80), η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
μία συναυλία

«20 χρόνια στο δρόμο» είναι ο τίτλος του προγράμματος που παρουσιάζει σήμερα και αύριο (10.30μμ) στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή), ο Βαγγέλης Γερμανός. Πρόκειται για ένα εφ' όλης της ύλης οδοιπορικό στην προσωπική του δισκογραφία, ανέκδοτα τραγούδια του, σφήνες από τη μαθητεία του στο ρεμπέτικο, αιχμές σε πασίγνωστα ροκ τραγούδια και μπαλάντες και επιρροές από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Μαζί του ο Γιώργος Αλουπογιάννης, που θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο του δίσκο, αλλά και τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία.

ένα πρόγραμμα

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Με αφορμή την επέτειο η Ενωση Ζακυνθίων Αθήνας «Ο Αγ. Διονύσιος» διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, τη Δευτέρα (8μμ), στην Εστία Νέας Σμύρνης (πλ. Χρ. Σμύρνης). Θα μιλήσουν οι: Κώστας Ασημακόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ασημάκης Γιαλαμάς, Φίλιππος Δρακονταειδής, Μέλπω Ζαρόκωστα, Γιάννης Καιροφύλλας, Νίκιας Λούντζης, Διονύσης Μουσμούτης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ολγα Τουρνάκη και Γιώργος Τσιτσόπουλος. Θ' απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στις ηθοποιούς Αννα Συνοδινού και Τζένη Ρουσσέα.

μία έκθεση

Ακαριαία όνειρα, τόποι θυέλλης, στίχοι, πρόσωπα, φιγούρες και διαύγειες, είναι τα μικρά και μεγάλα αφηγήματα που εκθέτει από τη Δευτέρα (7μμ) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), ο ζωγράφος Δημήτρης Α. Σεβαστάκης. Μείγματα, λάδια, τέμπερες και παστέλ, στα οποία ο καλλιτέχνης ξανακοιτάει το πραγματικό, ψάχνει τις λεπτομέρειες για να πλάσει τις ιστορίες του (κυρίως της παιδικής του ηλικίας), να τις υφάνει με προσοχή και μυστήριο. Φτάνει έτσι στα πορτρέτα, στις φιγούρες και στα ιδιότροπα τοπία - χαραγμένα συχνά από στίχους. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ