ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Οριστικά και στους δύο συζύγους

Οριστικά το οικογενειακό επίδομα θα καταβάλλεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό φορέα, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Η σημαντική αυτή απόφαση λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους δημοσίους υπαλλήλους και έρχεται να βάλει φραγμό στην αυθαιρεσία της διοίκησης που αρνούνταν να καταβάλλει το οικογενειακό επίδομα, όταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονταν στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και γενικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Ν. Σκλία και δέχτηκε την άποψη που θεωρεί ότι το επίδομα οικογενειακών βαρών αποτελεί προσαύξηση του μισθού. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 9 - 4.

Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕΔ, καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις στα ανώτατα δικαστήρια γι' αυτό το θέμα. Ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, σε αντίθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε ότι πρέπει να χορηγείται μόνο στον ένα εκ των δύο συζύγων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΑΕΔ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ επικαλέστηκε και δημοσιονομικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό, καθώς θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 25 δισ. δραχμές. Παράλληλα, είχε φέρει ως επιχειρήματα πως δήθεν για την προστασία της οικογένειας ο κοινός νομοθέτης έχει ήδη φροντίσει με γονική άδεια, με φοροαπαλλαγές και την απαγόρευση μετάθεσης πολύτεκνων δημοσίων υπαλλήλων!

Το υπουργείο Οικονομικών παλαιότερα είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ. Ωστόσο, τώρα με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Εντονες αντιδράσεις για τις κεραίες

Την έντονη αντίδραση περιοίκων συναντά σε διάφορες περιοχές η προσπάθεια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να πυκνώσουν το δίκτυο κεραιών αναμετάδοσης σήματος.

Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στη Λ. Ηρακλείου και Αγίας Λαύρας, απέναντι από βρεφονηπιακό σταθμό στα Πατήσια, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Δε θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν πειραματόζωα», μάς λέει η Αργυρώ Σακά μητέρα δύο παιδιών του βρεφονηπιακού σταθμού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεραία. «Απαιτούμε να φύγει όχι μόνο η συγκεκριμένη η κεραία, αλλά όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές, από τη στιγμή που κανένας αρμόδιος επιστημονικός φορέας δεν εγγυάται για την ασφάλεια της υγείας, από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», σημειώνει η Νούλη Κακιωμένου, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Πατησίων. Οι κάτοικοι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 5 Φλεβάρη και ώρα 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Λ. Ηρακλείου και Αγίας Λαύρας.

Στο Μενίδι

Τη συζήτηση του θέματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές, ζητάει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) με αίτημά της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Χτες γονείς, μαθητές και δημοτική αρχή του Μενιδίου έκαναν διάβημα στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, απαιτώντας άμεσα να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που έχουν τοποθετηθεί «καμουφλαρισμένες» κοντά σε σχολεία της περιοχής.

Στο Βόλο

Την επ' αόριστον συνέχιση των καταλήψεων των σχολείων τους, αποφάσισαν σε γενικές συνελεύσεις τους οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Ενιαίου Λυκείου Βόλου, απαιτώντας την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE, που αυθαίρετα εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Με το ίδιο αίτημα συνεχίσουν τις καταλήψεις και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και του 1ου και 5ου Ενιαίου Λυκείου Βόλου. Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει και οι μαθητές του 7ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης, ζητώντας την απομάκρυνση των Δικαστικών Φυλακών Βόλου, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το σχολείο τους. Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένη περιοχή του Βόλου, έχουν ζητήσει με ερώτηση στη Βουλή και οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Γ. Πατάκης.

Σε προσωρινή αργία οδηγείται ανώτατος δικαστικός

Κλειστές τις πόρτες του Συμβουλίου της Επικρατείας κινδυνεύει να δει ο δεύτερος στη σειρά σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Παπαγεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλίες στο Ιδρυμα Διγενής Γρίβας, του γνωστού αρχηγού της οργάνωσης «Χ» στην περίοδο της Κατοχής και κατόπιν αρχηγού της «ΕΟΚΑ» και «ΕΟΚΑ Β`» στην Κύπρο. Ο δικαστικός λειτουργός Η. Παπαγεωργίου ήταν πρόεδρος του παραπάνω ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Χ. Γεραρής θα συγκαλέσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, προκειμένου να αποφανθεί για το μέλλον του συμβούλου Επικρατείας Η. Παπαγεωργίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με το ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΣτΕ, ζητάει να κριθεί, αν θα πρέπει να τεθεί ή όχι σε αργία ο Η. Παπαγεωργίου, εξαιτίας της εμπλοκής του σ' αυτήν την υπόθεση του Ιδρύματος Διγενής Γρίβας.

Ο δικαστικός λειτουργός Η. Παπαγεωργίου φέρεται να εμπλέκεται σε διαχειριστικά αδικήματα στο παραπάνω ίδρυμα, ενώ αντιμετωπίζει την κατηγορία της απιστίας (σε βαθμό κακουργήματος). Στο μεταξύ, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της παλαιάς και νέας διοίκησης του Ιδρύματος Διγενής Γρίβας. Να επισημάνουμε ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έχει διαταχθεί συμπληρωματική ανάκριση για την όλη υπόθεση.

Η είδηση με την ανάμειξη του ανώτατου δικαστικού λειτουργού σε οικονομικές ατασθαλίες στο παραπάνω ίδρυμα προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση μεταξύ των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν δύο περίπου χρόνια είχε σκάσει ως βόμβα η είδηση πως η σύζυγος του παραπάνω δικαστή Μαρία Θεοδωράκη - Παπαγεωργίου (δικηγόρος) ήταν επικεφαλής κυκλώματος στην υπόθεση της καταπάτησης 1.200 στρεμμάτων δασικής έκτασης στην Πεντέλη. Για την υπόθεση αυτή, η Μ. Θεοδωράκη - Παπαγεωργίου έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε κάθειρξη 14 χρόνων (για απάτη και χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου) μαζί με 11 ακόμη άτομα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2001 και ώρα 12.10 μ. ΕΤΗΣΙΟ μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής & θείας

ΚΛΕΙΩΣ ΜΠΑΛΛΗ

Σας προσκαλούμε για να τιμήσουμε τη μνήμη της.

Τα αδέλφια: Μαργαρίτα, Φώτης, Κώστας. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες γονείς, μαθητές και δημοτική αρχή του Μενιδίου, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, απαιτώντας άμεσα να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί «καμουφλαρισμένες» κοντά σε σχολεία της περιοχής.

Οι γονείς και κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους στην υγεία τους από τις κεραίες. Μάλιστα, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αγώνες τους αν δεν απομακρυνθούν οι κεραίες από την περιοχή. Ομως και χτες η ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε και έτσι αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με κάποιον «βοηθό», από τον οποίο όπως ήταν αναμενόμενο δεν πήραν καμία δέσμευση. Στο πλευρό τους και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ν. Στεφανίδης.

Ισόβια για το φόνο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, ο αστυνομικός Αχιλλέας Παπαδημητρίου, ο οποίος στις 10-9-1999 πυροβόλησε και σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο τη σύζυγό του και επίσης αστυνομικό Αναστασία Ζουμπουρλή μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Μάκρη. Το δικαστήριο συμφώνησε με την πρόταση τού εισαγγελέα της έδρας Γ. Τσούλκα και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο δράστη.

ΤΥΦΛΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
Καταγγέλλουν τη χρήση βίας

Τον τραυματισμό της προέδρου τους, Ευγενίας Μέλλιου, από εγκάθετους του Δ. Αβραμόπουλου στη Δημοτική Αστυνομία, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Διαμαρτυρόμενων Τυφλών Μικροπωλητών.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας τραυμάτισαν την πρόεδρο και στη συνέχεια αφαίρεσαν από τους τυφλούς μικροπωλητές τα εμπορεύματά τους. Η Επιτροπή δηλώνει πως σήμερα, στις 11 το πρωί, οι μικροπωλητές θα ξανανοίξουν τους πάγκους τους, στην πλατεία Ιερού Λόχου (Ευριπίδου και Αγίου Μάρκου).

Εκλεισε η Δ. Αεροπαγίτου

Διακόπηκε από χτες η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου και στις δύο κατευθύνσεις, από το ύψος της οδού Μακρυγιάννη έως και τη λεωφόρο Αμαλίας, λόγω των έργων πεζοδρόμησης. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αυτού του κομματιού από οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι αδύνατη. Μετά την ολοκλήρωση των έργων - που προβλέπεται να γίνει μετά από τρεις μήνες - η οδός θα χρησιμοποιείται μόνο από μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία θα κινούνται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διαμορφώνεται ως εξής: Για όσους κινούνται από τη λεωφόρο Αμαλίας προς Κουκάκι η διαδρομή είναι Λ. Αμαλίας - Λ. Συγγρού - οδός Χατζηχρήστου - οδός Βεΐκου.

Από Κουκάκι προς λεωφόρο Συγγρού η διαδρομή είναι οδός Δημητρακοπούλου - οδός Πετμεζά - Λ. Συγγρού - Λ. Αμαλίας. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η οδός Ζίννη.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επί της Λ. Συγγρού, από το ύψος της οδού Λιάκου έως την οδό Ζίννη. Πάντως οι οδηγοί ας θυμούνται πως ανάλογες παρεμβάσεις είχαν γίνει και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό στην οδό Μακρυγιάννη.

Αντιδρά ο δικηγορικός κόσμος

Αντιδράσεις στο νομικό κόσμο της χώρας, προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου να μην παρίστανται οι δικηγόροι στη σύνταξη των συμβολαίων κατά τη μεταβίβαση ακινήτων. Η υπόθεση δημιουργεί και ενδοκυβερνητικές διαμάχες, καθώς στη ρύθμιση Παπαντωνίου αντιτίθεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Για το θέμα συγκαλείται αύριο έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αντίθετος στη ρύθμιση Παπαντωνίου και και ο συμβολαιογραφικός κόσμος της χώρας, ενώ οι δικηγόροι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι έχει ενδώσει στις πιέσεις των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστών μεγάλων έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ