ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ευρωβουλή ο Γ. Πατάκης, στη Βουλή ο Τ. Τσιόγκας

Ο Γιάννης Πατάκης
Ο Γιάννης Πατάκης
Προκειμένου να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή, υπέβαλε χτες την παραίτησή του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Γιάννης Πατάκης.

Τον Γ. Παττάκη αντικαθιστά ο Τάκης Τσιόγκας, μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Ο Γιάννης Πατάκης

Γνωστός στο πανελλήνιο, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων ο Γιάννης Πατάκης, ιδιαίτερα για τους πολύχρονους αγώνες του στο αγροτικό κίνημα.

Γεννήθηκε το 1940 στη Νίκαια Λάρισας. Πριν ακόμα τη δικτατορία ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών. Ιδιαίτερα, όμως, στη μεταπολιτευτική περίοδο, ο Γιάννης Πατάκης έδωσε όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, το οποίο με την πάλη του τα τελευταία 6 χρόνια συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα κι έστειλε μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Γιάννης Πατάκης παραμένει και σήμερα πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ στο παρελθόν διατέλεσε μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας.

Αγωνιστική ήταν η πορεία του και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τρεις τετραετίες διατέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας. Διατέλεσε, επίσης, μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Λάρισας και Νομαρχιακός Σύμβουλος, ενώ στις νομαρχιακές εκλογές ήταν υποψήφιος νομάρχης Λάρισας με τη ΝΑΣ.

Ο Τάκης Τσιόγκας
Ο Τάκης Τσιόγκας
Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Ο Τάκης Τσιόγκας

Εργάτης, στέλεχος του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ ο Τάκης Τσιόγκας, είναι σήμερα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Γεννήθηκε το 1956 στη Δολίχη Ελασσόνας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Σπούδασε στη Μέση Τεχνική Σχολή Μηχανολογίας στη Νάουσα. Αμέσως μετά δούλεψε σε διάφορα μηχανουργεία της Αθήνας και της Λάρισας. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ το 1976 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και, ταυτόχρονα, έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Η δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα - διατέλεσε στο παρελθόν γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Λάρισας της ΕΣΑΚ - αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους της Λάρισας και η ανάδειξή του στη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου (ένα από τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας) έδωσε μεγάλη ώθηση στο εργατικό κίνημα του νομού, στην ανάπτυξη των αγώνων για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης κι όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κατσάρα και έχει δυο παιδιά.

ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα κοιτάσματα πετρελαίου

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και συνεργάζεται με ξένους εμπειρογνώμονες εδώ και αρκετό καιρό, τόσο για το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, όσο και ευρύτερα για το θέμα της ύπαρξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σχετική δήλωση έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος διευκρίνισε, επίσης, ότι το θέμα αφορά όλη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι μόνο το υπουργείο Εμπορίου. Ο κ. Παπαπέτρου είπε, επίσης, πως όταν έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις θα τηρούνται ενήμερα και τα κόμματα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου στη θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης έγιναν γνωστές επί δικής του προεδρίας. Πρόσθεσε ότι έγινε μετάκληση ξένου εμπειρογνώμονα, που μελέτησε το θέμα και έκανε σχετικές προτάσεις.

Ο κ. Βασιλείου είπε, επίσης, ότι το Κτηματολόγιο είχε προχωρήσει στην τεχνοκρατική διαδικασία για οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης και καθορισμού περιοχών έρευνας. Επισήμανε, τέλος, ότι αυτό που δεν προχώρησε επί δικής του προεδρίας ήταν η νομική προετοιμασία για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι δε θέλει να αναφέρει οτιδήποτε, προτού πάρει νομική συμβουλή από τον γενικό εισαγγελέα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα δικαιώματα που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο είναι κατοχυρωμένα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε έκκλησή του για συζήτηση του θέματος ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Εξάλλου, ο βουλευτής Στάθης Κιττής κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κυπριακό, αλλά και ...μπίζνες

Το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της αγοράς νέων αεροπλάνων από τις «Κυπριακές Αερογραμμές», συζήτησαν, σε πρωινή συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αμερικανός πρέσβης Ντόναλντ Μπάντλερ.

Ερωτηθείς αν μετά την αποτυχία της αποστολής του Αλβάρο ντε Σότο θα υπάρξει αμερικανική πρωτοβουλία, που να προωθεί τη διαδικασία και τη συμμετοχή του Ντενκτάς σε συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για αποτυχία. Πρόσθεσε ότι ο κ. ντε Σότο συνεχίζει την αποστολή του και οι Αμερικανοί συνεχίζουν να εργάζονται στα παρασκήνια μαζί μ' όλη τη διεθνή κοινότητα για προώθηση της διαδικασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της αγορά αεροπλάνων από τις «Κυπριακές Αερογραμμές», ο κ. Μπάντλερ σημείωσε ότι ως πρέσβης στην Κύπρο έχει καθήκον να διασφαλίζει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών. Είπε, επίσης, ότι όποια αμερικανική εταιρία επιθυμεί να επενδύσει στην Κύπρο πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες να το πράξει.

Τουρκικό «κατηγορώ»...

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι «έχουν αναλάβει την αποστολή επιβολής των ελληνικών θέσεων», στο Κυπριακό.

Σε ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε ότι «οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες παίζουν μεσολαβητικό ρόλο, φαίνεται ότι έχουν αναλάβει την αποστολή επιβολής των ελληνικών θέσεων».

Η ενημέρωση προς τους Τούρκους δημοσιογράφους έγινε με τον όρο να μη μεταδοθεί η δήλωση, αλλά ορισμένα τουρκικά μέσα τη δημοσίευσαν.

Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε και κατά της ΕΕ, που, σύμφωνα με τον κ. Τζεμ, «έχει διαπράξει δύο βασικά σφάλματα: Πρώτον, αποδέχτηκε τη μονομερή αίτηση των Ελληνοκύπριων για ένταξη στην ΕΕ και, δεύτερον, συνέδεσε το Κυπριακό με τη διαδικασία υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ». «Αυτά δεν απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα», φέρεται να υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Συνεστίαση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ

Τη συνεστίασή της πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Παρασκευάς».

ΝΕ ΧΙΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την υγεία

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή ημερίδα για την Υγεία, στις 6.30 μ.μ., στο Ομήρειο. Θα μιλήσει η Λέτα Μεθωνιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις κατευθύνσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εκδήλωση - συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διοργανώνει αύριο η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ). Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσουν ο Δημήτριος Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διοικητής Στρατιάς και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου, ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και ο Αντώνιος Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα».

Συνάντηση ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ

Μετά από πρόσκληση του ΔΗΚΚΙ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, η συγκεκριμένη συνάντηση σε επίπεδο Πολιτικών Γραφείων με το ΚΚΕ γίνεται στα πλαίσια της πρόσκλησης του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα. Οι αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων θα συναντηθούν στις 9.00 π.μ. στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ