ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία σε δεκαέξι ελληνικά νησιά

Κάνει λόγο για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών», για τα οποία «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις»

Οι Φούρνοι περιλαμβάνονται στη λίστα των 16 ελληνικών νησιών και νησίδων που η Αγκυρα προβάλλει ως «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας»...

EUROKINISSI

Οι Φούρνοι περιλαμβάνονται στη λίστα των 16 ελληνικών νησιών και νησίδων που η Αγκυρα προβάλλει ως «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας»...
Συνεχίζει η «σύμμαχος», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Τουρκία τις προκλήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αμφισβητώντας και την εθνική κυριαρχία σε 16 ελληνικά νησιά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το θέμα έθεσε ανοιχτά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, μιλώντας στην τουρκική Βουλή για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών».«Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί», είπε, κωδικοποιώντας τις διεκδικήσεις της Αγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK», στα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κρήτη, Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι.

«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκησή της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Οταν βουλευτής τον ρώτησε αν ο τουρκικός Στρατός έχει αναστείλει τις ναυτικές περιπολίες στα 16 αυτά νησιά, δεδομένης της συνεχούς παρουσίας ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα και πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, ο Ισμέτ Γιλμάζ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά», υποστηρίζοντας πως «έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947».

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, δήλωσε: «Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».

Σημειωτέον, η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με τους Αμερικανούς να την τροφοδοτούν στην πράξη ως επικυρίαρχοι, κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα με ανοιχτή και στην πράξη αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Π.χ. όπως αποκάλυψε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» (29/03/2015), η Αγκυρα, αγνοώντας παντελώς την ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπει την περιοχή στις ελληνικές βραχονησίδες «Χταπόδια» και «Μπελάμπιους» (βορειοανατολικά της Νάξου) σε τουρκική επικράτεια και κατοχή. Προς τούτο εξέδωσε την αγγελία - ΝΟΤΑΜ Α0126 ότι θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31/12/2015, καθημερινά, εκτός από Σαββατοκύριακα, στην περιοχή μεταξύ Νάξου, Αμοργού και Ικαρίας.

Η περιοχή αυτή επικαλύπτει εθνική κυριαρχία στις προαναφερόμενες δύο βραχονησίδες. Επίσης, δεν υπάρχει διεθνής θάλασσα και εναέριος χώρος για είσοδο των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, διότι αυτή είναι περίκλειστη από ελληνική κυριαρχία, που καθιστά την προσπέλαση στην περιοχή αδύνατη, χωρίς να παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία.

Σε αυτή τη βάση, πολιτικά και στρατιωτικά η Τουρκία καταλαμβάνει για έναν τουλάχιστον χρόνο ελληνική κυριαρχία με την περιοχή της άσκησης αυτής. Επίσης, για ένα χρόνο παραβιάζει και τεράστια ελληνική κυριαρχία γύρω και έξω από την περιοχή, προκειμένου τα τουρκικά στρατιωτικά μέσα να εισέρχονται στην περιοχή της άσκησης.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Δίμηνη παράταση στο διαγωνισμό για Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη

Παρατείνεται κατά δύο μήνες, έως τις 14 Ιούλη, η καταληκτική ημερομηνία του 2ου διεθνούς γύρου παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, έπειτα από απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η παράταση «κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες», ώστε «να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση» των εν λόγω περιοχών. Υπογραμμίζεται ότι το επόμενο διάστημα «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε ένα πολύ πιο διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη αναφορά εκτιμάται ως «δήλωση προθέσεων» της νέας κυβέρνησης έναντι και άλλων ενδιαφερόμενων πετρελαϊκών μονοπωλιακών ομίλων να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, στο πλαίσιο της περιβόητης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της εγχώριας αστικής τάξης από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας. Με δεδομένη βέβαια την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών τόσο στην περιοχή της Αν. Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και ευρύτερα, η εν λόγω πολιτική για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου μόνο σε νέα δεινά εμπλέκει το λαό...

Στην ίδια ανακοίνωση, επαναφέρεται εκ νέου παλιότερη δήλωση του υπουργού ΠΑΠΕΝ περί προσαρμογών του καθεστώτος παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «υπό το πρίσμα της νέας πολιτικής που εξήγγειλε η κυβέρνηση, διαμορφώνει και οριστικοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο στους τομείς της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο θα εφαρμοστεί στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον».

Την ίδια ώρα χτες, ανακοινώθηκε η σύσταση ενδεκαμελούς «Επιτροπής Αξιολόγησης» για τους αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης στις χερσαίες περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές για τον «διεθνή διαγωνισμό χορήγησης άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» στα εν λόγω τρία χερσαία οικόπεδα είναι τα ΕΛΠΕ (για τις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος») και η ENERGEAN OIL & GAS (για τις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία»).

Σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση - συνεστίαση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 4 Απρίλη, στις 9.00 μ.μ. στο κέντρο FOCUS (περιοχή αεροδρομίου) στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ