ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 2015
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απεργία σήμερα στο Εμπόριο

Με αιτήματα αιχμής τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο, 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο, με μόνιμη σταθερή δουλειά, δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία συμμετέχουν σήμερα Κυριακή στην πανελλαδική απεργία στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Στο πλευρό τους βρίσκονται ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και οι κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Στην Ξάνθη, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Παπαστράτου. Στα Χανιά στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Στη Σάμο, στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην Κέρκυρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη.

Συγκεντρώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη, στο Πνευματικό Κέντρο «Βασίλης Ρώτας». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση της ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου στο καφέ «Σταύρος» (Αγίας Τριάδος 94). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 12 μ. ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «Schneider Electric».

Στη Μεσσηνία

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο καφενείο «Νικητέας» (οδός Φαρών 206). Θα μιλήσει ο Νίκος Διασάκος, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή της Φυτειάς, στο καφενείο «Ανατολή», οδός Λακωνικής. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Μπολέτης, γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 7/4

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή της Φυτειάς, στο καφενείο του «ΠΩΛ» (Ακρίτα και Ρουμελιώτη), με ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, στο καφενείο του «Φουνικάκου» (Λείκων και Μπουλούκου), με ομιλητή τον Μπάμπη Λαζαρακόπουλο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Πρεμιέρα σήμερα για το θεατρικό του ΠΑΜΕ

Σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), θα «ανέβει» η πρώτη θεατρική παράσταση του έργου «Οι γειτονιές του κόσμου» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η παράσταση θα γίνει με ζωντανή μουσική, την οποία έχει επιμεληθεί η μουσικός Σοφία Καμαγιάννη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα 16 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ. Η είσοδος για την παράσταση θα γίνεται με προσκλήσεις, οι οποίες διατίθενται δωρεάν από τα γραφεία του ΠΑΜΕ και από σωματεία. Επίσης, με μια μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία γιορτάζει το ΠΑΜΕ τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυσή του. Η συναυλία θα γίνει την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, λίγες μέρες πριν τη φετινή Πρωτομαγιά.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, στις 7.00 μ.μ. στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.Θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό, θα διαβαστούν τα βιογραφικά των συντρόφων και θα δοθούν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των Κώστα Σπυρόπουλου, Γιώργου Παπαθανασίου και Δέσποινας Βενετσανοπούλου.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
φωτό 1

Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 έκλεισαν 8 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του, Τούλα, προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

***

Στη μνήμη των αντιστασιακών γονιών μου ΦΩΤΙΑΔΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ και ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, μελών της ΕΠΟΝ, η οικογένεια του σ. Δημήτρη Φωτιάδη προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΤΟ Ξάνθης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αποδοκιμάζει την κυβέρνηση για σίτιση - κονδύλια Σχολικών Επιτροπών

Υπερψηφίστηκε προχτές, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση που έφερε η Δημοτική Αρχή και αφορά τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της σίτισης των μαθητών και της παραγραφής των συσσωρευμένων οφειλών Σχολικών Επιτροπών. Σε σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα: «Στις σημερινές συνθήκες, που πλατιά στρώματα έχουν οδηγηθεί στην υπερχρέωση και στην οικονομική ασφυξία σαν αποτέλεσμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών για την έξοδο από την κρίση και για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η αποδοχή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων από την κυβέρνηση αποτελούσε ύψιστη ανάγκη και υποχρέωσή της για να πάρουν μια ανάσα οι λαϊκές οικογένειες.

Αντίθετα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρότι προεκλογικά υποσχόταν υποστήριξη στα λαϊκά στρώματα και ανάκτηση απωλειών των χρόνων της κρίσης, δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ. Με αυτή της την ενέργεια βάζει και αυτή το λιθαράκι της στη διατήρηση της άσχημης οικονομικής κατάστασης του λαού μας.

Δεσμευμένη στις αντιλαϊκές ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συγκυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική στην πράξη με προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα στα λόγια, για να αποπροσανατολίσει το λαό και να ελέγξει τις δίκαιες αντιδράσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είναι ο μόνος δρόμος - σε ένα βαθμό - να αποσπάσουν λύσεις έστω και μερικής ανακούφισης των αναγκών του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του και με όλους τους τρόπους, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια από τα βάρη της κρίσης και διεκδικεί: Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την παραγραφή των οφειλών των Σχολικών Επιτροπών του δήμου στις επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ της περιόδου 2010-2014, ύψους 809.165 ευρώ».

Σημαντική προσφορά στο ΠΑΜΕ

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον Εργατικό Σύνδεσμο «Δημόκριτος» Μελβούρνης απέστειλε το ΠΑΜΕ, για τη συμβολή του στην οικονομική ενίσχυση του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα. Το μήνυμα αναφέρει: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οργάνωσή σας για την προσφορά των 1.000 ευρώ στο ΠΑΜΕ σε μια δύσκολη εποχή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ δυναμώνει τον ταξικό προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα. Η οικονομική ενίσχυση και η οικονομική του αυτοτέλεια δυναμώνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, δίνουν ένα ακόμα γερό χτύπημα στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων, του συμβιβασμού, της υποταγής».

Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» διοργανώνει αύριο Δευτέρα η ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου. Την παρουσίαση θα κάνει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθεση βιβλίου από την ΤΟ Περιστερίου

Η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί έκθεση βιβλίου έως την Τετάρτη 8/4, στην αίθουσα του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).

Ωρες λειτουργίας: 10.00-13.00 και 17.00-21.00.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση ενόψει των γιορτών του Πάσχα

Οικονομική εξόρμηση ενόψει των γιορτών του Πάσχα πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα» που, αφού ευχαριστεί τους ανθρώπους του μόχθου για την έως τα τώρα συμβολή τους, τους καλεί να ενισχύσουν ξανά από το υστέρημά τους την προσπάθειά της για άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης στην πατρίδα μας. Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361 - 13.

Παζάρι αλληλεγγύης από την ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει παζάρι αλληλεγγύης με χειροποίητα είδη για τις γιορτές του Πάσχα έως τις 9 Απρίλη, στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος). Ωρες λειτουργίας: Σήμερα Κυριακή 5 Απρίλη από 11 π.μ. μέχρι 4 μ.μ., Δευτέρα - Πέμπτη από 10 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ