ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Στήνει» εξεταστική για τα μνημόνια που εφαρμόζει

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χτες να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει «την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει συμφωνία επέκτασης των μνημονίων και διαπραγματεύεται την υπογραφή νέου, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, έχοντας κάνει καθαρό ότι δεν πρόκειται να καταργήσει κανένα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, δήλωσε χτες ότι με την απόφαση αυτή υλοποιείται «η δέσμευσή μας και η κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Να προσθέσουμε, πάντως, πως στην πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια έβγαζε μάτι η προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλιστικού συστήματος, συσκότισης της φύσης της κρίσης και των αιτιών που την προκαλούν και έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση της παραγωγής και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της που φέρνει και την αναρχία στην παραγωγή. Κατά συνέπεια συσκοτίζουν και τη διέξοδο απ' αυτήν απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων (δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό, χρειάζεται αντικατάσταση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής με την κοινωνική), πασχίζοντας να υποτάξουν τους εργαζόμενους στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου.

«Βγάζει λάδι» τον καπιταλισμό ενοχοποιώντας τη μορφή διαχείρισης

Με την πρότασή του τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιούσε αποκλειστικά τη μορφή διαχείρισης που προκρίθηκε σε ευρωενωσιακό επίπεδο και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αλλού και συντηρούσε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, στο πλαίσιο της ΕΕ και για λογαριασμό των μονοπωλίων, που δε θα φορτώνει τα βάρη της στο λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, διατεινόταν πως το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αποφάσεων, με τις οποίες τα αστικά κόμματα άσκησαν διακυβέρνηση υπέρ της αστικής τάξης, ακόμα και αποφάσεις που επιβάλλονταν απ' την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής και να κάτσουν στο «εδώλιο» τα φυσικά πρόσωπα που τις εφάρμοσαν. Για παράδειγμα, υπεδείκνυε σαν αντικείμενο διερεύνησης το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν «στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων» και ότι «ακολούθησαν ακραία μεροληπτική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου»!

Στο μεταξύ, μετά τις κινήσεις ισχυροποίησης της «Αριστερής Ενότητας», πλειοψηφούσας τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ με ειδική αποστολή τη στήριξη των επιλογών του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού πλέον, Αλ. Τσίπρα, η μειοψηφούσα αλλά ενδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα «Αριστερή Πλατφόρμα» απαντά με πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο επίκεντρο των πολλών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κόμματος και κατά πολλούς καταλύτης τους, είναι η ανάγκη προετοιμασίας για την αφομοίωση των κραδασμών που θα προκληθούν απ' τη συμφωνία που η κυβέρνηση υπογράψει με τους εταίρους τώρα ή τον Ιούνη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θα βάλει πλάτη όπου χρειαστεί

Phasma

Την απόφαση της ΝΔ να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση ώστε να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζονται τα ντόπια μονοπώλια και να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή τους για παραμονή τους στην ΕΕ και στο ευρώ, σκιαγράφησε ο Αντ. Σαμαράς σε δήλωση που έκανε αργά προχτές το βράδυ αποχωρώντας από τη Βουλή, όπου νωρίτερα υποτίθεται ο πρωθυπουργός ενημέρωνε την Ολομέλεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Πέρα από τη δικομματική, κάλπικη για το λαό, κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στη βάση τού ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα αστικά συμφέροντα, ο Σαμαράς τόνισε: «Ηρθαμε στη Βουλή για να στηρίξουμε την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο όπως γνωρίζετε, δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης (...) Διότι το μεγάλο πλεονέκτημα των Ελλήνων είναι ότι στα δύσκολα μπορεί να είναι ενωμένοι και μπορεί ο καθένας να κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει».

Διαβεβαιώσεις...

Αλλωστε, και νωρίτερα στην ομιλία του, τόνιζε ότι «Εμείς θα σας στηρίξουμε αν και δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε», ότι «δε θα αφήσουμε να πάει η χώρα στα βράχια», ότι «εγώ θα βοηθήσω, η ΝΔ μπορεί να βοηθήσει» και ότι «αν προχωρήσετε υπεύθυνα εμείς θα στηρίξουμε». Κατά βάση, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, έδινε διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και στους έξωθεν συμμάχους του που όλο αυτό το διάστημα πιέζουν για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών κομμάτων πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει ο ευρωμονόδρομος.

Στην ίδια γραμμή, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μιλ. Βαρβιτσιώτης έλεγε χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»: «(...) εμείς δεν είμαστε της λογικής του "όχι σε όλα". Περιμένουμε να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον καταγγείλουμε (σ.σ: τον Τσίπρα) ως Μερκελιστή, υπόδουλο, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη στροφή του προς το ρεαλισμό και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και περιμένουμε το κλίμα συναίνεσης το οποίο έχει ανάγκη η χώρα να καλλιεργηθεί πρωτίστως από τον ίδιο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σε αυτό το κλίμα συναίνεσης να δουλέψουμε μαζί». Ανάλογες δηλώσεις έκανε χτες στο «Βήμα fm» και ο Γερ. Γιακουμάτος.

ΠΑΣΟΚ
Λυπάται για τη «χαμένη ευκαιρία συναίνεσης»

Τη λύπη τους εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως υποστηρίζουν, προχτές βράδυ, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε ευκαιρία για επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων σε μέτρα αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

«Τι νόημα είχε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες (σ.σ: προχτές) βράδυ στη βουλή;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ελ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Για δε τη συναίνεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός, ο Βενιζέλος απαρίθμησε ενέργειες όπου προέβη, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προς υποστήριξη της κυβέρνησης. Αντέτεινε δε, με παράπονο, ότι ο Τσίπρας «δεν πρότεινε να συνεργαστούμε, να συστρατευτούμε, να κάνουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπως έχουμε προτείνει». Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη της τέτοιας συζήτησης στη Βουλή, ζήτησε εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Κάλεσε δε τον Τσίπρα «αν θέλει να προσχωρήσει στην πολιτική μας, αν θέλει να κάνει τη στροφή, ας το κάνει σωστά και γρήγορα. Αν θέλει ρήξη ας το πει, να μην την κάνει, αλλά τουλάχιστον είναι μία γραμμή. Δεν είναι γραμμή η καθυστέρηση, το χάσιμο χρόνου, η διολίσθηση».

Χαρακτηριστικά και όσα είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρ. υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου στο ραδιοσταθμό «Alpha», χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση στη Βουλή «μια χαμένη ευκαιρία για την επίτευξη συναίνεσης. Ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε απλώς τη Βουλή. Επέλεξε να είναι αρεστός στο κομματικό του ακροατήριο και να συσπειρώσει τους βουλευτές του. Επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση και τους εταίρους και στη συνέχεια ζήτησε συναίνεση (...) Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει να είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιλέγει να είναι ο πρωθυπουργός που θα επιτύχει τη συναίνεση, ειδικά εφόσον γνωρίζει ότι τουλάχιστον τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΝΔ, προσφέρουν τη στήριξή τους», πρόσθεσε.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση ενόψει των γιορτών του Πάσχα

Οικονομική εξόρμηση ενόψει των γιορτών του Πάσχα πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα», που αφού ευχαριστεί τους ανθρώπους του μόχθου για την έως τα τώρα συμβολή τους, τους καλεί να ενισχύσουν ξανά απ' το υστέρημά τους την προσπάθειά της για άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης στην πατρίδα μας. Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

Παζάρι αλληλεγγύης απ' την ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει παζάρι αλληλεγγύης με χειροποίητα είδη για τις γιορτές του Πάσχα στις 3-9 Απρίλη 2015, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Απρίλη, στις 6 μ.μ. Ωρες λειτουργίας: Σάββατο 4 Απρίλη και Κυριακή 5 Απρίλη από 11 π.μ. μέχρι 4 μ.μ., Δευτέρα - Πέμπτη από 10 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.

Σάλος για τις δηλώσεις Τσίπρα

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό δίκτυο ενόψει της επίσκεψης στη Μόσχα σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές που συνιστούν επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού σε ξένα εδάφη, ιδίως από το Αφγανιστάν, αλλά και Βαλκάνια. Για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να ισχύσει η αρχή: Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην καταγγελία της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και στην απεμπλοκή από κάθε σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, στη στήριξη του αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Η κυβέρνηση θα φέρει σχέδιο νόμου στη Βουλή για το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, άμεση κατάργηση των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου. «Δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι τις θέσεις αυτές συμμερίζεται απερίφραστα και ο Π. Καμμένος, θέσεις που άλλωστε εξήγησε και ο ίδιος αναλυτικά στην βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, κατά την επίσκεψη της τελευταίας στη χώρα.

«Κανένα σχόλιο, δεν σχολιάζουμε δηλώσεις του πρωθυπουργού», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση που απευθύνθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα.

Εντονες αντιδράσεις εξέφρασαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Συνάντηση Κωνσταντοπούλου με Βαλυράκη

Συνάντηση με τον Σ. Βαλυράκη, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της «Siemens», είχε χτες το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η συνάντηση έγινε μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει ο Σ. Βαλυράκης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε να συνεχιστεί η διερεύνηση και η διαλεύκανση του σκανδάλου της «Siemens». Στην επιστολή του είχε επισημάνει ότι «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, η Δικαστική, η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και αδύναμες να αντιμετωπίσουν το ίδιο το σκάνδαλο σε όλο το μέγεθός του, αλλά και να αξιοποιήσουν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ