ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ
Συνέχιση ανακοινώσεων πριν ολοκληρωθεί η έρευνα

Μέλη των συνεργείων που επιχειρούν στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους λίγο πριν αναλάβουν δράση
Μέλη των συνεργείων που επιχειρούν στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους λίγο πριν αναλάβουν δράση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Το «σενάριο» σύμφωνα με το οποίο ο συγκυβερνήτης του μοιραίου σκάφους έριξε το «Airbus» ενισχύουν τα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση του δεύτερου λεγόμενου «μαύρου κουτιού» (καταγραφέα δεδομένων πτήσης), σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξαν χτες οι ερευνητικές αρχές.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων (BEA) αναφέρεται ότι ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτς ενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και «μετά, αρκετές φορές, τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία το αεροπλάνο κατέβαινε». Ωστόσο, εντείνονται τα ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός ότι γίνονται δημόσιες ανακοινώσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού, όπως σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, «οι εργασίες συνεχίζονται για να καθοριστεί με ακρίβεια η πραγματική πρόοδος της πτήσης». Αυτή η «βιασύνη» στην καλλιέργεια συνειρμών και την εξαγωγή συμπερασμάτων έχει επικριθεί εδώ και μέρες από ορισμένους γνώστες του κλάδου αλλά και οργανώσεις πιλότων και ενώ ήδη η «Λουφτχάνσα» ετοιμάζεται για δικαστικό «αγώνα δρόμου» προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν δήλωσε ότι απομονώθηκαν 150 κωδικοί DNA αλλά δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί οι σοροί, ενώ εντοπίστηκαν και θα οδηγηθούν για ανάλυση και 40 κινητά τηλέφωνα.

Ακόμα, η Εισαγγελία του Ντίσελντορφ ανακοίνωσε ότι ο Λούμπιτς είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες «για μεθόδους αυτοκτονίας», καθώς και «για τις πόρτες των πιλοτηρίων και για τις προδιαγραφές ασφαλείας τους».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και θέσεις προσωρινής απασχόλησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών βαδίζει χέρι - χέρι με το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών αναγκών επιβεβαιώνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η τουρκική κυβέρνηση, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της απασχόλησης.

«Βασική μας προτεραιότητα ως κυβέρνηση είναι να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες, την παραγωγή με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και τη μεγαλύτερη απασχόληση», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, προσπαθώντας να κρύψει ότι οι θέσεις εργασίας που ευαγγελίζονται όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αφορούν την προσωρινή, κακοπληρωμένη «απασχόληση», χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, αφού αυτό προϋποθέτει η ενίσχυση της πολυπόθητης «ανταγωνιστικότητας», το κυνήγι της οποίας μάλιστα γίνεται πιο άγρια αντιλαϊκό σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης.

Με βάση δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, το «πακέτο» 7,5 δισεκατομμυρίων λιρών (πάνω από 2,6 δισ. ευρώ) θα οδηγήσει στη δημιουργία 120.000 προσωρινών θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συμπιεστεί το λεγόμενο «εργατικό κόστος».

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων ο Οργανισμός Απασχόλησης ISKUR (ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ ουσιαστικά) θα καλύπτει για ένα εξάμηνο το βασικό μισθό για καταρτιζόμενους, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τσάμπα εργατικό δυναμικό για τις εταιρείες όπου θα δουλεύουν ως μαθητευόμενοι. Μάλιστα, «αν οι εκπαιδευόμενοι προσλαμβάνονται στον ίδιο κλάδο μετά την κατάρτισή τους, η ISKUR Θα πληρώνει την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά για 42 μήνες αν πρόκειται για τομέα της μεταποίησης και για 30 μήνες αν πρόκειται για άλλους τομείς», όπως σημείωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα «φορολογικά κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο, με τη «Χουριέτ» να κάνει λόγο για «50% αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις».

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα θα εξασφαλίσει άνετα το 4% σε ρυθμό ανάπτυξης, αποδίδοντας τις επιδόσεις του 2014 (2,9%) στην επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως μία από τις βασικές αναδυόμενες οικονομίες, μέλος του G20 και έχοντας θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί στις 10 πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, η Τουρκία παίρνει μέτρα «θωράκισης» των μονοπωλιακών σχεδιασμών. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι το 2015 οι οικονομικές «δυσκολίες» θα γίνουν ακόμα πιο αισθητές και σε όσες χώρες προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» την ύφεση σε μεγάλο μέρος του πλανήτη για να κερδίσουν καλύτερη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Οπως και να 'χουν τα πράγματα, το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων θα εντείνει διαρκώς τη δράση του, ώστε τη χασούρα των πολυεθνικών να τη φορτωθούν οι λαοί, ενώ η όποια ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα έρθει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων όπως φαίνεται και στις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι έξι άνθρωποι που είχαν κρυφτεί στο σούπερ μάρκετ όπου ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε τέσσερις πελάτες στις 9 Γενάρη 2015, κατέθεσαν αγωγή για έκθεση της ζωής προσώπων σε κίνδυνο κατά ΜΜΕ. Ο συνήγορός τους δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ «παραβίασαν τους πιο στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης, μεταδίδοντας, από τη μία πλευρά, απευθείας την εξέλιξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας και, από την άλλη πλευρά, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας... Η μέθοδος που ακολούθησαν τα μέσα ενημέρωσης, καλύπτοντας σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα σε αυτό το είδος της κατάστασης, συνιστά προτροπή για έγκλημα».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κατηγορίες για διαφθορά και διαρροή κρατικών μυστικών απαγγέλθηκαν στον πρώην υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ζχου Γιονγκάνγκ. Η έρευνα σε βάρος του Γιονγκάνγκ - που έχει διατελέσει και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας - είχε ξεκινήσει από το 2013.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μετά την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ, η επόμενη σημαντική επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων φέρεται πως θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η εκδίωξη των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» από την πόλη Μπαϊτζί, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στο Ιράκ, δήλωσε χτες Αμερικανός αξιωματούχος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν χτες το διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων να ερευνήσει τις πρόσφατες καταγγελίες για τη χρήση χλωρίου σε αέρια μορφή σε πεδία συγκρούσεων της Συρίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί κοντά σε στάση υπεραστικών λεωφορείων στην πόλη Γκόμπε της Νιγηρίας. Η επίθεση φέρει χαρακτηριστικά των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνει το 37% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία «YouGov», ενόψει των εκλογών της 7ης Μάη. Επονται οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ με 35%.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αύξηση μόλις ενός δολαρίου στο κατώτατο ωρομίσθιο εργαζομένων που δουλεύουν μόνο στα δικά της εστιατόρια στις ΗΠΑ και όχι σε αυτά που συνεργάζονται με την επωνυμία της επιχείρησης (τύπου φραντσάιζινγκ) αποφάσισε πως θα δώσει σταδιακά (!) από τον ερχόμενο Ιούλη ως το τέλος του 2016 η διεθνής αλυσίδα ταχυφαγείων «Μακντόναλντς». Η αύξηση είναι ψίχουλα μπροστά στα 15 δολάρια την ώρα που ζητούν συνδικάτα και οργανώσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ. Μετά από τη «γενναιόδωρη» αύξηση, το ωρομίσθιο μόλις του 10% των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δουλεύουν στα ταχυφαγεία των «Μακντόναλντς» αναμένεται να φθάσει μετά βίας τα 10 δολάρια την ώρα ως το 2016.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε φάρσα απέδωσαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές την υποτιθέμενη «εξαφάνιση» ενός 22χρονου Ισραηλινού νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη που είχε προκαλέσει προχτές βράδυ μπαράζ εφόδων σε σπίτια Παλαιστινίων της περιοχής.

«EΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΓΑΛΛΙΑΣ
Βολικές διαφωνίες μπαμπά - κόρης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να πάρει αποστάσεις από την πορεία του πατέρα της και ιδρυτή του «Εθνικού Μετώπου» (FN) Ζαν Μαρί Λεπέν επιχείρησε η σημερινή πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν που υποστήριξε: «Διαφωνώ βαθιά με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν και στην ουσία και στον τύπο».

Η δήλωσή της έγινε με αφορμή τη νέα προκλητική τοποθέτηση του Λεπέν που, μιλώντας σε ραδιόφωνο, τόνισε ότι «ουδέποτε» μετάνιωσε για τις παλιότερες δηλώσεις που είχε κάνει και επανέλαβε: «Αυτό που είπα αντιστοιχούσε στη σκέψη μου: ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια του πολέμου, εκτός αν δεχθούμε ότι ο πόλεμος ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων... Τα υποστηρίζω επειδή πιστεύω πως είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν το ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιείται ως εργαλείο εναντίον μου».

Η «διαφωνία» μεταξύ των Λεπέν εκδηλώνεται σε μια περίοδο που το FN «εδραιώνει» την παρουσία του στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, η σημερινή πρόεδρος του FN εμφανίζεται ότι αντιπροσωπεύει μια «γενιά» που διαχώρισε τη θέση της από τις «υπερβολές» και τις «ακρότητες» της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματός της. Πρόκειται για μια επιχείρηση που αφενός συμβάλλει στην απόκρυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα του κόμματος, αφετέρου είναι ενταγμένη στην αναβάπτιση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης, που αναζητά τον επόμενο άξιο εκπρόσωπό της, όπως αποτυπώνεται και στην αύξηση των ποσοστών του FN.

Στο μεταξύ, η «Λε Μοντ» επικαλέστηκε χτες ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι, με βάση 44.000 μηνύματα που αντάλλαξαν στελέχη του FN και αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης στο διάστημα 2011-2014, προκύπτει ότι το κόμμα της Λεπέν έχει χρηματοδοτηθεί από ρωσικά κεφάλαια, ανάμεσά τους η τράπεζα First Czech Russian Bank (FCRB). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία «το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει επίσημη θέση για την Κριμαία» και μετά ότι «πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Γάλλους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Θυμίζουμε ότι πέρυσι, η Μαρίν Λεπέν είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ