ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε τους νέους διοικητές των Ταμείων

Το σκεπτικό του Κόμματος παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Χρ. Κατσώτης

Τους νέους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, που προτείνει η κυβέρνηση, ενέκρινε χτες η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την κυβερνητική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης. Συγκεκριμένα, αυτοί που διορίζονται είναι: Θ. Καποτάς, πρόεδρος του ΕΤΕΑ, Στ. Πλιάκης, πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αν. Πετρόπουλος, πρόεδρος του ΟΑΕΕ και Ανδ. Κομματάς, πρόεδρος του ΝΑΤ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το διορισμό τους.

Η θέση του ΚΚΕ

Αναλύοντας το σκεπτικό του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης πήρε το λόγο όταν συζητιόταν ο διορισμός του Θ. Καποτά και είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Καποτά και το κριτήριό μας δεν είναι αυτό για να κρίνουμε αν είναι ικανός ή όχι. Η δική μας επιφύλαξη και η αντίθεσή μας είναι συνολικά στο πώς προσεγγίζει ο καθένας το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εχουν ακουστεί πολλά, ότι είναι "μη μισθολογικό κόστος", ότι πρέπει να διευκολύνουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ότι το Ασφαλιστικό γενικά είναι θέμα οικονομικό, τεχνικό κ.λπ.

Εμείς, επειδή έχουμε ζήσει και τον "κοινωνικό διάλογο" όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη θέση που έχουν εκφράσει εδώ δυνάμεις μέσα στο κίνημα, για το Ασφαλιστικό, για τα αποθεματικά του, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, γνωρίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μια άποψη για το Ασφαλιστικό που είναι πέρα και έξω από τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς που έχουν οι εργαζόμενοι, οι μεθαυριανοί συνταξιούχοι ή οι συνταξιούχοι που "έφαγαν" μια ζωή στη δουλειά και που έχουν προσφέρει αρκετά στο Ασφαλιστικό και σήμερα στερούνται, αν θέλετε, και τις εισφορές που έχουν δώσει.

Εχουν ειπωθεί παραδείγματα για το πόσα έχει δώσει ένας συνταξιούχος για σαράντα χρόνια στην επικουρική ασφάλιση και πόσα θα πάρει πίσω με βάση το προσδόκιμο της ζωής. Τα μισά παίρνει πίσω σε σχέση με τις ανατροπές που έχουν γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι και η επικουρική ασφάλιση είναι μέρος της τιμής της εργατικής δύναμης η οποία καταναλίσκεται στους χώρους δουλειάς από τους εργαζόμενους. Είναι μέρος του μισθού τους και δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτό. Είναι η σύνταξη, είναι η ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου.

«Σύμβουλοι» των ιδιωτικών ασφαλιστικών

Επιπλέον, η στρατηγική για το ασφαλιστικό σύστημα, που την έχει καθορίσει και η ΕΕ, λέει "δώστε χώρο στους εμπόρους της ασφάλισης". Γι' αυτό και στα φόρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πάντα παίρνουν μέρος οι διοικητές των Ταμείων. Εγώ είχα ζητήσει από την Επιτροπή, για παράδειγμα, να άρουν την εμπιστοσύνη στον κ. Σπυρόπουλο, γιατί όπου βρεθεί και όπου σταθεί πάει και λέει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες "ελάτε εδώ, επενδύστε, έχετε χώρο". Ομως εδώ τον "προστατεύει" και η Επιτροπή. Μέχρι τώρα, όσοι διορίστηκαν ως διοικητές ασφαλιστικών ταμείων "έδιναν τα φώτα" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και διευκόλυναν τα σχέδιά τους.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι απέναντι σ' αυτή τη διόγκωση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να παλέψει για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να έχει τη θέση που πρέπει να έχει για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους αγρότες, για όλους αυτούς που παράγουν τον πλούτο και στερούνται ακόμα και τις συντάξεις τους σήμερα.

Με αυτή την έννοια, εμείς δεν ψηφίζουμε τα πρόσωπα που σήμερα εδώ έρχονται για έγκριση από την Επιτροπή. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι οι προτεινόμενοι δεν δεσμεύονται ότι δεν θα μετατρέψουν σε "ρέπος" τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών για να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος».

«Φτάνει πια η κοροϊδία» φώναξαν οι καθαρίστριες

Κινητοποίηση χτες, με αίτημα την επαναπρόσληψή τους. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Φτάνει πια», φώναξαν με μια φωνή απολυμένες καθαρίστριες και καθαριστές του υπουργείου Οικονομικών, που έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά. Πρόκειται για τις 300 καθαρίστριες που εργάζονταν στις εφορίες με μηνιαίες Συμβάσεις έργου, ορισμένες από αυτές για περισσότερα από 10 χρόνια. Η δική τους υπόθεση διαχωρίστηκε από τις 600 καθαρίστριες αορίστου χρόνου του ΥΠΟΙΚ, που απολύθηκαν και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τις επαναπροσλάβει.

Η οργή και η αγανάκτησή τους χτες ξεχείλισε καθώς η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις που μοίρασε προεκλογικά, σήμερα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση να επανέλθουν κι αυτές στη δουλειά. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατίθεται εντός των ημερών, δεν προβλέπει τίποτα για τις ίδιες και το πρόβλημά τους. «Συνταγματικό κώλυμα», επικαλέστηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους, στην ουσία προσπάθησε να μετατρέψει ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση σε στενά νομικό πρόβλημα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής. Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, που, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δε συμβιβάζεται με την κοροϊδία της κυβέρνησης, που διαχωρίζει τις εργαζόμενες: Σε αυτές που βλέπουν το δρόμο της απόλυσης και σε αυτές που θα δουλεύουν "ευέλικτα" με 4ωρα».

Στο πλευρό τους βρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη. Υπενθύμισε την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, αλλά και τη σχετική θετική απόφαση που υπάρχει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. «Είναι οφθαλμοφανής η αδικία», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ επισήμανε πως «ανάσταση» για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να έρθει αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μισοζωή με 325,88 ευρώ

325,88 ευρώ: Αυτός ήταν όλος κι όλος ο μισθός που έμπαινε στα σπίτια τους, πράγμα που υπενθύμισαν με το πανό που κρέμασαν στην είσοδο του υπουργείου. Χωρίς επιδόματα, χωρίς δώρα, χωρίς να δικαιούνται ούτε καν άδειες. Κι αυτά τα ψίχουλα σταμάτησαν να τα πληρώνονται στις αρχές του 2013, με την κατάσταση που ζουν να είναι σήμερα τραγική. «Εδώ και μια εβδομάδα τρώμε μακαρόνια», «Οχι Πάσχα δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εδώ πραγματικά μας σταυρώνουν», έλεγαν αγανακτισμένες.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρες ωράριο. Δε δέχονται τους διαχωρισμούς και καταγγέλλουν την κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης. Οπως τονίζουν, το ίδιο Σύνταγμα που επικαλείται ως εμπόδιο ο αναπληρωτής υπουργός, ίσχυε κι όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε σωρεία Ερωτήσεων. Κάθε μια θυμάται μια «δέσμευση» που σήμερα την πήρε το ποτάμι. «Αποκλείεται να μείνετε απ' έξω», τις διαβεβαίωναν προεκλογικά οι ίδιοι που τώρα κάνουν λόγο για ...μοριοδότησή τους σε μελλοντικό διαγωνισμό. «Ποια μοριοδότηση; Οταν θα φτάσω 70 χρονών;», λένε χαρακτηριστικά.

Από τους συγκεντρωμένους μαζεύτηκε ένα μικρό χρηματικό ποσό, σαν μια πρώτη ενίσχυση, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Ακολούθησε σύσκεψη των εργαζομένων στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οποία αποφάσισαν μια σειρά κινητοποιήσεις: Την Κυριακή θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εμπόριο, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνικαρέας. Τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν ξανά έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με το μισό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας στην Αττική

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί τώρα στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Αττικής δεν καλύπτει ούτε το 50% των οργανικών θέσεων, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν τα παρακάτω ΚΥ: Καπανδριτίου, Κορωπίου, Σπάτων, Νέας Μάκρης, Λαυρίου, Καλυβίων (με συμμετοχή του δήμου), Μαρκοπούλου, Βάρης, Αίγινας, Σαλαμίνας, Ελευσίνας, Μεγάρων. Επίσης, τα ΚΥ Βύρωνα, Περιστερίου, Κερατσινίου, το πολυϊατρείο του Ολυμπιακού Χωριού (ΝΠΙΔ) και άλλες μικρότερες δομές για εμβολιασμούς και λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες. Ολες αυτές οι δομές αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και κάποιες του 1990 ή και αργότερα. «Τα ΚΥ έχουν μετατραπεί σε "κουφάρια", σε απλά κέντρα συνταγογράφησης, σε πυκνοκατοικημένες πλέον περιοχές, όπου και τα ελάχιστα ΠΕΔΥ υπολειτουργούν», καταγγέλλουν οι γιατροί. Τα ΚΥ σταμάτησαν να εφημερεύουν ή εφημερεύουν εκ περιτροπής, παρά το ότι υπάρχει καλή κτιριακή υποδομή και αξιόλογος εξοπλισμός, χωρίς όμως προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Στον αντίποδα, εδώ και χρόνια αναπτύχθηκαν στις ίδιες περιοχές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ