ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ενισχύουν τους αγρότες με... μείωση της παραγωγής

Νέα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5% ανακοίνωσε και επίσημα χτες το υπουργείο Γεωργίας, επικαλούμενο πάλι περιβαλλοντικούς λόγους...  

Με ...«εκσυγχρονισμένα» εκσυγχρονιστικά τερτίπια επιβάλλει φέτος η κυβέρνηση τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι υπεγράφη από τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση «για τα διοικητικά μέτρα μείωσης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας για την εμπορική περίοδο 2001-2002». Πράγμα που μεταφράζεται σε γενική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η κυβέρνηση πάντως, χωρίς ίχνος ντροπής, «βαφτίζει» την πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας ως πολιτική στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας!

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (συνυπογράφουν τα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων) αναφέρεται: «Ο περιορισμός των εκτάσεων της καλλιέργειας βάμβακος εφαρμόζεται με μείωση κατά 5% της έκτασης καλλιέργειας βάμβακος». Οπως επίσης διευκρινίζεται: «Η μείωση υπολογίζεται επί του μέσου όρου (μ.ο.) της έκτασης σε στρέμματα της καλλιεργούμενης με βαμβάκι, ανά εκμετάλλευση, κατά την πενταετία 1995-1999, βάσει των δηλώσεων καλλιέργειας βάμβακος». Οπως επίσης αναφέρεται, της μείωσης εξαιρούνται οι νέοι αγρότες, όσοι αγρότες είναι ενταγμένοι σε σχέδια βελτίωσης και σε προγράμματα του αγροτοπεριβαλλοντικού κανονισμού της ΕΕ 1275/99, καθώς και οι ξερικές βαμβακοκαλλιέργειες.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι για την εμπορική περίοδο περιορίζεται η έκταση της καλλιέργειας βαμβακιού με την εφαρμογή υποχρεωτικής αμειψισποράς. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι θα γίνει και με τι θα σπαρθούν τα στρέμματα που η κυβέρνηση απαγορεύει να σπαρθούν με βαμβάκι, αφού οι περιορισμοί και οι ποσοστώσεις της ΕΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών. Μήπως η κυβέρνηση εννοεί πάλι... τα καρπούζια; Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας προχωρούν στη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους, τη στιγμή που είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το βαμβάκι απαιτεί λιγότερο νερό από ό,τι άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι, μηδική κ. ά.).

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει και επιπρόσθετους περιορισμούς στον τομέα βάμβακος, οι οποίοι χαρακτηρίζονται γενικώς ως μέτρα μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τα αναφερόμενα περιβαλλοντικά μέτρα, εκτός της αμειψισποράς, αφορούν τη χρήση λιπασμάτων (ποσότητα και δόσεις), καθώς και την εφαρμογή ενός κατάλληλου συστήματος άρδευσης, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αυτό πάντως που γίνεται φανερό είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να επιβάλει τη δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, επιβάλλοντας φέτος ακόμα πιο σκληρά μέτρα, σε συνέχεια των περσινών διοικητικών μέτρων περιορισμού. Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ότι το φετινό σύστημα είναι απλούστερο του περσινού και πως ικανοποιεί το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων όλων των φορέων. Δηλαδή, των «σικέ αιτημάτων» των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Επιπρόσθετα φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης «απέχουν» από μια πολιτική ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας και στήριξης των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών, αφού συμφωνούν απόλυτα με τις αντιαγροτικές εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών. Συμφωνούν, δηλαδή, με τα νέα ολέθρια μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ενόψει της νέας αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Βάμβακος, που προβλέπει πάγωμα του πλαφόν, της τιμής παραγωγού και μεγάλη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας. Τη δουλική αυτή πολιτική ο υπουργός Γεωργίας τη «μεταγλωττίζει» ως πολιτική «πειθαρχίας» για την επίτευξη «άριστων» τιμών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σύγκρουση και ρήξη με την αντιαγροτική πολιτική

Κάλεσμα της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» προς όλους τους αγρότες να μετατρέψουν το αυριανό συλλαλητήριο, που έχει εξαγγείλει η ΟΑΣΝΗ, σε ξεκίνημα ενός νέου παρατεταμένου αγώνα

Να μετατραπεί το συλλαλητήριο που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) για αύριο Τετάρτη σε συλλαλητήριο σύγκρουσης και ρήξης με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών και να γίνει ξεκίνημα ενός νέου παρατεταμένου αγώνα, καλεί όλους τους αγρότες η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα» (ΛΑΕ) Ηρακλείου Κρήτης. Το αυριανό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ και θα καταλήξει στη Νομαρχία, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Το συλλαλητήριο που εξαναγκάστηκε να εξαγγείλει η νόθα διοίκηση της ΟΑΣΝΗ», επειδή οι τιμές στο λάδι και την ντομάτα έχουν πιάσει πάτο, «Θα καταλήξει και πάλι κοροϊδία, αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν πάρουν στα χέρια τους, την επιτυχία του», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ Ηρακλείου και συνεχίζει: «Επιβάλλεται άμεση κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου με αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχόμενες, με προοπτική, που θα συγκρούονται με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα». Στην ανακοίνωση της ΛΑΕ τονίζεται επίσης ότι «η λύση προοπτικά είναι η δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εμπορίας και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, που θα διεκδικεί καλύτερες τιμές, θα τροφοδοτεί τους αγρότες με τα απαραίτητα εφόδια».

Οπως ακόμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΛΑΕ, οι αγρότες του Ηρακλείου διεκδικούν και απαιτούν:

  • Να κηρυχτεί το λάδι εθνικό προϊόν. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια στην εμπορία του. Να στηριχτεί ο παραγωγός με την τυποποίηση και διακίνησή του, μέσα από τις ΑΣΟ, με κρατική στήριξη της τιμής που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να του αφήνουν ένα κέρδος. Να παρθούν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες και αθρόες εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες. Να μην χαθεί ούτε δραχμή από την επιδότηση και να αποδοθεί ακέραια στους παραγωγούς.
  • Επιδότηση στο κόστος παραγωγής της ντομάτας. Κατάργηση του ΦΠΑ και επιδότηση στο κόστος μεταφοράς. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες.
  • Να μην περάσει ο νέος κανονισμός για τα σχέδια βελτίωσης, αφού στην ουσία στηρίζουν τη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής στο νομό και να επιδοτηθούν οι τιμές σε γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών.
  • Να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά για τον έλεγχο των εισαγόμενων ζώων - κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, που δοκιμάζεται σκληρά από το πρόβλημα που προέκυψε με τις «τρελές αγελάδες».
  • Στήριξη των νέων αγροτών (επιδοτούμενη αγορά γης για βιώσιμο κλήρο, επιδότηση κόστους παραγωγής, σωστή κατεύθυνση στην παραγωγή προϊόντων και διάθεση αυτών).
  • Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
  • Να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αγροτών και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.
  • Αμεση κατάργηση των αντισταφιδικών κανονισμών που είναι η ταφόπλακα των σταφιδοπαραγωγών.
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μέτωπο αγώνα για το λάδι

Να απαιτήσουν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους ετοιμάζονται και οι ελαιοπαραγωγοί της Λευκάδας. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών στο λάδι δεν ξεσηκώνει μόνο τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, αλλά και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις, που τάσσονται στο πλευρό τους.

Το Σάββατο τ' απόγευμα είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη φορέων της Λευκάδας για το πρόβλημα του λαδιού. Η σύσκεψη που προκάλεσε η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, πλημμύρισε από αγρότες. Είναι τόσο μεγάλη η απόγνωση και η αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών που έτρεξαν από κάθε σημείο του νησιού για να παρευρεθούν στη σύσκεψη. Εκεί, με ένα στόμα δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να υπερασπίσουν το βίο τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα από τους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων του νησιού. Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, εκτός από εκπροσώπους των αγροτών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ. Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη συμπαράστασή εξέφρασαν ο νομάρχης και οι δήμαρχοι Λευκάδας, Απολλωνίων και Ελλομένου.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν ως πρώτο βήμα την πραγματοποίηση παλλευκαδίτικου συλλαλητηρίου στα μέσα του Φλεβάρη. Την ακριβή ημερομηνία θα την καθορίσει η νεοσυσταθείσα Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων

Αγωνιστές αγρότες αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στις εκλογές που έγιναν προχτές Κυριακή, για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ψήφισαν 65 αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και έδωσαν συντριπτική πλειοψηφία στη «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα» (ΛΑΕ). Η ΛΑΕ που στηρίζεται από το ΚΚΕ έλαβε 53 ψήφους και εξέλεξε 9 μέλη στη διοίκηση και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ. Η «Αγροτική Ενότητα» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ πήρε 12 ψήφους και έβγαλε 2 μέλη για τη διοίκηση.

ΛΕΣΒΟΣ
Ανενεργό εργαστήριο γάλακτος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή 

Το θέμα της μη λειτουργίας του εργαστηρίου ελέγχου γάλακτος στη Μυτιλήνη έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Στριφτάρης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Εδώ και πέντε χρόνια έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός με τα ανάλογα μηχανήματα και όργανα του εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας γάλακτος στη Μυτιλήνη. Αν και δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια για το σκοπό αυτό και παρ' όλο που πέρασαν τόσα χρόνια το εργαστήριο αυτό δεν έχει λειτουργήσει καθόλου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί ο εξοπλισμός του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποιος ευθύνεται για το ότι μέχρι σήμερα δε λειτούργησε το εργαστήριο ποιότητας γάλακτος και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση στελέχωση και λειτουργία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ