ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοινώθηκε νέο εξεταστικό σύστημα

Eurokinissi

Το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2015 - 2016 και αποτελεί μια μικρή παραλλαγή του συστήματος που προέβλεπε ο νόμος Αρβανιτόπουλου, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, οι τελειόφοιτοι των λυκείων θα κληθούν να παρακολουθήσουν 1 από 3 ομάδες προσανατολισμού και να εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά ανά ομάδα μαθήματα, συν ένα ή δύο που θα επιλέξουν.

Οι ομάδες προσανατολισμού και τα μαθήματα που θα διδαχτούν οι μαθητές τους έχουν ως εξής:

-- Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία, Ιστορία Κατεύθυνσης, Λατινικά, Λογοτεχνία Κατεύθυνσης, Κοινωνιολογία.

-- Ομάδα Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης, Χημεία Κατεύθυνσης, Βιολογία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

-- Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Κοινωνιολογία.

Τα πέντε επιστημονικά πεδία από τα οποία οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα επιλέξουν σχολές, είναι τα εξής: 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές), 2ο επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές), 3ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής), 4ο επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές), 5ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής).

Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα

Από τα πέντε παραπάνω διδασκόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία που έχει πρόσβαση η ομάδα. Από εκεί και πέρα, καθένα από τα μαθήματα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης και σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο. Κάθε ομάδα προσανατολισμού δίνει τρεις επιλογές από τις οποίες ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον μία, αλλά μπορεί να επιλέξει και δύο αν θέλει. Ειδικότερα:

-- Στην ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Αρχαία και Ιστορία. Από εκεί και πέρα, αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Λατινικά, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Στην ομάδα Θετικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Φυσική και Χημεία. Αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Μαθηματικά και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Αν οι υποψήφιοι εκτός από αυτά τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015 - 16, οι υποψήφιοι θα μπορούν είτε να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, είτε να επιλέξουν και ένα πέμπτο μάθημα ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο.

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

Το υπουργείο αναγγέλλει επαναφορά καταργημένων ειδικοτήτων ΕΠΑΛ

Να μπορέσουν οι φετινοί υποψήφιοι ΕΠΑΛ να δηλώσουν σχολές Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ζητά το ΚΚΕ

Τη λειτουργία στα ΕΠΑΛ από το Σεπτέμβρη των Ομάδων Προσανατολισμού «Υγείας - Πρόνοιας και Αισθητικής - Κομμωτικής» και «Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών» αναγγέλλει με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας.

Η Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας - Πρόνοιας και Αισθητικής - Κομμωτικής, θα έχει τους τομείς:

-- Υγείας - Πρόνοιας και τις ειδικότητες: Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Φαρμακείου.

-- Αισθητικής - Κομμωτικής με τις ειδικότητες: Αισθητικής Τέχνης. Κομμωτικής Τέχνης.

Η Ομάδα Προσανατολισμού Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών, τους τομείς:

-- Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητες: Γραφικών Τεχνών. Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων. Αργυροχρυσοχοΐας. Συντήρηση Εργων Τέχνης - Αποκατάστασης. Ψηφιδογραφίας - Υαλογραφίας.

-- Βιομηχανικού Σχεδιασμού, με ειδικότητες: Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος. Επιπλοποιίας - Ξυλογλυπτικής.

Σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα προστεθούν για την Α' τάξη ΕΠΑΛ από το Σεπτέμβρη 2015 - 2016 μια σειρά μαθήματα ως εξής:

Για την Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας - Πρόνοιας και Αισθητικής - Κομμωτικής, τα μαθήματα Αγωγή Υγείας (3 ώρες), Στοιχεία Υγιεινής και Ιατρικής Βιολογίας (2 ώρες), Πρώτες Βοήθειες (2 ώρες), Επικοινωνία, Διαπροσωπικές Σχέσεις (2 ώρες), Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Περιβάλλον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες), Εφαρμογές Πληροφορικής (2ώρες).

Για την Ομάδα Προσανατολισμού Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο (3 ώρες), Αρχές Σύνθεσης (3 ώρες), Ιστορία της Τέχνης (2 ώρες), Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Περιβάλλον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες), Εφαρμογές Πληροφορικής (3 ώρες).

Το σχολικό έτος 2015 - 2016 προβλέπεται οι παραπάνω Τομείς και Ειδικότητες να λειτουργήσουν με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Να αποκατασταθεί η αδικία»

Την ίδια στιγμή, τις συνέπειες της κατάργησης των ειδικοτήτων ΕΠΑΛ στις οποίες φοιτούσαν μέχρι την κατάργησή τους, το 2013, εξακολουθούν να βιώνουν οι μαθητές που φοιτούσαν σε αυτές και φέτος είναι τελειόφοιτοι. Και αυτό, επειδή με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κανένας απόφοιτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους καταργημένους Τομείς Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος αυτών των αποφοίτων με άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα τους επιτρέπει να μπορούν να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μαθητικές γιορτές της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα

Στιγμιότυπο από το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Καισαριανή
Στιγμιότυπο από το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Καισαριανή
Πάνω από 75 Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώθηκαν τις προηγούμενες τρεις μέρες σε δεκάδες δήμους της Αττικής και σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «ΕΕ vs Νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος».

Οι μαθητές συζήτησαν για το τι είναι η ΕΕ, με ποιο σκοπό δημιουργήθηκε, για τις συνέπειες της πολιτικής της στις ζωές τους, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και το σχολείο που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα διασκέδασαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, αθλήθηκαν, παρακολούθησαν διάφορες επιδείξεις στα πλούσια προγράμματα των Φεστιβάλ, για τα οποία δούλεψαν οι ίδιοι οι μαθητές με μεράκι και ενθουσιασμό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει αναλυτικά σε επόμενα φύλλα ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από Φεστιβάλ που έγιναν.

Το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, που είναι προγραμματισμένα τα εξής Φεστιβάλ:

Πέμπτη, 16 Απρίλη: Πτολεμαΐδα.

Παρασκευή 17 Απρίλη: Τρίκαλα.

Σάββατο 18 Απρίλη: Σιάτιστα, Καλαμαριά, Πολίχνη, Θέρμη, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κιλκίς, Κάλυμνος.

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Απρίλη: Νέα Πέραμος.

Κυριακή 19 Απρίλη: Καστοριά.

Πέμπτη 23 Απρίλη: Φλώρινα.

Παρασκευή 24 Απρίλη: Γρεβενά.

Σάββατο 25 Απρίλη: Αμύνταιο, Λευκάδα.

Κυριακή 26 Απρίλη: Καβάλα.

Συλλυπητήρια

Το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον σύντροφο Παναγιώτη Κοδέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής, και στην οικογένειά του για την απώλεια του πατέρα του, Γιώργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ