ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται

Το δράμα του λαού της Υεμένης συνεχίζεται
Το δράμα του λαού της Υεμένης συνεχίζεται
ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Η ισχυρή αντίσταση που προβάλλουν οι πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι ιδιαίτερα στο Αντεν της νότιας Υεμένης, παρά το μπαράζ των φονικών βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, φαίνεται πως οδηγεί σε διεργασίες για αύξηση της στρατιωτικής συνδρομής στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» που έχει προκαλέσει από τις 26 Μάρτη το θάνατο πάνω από 600 ατόμων (ανάμεσά τους πολλές δεκάδες παιδιά και βρέφη), τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.700 άλλων και αρκετές χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Χτες αναμενόταν να τεθεί προς συζήτηση στο πακιστανικό κοινοβούλιο με αίτημα του πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, για ενίσχυση της σαουδαραβικής επέμβασης και με στρατό, ενώ ταυτόχρονα στελέχη της κυβέρνησης ταλαντεύονταν μεταξύ αφενός μιας «πολιτικής, ειρηνικής διευθέτησης» στην Υεμένη και της προάσπισης της κυριαρχίας της Σ. Αραβίας εάν ...αυτή απειληθεί.

Το ζήτημα, πάντως, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ενδιαφέρον στην κυβέρνηση του Ιράν, σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ να μεταβεί αύριο, (Τετάρτη), στο Πακιστάν. Βασικό θέμα των διαβουλεύσεων που θα έχει στο Ισλαμαμπάντ ο Ιρανός αξιωματούχος θα είναι η κατάσταση στην Υεμένη, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο (όπως ανακοινώθηκε...) μιας «κοινής προσπάθειας του Πακιστάν και της Τουρκίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης». Παράλληλα, Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι «η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης με τη χρήση βίας από μη κρατικούς παράγοντες ανησυχεί το Ισλαμαμπάντ και την Αγκυρα που συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη θα βυθίσει την περιοχή στο χάος».

Χτες, πάντως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, διέθεσε σε πόλεις της Υεμένης ιατρικό υλικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία προωθεί σχέδιο απόφασης ζητώντας άμεσα παύση των βομβαρδισμών της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, επικαλούμενη τη δραματική ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Απομακρύνσεις ξένων υπηκόων

Οι δραματικές εξελίξεις στην Υεμένη αυξάνουν πλέον καθημερινά τις μαζικές απομακρύνσεις ξένων υπηκόων από τη χώρα. Η Κίνα έκλεισε χτες προσωρινά την πρεσβεία και το γενικό προξενείο στην Υεμένη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, αφού προηγουμένως δύο κινέζικα πλοία απομάκρυναν άλλους 600 Κινέζους πολίτες. Ακολούθησαν και η Ιορδανία και η Ινδία.

Τέλος, χτες καταγράφηκε ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό σε νοτιοανατολική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας με σιιτική μειονότητα, κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη. Σαουδάραβες αστυνομικοί αναφέρθηκε πως εξαπέλυσαν μπαράζ ερευνών και εφόδων σε δεκάδες σπίτια της πόλης Αουαμίγια που έχει σημαντικό πληθυσμό Σιιτών.

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σφαγές κατά Παλαιστινίων στο Γιαρμούκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Ριγιάντ Μανσούρ, ζήτησε χτες, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ανάληψη δράσης για την προστασία των περίπου 18.000 Παλαιστινίων προσφύγων του καταυλισμού Γιαρμούκ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χλμ. νοτίως της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Ο λόγος είναι ο νέος εφιάλτης που ζουν από τα μέσα της περασμένης βδομάδας χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες καθώς τμήμα του καταυλισμού τους ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εναντίον τους σφαγές, αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς, απαγωγές, λεηλασίες, βομβαρδισμό και γκρέμισμα δεκάδων σπιτιών. Σαν να μην έφθαναν τα δεινά των προσφύγων, που πάνω από ενάμιση χρόνο υποφέρουν από υποσιτισμό και δραματικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα.

Η δραματική κατάσταση στο Γιαρμούκ καταγγέλθηκε χτες και από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, που σημείωσε πως οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι του Γιαρμούκ «πληρώνουν βαρύ τίμημα» καθώς βρέθηκαν στη μέση της σύγκρουσης των αντιμαχόμενων πλευρών της Συρίας. Ανακοινώθηκε επίσης η έκτακτη αναχώρηση, χτες, από τη Ραμάλα στη Συρία Παλαιστίνιου αξιωματούχου από τον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) προκειμένου να ξεκινήσουν επαφές με Σύρους αξιωματούχους.

Η κατάσταση στο Γιαρμούκ καταγγέλθηκε χτες επίσης και από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Εθνη ζητείται να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις σε δυνάμεις όπως «η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ισραήλ, η Ιορδανία» για την υποστήριξη που παρέχουν στους τζιχαντιστές, οι οποίοι, όπως καταγγέλλεται, προωθούνται στην περιοχή με στόχο να εξαπολύσουν από εκεί επίθεση στη Δαμασκό.

Στο περιθώριο των εξελίξεων στο Γιαρμούκ, ανακοινώθηκαν χτες και οι απαγωγές περίπου 300 Κούρδων της βόρειας Συρίας, οι οποίοι επέβαιναν σε πέντε λεωφορεία με κατεύθυνση το Χαλέπι και τη Δαμασκό για να πάρουν τους μισθούς τους. Επεσαν θύματα ενέδρας τζιχαντιστών κοντά στην κοινότητα Αφρίν και έκτοτε τα ίχνη τους αγνοούνται.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Γιαρμούκ επισκίασαν χτες την έναρξη τετραήμερων ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών, που πραγματοποιούνται στη Μόσχα κεκλεισμένων των θυρών με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης.

Λεηλασίες και καταστροφές στο Ιράκ

Δραματικές είναι και οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων του βόρειου Ιράκ. Η προ ημερών είσοδος ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και σιιτικών πολιτοφυλακών στη βόρεια πόλη Τικρίτ συνοδεύτηκε από καταγγελίες για σφαγές και λεηλασίες περιουσιών σουνιτών. Μάλιστα, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ισχυρίστηκε ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα ζωής και περιουσίας όλων των Ιρακινών σε περιοχές που «ελευθερώνονται» από τους τζιχαντιστές. Παραδέχθηκε τη βία κατά σουνιτών από τις πολιτοφυλακές σιιτών, ωστόσο δικαιολογήθηκε λέγοντας πως έγιναν «από έναν πολύ μικρό αριθμό».

Τέλος, νέο προπαγανδιστικό βίντεο βανδαλισμών ανάρτησαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τις λεηλασίες σε ασσυριακές αρχαιότητες στην ιρακινή πόλη Χάτρα. Στο βίντεο καταγράφεται να ξεριζώνουν γλυπτά από τοίχους, να τα πυροβολούν ή να τα καταστρέφουν με αξίνες και κασμάδες.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί πάνε μαζί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ισραήλ επιχείρησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο να διασκεδάσουν τις μεταξύ τους διαφορές σε σχέση με την πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία - συμβιβασμό για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και να ξαναπάρουν θέση στο τραπέζι της μακράς και αμφίβολης διαπραγμάτευσης που απομένει μέχρι το τέλος Ιούνη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με προχτεσινή βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στους Τάιμς της Ν. Υόρκης επιβεβαίωσε την ταύτιση στρατηγικών αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, αλλά και της «αλληλεγγύης» των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα ήταν «θεμελιώδης αδυναμία» της προεδρίας του, εάν, κατά τη διάρκεια της θητείας του ή ως αποτέλεσμα της πολιτικής του, καταστεί το Ισραήλ πιο ευάλωτο». Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία» ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να σπάσει αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ τους, τονίζοντας: «Ακόμα και όταν είχα διαφωνίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το Ιράν και το παλαιστινιακό ζήτημα, η υπεράσπιση του Ισραήλ (από τις ΗΠΑ) ήταν ακλόνητη».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προχωρώντας σε μπαράζ εμφανίσεων σε αμερικανικά ΜΜΕ σημείωσε τις έντονες επιφυλάξεις που έχει σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς την σαν «πολύ κακή», επειδή επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει σημαντική πυρηνική υποδομή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για άσκηση πίεσης στο Ιράν.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που εκτίμησε ότι η προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα οδηγήσει σε μια κούρσα απόκτησης όπλων και ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα βοηθήσει τη Ρωσία «διότι θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να πληρώσει για συμφωνίες με τη ρωσική υπηρεσία ατομικής Ενέργειας Rosatom». Κατηγόρησε ακόμη ΗΠΑ και ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση χαιρέτισε χτες την προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σημειώνοντας ότι εάν επιτευχθεί η τελική τον Ιούνη «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη».

Στην ουρά για μπίζνες με την Τεχεράνη

Πάντως, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με το ξαναμοίρασμα της τράπουλας για τα ιρανικά πετρέλαια, ανάμεσα στις ιρανικές αρχές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες είτε από τη Δύση (π.χ. «BP», «Shell», «Eni», «Total»), είτε από την Κίνα ή τη Ρωσία, δεδομένου ότι το Ιράν διαθέτει τουλάχιστον το 10% των παγκόσμιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές χαρακτήριζαν το Ιράν «το μεγάλο βραβείο» για τις πετρελαϊκές που κάνουν σχέδια για νέες μπίζνες στην περιοχή αλλά και τις ετοιμασίες Ιρανών αξιωματούχων για πιθανώς ευνοϊκότερους όρους στα συμβόλαια. Μάλιστα, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ν. Ζανγκανέχ έχει στα σκαριά ένα νέο μοντέλο συμβολαίων ανάλογο με τις συμφωνίες «ίσου καταμερισμού της παραγωγής» που έχουν υπογραφτεί στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να αντιμετωπίσει με καλύτερες προοπτικές τον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό.

ΚΕΝΥΑ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιδρομές - αντίποινα για τη σφαγή στο πανεπιστήμιο

ΝAΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Με αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κυρίως στη μεθοριακή σομαλική επαρχία, Γκέντο, κοντά στα σύνορα με την Κένυα απάντησαν το τελευταίο 48ωρο αεροπορικές δυνάμεις της Κένυας, σε αντίποινα για την πρόσφατη σφαγή 148 νεαρών φοιτητών στο πανεπιστήμιο της κενυατικής μεθοριακής πόλης, Γκαρίσα.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων στρατόπεδα τζιχαντιστών στο Γκοντοντόουε και το Ισμαήλ, δίχως ωστόσο να εξακριβωθεί εάν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές. Τα στρατόπεδα των τζιχαντιστών στις συγκεκριμένες περιοχές φέρεται πως συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης βδομάδας στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα.

Αίσθηση είχε, πάντως, προκαλέσει νωρίτερα η επιβεβαιωμένη πληροφορία πως μεταξύ των τεσσάρων δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο πανεπιστήμιο ήταν και ο Αμπντιραχίμ Αμπντουλαχί, γιος τοπικού Κενυάτη αξιωματούχου στην κομητεία Μαντέρα.

Από τον Απρίλη του 2013 οι τζιχαντιστές της Σεμπάμπ έχουν σκοτώσει στην Κένυα αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, όχι μόνον σε περιοχές που βρίσκονται στην κοινή μεθόριο μήκους περίπου 700 χλμ., αλλά και στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ