ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση έργων που θα προστατεύουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα δουλειά για τους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσαν την Πέμπτη 2 Απρίλη η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι, με τη συμμετοχή σωματείων της περιοχής, που φώτισαν με τις παρεμβάσεις τους πλευρές του ζητήματος. Η πρωτοβουλία δεν περιορίστηκε στην ενημέρωση και την περιγραφή του προβλήματος, αλλά έθεσε και τους άξονες για ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί μαζική παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και σε δήμους όπου το πρόβλημα εμφανίζεται οξυμένο.

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Τασιούλα, και ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν. Το λόγο στην εκδήλωση πήραν η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και ο Κώστας Μπολιάρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος, καθώς και ο Φίλιππος Φλουσκούνης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Περιστερίου.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αφορά συνολικά το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στην εκδήλωσ

Στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

Η συζήτηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα ακαδημαϊκό. Θέλουμε, δίπλα στην ανάδειξη των προβλημάτων, των ελλείψεων στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που εμπεριέχονται σε διάφορες επιστημονικές μελέτες, να φωτίσουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή. Να αναδείξουμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο αγώνας μας και με ποια προοπτική μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Να αποτελέσει αυτή η συζήτηση εφαλτήριο οργάνωσης αγώνα για τις επείγουσες ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Προβλήματα, που χρονίζουν και παρόλο που επανέρχονται στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, παραμένουν άλυτα. Τώρα, είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα.

Οι καταστροφικές πλημμύρες, που χτύπησαν τη Δυτική Αττική τους προηγούμενους μήνες, άφησαν πίσω τους βαριές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες, οδήγησαν εργαζόμενους να χάσουν τις δουλειές τους, έφεραν μπροστά σε αδιέξοδο, για ακόμα μια φορά, οικογένειες που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται ολοσχερώς.

Χρειάζεται ενιαίος σχεδιασμός

Το ζήτημα των πλημμυρών και των συνεπειών τους δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι όπως εξηγείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο». Αν ήταν έτσι θα δεχόμασταν ως αξίωμα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και το μόνο που έχουμε να ελπίζουμε είναι να μη συμβεί.

Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς το επικαλούνται, γιατί θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και να δικαιολογήσουν έργα που έγιναν χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ένα θέμα που χρειάζεται συνολικό ενιαίο σχεδιασμό. Δεν είναι πρόβλημα μιας περιοχής. Αφορά καταρχήν την πλειοψηφία των πόλεων σε όλη τη χώρα. Φέτος, οι πλημμύρες χτύπησαν τη Δυτική Αττική, πέρσι το Χαλάνδρι. Κάθε χρόνο καταγράφονται καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, στον Εβρο, στη Ρόδο, στην Ηπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού. Αυτό δείχνει ότι η ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδιασμού είναι συνολική, για όλη την επικράτεια.

Το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές καταγράφονται σταθερά μεγάλες ζημιές κάθε χρόνο, σε άλλες λιγότερο και σε ορισμένες καθόλου δεν αναιρεί την ανάγκη του συνολικού σχεδιασμού. Αντίθετα, βοηθάει να μελετήσουμε τι είναι αυτό που μπορεί να περιορίσει και να λύσει το πρόβλημα.

Από αυτήν την άποψη, ενισχύεται η εκτίμησή μας ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αφορά συνολικά την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και επιβεβαιώνει την πρόταση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που αγωνίζεται για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από τις πλημμύρες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Στο ίδιο έργο θεατές...

Για να απαντήσουμε ολοκληρωμένα κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών πρέπει να σταθούμε στις αιτίες, αλλά και στους παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα των πλημμυρών.

Το πρώτο είναι το γεγονός ότι ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός βασίζεται στο κριτήριο της κάλυψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

Η άναρχη οικιστική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές, η νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, η πυκνή δόμηση, η κατασκευή οδικών και άλλων έργων σε ακατάλληλα σημεία, το μπάζωμα ρεμάτων αυξάνουν τους κινδύνους από πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ή τον άστοχο σχεδιασμό και υλοποίησή τους το πρόβλημα διογκώνεται. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που έργα δεν ολοκληρώνονται παραμένοντας, όπως λέμε στην οικοδομή, τυφλά, κι ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα συμβαίνουν με μια σταθερή χρονική συχνότητα - στατιστικά στη Δυτική Αττική γίνεται μια πλημμύρα κάθε 6 χρόνια - και θα περίμενε κανείς να παρθούν κάποια μέτρα, γίνεται το αντίθετο.

Σε κάθε πλημμύρα, οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται πρωταγωνιστές στο ίδιο δράμα. Κι ενώ προσπαθούν μετά να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους, γίνονται ξανά και ξανά αποδέκτες της υποκρισίας αυτών που ευθύνονται για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αυτών που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη θέση των πληγέντων για να κοροϊδεύουν με υποσχέσεις.

Ούτε ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα

Η έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων δεν εμποδίζει όλους αυτούς να τα εξαγγέλλουν ή να τα υπόσχονται για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή μετά από κάθε πλημμύρα.

Γιατί όμως δεν γίνονται;

Δεν γίνονται γιατί δε φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Γιατί δεν είναι αποδοτικά, όπως οι οδικοί άξονες με τα διόδια.

Γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας για να «θαμπώνουν» τα μάτια των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.

Γιατί δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τα διάφορα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα της ΕΕ. Προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν έχουν έργα που θα φέρνουν για πολλά χρόνια κέρδη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα όταν προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Οταν προτεραιότητα είναι να αποπληρωθεί το χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός.

Οσο θα ακολουθείται αυτή η πολιτική, τα προβλήματα των εργαζομένων θα πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το ίδιο βιολί. Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων, όπως λένε, απομυζά όλα τα ταμειακά αποθέματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους οργανισμούς. Το ίδιο γίνεται και με τα ταμειακά αποθέματα της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν περισσεύει ούτε ευρώ, για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς από τις υποσχέσεις για ανάπτυξη που στο πλαίσιό της θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, θα γίνουν έργα. Η ανάπτυξη, που εννοεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι η ανάπτυξη όπως την εννοούσε και η προηγούμενη. Ανάπτυξη, για το συμφέρον του κεφαλαίου. Οποιος έχει αμφιβολίες ας δει προσεκτικά τις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών. Στο κεφάλαιο, ντόπιο και διεθνές, τάζουν λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτό πλούτο και για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα παραμένουν οι φόροι, οι ήδη ψηφισμένοι αντιλαϊκοί νόμοι που μείωσαν μισθούς, συντάξεις, αύξησαν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Είναι επείγουσα ανάγκη η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει η διεκδίκηση, να ληφθούν άμεσα μέτρα. Δε χωράει αναμονή, γιατί οι ανάγκες μας, τα προβλήματα που βιώνουμε δεν μπορούν να περιμένουν.

Διεκδικούμε λύσεις στα λαϊκά προβλήματα

Η αναγκαιότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να στηρίζεται στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων, της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, παρά μονάχα στη δική μας πάλη με επίκεντρο τις ανάγκες μας. Ανάγκες, που όπως το ζήτημα που σήμερα συζητάμε, μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού με έργα που θα γίνονται από ένα δημόσιο φορέα κατασκευών που θα ιεραρχεί τις ανάγκες, θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και θα εξασφαλίζει υποδομές για την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα φυσικά φαινόμενα, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών εργατικών συμφερόντων.

Τις λύσεις οφείλουμε να τις διεκδικήσουμε, να τις κατακτήσουμε στο δρόμο της προοπτικής που θα δρομολογήσει οριστικές λύσεις στα προβλήματά μας, που θα ανοίξει το δρόμο να κουμαντάρουμε εμείς τον πλούτο που παράγουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα λαϊκά προβλήματα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα δώσουν δουλειά στους οικοδόμους, που βιώνουν παρατεταμένη περίοδο ανεργίας και θα προστατεύσουν το βιος των λαϊκών οικογενειών που αποκτήθηκε με χίλιες δυο στερήσεις και πολύ ιδρώτα.

Στην κατεύθυνση αυτή, παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Στήριξη της πρωτοβουλίας από αγωνιστές δημάρχους

Αναφέρθηκαν στην υποχρηματοδότηση έργων αναγκαίων για το λαό, από την κυβέρνηση και την ΕΕ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε δήμους όπως το Περιστέρι, μετά από μια δυνατή βροχόπτωση
Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε δήμους όπως το Περιστέρι, μετά από μια δυνατή βροχόπτωση
«Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε μαζί», τόνισε ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος της Πετρούπολης. Σημείωσε πως η Πετρούπολη δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα κατά τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών, πράγμα που οφείλεται, όπως εξήγησε, στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι Νίκος Παξιμαδάς, και πιο πρόσφατα Γιώργος Γιώγος, φρόντισαν για την κατάλληλη ρυμοτομία της πόλης, ενώ ολοκλήρωσαν στο 100% τις υδραυλικές μελέτες που προέβλεπε η ΕΥΔΑΠ για αγωγούς ομβρίων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως και η παρούσα δημοτική αρχή έχει στις προτεραιότητές της να συνεχίσει με μικρότερες, απαραίτητες όμως, παρεμβάσεις. «Μπορεί να μην είχαμε τα 200 και 300 πλημμυρισμένα υπόγεια που είχε το Περιστέρι, είχαμε όμως 12 υπόγεια. Είναι ζήτημα ΔΗΛΑΔΗ να έχεις το 2015, 12 σπίτια που πλημμυρίζουν», είπε χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια αυτή επισήμανε πως σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και το γεγονός ότι οι δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2016.

Οσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία παραπέμπει η κεντρική εξουσία, ο Β. Σίμος σημείωσε πως το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 προβλέπει εκατομμύρια ευρώ για βιοκλιματικές αναπλάσεις, καθώς αυτού του είδους τα έργα εξασφαλίζουν το «μεγάλο μποναμά» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δε δίνει ούτε ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Σχεδιασμός για όλη τη Δυτική Αθήνα

Τις απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας από τις πλημμύρες, ειδικά τις δεκαετίες του '60 και του '70, υπενθύμισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η περιοχή «κόπηκε και ράφτηκε» στα μέτρα της οικοπεδοποίησης, χωρίς έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας. Αναφέρθηκε επίσης στον προσανατολισμό των περισσότερων δημάρχων σε έργα βιτρίνας, πράγμα που έχει συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση.

Με «εμπόλεμη ζώνη» μοιάζει, όπως είπε, το Χαϊδάρι τις μέρες των έντονων βροχοπτώσεων, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τσουβάλια με άμμο για αντιπλημμυρική προστασία, ενώ άλλοι σηκώνουν λαμαρίνες μπροστά σε πόρτες και αυλές. «Είχαμε 120 οικογένειες οι οποίες είχαν τεράστιες καταστροφές, και εκατοντάδες άλλες που είχαν προβλήματα με τις πρόσφατες πλημμύρες», σημείωσε, εξηγώντας πως η σταγόνα της βροχής γίνεται για πολλά νοικοκυριά εφιάλτης.

Σημείωσε την ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό στη Δυτική Αθήνα, με δημιουργία αντιπλημμυρικής τάφρου στις ρίζες του Ποικίλου Ορους και κεντρικού αγωγού που να συγκεντρώνει το νερό της βροχής. Οσο για την υπόσχεση της Περιφέρειας να εντάξει το έργο κατασκευής κεντρικού αγωγού στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015, σχολίασε πως το το Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει 1,1 εκατομμύρια, τη στιγμή που το έργο απαιτεί περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Πράσινες ταράτσες» αντί για έργα

Τη στοίχιση της δημοτικής αρχής του Περιστερίου πίσω από τις πολιτικές της ΕΕ, που δε θεωρεί «επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ιεραρχεί τις «πράσινες ταράτσες», τις πολλαπλές αναπλάσεις, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και ό,τι πολλαπλασιάζει το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Φίλιππος Φλουσκούνης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Περιστερίου.

Οπως ανέφερε, η δημοτική αρχή «περηφανεύεται ότι διεκδίκησε πόρους από την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 100.000 ευρώ, για έναν τεράστιο δήμο, όπου τα έργα που απαιτούνται με βάση και τη συμβουλευτική μελέτη του ΑΣΔΑ - του οποίου επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Περιστερίου - κοστίζουν πολλά περισσότερα». Την ίδια στιγμή, «είναι εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργα όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός πράσινου δώματος σε ένα Λύκειο της πόλης, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 224.000 ευρώ».

Οσο για τη στάση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετώπισε για ακόμα μια φορά το Περιστέρι πριν λίγους μήνες, αρνήθηκε με αστείες δικαιολογίες κάθε αίτημα για ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη των κατοίκων που επλήγησαν.

Οι παρεμβάσεις των σωματείων

«Με τον αγώνα μας να τους δώσουμε να καταλάβουν πως εμείς και τα παιδιά μας δεν είμαστε αναλώσιμοι, για την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου», κάλεσε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Στην παρέμβασή της μίλησε για την ανάγκη να μορφώνονται τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας σε σύγχρονα, ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια, θωρακισμένα από τη βροχή και το σεισμό.

Η ίδια παρουσίασε την εικόνα που εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους τα σχολεία του Περιστερίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε παλιότερη προσπάθεια του Συλλόγου να καταγράψει τις κτιριακές τους ανάγκες. Τα μισά δημοτικά, σε συνολικό αριθμό 42 κτιρίων, αλλά και αρκετά νηπιαγωγεία, έχουν προβλήματα με τη μόνωση.

«Είχαμε περιπτώσεις όπου τα λιμνάζοντα νερά από τις βροχές σε ταράτσες δημιούργησαν έντονα φαινόμενα υγρασίας σε οροφές και σε τοίχους. Ετσι, είδαμε να πέφτουν φουσκωμένοι σοβάδες από ορόφους, να μπαίνουν νερά σε υπόγειους χώρους και φρεάτια ασανσέρ, ακόμα και μέσα στους σωλήνες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων», ανέφερε. Δε λείπουν και οι περιοχές, όπως η Κηπούπολη, όπου η δυνατή βροχή μετατρέπει τους δρόμους σε χειμάρρους και κάνει την πρόσβαση στο σχολείο αδύνατη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εθιξε ακόμα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στεγασμένων χώρων, για να κάνουν τα παιδιά διάλειμμα τις μέρες που βρέχει, αλλά και την ακαταλληλότητα των προαυλίων: «Σε πολλά νηπιαγωγεία, οι αύλειοι χώροι, καθώς έχουν μείνει αδιαμόρφωτοι, σε έντονη βροχόπτωση μετατρέπονται σε λίμνες νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νηπίων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Συνένοχη η Τοπική Διοίκηση

Στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και των δημάρχων που δεν διεκδικούν τους απαιτούμενους δημόσιους πόρους ή δεν ιεραρχούν τα έργα που σχετίζονται με την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, αναφέρθηκε ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Επισήμανε επίσης πως οι δήμαρχοι έχουν ευθύνη και για τον τρόπο, με τον οποίο προχωρούν σε σχετικά έργα, μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέθοδοι που διασφαλίζουν το κέρδος του ιδιώτη, αλλά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των έργων. «Δεν είναι τυχαίο ότι καταστροφές έχουν γίνει και εκεί που υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, παρεμβάσεις που, αντί να λύσουν, μεγέθυναν τα προβλήματα, άλλες που τα μετέφεραν παραδίπλα μεγαλύτερα», σχολίασε.

Στάθηκε ακόμα στην αδυναμία της Τοπικής Διοίκησης να ανταποκριθεί, από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού, στη συντήρηση των όποιων έργων υπάρχουν, ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων πριν ξεσπάσουν καιρικά φαινόμενα. «Στους Δήμους υπάρχει έλλειψη από εργαζόμενους, από μόνιμο προσωπικό. Δε γίνεται να στηρίζεται η πολιτική προστασία σε συμβασιούχους με "2μηνα", "5μηνα", ούτε βέβαια σε ΜΚΟ ή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τις γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ, όλα αυτά τα προγράμματα που φέρνουν στους Δήμους», υπογράμμισε.

Εργα που μπορούν να δώσουν ανάσα

Την υποχώρηση του κλάδου των κατασκευών σε ποσοστό 80% από το 2005 μέχρι σήμερα, επισήμανε ο Κώστας Μπολιάρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής. Υπενθύμισε τις προτάσεις του Συνδέσμου προς τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση για κατασκευή με κρατική χρηματοδότηση σχολείων, παιδικών σταθμών, σύγχρονων κατοικιών, έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην οικοδομή και τα περίπου 160 επαγγέλματα σχετικά με αυτή.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και την προστασία των λαϊκών οικογενειών, έθιξε το ζήτημα των γειώσεων, καθώς το κράτος δεν αναλαμβάνει το κόστος της δημιουργίας αγωγών γειώσεων. «Δυστυχώς, κανένα σπίτι δεν είναι ασφαλισμένο από το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Να χρηματοδοτηθούν έργα για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Να γίνει συνολικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Να ξεκινήσει ο έλεγχος και οι εργασίες θωράκισης σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, ιατρείων, που η τρωτότητά τους σε πλημμύρες είναι πολύ υψηλή. Το ίδιο και για την αντισεισμική τους θωράκιση. Η βροχή μπορεί να προβλεφθεί, ο σεισμός όχι!
  • Να γίνουν έκτακτες εργασίες για τον περιορισμό ανάλογων φαινομένων στα σημεία που επλήγησαν από την πλημμύρα, στα σημεία που πλημμυρίζουν κάθε φορά.
  • Να προσληφθούν εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά στους δήμους, με επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες, να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης σε προειδοποίηση καιρικών φαινομένων.
  • Να ενταχτούν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και της Περιφέρειας όλα τα αναγκαία έργα για τη βελτίωση της κατάστασης. Να ξεκινήσουν από τα αντιπλημμυρικά έργα που ζητούν οι δήμοι και δεν εντάσσονται στους προϋπολογισμούς, από τις μελέτες που έχουν στα χέρια τους.
  • Να αποζημιωθούν πλήρως οι πλημμυροπαθείς για το σύνολο των ζημιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ