ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταπασχαλινές πρεμιέρες

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»
«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»
Από την Παρασκευή 17 Απρίλη έως την Κυριακή 31 Μάη ανεβαίνει το έργο του Φρίντριχ Ντίρρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, στο Θέατρο «Βρετάνια». Οι κάτοικοι του Γκύλλεν ελπίζουν στη γενναιοδωρία της δισεκατομμυριούχου Κλαιρ Ζαχανασσιάν, η οποία επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της, πρόθυμη να αναζωογονήσει την πόλη, προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο υπό τον όρο να δολοφονηθεί ο Αλφρεντ Ιλ, ο εραστής που την πρόδωσε και την ανάγκασε να οδηγηθεί στην πορνεία. Οι πένητες κάτοικοι, δια στόματος της δημάρχου, αρνούνται προσωρινά τη μακάβρια συμφωνία. Η Κλαιρ αναμένει σαδιστικά, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της πόλης και προσφέροντάς τους ευζωία επί πιστώσει.

Βαθιά επηρεασμένος από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες -και ειδικά από τη «Μήδεια»- ο Ντύρρενματ γράφει το 1955 μια μαύρη κωμωδία με σκοπό να διασκεδάσει το θεατή. Βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρώπη και ασκεί αυστηρή κριτική στις κοινωνικοπολιτικές της αξίες. Στον ασταθή κόσμο του παρόντος, ο άνθρωπος παρουσιάζεται ικανός για την απόλυτη καταστροφή.

Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: CelebritySkin. Μουσική: Δημήτρης Μαραμής. Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού. Παίζουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη, Τζούλη Σούμα, Φαίδων Κεφαλέας, Αλεξ Κάβδας, Ιωάννα Αγγελίδη, Πέτρος Γούτης, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης.

  • Από 16 Απριλίου έως 3 Μαΐου ανεβαίνει στην «Πειραιώς 260» η σαιξπηρική τραγωδία «Ο Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία του Σλοβένου Τομάζ Παντούρ, με τον Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος, με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα Βασιλιά Ληρ και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος βασιλιάς. Η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών, όπως είναι η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθαυτή. Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Sven Jonke. Κοστούμια: Felype de Lima. Μουσική: Silence. Παίζουν επίσης: Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.
  • Επίσης, στις 17 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο ΦΑΟΥΣΤ (Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι, τηλ. 2103234095), σε θεατρική διασκευή το έργο του Johannes von Tepl «O Θάνατος και ο Αγρότης» που γράφτηκε το 1400 μ.Χ. και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Αντώνη Πέρη. Το πρωτότυπο έργο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προαναγεννησιακό κείμενο, που πραγματεύεται τη βαθιά αντιπαλότητα ανθρώπου και θανάτου με λυρισμό, ακρίβεια και χιούμορ. Η Ρούλα Πατεράκη υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και τη διασκευή και τη δραματουργία του έργου. Το σκηνικό και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα. Στο ρόλο του Αγρότη ο Αλέκος Συσσοβίτης και στο ρόλο του Θανάτου η Ρούλα Πατεράκη.
Θεατρικός διαγωνισμός

Το Greek Play Project σε συνεργασία με το Black Box προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου από Ελληνες συγγραφείς, με τίτλο «Γράψε τον μύθο σου». Μια πρωτοβουλία για τη στήριξη και την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς το έργο που θα επιλεγεί θα παρουσιαστεί σε κανονική παράσταση.

Τα έργα που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι γραμμένα απευθείας στην ελληνική γλώσσα με θέμα που να αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου στο σημερινό κόσμο και στο σύγχρονο άνθρωπο.

Η επιτροπή που θα επιλέξει τα έργα αποτελείται από τους: Ακη Δήμου (συγγραφέα), Γρηγόρη Ιωαννίδη (θεατρολόγο - κριτικό θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγο), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγο - δημιουργό GPP), Σάββα Πατσαλίδη (θεατρολόγο - κριτικό Θεάτρου), Σταμάτη Φασουλή (σκηνοθέτη - ηθοποιό).

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Black Box στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα. Προθεσμία υποβολής έργων μέχρι τη 15η Ιουλίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το: www.greek-theatre.gr

Εκταση: αριθμός σελίδων Α4 με διάστιχο 1 ½: έως 100 σελίδες. Απαιτούμενος αριθμός ηθοποιών: έως 3. Διεύθυνση αποστολής των έργων: Black Box, Φλέμινγκ 2, ΤΚ. 54642, Θεσσαλονίκη, υπόψιν Πάνου Δεληνικόπουλου. Με την ένδειξη: Για το διαγωνισμό ελληνικού έργου GPP

Τα έργα πρέπει να αποστέλλονται με κούριερ ή ταχυδρομικώς (για τη διασφάλιση της ανωνυμίας). Οι συγγραφείς μπορούν να καλούν στο τηλ. 2310.829.254 τον Πάνο Δεληνικόπουλο για να πάρουν τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχει δοθεί στο φάκελό τους. Τα έργα υποβάλλονται σε τρία (3) δακτυλογραφημένα αντίγραφα, με ψευδώνυμο. Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα θα περιέχονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύει τα κείμενα. Κάθε συγγραφέας οφείλει να προσκομίσει μαζί με το έργο του: Υπεύθυνη δήλωση ότι το έργο που υποβάλλει είναι πρωτότυπο και δεν έχει εκδοθεί, δημοσιευθεί, διδαχθεί από σκηνής ή αποτελέσει τον πυρήνα ή το σενάριο κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, καθώς και ότι το έργο του δεν έχει υποβληθεί παλαιότερα σε άλλους διαγωνισμούς οποιουδήποτε φορέα. Δήλωση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του διαγωνισμού που αναγράφονται στην παρούσα προκήρυξη. Οι δύο αυτές δηλώσεις πρέπει να κλειστούν στο σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία ταυτότητας του συγγραφέα.

Ωράριο λειτουργίας για τους αρχαιολογικούς χώρους

Icon

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα το ωράριο λειτουργίας όλων των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μουσείων και των Μνημείων είναι το ακόλουθο: Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου: 12.00 - 17.00. Μεγάλο Σάββατο, 11 Απριλίου: 08.00 - 15.00. Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου: Κλειστά. Δευτέρα του Πάσχα, 13 Απριλίου 2015: 08.00-15.00. Επίσης την Πρωτομαγιά, ημέρα απεργίας, όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία θα παραμείνουν κλειστά.

Κυριακάτικο παραμύθι

Την Κυριακή 19 Απρίλη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παιδιά ηλικίας 5 με 12 ετών προσκαλούνται να παρακολουθήσουν δωρεάν το 50 λεπτών διάρκειας «παραμύθι της Κυριακής». Η Νίκη Κάπαρη θα αφηγηθεί το παραμύθι «Το άγαλμα που κρύωνε» που έγραψε ο Χρήστος Μπουλώτης, ενώ ο Γιάννης Ψειμάδας θα πλαισιώσει την αφήγηση με ήχους κρουστών και έγχορδων οργάνων. Δύο οι «παραστάσεις» θα δοθούν στις 11.00 - 11.50 και στις 12.00 - 12.50 το μεσημέρι. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής με έναρξη στις 8/04/2015. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2132.144.891.

Συνέχεια δηλώσεων για τις παραιτήσεις στο ΚΘΒΕ

Μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλαν εγγράφως, στον αν. υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, η πρόεδρος Μένη Λυσαρίδου και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Φίλιππος Γράψας, την περασμένη Τρίτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποχωρήσεις της Μ. Λυσαρίδου και του Φ. Γράψα είναι απώλεια για το ΚΘΒΕ. Θέλω από καρδιάς να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία. Μαζί σπάσαμε την κακή παράδοση της επώδυνης για το ΚΘΒΕ κόντρας μεταξύ προέδρων και ΔΣ με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Στους 22 μήνες κατορθώσαμε παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική δυσπραγία αποτέλεσμα της μειούμενης συνεχώς επιχορήγησης να αναδείξουμε τις πιο δημιουργικές πλευρές του ΚΘΒΕ, την καλλιτεχνική, την εκπαιδευτική, την κοινωνική.

Ελπίζω οι παραιτήσεις τους να λειτουργήσουν αφυπνιστικά ως προς την Πολιτεία και την υποστηρικτική ή απαξιωτική σχέση που επιθυμεί αυτή να έχει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ