ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυξάνει την τιμή των εισιτηρίων σε μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους

Eurokinissi

Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς ελεύθερες μέρες εισόδου τους καλοκαιρινούς μήνες (παραμένουν τους χειμερινούς), επιβεβαίωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης. Τα έσοδα - όπως είπε - αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Και καθώς το μέτρο αυτό εντάσσεται στο mail Βαρουφάκη προς τους «θεσμούς», τα έσοδα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους.

«Εχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο Ν. Ξυδάκης σαν άλλοθι για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου που στην ουσία αποτρέπει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά, να επισκεφτούν αυτούς τους χώρους. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα για τις κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν είσοδο για όλο το χρόνο, αν και αμφιβάλλει κατά πόσο κάνουν χρήση του δικαιώματος. Ακόμα, πάντως, και με τις σημερινές τιμές ποια εργατική - λαϊκή οικογένεια μπορεί να δώσει 12 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο) κατ' άτομο για να επισκεφθεί την Ακρόπολη και τους γύρω χώρους, 7 ευρώ για να επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 9 ευρώ για επισκεφθεί τους Δελφούς; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το εισιτήριο για το Λούβρο είναι 13,6 ευρώ, για το μουσείο της Περγάμου στη Γερμανία 12 ευρώ και το ενιαίο 18 ευρώ.

Ενα από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα αρχίσει εντός του Ιούνη, στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι αρχαιολογικούς χώρους πέριξ αυτής, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπιείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο σε άλλα 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Σε Κνωσό, Λίνδο, Δελφούς, Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρο, Αιγές, Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, Ασκληπιείο της Κω, και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

«Το ΤΑΠΑ», είπε ο Ν. Ξυδάκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της εγκατάστασης του νέου ΔΣ «είναι μια βαριά, απαρχαιωμένη μηχανή, που δεν παράγει ό,τι οφείλει. Η μηχανοργάνωση του οργανισμού είναι σε κατάσταση εμβρυακή. Το λογιστήριό του δε διαθέτει λογιστή. Πρέπει επειγόντως να συντηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προβάλει με σύγχρονο τρόπο τον πολιτισμό μας και να παράγει πλούτο, ώστε να συντηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και, εν μέρει, το σύγχρονο πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανανέωση των πωλητέων, την αναμόρφωση των πωλητηρίων, τον εκσυγχρονισμό των πωλήσεων με πιστωτικές κάρτες και τη δυνατότητα αποστολής προϊόντων κ.ά. Οπως είπε, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αύξηση της τιμής αναμένεται να αποδώσουν ιδιαίτερα τη νέα τουριστική περίοδο με το ωράριο 8 π.μ. - 8 μ.μ.

«Εφυγε» ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Γ. Μαμάης

Ο Γ. Μαμάης σε κινητοποίηση των καλλιτεχνών το 2008. Τον Καραγκιόζη, που φαίνεται στη φωτογραφία, τον είχε φτιάξει με αφορμή τη «δίκη» που είχε πραγματοποιηθεί στην πλ. Συντάγματος ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
Ο Γ. Μαμάης σε κινητοποίηση των καλλιτεχνών το 2008. Τον Καραγκιόζη, που φαίνεται στη φωτογραφία, τον είχε φτιάξει με αφορμή τη «δίκη» που είχε πραγματοποιηθεί στην πλ. Συντάγματος ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
Εφυγε ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Γιώργος Μαμάης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

Ο Γιώργος Μαμάης γεννήθηκε στις 14 Νοέμβρη 1933 στην Αθήνα από οικογένεια προσφύγων. Η ανάγκη τον έσπρωξε από νωρίς στη βιοπάλη, δουλεύοντας ως τσαγκάρης. Το Δεκέμβρη του 1944, στα 11 του χρόνια, τυχαία συναντά τη μεγαλειώδη πορεία του ΕΑΜ, συνεπαίρνεται και την ακολουθά. Την περίοδο της χούντας βοήθησε ιδιαίτερα με τη δημιουργία καλουπιών για εκτύπωση προπαγανδιστικού υλικού ενάντια στη χούντα, συνέβαλλε επίσης στη λειτουργία του παράνομου πολυγράφου του Κόμματος. Γι' αυτή του τη δράση φυλακίστηκε. Η μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν ο Καραγκιόζης, άλλωστε όπως είχε πει και σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη»: «Ο Καραγκιόζης είναι ένας διαχρονικός ήρωας που εκφράζει τις αγωνίες του λαού. Ο Χατζατζάρης είναι ο γλείφτης, ο μαρτυριάρης, ο "γιες μεν", που έχει την ψευδαίσθηση ότι γλείφοντας τον αφέντη, τον πρωθυπουργό, το βασιλιά θα περάσει καλά. Στο τέλος τρώνε ξύλο και οι δυο αλλά τουλάχιστον ο Καραγκιόζης έχει το κεφάλι ψηλά γιατί δεν προσκύνησε. Τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Μαμάη:

«Ο Γιώργος Μαμάης, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, "ένας φιλοσοφημένος λάτρης της λαϊκής παράδοσης", όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του δεν είναι πια ανάμεσά μας. "Εφυγε" χτες για το μεγάλο χωρίς επιστροφή ταξίδι. Αγωνιστής πάλευε σε όλη του τη ζωή, όρθιος με τη φυσική του παρουσία στους αγώνες του λαού, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και με την τέχνη του.

Συντρόφευε με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη και τις ταχυδακτυλουργικές τα παιδιά των εργαζομένων προσφέροντάς τους απλόχερα την αισθητική απόλαυση. Αλησμόνητη θα μείνει η μεγάλη προσφορά του στην ΚΝΕ, με τη δημιουργική του παρουσία στα Φεστιβάλ της και τις άλλες εκδηλώσεις της για τα παιδιά. Ηταν πάντα δίπλα στους συναδέλφους του, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους, συμμετέχοντας στις αποθεώσεις του Καραγκιόζη, σε παραστάσεις, τηλεοπτικά αφιερώματα και ταινίες. Το 2011, για την προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου σκιών, τιμήθηκε από το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Γιώργος Μαμάης θα μείνει ζωντανός για πάντα στις καρδιές μας».

Πέθανε ο Εύης Γαβριηλίδης

Σε ηλικία 86 ετών, πέθανε προχτές ο Εύης Γαβριηλίδης, πρώην διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Ο Εύης Γαβριηλίδης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές της ανάπτυξης του κυπριακού θεάτρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1929 και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο και στο Σικάγο όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία και την τηλεοπτική σκηνοθεσία.

Οταν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης βρήκε αμέσως δουλειά, πρώτα με τον Καρούσο, μετά με τον Αδαμάντιο Λαιμό, με τον οποίο κάνανε περιοδείες μέχρι και το Χαρτούμ, περνώντας και από την Κύπρο. Το 1959 πρωτοξεκίνησε τη συνεργασία του ως σκηνοθέτης με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ. Το Θεατράκι του ΡΙΚ έγινε ο προάγγελος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ΘΟΚ, που στο μεταξύ είχε πλαισιωθεί και με άλλους ηθοποιούς, όπως τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, τον Χάρη Παναγιώτου, τον Θάνο Πετεμερίδη και τους νεότερους Αντώνη Κατσαρή, Ευτύχιο Πουλαΐδη, Σπύρο Σταυρινίδη, κ.ά. Υπήρξε διευθυντής του ΘΟΚ από το 1975 και για 13 χρόνια. Παράλληλα με τα διευθυντικά του καθήκοντα, σκηνοθέτησε αρκετά έργα, σε κλασικές κυρίως παραστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο Γαβριηλίδης σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο αποκλειστικά κωμωδίες, σε πληθωρικές παραστάσεις ευφάνταστων εκδοχών, του Αριστοφάνη.

Διαλέξεις Ιστορίας Τέχνης

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης που το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια, τηλ: 210.7777.601, 210.7487.657) παρουσιάζει τα τελευταία έξι χρόνια για το ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη βυζαντινή τέχνη από τη Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σμαράγδη Αρβανίτη. Γενικό θέμα των διαλέξεων: «Στιγμές Βυζαντίου». «Από τη Ρώμη στο Βυζάντιο», το θέμα της διάλεξης του Σαββάτου 18 Απριλίου στις 11 π.μ. και «Από τη δόξα στην άλωση», θέμα της δεύτερης, ωριαίας διάλεξης που θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου, επίσης στις 11 π.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Τι να θυμηθώ»

Ξεχωριστή αναφορά στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι αποτελούν οι δύο live παραστάσεις του μουσικού και ηθοποιού Χρήστου Γεωργαλή, που πρώτη φορά θα φιλοξενήσει το Σάββατο 18 και 25 Απριλίου στις 21.30 μ.μ. το Μουσικό Βαγόνι Orient Express (Αμαξοστοιχία / Θέατρο: το Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2105.298.922-6937.604.988). Παρέα με τρεις ακόμα ταλαντούχους μουσικούς, τον Αλκη Ευαγγελάτο στο πιάνο, τη Μαρί Χασάπη στο μπάσο και τη Ντορίν Λασκαρίδου στην κλασική κιθάρα και μαντολίνο, το σχήμα θα ταξιδεύσει τους θεατές σε μελωδίες του ελληνικού έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου. Γενική Είσοδος: 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ