ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
Σελ. /24
Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ και οι θέσεις του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τομέα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής

Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ και η πρόταση του ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσαν, χτες, στο ΤΕΙ Αθήνας, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Τομέας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής. Την κεντρική εισήγηση στην ημερίδα έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης και επικαιροποίησης επεξεργασιών του Κόμματος, της αποτίμησης των νεότερων εξελίξεων. Αναδείχτηκε η πρόταση του ΚΚΕ για ουσιαστική αναβάθμιση, μέσα από την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πλαίσιο μιας πραγματικά φιλολαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, ο Δημ. Κουτσούμπας τόνισε: «Ως Κόμμα, θεωρούμε ότι έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για το χώρο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, καθώς εδώ συγκεντρώνεται ένα κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας, που κατ' εξοχήν προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, είναι πολλοί οι σπουδαστές που ταυτόχρονα εργάζονται.

Δίνουμε προτεραιότητα, λοιπόν, στην παρέμβασή μας στα ΤΕΙ, όπως άλλωστε έχουμε διατυπώσει σε παλιότερες καμπάνιες ειδικά για το χώρο αυτό, αλλά και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες και διαδικασίες του Κόμματος, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε για τη νεολαία το Δεκέμβρη του 2013, στο 11ο Συνέδριο που πραγματοποίησε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας το Δεκέμβρη του 2014.

Η αναγκαιότητα της σημερινής ημερίδας πηγάζει από τη συναίσθηση αυτής της ιδιαίτερης ευθύνης και έρχεται να συνοψίσει και μια πείρα του Κόμματος και της ΚΝΕ, που προέκυψε βέβαια μέσα από τις επεξεργασίες και τα ντοκουμέντα του Κόμματος, αλλά και από τη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στα ΤΕΙ» (Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην ημερίδα θα δημοσιευθούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις

Το «άνοιγμα» της ημερίδας έκανε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Μιχ. Μπρατάκος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις για ζητήματα που αφορούν πλευρές της λειτουργίας των ΤΕΙ, ενώ στο τέλος της ημερίδας υπήρξαν και παρεμβάσεις συμμετεχόντων.

Η Μαρία Παραλίκα, καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα ζητήματα των συγχωνεύσεων και στα προγράμματα σπουδών. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταβολές της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης προσαρμόζονται στις εξελίξεις των επιστημών και νέων τεχνολογιών, υποτάσσονται όμως και στις ανάγκες ανάπτυξης ή συρρίκνωσης συγκεκριμένων τομέων παραγωγής, ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Παράλληλα, εξήγησε τους πολλαπλούς στόχους που έρχονται να καλύψουν τα νέα προγράμματα σπουδών, όπως παραγωγή αποφοίτων με πρόσκαιρες και αποσπασματικές γνώσεις, αποψίλωση των παρεχόμενων γνώσεων, άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων, διάθεση ζωτικού χώρου στα κολέγια, διευκόλυνση της προσπάθειας ενσωμάτωσης της νεολαίας και στοίχισης πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των διδασκόντων στα ΤΕΙ ήταν το θέμα της ομιλίας του ερευνητή Νίκου Αβραμίδη, που σημείωσε πως η σταθερή υποστελέχωση των ιδρυμάτων από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, η κάλυψη εκπαιδευτικών ωρών από ωρομίσθιους διαμόρφωσαν ένα καθεστώς απαράδεκτο σε εργασιακό επίπεδο αλλά και στην εμβάθυνση του επιστημονικού αντικειμένου. «Η συνέχιση τέτοιων σχέσεων εργασίας και η επιδείνωσή τους με την εισαγωγή των πανεπιστημιακών υποτρόφων, εκτός από τη μη αξιοποίηση ή, καλύτερα, απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού προσωπικού συμβάλλει και στην ομηρία των ιδρυμάτων, τα οποία δεν μπορούν επί της ουσίας να κάνουν έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό λειτουργίας», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ερευνα και στα προβλήματα ανάπτυξής της στα ΤΕΙ αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Γιάννης Κανδαράκης. Σημείωσε πως στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα οι τομείς Ερευνας καθορίζονται με γνώμονα τη δυνατότητα επενδύσεων, το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις εξελίξεις των επιστημών και το κοινωνικό όφελος, αναφερόμενος στην ταχύτατη ιδιωτικοποίηση και σύνδεση της Ερευνας με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Απαριθμώντας τα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη αυτοδύναμης ερευνητικής δραστηριότητας στα ΤΕΙ, αναφέρθηκε στην έλλειψη δυνατότητας απονομής διδακτορικού διπλώματος, στο μικρό αριθμό των μελών του διδακτικού προσωπικού, στην έλλειψη ερευνητικών υποδομών.

Στην ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. «Σήμερα είναι ανάγκη να ανοίξει πλατιά σε κάθε εξάμηνο, τμήμα και σχολή η συζήτηση για το τι σπουδαστικό κίνημα χρειαζόμαστε (...) Το ερώτημα "για τα μονοπώλια ή για το λαό" βρίσκει και εδώ στην Εκπαίδευση και ειδικά στα ΤΕΙ, την ιδιαίτερη έκφρασή του, είναι στρατηγικό ζήτημα, ζήτημα κατεύθυνσης στο οποίο πρέπει να απαντήσει το σπουδαστικό κίνημα συνολικά», τόνισε μεταξύ άλλων. «Ως ΚΚΕ και ΚΝΕ πάντα είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε σταθερή δράση και προσανατολισμό στους χώρους των ΤΕΙ, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θέσεις και η πολιτική πρότασή μας είναι για τέτοια παιδιά, για παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών», σημείωσε.

Μαθαίνουμε την αλήθεια, παλεύουμε γι' αυτήν!

Πλούσια δράση της ΚΝΕ μπροστά στην 9η Μάη

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν πλατύ άνοιγμα για να φτάσει σε χιλιάδες νέους η αλήθεια για την 9η Μάη, την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας με μπροστάρη το ΚΚΕ στη χώρα μας, γιατί αυτός ο τιτάνιος αγώνας προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για το σημερινό αγώνα.

Οπλο στο άνοιγμα των Οργανώσεων της ΚΝΕ είναι ο «Οδηγητής», που κυκλοφορεί με αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ακόμα, η ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει ειδική ανακοίνωση για τους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει site αφιερωμένο στην 9η Μάη.

Επιπλέον, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν ώστε και μέσα στα σχολεία οι μαθητές να γνωρίσουν την πραγματική ιστορία, να τιμήσουν όσους έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Σε δεκάδες σχολεία διοργανώνονται αντιφασιστικές συναυλίες, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιφασιστικά αφιερώματα με φωτογραφίες, προβολή ταινιών κ.ά. Για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του 15μελούς του Ζάννειου Σχολείου στον Πειραιά, στις 7 Μάη θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Στη Σιβιτανίδειο με πρωτοβουλία του 15μελούς του 2ου ΕΠΑΛ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση στις 8 Μάη.

Η δραστηριότητα της ΟΠ Αττικής

Στις γειτονιές της Αττικής οργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, ιστορικοί περίπατοι, ενώ στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν εκθέσεις φωτογραφικού υλικού, προβολές βίντεο.

Η δραστηριότητα της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ θα κορυφωθεί στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 9 Μάη, στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, Τομεακές Οργανώσεις της ΟΠ Αττικής προγραμματίζουν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στις μεγάλες εκθέσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ στα δημαρχεία Χαϊδαρίου και Καισαριανής.

Ενδεικτικά, για τις 3 Μάη οργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

- Οι ΟΒ Αργυρούπολης και Γλυφάδας πραγματοποιούν ιστορικό περίπατο στην περιοχή «μπαρουταποθήκης» στη Βούλα.

- Οι μαθητικές ΟΒ Μπραχαμίου και Αλίμου πραγματοποιούν επίσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου.

- Οι μαθητικές ΟΒ Καλλιθέας πραγματοποιούν εκδήλωση για τη μάχη της Καλλιθέας στο «κάστρο» της οδού Μπιζανίου.

- Οι ΟΒ Θριασίου συμμετέχουν στο 2ο ιστορικό περίπατο που διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στα κατατόπια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης.

- Η ΤΟ Κέντρου πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στα Πετράλωνα, στην περιοχή των Σφαγείων.

- Οι ΟΒ Δάφνης και Υμηττού πραγματοποιούν επίσκεψη στο «κάστρο» του Υμηττού.

- Η ΤΟ του Βόρειου Τομέα πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στη Ν. Φιλαδέλφεια, με αφετηρία το Πνευματικό Κέντρο.

- Οι ΟΒ Ρέντη και Νίκαιας πραγματοποιούν ιστορικό περίπατο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ που έγινε η μάχη της περιστρεφόμενης πλάκας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλη Μπρατάκο, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λίγο πριν από την έναρξη της ημερίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ