ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικού σταθμού

Ερώτηση προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής

Tην επιδείνωση της κατάστασης των παιδικών σταθμών, για μία ακόμη χρονιά, λόγω των δραματικών περικοπών στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα πετάξουν έξω από τους σταθμούς δεκάδες χιλιάδες παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «Ακόμη μία χρονιά, δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια θα ζήσουν την αγωνία αν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, την περίοδο 2015 - 2016 θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 40.000 παιδιά λιγότερα από τα 85.000 που φιλοξενούνται την περίοδο 2014 - 2015. Επιπλέον, αναμένονται 10.000 απολύσεις εργαζομένων από τους 19.500 που δουλεύουν σήμερα, πολλοί εκ των οποίων με καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων, και δεν αναμένεται να επαναπροσληφθούν ή να προσληφθούν νέοι. Το πρόβλημα προκύπτει καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια μειώνονται σε 60 - 70 εκατ. ευρώ, από 188 εκατομμύρια ευρώ, και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90 - 100 εκατομμύρια.

Οι συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών είναι τέτοιες, που σε πολλές περιπτώσεις απλά και μόνο διαβιούν όλα μαζί, συχνά σε ακατάλληλα κτίρια, μέχρι να περάσει η ώρα και να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Η μείωση των κονδυλίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, παρόλο που κάλυπτε πολύ λιγότερες ανάγκες από τις πραγματικές, στερεί τη μοναδική διέξοδο να φιλοξενηθούν τα παιδιά των άνεργων γονέων σε παιδικούς σταθμούς, αφού σε άλλη περίπτωση αποκλείονται ακόμα και από τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης!

Αποδεικνύεται ότι προτεραιότητα για την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και όχι ο σημαντικός τομέας της προσχολικής αγωγής που περιορίζεται δραστικά. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης, που υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, θα καταστήσει την προσχολική αγωγή προνόμιο για λίγους και πολυτέλεια, αφού θα οδηγήσει σε κλείσιμο σημαντικό αριθμό παιδικών σταθμών, καθώς και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις περικοπές του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και στα παραπάνω προβλήματα, καθώς και στα παρακάτω αιτήματα των εργαζομένων:

- Να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

- Να μην κλείσουν οι δομές των δήμων, και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μη δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμά τους για την εξυπηρέτηση των δανειστών.

- Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, να μονιμοποιηθούν και να προσληφθούν και άλλοι.

- Να αξιοποιηθούν άμεσα κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών.

- Να καταργηθούν τα τροφεία και να μην επιβληθούν νέα».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγραφή προβλημάτων χωρίς να θίγεται η αιτία που τα γεννά

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ηλθαν, κατέγραψαν και απήλθαν οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής. Η ηγεσία της ΠΕΔΑ, όσο και πολλοί αιρετοί, αρκέστηκαν στην καταγραφή των προβλημάτων, όπως μεταξύ άλλων την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, όμως στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν μακριά από τα αίτια που έχουν γεννήσει τα προβλήματα και συζήτησαν λύσεις που ουσιαστικά κινούνται εντός των αντιλαϊκών πλαισίων που γεννούν αυτά τα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔΑ, που υποστήριξε πως μέσα στα αιτήματα της Ενωσης είναι η πρόσληψη ή δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μόνιμη εργασία, στους ανταποδοτικούς τομείς. Αλλες τοποθετήσεις στάθηκαν στην κατάργηση - αλλαγή του «Καλλικράτη» με ένα νέο μοντέλο, πιο δημοκρατικό, σε παρόμοια πλαίσια.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, σημείωσε πως «οι δύο ΠΝΠ που η νέα συγκυβέρνηση προώθησε, τόσο ως πρακτική όσο και ως περιεχόμενο, προστίθενται στις 25 προηγούμενες που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αποτελούν όλες μαζί ένα ενιαίο σύνολο αντεργατικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να στηριχτεί η πολιτική των μονοπωλίων της χώρας μας και της ΕΕ. Για λογαριασμό τους άρπαξαν και με ΠΝΠ τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, για λογαριασμό τους και με απαίτησή τους ανατράπηκαν ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς μακροχρόνιους αγώνες, πολλές φορές και αιματηρούς».

Στάθηκε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αναγνώρισε το χρέος στο σύνολό του και δήλωσε πως θα το αποπληρώνει εγκαίρως και στο ακέραιο «παρά τις πατριωτικές κορόνες του παρελθόντος» και υπογράμμισε πως επιβεβαιώνονται ότι «τα κόμματα που υιοθετούν και σέβονται τις "αξίες" και τους κανονισμούς της ΕΕ, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να υιοθετούν και τη στρατηγική της», καθώς επίσης και ότι η νέα κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια βασικά εργαλεία για να ανακάμψει η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζών».

Επισήμανε επίσης ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα δίνει συνέχεια σε αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική με την πρόσφατη ΠΝΠ για την αναγκαστική μεταφορά αποθεματικών και διαθεσίμων, ικανοποιώντας την απαίτηση των δανειστών που θέλουν τον έλεγχο στις κρατικές δαπάνες με στόχο την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση, που είναι εύκολο να τις καλύψει προσφεύγοντας στα μόνιμα υποζύγια. Αυτή είναι και η ουσία της ΠΝΠ». Σημείωσε, δε, ότι, πέρα από τους παρακρατημένους πόρους και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τις τελευταίες τροπολογίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για «το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων» από τους ΚΑΠ, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές, την κοινωφελή εργασία και των ελαχιστοποιημένων ΣΑΤΑ.

Ως ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση», κατέληξε μεταξύ άλλων, απαιτούμε και παλεύουμε να μην υπάρξει καμία παραχώρηση των αποθεματικών και διαθεσίμων για πληρωμή του χρέους και των δανειστών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και δήμων, εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, κατάργηση του Παρατηρητηρίου, του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που κατευθύνει την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά, επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών των δομών των δήμων, εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τέλος, έθεσε το θέμα της άμεσης επίλυσης, από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, των ανανεώσεων των συμβάσεων των 8.500 καθαριστριών στα σχολεία της χώρας, που κινδυνεύουν με απόλυση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, και ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα, από τη Γενική Συνέλευση, προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Πρόσκρουση πορθμείου στην προβλήτα

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προσέκρουσε χτες το πορθμείο «Ανω Χώρα ΙΙ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έντεκα επιβάτες, μεταξύ των οποίων έξι μαθητές. Το φέρι μποτ ερχόταν από την Κέρκυρα και στην προσπάθεια πρόσδεσης προσέκρουσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, υπέστησαν ζημιές ένα λεωφορείο και πέντε ΙΧ που βρίσκονταν στον προβλήτα του λιμανιού. Ερευνάται ως αιτία μηχανικό πρόβλημα στον καταπέλτη.

Οι έξι έφηβοι και οι δύο συνοδοί καθηγητές από το Β' Λύκειο της Κέρκυρας, που πήγαιναν εκδρομή, μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, ενώ μία γυναίκα, ένας ηλικιωμένος και ακόμη ένας ανήλικος νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των Φιλιατών. Στο πλοίο επέβαιναν 187 επιβάτες, 35 ΙΧ, 3 φορτηγά και 3 λεωφορεία. Στο νοσοκομείο Φιλιατών μεταφέρθηκαν μία καθηγήτρια και δυο μαθητές για προληπτικούς λόγους. Από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σάμο

Σε ύφεση ήταν χτες το πρωί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στις 11 το πρωί στην περιοχή Τσίγκη πάνω από τον Αγιο Νικόλαο στο Ποτάμι Καρλοβάσου της Σάμου. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις του νησιού για να καταφέρουν να οριοθετήσουν τη φωτιά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 2.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη. Στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή 31 πυροσβέστες από την Π.Υ. Σάμου με 15 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα και περισσότεροι από 25 εθελοντές. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελευσίνα συμμετείχαν με μόνο μία ρίψη, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εξαιρετικά δυσμενείς, με τους νότιους ανέμους να ξεπερνούν και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα όλο το έργο της κατάσβεσης να το επωμιστούν οι επίγειες δυνάμεις.

Προσφορά

Ο Ευάγγελος Τσαραμπαρής και η Μανωλοπούλου Μαρία πρόσφεραν 20 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στους Κορυσχάδες

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσει την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944, στους Κορυσχάδες, οργανώνοντας εκδήλωση, εκεί, την Κυριακή 17 Μάη. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν διοργανώνει διήμερη εκδρομή με πούλμαν στο Καρπενήσι το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μάη.

Για συμμετοχή (από την Αθήνα) στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Την Κυριακή 7 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Καλούνται τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην Αττική και σ' όλη την Ελλάδα, να οργανώσουν τη μετακίνηση των αγωνιστών και φίλων, όλων όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ