ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε πρώτο πλάνο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Στρατηγείο Λάρισας: Σεμινάριο εκπαίδευσης ευρωστρατού
Στρατηγείο Λάρισας: Σεμινάριο εκπαίδευσης ευρωστρατού
Με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε ζητήματα «ασφάλειας» και «άμυνας», συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή τόσο των υπουργών Εξωτερικών όσο και αυτών της Αμυνας, παρουσία και του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνεδρίαση υπό τη διευρυμένη αυτή σύνθεση αντανακλά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών να αναπτύξουν παραπέρα τη στρατιωτική, αλλά και πολεμική τους δράση από την Ουκρανία και τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, και από τη Βόρεια έως την Υποσαχάρια Αφρική, με πρόσχημα τη μετανάστευση ή τους τζιχαντιστές, και βασικό άξονα την προάσπιση και προώθηση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί, οι υπουργοί Αμυνας θα κάνουν μια ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις:

-- EUTM Μάλι: Ξεκίνησε το Φλεβάρη του 2013 ως «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του Μάλι, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

-- EUMAM Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Το Μάρτη του 2015, το Συμβούλιο δρομολόγησε τη στρατιωτική συμβουλευτική αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, EUMAM RCA. Η αποστολή αυτή ακολουθεί τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη χώρα (EUFOR RCA), επέβλεψε την ασφάλεια στην πρωτεύουσα Μπανγκί μέχρι τότε. Η EUMAM RCA υποστηρίζει τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στις μεταρρυθμίσεις του τομέα ασφάλειας.

-- EUTM Σομαλία: Η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Σομαλία (EUTM Somalia) επισήμως αποσκοπεί στην ενίσχυση των σομαλικών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2010, η αποστολή συνέβαλε στην κατάρτιση περίπου 4.000 Σομαλών στρατιωτών.

-- EUNAVFOR ATALANTA: Ξεκίνησε το 2008, έχει επισήμως ως στόχο να βελτιώσει τη θαλάσσια ασφάλεια μέσω της πρόληψης της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και στον Ινδικό Ωκεανό, σημαντικός δίαυλος.

-- EUFOR ALTHEA: Από το 2004, η EUFOR ALTHEA στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επιβλέπει την κατάρτιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας «και υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διατήρηση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Αριθμεί περίπου 600 στρατιώτες.

«Χτυπάμε εκεί που είναι»

Αργότερα, σε κοινή συνεδρίαση οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, με τη συμμετοχή και του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλου, θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση «μεταναστευτικών ζητημάτων», και ειδικότερα το σχεδιασμό της επιχείρησης «EUNAVFOR MED» στη νότια κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

«Θα συζητήσουν επίσης τις προσπάθειες για να συλλάβουν και να καταστρέψουν τα σκάφη των δουλεμπόρων πριν χρησιμοποιηθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα της Συνόδου, ενώ σε άλλα ενημερωτικά κείμενα υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Απρίλη, «οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν αποφασισμένοι να αναλάβουν συστηματική προσπάθεια για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την καταστροφή των σκαφών των διακινητών πριν χρησιμοποιηθούν», όπερ σημαίνει στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες προέλευσής τους.

«Επιπλέον», τονίζεται παρακάτω, «οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε τέσσερις δράσεις προτεραιότητας για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια της ζωής στην περιοχή της Μεσογείου και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών πιέσεων: Ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη θάλασσα, την καταπολέμηση των διακινητών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση της εσωτερικής αλληλεγγύης και ευθύνης». Οπου ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη θάλασσα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενίσχυση των περιπολιών των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενίσχυση, δηλαδή, της στρατιωτικοπολεμικής παρουσίας, ουσιαστικά για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή.

«Εξάγουμε ασφάλεια»

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν τη «στρατηγική αναθεώρηση» στη «συνεχή ανάλυση του περιβάλλοντος ασφάλειας της ΕΕ», και «τις προκλήσεις ασφάλειας στη ζώνη γειτονίας της ΕΕ», παρουσία πάλι του γγ του ΝΑΤΟ.

Στα κεντρικά της ΕΕ εκτιμούν ότι «από το Δεκέμβριο του 2013, η κατάσταση της ασφάλειας στην άμεση γειτονία της ΕΕ έχει επιδεινωθεί σημαντικά: η ένταση, η συχνότητα και η πολυπλοκότητα των συγκρούσεων γύρω από την ΕΕ έχουν αυξηθεί.

»Στα ανατολικά, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι επακόλουθες ενέργειες της στην Ουκρανία συνιστούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και μια θεμελιώδη παραβίαση των βασικών αρχών που διέπουν την ασφάλεια της Ευρώπης.

»Στο νότο, η σύγκρουση έχει γίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που πλήττει κυρίως τη Συρία και τη Λιβύη. Οι συγκρούσεις και η αστάθεια οδήγησαν σε αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις και την εκμετάλλευση των προσφύγων από τους διακινητές. Η άνοδος της Da'esh/ISIL έχει αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή. Επιπλέον, τρομοκρατικές και άλλες επιθέσεις σε πολλά κράτη - μέλη έχουν αντίκτυπο στην εσωτερική κατάσταση της ασφάλειας».

Σε αυτήν τη βάση, στα προπαρασκευαστικά του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κείμενα τονίζεται ότι «Είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι απαιτήσεις από την ΕΕ να ενεργήσει ως πάροχος ασφάλειας», όπερ σημαίνει νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές στον άξονα από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα την ...ομαλοποίηση της κατάστασης. Σε αυτές, όπως έχει ήδη εκδηλωθεί ανοιχτά και από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά διαθέτοντας ό,τι χρειαστεί...

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στους Κορυσχάδες

Η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσουν, αύριο Κυριακή 17 Μάη, την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944, στους Κορυσχάδες, με εκδήλωση που οργανώνεται εκεί, ώρα 11 το πρωί. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, εργαζόμενοι και νεολαία, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Τάσος Χρονάς, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας και ο Θοδωρής Αυγέρος, Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ