ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκαλύπτονται οι αντιλαϊκές πλευρές της διαπραγμάτευσης

Eurokinissi

Οσο πλησιάζει ο καιρός για την υπογραφή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΕ, τόσο περισσότερο ξεδιπλώνονται και δημοσιοποιούνται πλευρές της συμφωνίας που έχουν μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και που θα φέρουν νέα δεινά στο λαό.

Ετσι, έχουμε:

-- Τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά να δηλώνει ότι η συγκυβέρνηση συζητά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και στα 62 (μειωμένη) ακόμα και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πριν από τις 31.12.2012, αρκεί αυτό να ισχύσει από την 1.1.2026. Τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι οι θεσμοί συζητούν την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με προϋπόθεση να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, δηλαδή να βρουν είτε μέσω φόρων που θα επιβληθούν στο λαό είτε μέσω άλλων αντιλαϊκών μέτρων, ισοδύναμα ποσά με όσα θα απέφερε η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων.

-- Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη, να δηλώνει ότι η συγκυβέρνηση προφανώς έχει ήδη κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων (βλ. ΟΛΠ και άλλες που θα ακολουθήσουν), συμπληρώνοντας ότι όσες γίνουν δε θα συνιστούν... «ξεπούλημα».

-- Τη συγκυβέρνηση να λαμβάνει τα μηνύματα από τους εταίρους της στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» για τα εργασιακά, όπως είναι ο ΣΕΒ, ότι δεν συμφωνούν με την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και στις Συλλογικές Συμβάσεις, παίρνοντας την καλύτερη «πάσα», για να επικαλεστούν δικαιολογίες, επειδή δεν θα υλοποιηθούν όλα αυτά.

-- Τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να συζητά για το πού θα κάτσει η μπίλια με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Και βέβαια τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει ανοιχτή γραμμή ο ίδιος με την τρόικα για όλα αυτά.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί πρόκληση να επιμένουν σε «κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η λαϊκή ετυμηγορία», όταν εφόσον τελικά καταλήξουν έστω και σε ορισμένα από τα παραπάνω αυτά θα έχουν τραγικές πρόσθετες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στο λαό. Και, βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ρευστότητα» και πως όσο «παρατείνεται αυτή τόσο πιο δύσκολο είναι να κλείσεις τις μεταρρυθμίσεις που θέλεις».

Στο μεταξύ, το στενό κυβερνητικό επιτελείο που χειρίζεται τη διαπραγμάτευση φαίνεται να προετοιμάζεται για την πολιτική διαχείριση των αποτελεσμάτων της. Σκέψεις υπάρχουν ακόμα και για διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που θα δεσμεύσει τους βουλευτές στην υπερψήφιση της συμφωνίας.

Μια «γεύση» των κυβερνητικών διαθέσεων έδωσε ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» όπου μίλησε για «συμφωνία - λύση», σκιαγραφώντας τη νέα προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης, που θα υπερασπίζεται το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας στο όνομα του ότι φέρνει κοντά την «έξοδο απ' το τούνελ»...

Αντίστοιχα, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η συμφωνία θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά, τη μέριμνα για τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, τη μέριμνα για αύξηση της απασχόλησης... Είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση κι όχι συμφωνία. Αυτή θα ενσωματώνει πεδία διαφωνίας... Η λύση που θα βρεθεί θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα οδηγήσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη».

Κι ενώ η συγκυβέρνηση έχει «ανοίξει» το βηματισμό για την αντιλαϊκή συμφωνία, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων ... την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης ...».

  • Στο μεταξύ, χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίζεται το δικό της μείγμα διαχείρισης

Δικαίωση του δικού του μείγματος διαχείρισης βλέπει ο Αντ. Σαμαράς στο «Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015», που κατέθεσε η τωρινή κυβέρνηση στην ΕΕ τον περασμένο Απρίλη. Συγκεκριμένα, ο Σαμαράς, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «το κείμενο αυτό που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με μια σειρά από υπουργεία της κυβέρνησης, παραδέχεται μεταξύ άλλων:

Οτι "η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που έγιναν.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι "η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά τέθηκαν και οι βάσεις ώστε η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη να έχει και σημαντικό διαρθρωτικό υπόβαθρο". Παραδέχονται, λοιπόν, και τα πλεονάσματα που επιτύχαμε.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι "το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014".

Το πιο σημαντικό: υποστηρίζουν ότι "η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρέφεια, επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014". Και ότι "Η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε"».

«Μ' άλλα λόγια», συνεχίζει ο Σαμαράς, «σήμερα παραδέχονται πλήρως όλα αυτά που ως τώρα ειρωνεύονταν ως "success story"!».

Παραπέρα ενίσταται γιατί οι σημερινοί κυβερνώντες «αυτό το πρόγραμμα προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν! (...) καταστρέφουν ό,τι ήδη παραδέχονται πως ήταν σωστό».

Εξάλλου, σε γραπτό μήνυμά του που αναγνώστηκε στο Συνέδριο του Economist (δεν παρέστη ο ίδιος επειδή τραυματίστηκε στον ώμο), ο Σαμαράς εκτίμησε ότι «χάρη στην πρόοδο την οποία έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μπορεί ακόμη να εξέλθει από την κρίση και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, παρά τα προβλήματα και τις δοκιμασίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών».

Ψάχνονται για την ψηφοφορία

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ «ψάχνονται» για τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση την όποια συμφωνία καταλήξει με τους δανειστές.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη, στην επικείμενη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρουσία του Σαμαρά. Στο όργανο συμμετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι Ευ. Μεϊμαράκης, Νικ. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά.

Τα χαρτιά της για το θέμα έχει ανοίξει ήδη η Ντ. Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, τονίζει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο («οτιδήποτε είναι καλύτερο από τη χρεοκοπία, από τη στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα δε θα μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες»), εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι αν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η ΝΔ θα την ψηφίσει. Παραπέρα, δεν αποκλείει τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» το φθινόπωρο και λέει πως όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα υπάρξουν και εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξετσίπωτη προπαγάνδα

Τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο συνέδριο του «Economist», αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, χτες (ρ/σ «Κόκκινο»), είναι αποκαλυπτικά για το πού την πάνε τη δουλειά κυβέρνηση και κόμμα.

Λέει ο Κορωνάκης: «Είναι κομβικό όμως να απαντήσουμε, γιατί γίνεται αυτή η διαδικασία; Για να πάρουμε ρευστότητα για ένα μήνα; Αυτό δεν μπορεί να είναι συμφωνία, το να μπαίνει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση, να είναι διατεθειμένη να κάνει και υποχωρήσεις σε κάποια πράγματα και όλο αυτό να γίνει για να πάρει ρευστότητα για να βγάλει το μήνα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με το μέλλον, με το χρέος (...) Ολα αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Γιατί το σχέδιό μας είναι να παραχθεί νέος πλούτος, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να γίνει αναδιανομή του πλούτου (...) Πέρα από τους δύο - τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας και είναι σκληροί, δύσκολοι και διεξάγεται η διαπραγμάτευση, εμείς έχουμε ένα μεγάλο σχέδιο αναδιανομής, παραγωγικής ανασυγκρότησης (...) Ολα αυτά είναι ζητήματα που συνδέονται με την κουβέντα για το χρέος. Αρα, αν είναι να κάνεις μια υποχώρηση κάπου, αυτή πρέπει να την κάνεις με βάση την προοπτική που θα δώσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια (...) Σ' αυτά πρέπει να σταθούμε κι αν είναι κάπου να πούμε ότι κάνουμε μια παραχώρηση, την κοστολογείς και πολιτικά και βλέπεις ποιες δυνατότητες σου δίνει για τα επόμενα χρόνια (...) Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό το διάστημα θα υπάρξουν και κινηματικές πρωτοβουλίες που θα βάζουν έντονα το ζήτημα της στήριξης των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης...».

Είναι προφανές ότι μην μπορώντας να κρύψουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας θα επιχειρήσουν να το «σερβίρουν» σαν αναγκαίο κακό. Καλώντας το λαό να υπομείνει - σαν την ετοιμόγεννη τους πόνους της γέννας - νέα μέτρα επειδή αυτά θα ανοίξουν τάχα το δρόμο στην ...ευημερία! Η συναίνεση μάλιστα δεν τους αρκεί. Θέλουν την ενεργό συμμετοχή του λαού στην προώθηση των προταγμάτων του κεφαλαίου, που τον οδηγούν απ' το κακό στο χειρότερο. Η επαγρύπνηση είναι το ελάχιστο που απαιτείται τούτη την ώρα. Να μη βγάλει ο λαός τα μάτια του με τα χέρια του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ