ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Σεμινάριο για εργατοπατέρες με βιομήχανους ομιλητές!

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία πρωτοστατεί στην «αναθέρμανση του κοινωνικού διαλόγου», που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 5 Μάρτη

Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια εργατοπατέρων που διοργανώνει ανά την Ευρώπη η ETUC - ΣΕΣ
Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια εργατοπατέρων που διοργανώνει ανά την Ευρώπη η ETUC - ΣΕΣ
Με διοργανωτή τη ΓΣΕΕ και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα ένα σεμινάριο εργατοπατερισμού, με τον τίτλο «Προωθώντας και Ενδυναμώνοντας τον Κοινωνικό Διάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Από τους βασικούς ομιλητές στο σεμινάριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ήταν εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των Βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).

Θυμίζουμε ότι στις 5 Μάρτη είχε γίνει στις Βρυξέλλες μια «διάσκεψη υψηλού επιπέδου» για μια «νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο». Η διάσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για την ενίσχυση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους» σε όλα τα επίπεδα, καθώς «είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση τόσο της ανταγωνιστικότητας όσο και της δικαιοσύνης».

Σε εκείνη τη διάσκεψη, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την ενίσχυση του «κοινωνικού διαλόγου» τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση των εργοδοτών, Businesseurope, και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Συνέχεια και υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν σε εκείνη τη διάσκεψη, είναι το σεμινάριο που ανέλαβε να διοργανώσει η ΓΣΕΕ.

Ενδεικτική των προθέσεων των διοργανωτών είναι η θεματολογία του σεμιναρίου. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, που επέβαλαν στη νέα γενιά εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, με τεράστια ανεργία, ανασφάλεια, και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μίλησαν για «Ανάπτυξη Δράσεων για τη Νεολαία».

Αυτοί που συνυπέγραψαν το σφαγιασμό των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και έχουν υποσκάψει τις Συλλογικές Συμβάσεις, μίλησαν για «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις». Αυτοί που έχουν μετατρέψει τη μητρότητα της εργαζόμενης γυναίκας σε «έγκλημα», μίλησαν στο σεμινάριο για «Ισότητα των Φύλων».

Το κύριο θέμα, ωστόσο, του σεμιναρίου, ήταν «Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στις κοινωνίες και οικονομίες που αλλάζουν». Δηλαδή, η καλύτερη συνεργασία εργατοπατέρων και εργοδοτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η χειραγώγηση των εργαζομένων σε κάθε φάση του κύκλου που διαγράφει η καπιταλιστική οικονομία, σε κρίση και σε ανάκαμψη.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας το σεμινάριο της ΓΣΕΕ και της ΣΕΣ, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της Ελλάδας και της Ευρώπης, την προκλητική μάζωξη του συνδικαλισμού της γραφειοκρατίας και της ταξικής συνεργασίας, των χειροκροτητών της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Αθήνα. Καλούμε την εργατική τάξη να απεμπλακεί από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να δυναμώσει το ΠΑΜΕ και την πάλη της ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ.

Τα τόσα σεμινάρια που κάνει σε όλη την Ευρώπη η ΣΕΣ, με τη χρηματοδότηση και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμβάλλουν στη νομιμοποίηση των απαιτήσεων των βιομηχάνων, στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στη νομιμοποίηση του λοκ άουτ, σε όσες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εργατικό κίνημα το έχει μπλοκάρει.

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την υπογραφή νέου μνημονίου, η πραγματοποίηση ενός σεμιναρίου που υμνεί την "ανταγωνιστικότητα", την "ανάπτυξη", το "κοινωνικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δεν είναι τυχαία. Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος αποδοχής των αντεργατικών μέτρων, αποδοχής της φτωχοποίησης του λαού, της πιο αποτελεσματικής χειραγώγησης του εργατικού κινήματος.

Τα αποτελέσματα των "κοινωνικών διαλόγων" με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην Ελλάδα είναι γνωστά. Η ΓΣΕΕ είναι αυτή που συνυπέγραψε τη μείωση του κατώτατου μισθού, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση για τους νέους εργαζόμενους, αποδέχτηκε τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, τα σύγχρονα δουλεμπορικά, κ.ά.».

«Της νοθείας το ανάγνωσμα» στο Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων

«Στρατηγείο» του εργατοπατερισμού στην περιοχή το σωματείο της βιομηχανίας «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ»

Στα κρυφά και με όργιο νοθείας, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων, προχώρησαν πρόσφατα σε «εκλογές», για να αναβαπτίσουν τον εαυτό τους και τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία.

«Στρατηγείο» του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην περιοχή είναι το επιχειρησιακό σωματείο του εργοστασίου της βιομηχανίας «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», που έχει συμφωνήσει σε όλα τα αντεργατικά μέτρα (μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις κλπ), συμμετέχοντας στον εκβιασμό της εργοδοσίας ότι αν δε γίνουν δεκτά, θα κλείσει η επιχείρηση ή θα κάνει απολύσεις. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο.

Επίσης, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, πέταξαν έξω το Σωματείο Οικοδόμων. Παράλληλα, έστησαν σωματεία - σφραγίδες, με ανύπαρκτη λειτουργία και δράση, που όμως εμφανίζονται να έχουν εγγεγραμμένα και ψηφίσαντα πολλές εκατοντάδες μέλη το καθένα, σε μια πόλη των 10.000 ανθρώπων, όπως είναι τα Φάρσαλα!

Σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στα σωματεία - σφραγίδες είναι και τα εξής:

  • Το «σωματείο» Εθνική Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρσάλων, το οποίο στις τελευταίες εκλογές (5/11/2012) παρουσίαζε 592 μέλη, εκ των οποίων τα 502 ψήφισαν για ΔΣ και 473 για αντιπροσώπους στο ΕΚΦ, χωρίς όμως να αναγράφεται στην κατάσταση ψηφισάντων ποιοι ήταν αυτοί που δεν ψήφισαν για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο. Οι «εκλογές» κράτησαν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, που σημαίνει ότι ψήφιζαν 84 άτομα την ώρα, ενώ υπάρχουν γραμμένα στην κατάσταση ψηφοφορίας 8 άτομα τα οποία ξαναψήφισαν μια βδομάδα αργότερα (12-13/11/2012), στο σωματείο της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ».
  • Στο «σωματείο» Εργατών και Υπαλλήλων περιοχής Φαρσάλων, που κι αυτό εμφάνισε 502 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη στις «εκλογές» (27/9/2012) και στη Γενική Συνέλευση (25/9/2012), τα δύο από τα τρία μέλη που εκλέχτηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή δεν ήταν παρόντα και δεν ψήφισαν για την εκλογή τους. Και σ' αυτό το «σωματείο» υπάρχουν 11 άτομα στην κατάσταση ψηφισάντων που ξαναψήφισαν ενάμιση μήνα μετά (12-13/11/2012) και στο σωματείο της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ».
  • Το «σωματείο» Πρακτικών Μηχανικών επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που παρουσίασε 129 ψηφίσαντες, από τους οποίους οι εφτά ψήφισαν ένα μήνα μετά και στις εκλογές της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ», ενώ στη Γενική Συνέλευση, στις 8/10/2012, δεν ήταν παρόντες οι τρεις που εκλέχτηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει: «Αυτά είναι "τα έργα και οι μέρες" των εργοδοτικών συνδικαλιστών και στα Φάρσαλα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της περιοχής δε φτάνει να τους έχουν σε ανυποληψία, αλλά να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση του ξεκαθαρίσματος των γραμμών των σωματείων από τέτοιους συνδικαλιστές».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμία ανοχή στις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων

Σε ανακοίνωση για τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων, όπως αυτές διατυπώθηκαν και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, το ΠΑΜΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του: «Συγκυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και "θεσμοί" ράβουν από κοινού το νέο κουστούμι του μνημονίου. Μέσα από τη γενική συνέλευση των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία ανανέωσαν τους όρκους πίστης.

Οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα θέλουν όλα! Θέλουν στο πιάτο τη ζωή κάθε εργάτη, της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αξιώνουν νέες ανατροπές στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, ζητούν εκ νέου μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, θέλουν αναβάθμιση της ιδιωτικής Ασφάλισης πλάι σε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα.

Η συγκυβέρνηση έχει υπογράψει ήδη το προσύμφωνο της νέας επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και με τίτλους εξαπάτησης προσπαθεί να σκορπίσει σύγχυση στους εργαζόμενους, ώστε να μπουν στον πάγο διεκδικήσεις και αγώνες. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δεχτεί το νέο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του. Να μην περάσει το βαθύ σκοτάδι στις διεκδικήσεις. Να αγωνιστούμε εδώ και τώρα για τη ζωή μας, για την πλήρη επαναφορά των απωλειών που δεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Να βάλουμε ψηλά τον πήχη της ζωής μας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απαντήσουν άμεσα, να συζητήσουν πλατιά με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη σε κάθε πόλη. Να προετοιμαστούμε για πανελλαδική - πανεργατική απεργία».

«ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΗ ΑΕΒΕ»
Οι εργαζόμενοι επέβαλαν ανάκληση της απόλυσης

Τη στάση των εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Μπάκλη ΑΕΒΕ» χαιρετίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς με την αποφασιστική στάση τους, κατάφεραν να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου τους και γραμματέα του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου, Λεωνίδα Γραμματικού. «Η αλληλεγγύη που έδειξαν από την πρώτη στιγμή οι συνάδελφοι είναι και η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια που έκανε η εργοδοσία να βαφτίσει τη συνδικαλιστική δίωξη με άστοχα επιχειρήματα, που στόχο είχαν να διαβάλουν το συνάδελφο στη συνείδηση των υπολοίπων», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα «από τη στάση της εργοδοσίας, που καλλιεργεί το κλίμα ότι δουλεύουμε σε μια εταιρεία δίχως προβλήματα και τα συμφέροντά μας είναι κοινά, αλλά και από τη στάση των συναδέλφων, που αποδεικνύει πως η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογικότητα». Παράλληλα, τονίζει πως χρειάζεται επαγρύπνηση, γιατί τα προβλήματα στο χώρο δουλειάς παραμένουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ