ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εργαζόμενοι να πάρουν πάνω τους τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Κλαδικές Ομοσπονδίες ετοιμάζονται για απεργία με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση που οργανώθηκε με κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση που οργανώθηκε με κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι περιφερειακές συσκέψεις που διοργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, για να συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης και η προετοιμασία για απεργία, με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Σημαντικός σταθμός σ' αυτήν την πορεία είναι τα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, θα γίνει στην Ομόνοια στις 7.30 το απόγευμα. Για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων έχουν ήδη συνεδριάσει δεκάδες ΔΣ Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ γίνεται προσπάθεια να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής και από συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία.

Σημαντική συμβολή στην οργάνωση των συλλαλητηρίων έχουν οι συσκέψεις που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με σωματεία της δύναμής τους, σε μια προσπάθεια να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες από τα κάτω για όλα τα θέματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια, να ενισχυθούν οι εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Επιδίωξη είναι να πληθύνουν τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και για την κήρυξη απεργίας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να παρακαμφθούν και τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει στην οργάνωση των εργαζομένων ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις

Εχοντας ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη και την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών δίνει τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης. Τη Δευτέρα, στις 3 μ.μ., θα έχει νέα συνάντηση με τον ΣΕΒ στα γραφεία του.

Ηδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, στις 12 Μάη, στην οποία οι εργοδότες δεν πήραν θέση πάνω στο σχέδιο - πρόταση της Ομοσπονδίας για τις τέσσερις Συμβάσεις που υπογράφει. Στη νέα συνάντηση θα συζητηθούν οι δύο από τις τέσσερις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι θα τεθούν η Σύμβαση της Παστερίωσης Γάλακτος και της Τυροκομίας, ενώ για τις άλλες δύο Συμβάσεις, των Αναψυκτικών - Οινοποιίας - Ποτοποιίας - Οξοποιίας - Ζυθοποιίας - Εμφιαλωμένων - Τυποποιημένων Χυμών - Νερών και των Τυποποιημένων Τροφίμων, αναμένεται να οριστεί άμεσα νέα συνάντηση.

«Στη συνάντηση αυτή πηγαίνουμε με όπλο τις πρόσφατες αποφάσεις του ΔΣ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, που σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε πρωτοβουλίες για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να κηρύξει απεργία στον κλάδο, εφόσον ο ΣΕΒ δεν υπογράψει νέες ικανοποιητικές Συμβάσεις.

Επίσης, σύσκεψη με θέμα το σχέδιο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων διοργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων τη Δευτέρα 25 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος).

Απεργία κήρυξε η ΠΟΕΕΠ

Στο ίδιο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, 24ωρη απεργία προκήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) για την Πέμπτη 4 Ιούνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη πρακτική κωλυσιεργίας του ΣΕΒ κατά τη συνάντηση στις 12 Μάη και την προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς να τορπιλίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Αθήνας, στις 8 π.μ., σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δικαζόμενους απεργούς της «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης, από τους οποίους η πολυεθνική ζητά αποζημίωση ένα εκατομμύριο ευρώ για ηθική βλάβη.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα στις 10 Ιούνη

Τοπικές δράσεις ενάντια στη φοροληστεία και τη «θηλιά» των χρεών

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, καθόρισε την Τετάρτη 10 Ιούνη η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των ΕΒΕ να συζητήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη μέρα. Στην Αττική, κινητοποίηση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια. Στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ έχει ήδη ανταποκριθεί η ΟΒΣΑ. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί και στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Κατάργηση του ν. 4110/2013. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν. Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 30%, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και Δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Καμία κατάσχεση 1ης κατοικίας, αναστολή κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Επαναφορά 13ης, 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν εδώ και τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δωρεάν Υγεία - Περίθαλψη για όλους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, η Ενωση Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων και Βιοτεχνών Ν. Ηρακλείου, η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Ν. Ιωνίας και η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Μεταμόρφωσης καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ Ν. Ηρακλείου, στις 10 Ιούνη.

Στη Θεσσαλονίκη, με μια δυναμική κινητοποίηση, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ αποκάλυψαν το ρόλο της φιέστας που στήθηκε την περασμένη βδομάδα, με επίσημο προσκεκλημένο τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ Τάσου Πετρόπουλου, με διοργανωτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών των ΕΒΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Με σύνθημα «ο κόπος μας δε γίνεται των τραπεζών η λεία, κάτω τα χέρια από τα ταμεία», οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ κάλεσαν τους συναδέλφους τους στην κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 10 Ιούνη, στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ, για το Φορολογικό και τα χρέη. Τέλος, κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ στο Βόλο οργάνωσε, το πρωί της περασμένης Τρίτης, η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας

Αμείωτη συνεχίζεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών για τα προβλήματα στην Υγεία, μετά τη συμμετοχή τους στις προχτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις των Υγειονομικών σε όλες τις πόλεις.

Συλλαλητήριο προετοιμάζουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας την Πέμπτη 28 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι (Νίκαια). Αύριο, Σάββατο, διοργανώνουν πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις στις γειτονιές, για να προπαγανδίσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Χτες το πρωί, παρέμβαση στο Τζάνειο Νοσοκομείο έκανε η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, διεκδικώντας την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στον Πειραιά, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για το ζήτημα της Υγείας, διοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (τέρμα Πατησίων).

Συγκέντρωση οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, και οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Μπακογιώργος εκ μέρους των Λαϊκών Επιτροπών και η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, σε μια περιοχή 400.000 κατοίκων.

Αίτημα της κινητοποίησης ήταν η άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές στις μονάδες Υγείας των Βορειοδυτικών συνοικιών (Ιατρεία ΠΕΔΥ, ΚΥ Ευόσμου) καθώς και η δημιουργία Αστικών ΚΥ στους Δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών.

Σήμερα, τέλος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου διοργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας (κεντρική πλατεία Παιανίας) για τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα Υγείας. Οπως σημειώνει, «στην Ανατολική Αττική, που συγκεντρώνονται 500.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι, με πέντε Βιομηχανικές Ζώνες, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και με δυο λιμάνια, οι δομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής».

Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

Τις προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 23 Ιούνη, βάζουν μπροστά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, με παρακαταθήκη τις πετυχημένες συγκεντρώσεις για τα προβλήματα της Υγείας, που έγιναν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις. Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαιρετίζουν τις χιλιάδες συνταξιούχους που «για άλλη μια φορά, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους και τις Ομοσπονδίες, έδωσαν το "παρών" στο αγωνιστικό προσκλητήριο. Ο επόμενος σταθμός του αγώνα των συνταξιούχων είναι στις 23/6, που προγραμματίζουν μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα», στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ