ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αυξάνονται οι συμμετοχές για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Νέες αποφάσεις προστίθενται καθημερινά, από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς

Τις 200 αγγίζουν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που πήραν αποφάσεις, προστίθενται οι εξής: Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής - ΕΙΝΑΠ, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Κλαδικά Σωματεία Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και νομού Λάρισας, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νομού Λάρισας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΛΜΕ-ΚΙ), Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Συνδικάτο Εργαζομένων ΚΤΕΛ Λάρισας, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου νομού Μαγνησίας, Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών νομού Μαγνησίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ενωση Λογιστών νομού Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Ηλιούπολης - Υμηττού - Δάφνης, Ν. Ιωνίας, Ιλιον - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Καισαριανής, Περιστερίου - Κολωνού, Πειραιά, Νίκαιας - Κορυδαλλού, Καλλιθέας, Γλυφάδας - Ελληνικού - Αργυρούπολης, Α. Λιοσίων - Καματερού - Ζεφυρίου - Φυλής, ΑΓ. Δημητρίου - Αλίμου, Ζωγράφου, Μενιδίου - Αχαρνών, Σαλαμίνας, Ασπροπύργου, Ν. Φιλαδέλφειας, Αρτέμιδας, Ελευσίνας, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Αμφισσας, Αγ. Νικολάου Κρήτης, Βέροιας, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιωαννίνων, Ιεράπετρας, Κορίνθου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λουτράκι, Λιβαδειάς, Λιτόχωρο, Μαρτίνο, Πύργου, Πρέβεζας, Ρόδου, Σερρών, Τρικάλων, Τυρνάβου, Χαλκίδας, Αρτας, νομού Ηρακλείου Κρήτης, νόμου Καβάλας, νομού Φθιώτιδας, Νάουσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Σάμου, Ζακύνθου, νομού Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κω, Καρλοβασίου, Χανίων, Τρίπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καλεί όλα τα μέλη της και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών και Τροφίμων να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη. «Με τη μαζική μας συμμετοχή θα στείλουμε μήνυμα αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στα νέα μνημόνια, στις αντεργατικές αξιώσεις των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα νέα μέτρα που απεργάζονται», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στην Ομόνοια, σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμασίες για την πανελλαδική συγκέντρωση

Από τη σύσκεψη στην Πρέβεζα
Από τη σύσκεψη στην Πρέβεζα
Με συσκέψεις των σωματείων τους σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν οι συνταξιούχοι το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο, στις 23 Ιούνη, στην Αθήνα. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια σε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Πρέβεζα σύσκεψη των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Ηπείρου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος, και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης. Ενημέρωσαν τις Διοικήσεις των Συλλόγων και τους συνταξιούχους της περιοχής για τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και κάλεσαν σε αγωνιστική εγρήγορση μπροστά στα νέα σχέδια που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και οι δανειστές σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Μαγνησίας, μαζί με τους αντιπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) οργανώνουν ενημερωτική συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Θα γίνει συζήτηση για τις παραπέρα κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και τη συμμετοχή των συνταξιούχων της περιοχής στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη στην Αθήνα. Χτες, τέλος, έγινε στη Λάρισα πανθεσσαλική σύσκεψη ΔΣ Συνταξιουχικών Σωματείων, με θέμα την προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παλεύει για ΣΣΕ στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες

Συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα, με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες της ΔΕΗ, οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Στον όμιλο ΔΕΗ, σε χώρους εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένη εργασία και οι συνθήκες είναι βαριές και ανθυγιεινές, τα 751 ευρώ που δίνονται στους εργαζόμενους στα οκτάμηνα, με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, δεν περιλαμβάνουν επιδόματα (γάμου, τέκνων κ.ά.), ενώ στις εργολαβίες, ακόμα και αυτό το κατάπτυστο 586 δεν αποδίδεται κανονικά, μιας και για μεγάλα διαστήματα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ τους κλέβουν συστηματικά από προσαυξήσεις υπερωριών, σαββατοκύριακων και επιδόματα.

Το ΣΕΕΕΝ παλεύει για την υπογραφή ΣΣΕ που να προβλέπει: Κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Αναγνώριση όλων των τριετιών. Επίδομα γάμου και επίδομα τέκνων. Κανένας διαχωρισμός σε κάτω και πάνω των 25 ετών. Να λυθεί το πρόβλημα με το κενό στην ασφάλιση των εργαζομένων (αλλαγή από ΙΚΑ σε ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο). Να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να μην παραμένει κανένας εργαζόμενος στις εργολαβίες απλήρωτος. Οταν δεν πληρώνει ο εργολάβος, να πληρώνει η ΔΕΗ. Να μην εξαιρείται το έκτακτο προσωπικό από αργίες, ημιαργίες, απεργίες.

Σύσκεψη των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας

Σύσκεψη ανάμεσα στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ και την ΟΓΕ, με θέμα τον κοινό βηματισμό απέναντι στην υπογραφή της επερχόμενης αντιλαϊκής συμφωνίας, του νέου μνημονίου, έγινε χτες στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Τη σύσκεψη απασχόλησε ο σχεδιασμός, ώστε να συζητηθεί σε κάθε ΔΣ συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και της φτωχής αγροτιάς, στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς και γυναικείους συλλόγους, το κάλεσμα για άμεση αγωνιστική απάντηση στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Αποφασίστηκαν κοινές παρουσίες της συμμαχίας στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα καταστήματα, στους αγρότες, στα πανεπιστήμια, στις λαϊκές γειτονιές. Ακόμη, να στηριχτούν όλες οι πρωτοβουλίες των φορέων, όπως η μέρα πανελλαδικής δράσης της ΠΑΣΕΒΕ στις 10 Ιούνη, με αιχμές τα χρέη και το Φορολογικό. Ολα αυτά να καταλήγουν σε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις, στις 11 Ιούνη, στο φόντο της προετοιμασίας για απεργιακή απάντηση. Στο κοινό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σημειώνεται:

«Να βρεθούμε όλοι στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων, στα καταστήματα με τους αυτοαπασχολούμενους, στα χωριά και στα χωράφια με τους αγρότες, στα πανεπιστήμια και τις σχολές, και στις εργατογειτονιές και να συζητήσουμε με τις γυναίκες. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση που δεχόμαστε μόνος του και δεν υπάρχουν σωτήρες που δίνουν λύση στα προβλήματα.

Να δυναμώνει η συμμαχία. Μια συμμαχία που στόχος της είναι να πατάει γερά στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στους τόπους μόρφωσης και κατοικίας, στις πόλεις, στα χωριά. Για να δώσουμε άμεση απάντηση στο νέο μνημόνιο που το λογαριασμό θα τον πληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική. Για την ανατροπή της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Κινητοποίηση στις 10 Ιούνη από τους μικρούς ΕΒΕ

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, καθόρισε την Τετάρτη, 10 Ιούνη, η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των ΕΒΕ να συζητήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη μέρα. Στην Αττική, κινητοποίηση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί και στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη.

Υπεκφεύγει ο ΣΕΒ για τις Συμβάσεις

Την απόφαση του ΣΕΒ να αναβάλει τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για προχτές Δευτέρα, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στις 12 Μάη, οι εργοδότες δεν είχαν πάρει θέση πάνω στο σχέδιο - πρόταση της Ομοσπονδίας για τις τέσσερις Συμβάσεις που υπογράφει. Στη νέα συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν οι δύο από τις τέσσερις Συμβάσεις (Παστερίωσης και Τυροκομίας).

«Αποδεικνύεται ότι το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν χρόνο καθώς περιμένουν το νέο μνημόνιο που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που θα χτυπήσει παραπέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Είναι πλέον ξεκάθαρο και στον τελευταίο εργαζόμενο ότι για να υπογράψουμε ΣΣΕ που να ικανοποιούν τα στοιχειώδη επίπεδα (2009) πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις στον κλάδο», τονίζει η Ομοσπονδία, που έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη και την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ