ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
«Κλειστά» τα κυβερνητικά χαρτιά

Να συσκοτίσει για τις προθέσεις της προσπαθεί η κυβέρνηση που μετά από πολύωρη χτεσινή σύσκεψη ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος, ανάμεσα  στα καθ' ύλην υπουργεία  και τους ενδιαφερόμενους φορείς

Ο Γ.Παπαντωνίου δήλωσε πως το ζήτημα των «κλειστών επαγγελμάτων» θα επιλυθεί, μέσω των γνωστών κυβερνητικών... διαλόγων
Ο Γ.Παπαντωνίου δήλωσε πως το ζήτημα των «κλειστών επαγγελμάτων» θα επιλυθεί, μέσω των γνωστών κυβερνητικών... διαλόγων
Να θολώσει τα νερά μέσω μιας σκόπιμης παραπληροφόρησης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιβάλει και να ελέγξει μέσα σε ανεκτά πλαίσια τις αναμενόμενες -ούτως η άλλως- αντιδράσεις, εκατοντάδων χιλιάδων θιγόμενων, από την περιβόητη «απελευθέρωση» των 90 και πλέον επαγγελμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν και χτες πραγματοποιήθηκε μεγάλη διυπουργική σύσκεψη, ουδέν νεότερο έγινε γνωστό για τις κυβερνητικές προθέσεις, ενώ το μόνο που ανακοινώθηκε επίσημα είναι ότι θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος ανάμεσα στα καθ' ύλην υπουργεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίαζε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας περισσότερο από 3,5 ώρες, συμμετείχαν 7 υπουργοί, 6 υφυπουργοί, και μεγάλος αριθμός συμβούλων, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε μέχρι το... Πέραμα! (δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας). Ειδικότερα, στη σύσκεψη για «τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων» συμμετείχαν οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Παιδείας Π. Ευθυμίου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Χ. Παπουτσής, καθώς και 6 τον αριθμό υφυπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί σύμβουλοι.

Οι εκπρόσωποι, πάντως, της κυβέρνησης και μετά τη σύσκεψη συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς ούτε χτες ξεκαθάρισαν τι ακριβώς πρόκειται ν' αλλάξει στη λειτουργία των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Τα παχιά όμως λόγια που ακούστηκαν ότι όποια μέτρα και αποφάσεις παρθούν, θα αποτελέσουν προϊόν... διαλόγου και... συναίνεσης, φράσεις «κλισέ» που κατά τεκμήριο χρησιμοποιούν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ, όταν πρόκειται να παρθούν ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έπαιξε «κρυφτούλι» με την - κατά δική της παραγγελία και υπαγόρευση - έκθεση του ΚΕΠΕ, για τα «κλειστά επαγγέλματα», από την οποία επιχείρησε όμως να πάρει αποστάσεις. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι κάθε υπουργείο θα κάνει... διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και σε δύο περίπου μήνες, θα ξανασυνεδριάσουν, για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του όλου θέματος κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χτες ανεπίσημα ότι θα υπάρξουν επιμέρους μόνο παρεμβάσεις σε 15 περίπου επαγγέλματα (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, ταξί, οχήματα ΔΧ, φαρμακοποιοί, ορκωτοί εκτιμητές - λογιστές κλπ.), που αφορούν περίπου 220.000 επαγγελματίες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη φανερή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει την πολιτική της, χωρίς να αφήνει να διογκώνονται τα μέτωπα αντίδρασης, αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα προβληθεί και ως υπαναχώρηση των κυβερνώντων από τους στόχους που είχε θέσει για τα «κλειστά επαγγλέλματα».

Από τους εξερχόμενους της σύσκεψης, μόνο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης, έκαναν δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι» και οι ανησυχίες της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ενώ την προηγούμενη Δευτέρα «διέρρεαν» ότι πρόκειται να συζητηθούν μέτρα για συγκεκριμένα επαγγέλματα («απελευθέρωση» ΤΑΧΙ, οχημάτων ΔΧ, νομικές υπηρεσίες κλπ.) από τις χτεσινές τουλάχιστον δηλώσεις δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Στο όνομα της... απασχόλησης

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχείρησε να δικαιολογήσει τις επιχειρούμενες ανατροπές, στο όνομα της απασχόλησης και της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Οπως είπε, «θέλουμε να διευκολύνουμε την απασχόληση και να δώσουμε δυνατότητες στους νέους και τις νέες της Ελλάδας, να ενταχθούν στην οικονομική δραστηριότητα», ενώ παίζοντας με τις λέξεις ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι «θέλουμε να θέσουμε την αγορά στην υπηρεσία της κοινωνίας, γιατί η κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο». Ηταν, όμως, σαφής ως προς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Θα κινηθούμε στην κατεύθυνση που έχουμε εξαγγείλει, είναι φανερό αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος, μάλιστα, το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας!

Οι μεθοδεύσεις όμως που αποβλέπουν στην αποτροπή αντιδράσεων είναι, για την κυβέρνηση, πάντα στην πρώτη γραμμή. Ετσι, ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν με απόλυτο σεβασμό εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και με εξάντληση των διαδικασιών διαλόγου και συναίνεσης». Οσο αφορά την έκθεση ΚΕΠΕ, αν και είναι γνωστό πως είναι ήδη έτοιμη, ισχυρίστηκε - αναληθώς - ότι θα είναι έτοιμη σε μερικές ημέρες, και ότι με πρωτοβουλία του ΚΕΠΕ θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Φλεβάρη. Πάντως, ανέφερε ότι τα πορίσματα της έκθεσης αυτής δε δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά αυτή θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι με τις εξεταζόμενες παρεμβάσεις «η δικηγορική ύλη μπορεί να μειωθεί από κάπου και αλλού να αυξηθεί», ενώ αναφέρει και αυτός ότι η μελέτη του ΚΕΠΕ δε δεσμεύει την κυβέρνηση. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αύξησης του ποσού (σήμερα 5 εκατ. δραχμές) που αφορά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και η παράσταση του δικηγόρου θεωρείται υποχρεωτική.

Στόχος η διείσδυση μεγάλων επιχειρήσεων

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκαλούν αναστάτωση στους εκπροσώπους των κλάδων

Την οργή και την αγανάκτηση των εκπροσώπων διαφόρων κλάδων προκαλούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γύρω από τα λεγόμενα ...κλειστά επαγγέλματα, αφού οι πάντες είναι πεισμένοι ότι τα όποια κυβερνητικά μέτρα, σε κάθε περίπτωση δεν αποβλέπουν στην ενίσχυση των κλάδων τους. Αντίθετα, γνωρίζοντας τις τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης σ' ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι κυβερνητικές επιλογές έχουν προσανατολισμό την εξασφάλιση και διευκόλυνση της μαζικής διείσδυσης του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών εταιριών και ομίλων σε κλάδους που μέχρι σήμερα στη χώρα μας σχεδόν κυριαρχεί η ύπαρξη ελεύθερων επαγγελματιών ή μικρών επιχειρήσεων.

Πλήρη άγνοια για τη συζήτηση που γίνεται περί «κλειστού επαγγέλματος» του μηχανικού, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Δεν είναι εντυπωσιακό ότι μιλάνε για μηχανικούς και ουδεμία συζήτηση έχει γίνει; Να βγει κάποιος και να πει: Εγώ είμαι αρμόδιος για το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης ή εκ μέρους της Πολιτείας και μετά από συζήτηση που έκανα με το Τεχνικό Επιμελητήριο καταλήγω σ' αυτά. Εμείς περιμένουμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι που κυκλοφορούν τις λίστες και πότε θα εμφανιστούν στο προσκήνιο, ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μαζί τους».

«Εχουμε ένα συντριπτικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών της ΕΕ - τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Στο Βέλγιο υπάρχουν 5,9 μηχανικοί ανά χίλιους κατοίκους, στη Γερμανία είναι 1,8, στην Ιταλία 2,26, στη Γαλλία 2,84, στην Πορτογαλία 3,11, στη Μεγάλη Βρετανία 4,84, στην Ισπανία 1,65 και στην Ελλάδα 7,62. Οι μηχανικοί στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 75 χιλιάδες, άρα όποιος μιλάει για κλειστό επάγγελμα με αναφορά στο πλήθος ή δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται ή έχει κάποια άλλη σκοπιμότητα. Για παράδειγμα, υπάρχει η περίφημη διακήρυξη της Μπολόνια, όπου έλαβαν μέρος υπουργοί Παιδείας 27 ευρωπαϊκών χωρών, όπου η πεμπτουσία της διακήρυξης είναι η απαίτηση ορισμένων - που θέλουν να χαράξουν την πολιτική της παραγωγής και της απασχόλησης και όχι της παιδείας - να μπορεί κανείς να μπει ως επιστήμονας στην αγορά εργασίας μετά από τριετή και μόνο κύκλο σπουδών».

Οι δικηγόροι

Με πρόσχημα την αποκαλούμενη απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος επιχειρείται να περιοριστεί η ύλη των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και να περάσει στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, μέσα στα γενικότερα πλαίσια του περιορισμού των αυτοαπασχολούμενων και της σύγκλισης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι και αλλιώς, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, για τους δικηγόρους δεν υφίσταται θέμα «κλειστού επαγγέλματος», καθώς μπορούν να εγγραφούν κανονικά στους δικηγορικούς συλλόγους οι πτυχιούχοι των νομικών επιστημών, μετά από 18μηνη άσκηση και τη διαδικασία των εξετάσεων.

Ουσιαστικά, πίσω από τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος επέρχεται ο μετασχηματισμός του δικηγορικού επαγγέλματος με δραματική μείωση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι η υπαλληλοποίηση μεγάλης μάζας δικηγόρων που θα απασχολούνται στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, ενώ σε μια δεύτερη φάση αρκετοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βγουν τελείως εκτός δικηγορίας.

Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον σύστημα για τους δικηγόρους των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αφού μπορούν να εγγράφονται κανονικά στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας μας, εφόσον προσκομίσουν δικηγορική άδεια από τη χώρα τους και καταβάλλουν το σχετικό παράβολο. Μάλιστα, για τους Ευρωπαίους δικηγόρους δεν απαιτείται ούτε καν η γνώση της ελληνικής γλώσσας!

Οι φαρμακοποιοί

Το θέμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού εξετάστηκε χτες σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο. Στη σύσκεψη, εκτός από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας Κ. Λουράντος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Θεοδοσιάδης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Μακρυγιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μεριά του υπουργείου Υγείας εκφράζεται η άποψη ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι ήδη πολύ «ανοιχτό» και, μάλιστα, όπως σημείωνε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου «παραπάνω απ' όσο χρειάζεται», κατά την άποψη της κυβέρνησης. Κι αυτό με δεδομένο ότι στην Ελλάδα αναλογούν περισσότεροι κάτοικοι ανά φαρμακείο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη μεριά, βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που όταν μιλούν για «απελευθέρωση» εννοούν την «απελευθέρωση» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου. Δηλαδή, να μπορεί ένας μεγαλοεπιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου στο οποίο θα δουλεύει ο φαρμακοποιός από τη θέση του υπαλλήλου.

Τα ταξί και τα φορτηγά

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών έχει εγκρίνει τη μελέτη για την «οργάνωση λειτουργίας των ταξί» και βάσει αυτής καταρτίζει νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την ίδρυση εταιριών ταξί. Από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι δε χρειάζονται άλλες άδειες ταξί. Επ' αυτού έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των αδειών ταξί. Αξιοσημείωτο είναι ότι με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, που ανοίγουν το δρόμο για την άλωση του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή ταξί από τις μεγάλες εταιρίες, ντόπιες και ξένες, συμφωνούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας Χρήσης, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι ήδη μεγαλύτερος του απαιτούμενου και η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών είναι να οργανώσει τον κλάδο, με την ίδρυση εταιριών, ώστε οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατά τις περσινές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών είχε δεσμευτεί εγγράφως ότι δε θα προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών ΔΧ φορτηγών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αύξηση 5,45% στο εντεκάμηνο

Αύξηση σε ποσοστό 5,45% σημείωσε ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στο διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη του 2000, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων, Βιομηχανίας, Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου - Νερού αυξήθηκε κατά 7,57%.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση μεγάλες αυξήσεις προκύπτουν στους τομείς: Μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών (100,49%), ξύλου και φελλού (61,36%), συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών (30,06%). Αντίθετα, μείωση σημείωσε η παραγωγή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί(14,9%) και τα είδη ενδυμασίας (2,01%).

Στην ίδια περίοδο αυξήσεις παραγωγής κατεγράφησαν στα κεφαλαιουχικά αγαθά (7,48%), στα ενδιάμεσα αγαθά (7,53%) και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (17,53%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ