ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια με τις πληρωμές στις πλάτες των οικοδόμων

Καταγγελία για τις πρακτικές της εργοδοσίας στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου της Αθήνας

Στιγμιότυπο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στιγμιότυπο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σε χορήγηση αναγκαστικών αδειών σκοπεύει να προχωρήσει η κατασκευαστική εταιρεία «J&P ΑΒΑΞ», όπως ενημέρωσε τους εργαζομένους στα εργοτάξια της κατασκευής επέκτασης της «γραμμής 3» του Μετρό (Αιγάλεω - Πειραιά), επικαλούμενη τη μη επιστροφή ΦΠΑ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής εικόνας, με ανάλογες κινήσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται σε μια σειρά δημόσια έργα σε όλη τη χώρα (οδικοί άξονες, Μετρό, κατασκευή σχολείων). Καταγγέλλει, επίσης, ότι για ακόμα μια φορά, οι εργάτες καλούνται να πληρώσουν «τα σπασμένα» για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγαλοεργολάβων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αναπτύσσουν στα εργοτάξια φημολογία και συγκεκριμένη πρακτική που δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους για την πορεία των έργων. Οι διαρροές για σταμάτημα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, για πάγωμα της εξόφλησης εκτελεσμένων εργασιών, για προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων, δίνουν και παίρνουν. Παράλληλα, γίνεται σταδιακή μείωση του προσωπικού, παρόλο που υπάρχει ανεκτέλεστο έργο (Ιόνια Οδός), υποχρεώνονται εργαζόμενοι σε καθυστέρηση μηνών των δεδουλευμένων (Καλλίδρομο, Ακράτα), σε αναγκαστικές άδειες, σε εκ περιτροπής εργασία».

Καλεί τους εργαζομένους στα εργοτάξια σε ετοιμότητα, σε συσπείρωση στην Ομοσπονδία, για να διεκδικήσουν: Να εξασφαλιστεί η δουλειά όλων των εργαζομένων. Να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.

«Η καθυστέρηση δε ζημιώνει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτές έχουν τον τρόπο τους και τις κυβερνήσεις τους, για να αποφύγουν τις ζημιές και επιπλέον να εξασφαλίσουν τα "διαφυγόντα κέρδη"», αναφέρει η Ομοσπονδία και καταλήγει:

«Η καθυστέρηση πλήττει τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρομαγαζάτορες, το λαό, που ζει και εργάζεται μέσα στις πόλεις, υπομένοντας τις αναγκαστικές μονοδρομήσεις, τη σκόνη, τους κινδύνους από τις πλημμύρες κλπ. Η καθυστέρηση σημαίνει ότι παραμένουν μεγάλοι κίνδυνοι στους οδικούς άξονες για χιλιάδες οδηγούς, που πληρώνουν πανάκριβα διόδια για τη διέλευσή τους».

Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου

Ολα τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έγινε την Τετάρτη. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη στην Ομόνοια και η κήρυξη απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Για τους χώρους δουλειάς όπου τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα, όπως τα έργα του Μετρό στην Αθήνα, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να οργανώσει κινητοποιήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, με κοινές εξορμήσεις σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, ενημερώνουν για τις εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών και καλούν στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη, με ταυτόχρονη προετοιμασία για απεργία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρονται στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων και την έναρξη κάποιων μεγάλων έργων, δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων, που δεν αλλάζει όμως τη θέση των εργαζομένων σ' αυτά.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται νέες μειώσεις μισθών σε ομίλους όπως η «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», καθυστερήσεις πληρωμών σε ομίλους όπως η «J&P Αβαξ» και «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», πληρωμές σε δόσεις προς υπεργολάβους της «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», που οι ίδιοι τις μετατρέπουν σε καθυστερήσεις πληρωμών προς τους εργαζομένους τους, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τζάμπα εργασία μέσω προγραμμάτων «voucher».

Οι μεγαλοεργολάβοι αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και η σημερινή κυβέρνηση το διατηρεί. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα οικονομικά στοιχεία για το 2014 των τριών βασικών ομίλων του κλάδου ανακάμπτουν, καθώς καταγράφεται αύξηση τζίρου 24% για την «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», 26% για την «J&P Αβαξ», 53,2% για τη «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», με ταυτόχρονη βελτίωση της προοπτικής κερδοφορίας τους.

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Με νέα πρωτιά της ΔΑΣ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στις αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ στην Ενωση Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου. Συγκεκριμένα, από τους 448 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 375. Η ΔΑΣ πήρε 269 ψήφους (7 έδρες), η Αυτόνομη Παρέμβαση 77 ψήφους (2 έδρες) και το ψηφοδέλτιο με το όνομα «Κωνσταντίνος» 11 ψήφους (0 έδρες).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εργαζόμενους στα πρακτορεία Τύπου που έλαβαν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ στο Σωματείο και σημειώνει: «Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αποτελεί την πραγματική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα και έγινε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που όλο αυτό τον καιρό δούλεψαν πλάι μας, που συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο με 61 υποψηφιότητες από όλους τους χώρους δουλειάς και όλα τα τμήματα. Ο αγώνας συνεχίζεται και τους καλούμε να συνεχίσουν να στηρίζουν τη δράση του Σωματείου, στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα, με πρώτη την εκλογή Σωματειακών Επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, με κλιμάκωση, τον αγώνα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για να πληρωνόμαστε στην ώρα μας, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενάντια στο νέο μνημόνιο. Θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις στη νέα διοίκηση

Την Κυριακή 24 Μάη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, όπου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) αναδείχτηκε πρώτη και ενισχυμένη για τρίτη συνεχόμενη φορά, εκλέγοντας οκτώ (8) μέλη στο νέο ΔΣ, από έξι (6) που είχε. Στο εννιαμελές ΔΣ εκλέχτηκε και ένας ανεξάρτητος.

Η συνεπής και αταλάντευτη θέση της ΔΑΣ, ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανέργων στη Λαυρεωτική, η καθημερινή και πολύμορφη δράση αναγνωρίστηκαν από τους αντιπροσώπους, που έδωσαν αυξημένη δύναμη στη ΔΑΣ. Σημαντικό στοιχείο του Συνεδρίου ήταν και η αύξηση των ψηφισάντων στα περισσότερα σωματεία.

Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του Εργατικού Κέντρου το επόμενο διάστημα. Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που την στήριξαν. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την καλύτερη λειτουργία των σωματείων και την ολόπλευρη στήριξη από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Αρχαιρεσίες συνδικάτων
  • Την Πέμπτη 4 Ιούνη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 13 Ιούνη. Οι εκλογές θα γίνουν στην έδρα του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη) καθώς και σε χώρους δουλειάς, με βάση το πρόγραμμα που αποφάσισε η Εφορευτική Επιτροπή: Πέμπτη 4/6 στη «Forthnet» (12 μ. - 5 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Παρασκευή 5/6 στην «Intracom» (12 μ. - 4 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Σάββατο 6/6 στο ΕΚΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Κυριακή 7/6 στο ΕΚΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Δευτέρα 8/6 στην «360 Connect» (9 π.μ. - 12.30 μ.μ.), στη «Vodafone» (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Τρίτη 9/6 στη «Wind» (9 π.μ. - 12 μ.), στη ΝΟΚΙΑ (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Τετάρτη 10/6 στο ΝΥΜΑ - ΟΤΕ (8 π.μ. - 4.30 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Πέμπτη 11/6 στην «E-value» (Αγ. Στέφανος) (12 μ. - 5 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Παρασκευή 12/6 στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ (12 μ. - 5 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (5.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Σάββατο 13/6 στο ΕΚΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ.).
  • Από την Πέμπτη 4 Ιούνη μέχρι και την Τρίτη 9 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
  • Την Τετάρτη 3 Ιούνη ολοκληρώνονται οι εκλογές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, όλες τις μέρες μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Σωματείου (4ο γραφείο) στον 5ο όροφο του ΕΚΘ. Αναλυτικά: Παρασκευή 29/5 από 2.30 μ.μ. έως 10.30 μ.μ. Κυριακή 31/5 από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Δευτέρα 1/6 και Τρίτη 2/6 από 2.30 μ.μ. έως 10.30 μ.μ. Τετάρτη 3/6 από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Επίσης, την Κυριακή 31/5 από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. θα στηθεί κάλπη και στην Περαία Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ