ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Στο επίκεντρο της πάλης η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης

Σε Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη και η κήρυξη απεργίας για τα τέλη του μήνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των λιθογράφων
Από παλιότερη κινητοποίηση των λιθογράφων
Με βασικό θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έγινε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Αττικής στις 11 Ιούνη, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ., στα γραφεία του, ενώ προετοιμάζεται και για απεργία στα τέλη του μήνα.

«Η ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, να απασχολεί και τον τελευταίο εργαζόμενο το πώς θα υπογραφεί», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ενωσης, Λεωνίδας Σακκάς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταφέρουν τη συζήτηση και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στα εργοστάσια, με συνελεύσεις στα διαλείμματα και στην αλλαγή της βάρδιας, με στάσεις εργασίας, με συζήτηση με τους συναδέλφους τους έξω από το χώρο δουλειάς.

Οπως εξήγησε, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν το Σωματείο και η Ομοσπονδία με τους εργοδοτικούς συνδέσμους (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΣΕΜΕΕ) για τη ΣΣΕ, οι εργοδότες ήρθαν με νέο «αέρα»: «Αφήσανε πίσω την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ και ήρθαν με πρόταση. Να υπογράψουμε νέα ΣΣΕ, με βάση την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή τα 586 ευρώ μεικτά».

Οσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, με την καταγραφή που έχει το Σωματείο σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς, έχει υποστεί μειώσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το 80% του κλάδου. Ενώ όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι συνάδελφοι εργάζονται με χρήματα κάτω από τη ΣΣΕ, χωρίς να αναγνωρίζονται ειδικότητες και προϋπηρεσία».

Περιέγραψε πως από τον Αύγουστο του 2012 έγινε συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, στην οποία «αξιοποιήθηκε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο: ατομικές συμβάσεις, περικοπές επιδομάτων, ενώσεις προσώπων, εκ περιτροπής εργασία, ενοικιαζόμενη εργασία, απολύσεις με προειδοποίηση και μισή αποζημίωση», όπως σημείωσε.

Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους μισθούς, αλλά και την καταπάτηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, «με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων», όπως υπογράμμισε. Μάλιστα, σε κοινούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το Σωματείο, την Ομοσπονδία και το ΚΕΠΕΚ, «δεν υπήρξε εταιρεία που να καταγράφηκαν λιγότερες από τέσσερις σελίδες παραβάσεις».

Αναφέρθηκε ακόμα στις καθυστερήσεις πληρωμών σε δεκάδες χώρους και στην πρακτική να «αξιοποιείται η μισθοδοσία των εργατών ως μέσο εσωτερικού, άτοκου δανεισμού» για τους εργοδότες. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπως η "Βιβλιοσυνεργατική", που ενώ έχουν εξαθλιώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, συνεχίζουν και δουλεύουν ανενόχλητοι από το κράτος, αυξάνοντας την κερδοφορία τους», κατήγγειλε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήραν εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα ή άλλες διεκδικήσεις. Στη δράση και τη συσπείρωση γύρω από τη Σωματειακή Επιτροπή αναφέρθηκαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου».

Στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει αποχή από τις υπερωρίες και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, διεκδικώντας 5% αύξηση στους μισθούς τους και επαναφορά των τριετιών, οργανώνοντας συχνές Γενικές Συνελεύσεις, συζητώντας και αποφασίζοντας τα επόμενα βήματά τους.

ΕΝΩΣΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Δεκάδες αποφάσεις για τη μέρα δράσης στις 10 Ιούνη

Καταγγελία της ΠΑΣΕΒΕ για την αφαίμαξη με τα αναδρομικά για το τέλος επιτηδεύματος

Το σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς η κυβέρνηση στέλνει αναδρομικά το τέλος επιτηδεύματος (1.000 ευρώ) του 2012 στις μικρές επιχειρήσεις.

«Αντί της κατάργησης των μνημονιακών νόμων, της επιστροφής του αφορολόγητου που υποσχόταν η κυβέρνηση προεκλογικά, μαζεύει και αυτή και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει στην τσέπη του κάθε συναδέλφου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει στις 10 Ιούνη σε κάθε πόλη και στις 11 Ιούνη στα συλλαλητήρια μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας. Για την προετοιμασία τους, οργανώνει σύσκεψη σήμερα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην Αθήνα, στις 10 Ιούνη, θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ (Βαλαωρίτου 38). Στο μεταξύ, αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις σωματείων και ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην πανελλαδική μέρα δράσης. Σχετικές αποφάσεις μέχρι στιγμής έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: ΟΒΣΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Επίσης, 41 Σωματεία και Ενώσεις: Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών & Προαστίων, Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ενωση Καθαριστηρίων Αθηνών - Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών - Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων Αθηνών, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών & Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων Eλαφρών Μεταφορών Δ.Σ. Ν. Αττικής (ΣΕΙΤΦΑ), Σωματείο Βιβλιοπωλών Αθήνας & Πειραιά (ΣΒΑΠ), Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς & Περιχώρων, Παν/νια Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης, Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αττικής, Σύλλογος Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», Σωματείο Μηχανοτεχνιτών - Φανοποιών Ιωαννίνων, Σωματείο Μεταλλοτεχνουργών Ν. Λαρίσης και περιχώρων, Σωματείο Κρεοπωλών Πάτρας, Σωματείο Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου Κρήτης, Μηχανικοί αυτοκινήτων Ν. Χανίων, Σωματείο Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας, Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ν. Θεσ/νίκης, Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Θεσ/νίκης, Ενωση Εγκαταστατών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδας, Σωματείο Καυστηρατζήδων Ν. Λάρισας, Σωματείο Υδραυλικών Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, Επιτροπές Αγώνα Ταξί, Εκτελωνιστών και Λογιστών, Ενώσεις ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ηρακλείου, Καισαριανής, Περιστερίου, Καλλιθέας, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Γαλατσίου, Ιλίου και Χαϊδαρίου.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το Σάββατο 30 Μάη ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας. Αφού ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη σταθερή του αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Παλαιστινιακής Αρχής. Το ΠΑΜΕ, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα για: Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Να γκρεμιστεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού και να αρθεί κάθε μορφής αποκλεισμός των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δίπλα στους εργαζόμενους της «ΚΑΡΙΝΑ»

Επίσχεση εργασίας, περιφρούρηση του αγώνα τους, αλλά και του εργοστασίου, ώστε να αποτραπεί το ξήλωμα μηχανημάτων, καθώς επίσης και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΑΡΙΝΑ» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Παλεύουν καιρό τώρα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Η εργοδοσία όμως συνεχίζει να μην καταβάλλει τις οφειλές και ταυτόχρονα προσπαθεί να καταφύγει στον πτωχευτικό κώδικα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά οι εργαζόμενοι να μην πάρουν ούτε ευρώ.

Στο πλευρό των εργαζομένων, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, βρέθηκε χτες ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Τους ενημέρωσε για τις δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, η οποία ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Διαμαρτυρία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με όποια μορφή κι αν γίνει αυτή, εκφράζουν σωματεία της Αττικής και καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 4 Ιούνη, στη 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Ναυτιλίας. Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ