Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!»
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το ταραχώδες ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται από πολύ νωρίς η προσωπικότητα και η επαναστατική σκέψη του Χικμέτ, η πορεία των πολιτικο-ιδεολογικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, οι αισθητικές επιδράσεις που δέχτηκε και άσκησε με τη σειρά του, η τομή που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία σε συνδυασμό με στοιχεία από τη βιογραφία του επαναστάτη δημιουργού.
Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό»
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το λογοτεχνικό κυρίως έργο του Χικμέτ (ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, παραμύθια κ.λπ.) με έμφαση στο πρωτοπόρο περιεχόμενο και την πρωτοποριακή - για τα τότε δεδομένα της τουρκικής λογοτεχνίας - μορφή του. Κυρίως θα αναδειχτεί η ταξική θέση του Χικμέτ απέναντι στο βασικό ερώτημα «τέχνη για ποιον και για ποιο σκοπό», στο οποίο απαντά με τη συνειδητά ανεπιφύλακτη και μαχητική στράτευσή του στον αγώνα για τη συνένωση, εμψύχωση και προτροπή των καταπιεσμένων να παλέψουν για την κοινωνική τους απελευθέρωση μέχρι να πάρει τέλος «της δυστυχίας το συμπόσιο».
Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»
Η ενότητα αυτή θα είναι αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό του Χικμέτ, στη διεθνή απήχηση του έργου του, στη θέση της πάλης των Ελλήνων κομμουνιστών μέσα σ' αυτό και γενικότερα τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στην πρόσληψή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα απαντηθεί η σύγχρονη εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του με μεθόδους εκλεκτικισμού και άμβλυνσης των επαναστατικών αιχμών της δημιουργίας του.
Το Συνέδριο θα είναι η κορύφωση ενός κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (κινηματογραφικές προβολές, συναυλία του Θ. Μικρούτσικου με μελοποιημένα ποιήματα του Χικμέτ από τον ίδιο και τον Μ. Λοΐζο), αλλά και θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να γίνει πιο πλατιά γνωστό στο κοινό το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή δημιουργού.
Τετάρτη 10 Ιούνη, ώρα 8.00 μ.μ.
Συναυλία από μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους κι ο γνωστός εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης και Ελληνες καλλιτέχνες.
Σάββατο 13 Ιούνη, ώρα 10.00 π.μ.
Στην έναρξη του Συνεδρίου και προς τιμήν των 70χρονων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο από επταμελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, το απόσπασμα «Τάνια» από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται ίσως το βασικότερο έργο του Χικμέτ, αλλά δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα και έτσι είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη Σοβιετική κομσομόλα αντάρτισσα Ζόγια, που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό πόλεμο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους.
Κυριακή 14 Ιούνη
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Η παράσταση είναι βασισμένη σε γράμματα του Χικμέτ από τη φυλακή, με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς.
Την Κυριακή 7 Ιούνη. Μετάβαση με πούλμαν από το Μεταξουργείο στις 7 π.μ.
Η πεζοπορία αρχίζει από τη Μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή.
Πρόκειται για ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα, τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών, που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44, στη Μονή Κλειστών, συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.
Πέρα από τις μάχες με τον αντίπαλο, οι αντάρτες στην Πάρνηθα έδιναν και καθημερινές μάχες για την επιβίωση, για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και το νερό. Διαβάζουμε ενδεικτικά στο βιβλίο του Δημήτρη Κόλλια «Η Βοιωτία στον Αγώνα» χαρακτηριστικές αναφορές για τις δυσκολίες που συναντούσαν οι μαχητές του ΔΣΕ στην Πάρνηθα στις αρχές του 1948:
«Τον καιρό αυτό στην περιοχή της Πάρνηθας υπήρχαν πολλές δυσκολίες και πολλές φορές μάλιστα αξεπέραστες. Ολο το υψίπεδο των Δερβενοχωρίων ήταν άδειο από κόσμο. Τους είχαν κατεβάσει στη Μάντρα, Ελευσίνα. Από κτηνοτροφία εκεί πάνω δεν υπήρχε τίποτα. Για να πάρεις ένα κομμάτι ψωμί, έπρεπε να κάνεις ολόκληρη επιχείρηση και αυτό να το κουβαλήσεις στην πλάτη. Με ζώα δεν μπορούσες να κινηθείς. Ηταν δύσκολο. Το νερό και αυτό πολύ δύσκολο, γιατί οι πηγές ήταν λίγες και αυτές τις έπιανε ο Στρατός. Τα πυρομαχικά τα κουβαλούσαμε στην πλάτη και αυτά.
(...) Σάββατο βράδυ, ξημερώνοντας Κυριακή της Αποκριάς, βρεθήκαμε σε μια περιοχή πάνω από τη Μαλακάσα, που λέγεται Σαλονίκι. Ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, αλλά καλός. Ξεκινήσαμε βόρεια. Κατεβήκαμε στο δημόσιο δρόμο, δυτικά από τη Μαλακάσα. Περάσαμε το δρόμο και όχι πολύ μακριά ήταν κάτι μαντριά. Πήραμε μερικά αρνιά, ζώα δεν υπήρχαν να τα μεταφέρουμε, αλλά και αν υπήρχαν, δεν γινόταν τίποτα, γιατί δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε μονοπάτι. Τα σφάξαμε, τα καθαρίσαμε από τα εντόσθια και τα μεταφέραμε με τα τομάρια, αφού τα πληρώσαμε.
(...) Τα πήραμε στην πλάτη και ανηφορίσαμε για το Σαλονίκι. Αρχισε να χιονίζει. Το χιόνι ήταν λίγο, όμως η ανηφόρα και η γλίστρα ήταν φοβερή. Πήγαινες ένα βήμα μπρος και δύο... πίσω. Οταν βγήκαμε στην ανηφόρα, ξημέρωσε μια λιακάδα, αλλά με μια παγωνιά που έκοβε τις πέτρες. Εκεί πάνω είχε πολύ χιόνι. Δίπλα και λίγο πιο πέρα ήταν κάτι παλιά μαντριά χωρίς πρόβατα. Πηγαίναμε προς τα κει. Πολλοί, μπορώ να πω, έμειναν από την παγωνιά, πάγωσαν. Σιγά σιγά όμως φτάσαμε. Ανάψαμε φωτιές και συνήρθαμε».
Παρασκευή 5/6, στις 21.00, προβολή της ταινίας «Τα χρόνια της θύελλας» του Νίκου Τζίμα.
Σάββατο 6/6, στις 18.00, απαγγελίες και μουσική από τα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου από τις Οργανώσεις Φυσικομαθηματικής και Υγείας.
Κυριακή 7/6, παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τον Ναζίμ Χικμέτ, «Ζεσταίνοντας τα χέρια μας στη φωτιά / Της μεγάλης οργής και της άγιας ελπίδας μας», από την Οργάνωση Καλλιτεχνών.
Παρασκευή 12/6, στις 20.30, «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, από το θίασο «Υιόβακχος».
Κυριακή 21/6, στις 20.00, σύσκεψη με μαθητικά καλλιτεχνικά σχήματα ενόψει του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Τρίτη 23/6, στις 21.00, προβολή της ταινίας «The Basketball diaries».
Πέμπτη 25/6, στις 18.00, παρουσίαση συλλογικών εργασιών από ομάδες μαθητών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.
Κάθε Παρασκευή, στις 18.00 - 20.00, πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά (προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων δημοτικού) από ομάδα παιδαγωγών, με τίτλο «Παίζω και Δημιουργώ!»
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.
Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής και ορθοφωνίας.
Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.
Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.
Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.
Κάθε Σάββατο, 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και Κυριακή 18.00 - 21.00: Το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την ομάδα λειτουργίας.
Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Σχήμα παραδοσιακής μουσικής.
Για πληροφορίες, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).