ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία την Τετάρτη για τον Ναζίμ Χικμέτ

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ενόψει του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ το Σαββατοκύριακο 13 - 14 Ιούνη. Την Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, θα λάβει χώρα, στον Περισσό, συναυλία με μελοποιημένη ποίηση Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, μεταξύ αυτών και του γνωστού στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Τη συναυλία θα πραγματοποιήσει τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης «Ναζίμ Χικμέτ», με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ανήμερα της έναρξης του Συνεδρίου, το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 10 το πρωί, τιμώντας τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, επταμελής θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» θα παρουσιάσει την παράσταση «Τάνια». Πρόκειται για δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», έργο που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται το βασικότερο, ίσως, έργο του Τούρκου ποιητή, που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και παραμένει έτσι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Η «Τάνια» δεν είναι παρά ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη θρυλική Σοβιετική Κομσομόλα Ζόγια, που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό αγώνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Τέλος, την επομένη, Κυριακή 14 Ιούνη, στο «κλείσιμο» του Συνεδρίου, θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Παράσταση με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς, βασισμένη σε γράμματα του Ναζίμ Χικμέτ από τη φυλακή...

Καλοκαίρι με το ΚΘΒΕ

Το έργο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτους» θα παρουσιαστεί, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015, από το ΚΘΒΕ, με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα», στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου. Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς. Διανομή: Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας, Μέλητος: Θανάσης Δισλής. Εναρξη 25 Ιούνη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Αγαπημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, μεγάλοι θίασοι από όλη την Ελλάδα και κορυφαία μουσικά σχήματα θα παρελάσουν από τις 15 Ιούνη έως και τις 15 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του 1ουΦεστιβάλ Δάσους. Πρόκειται για το νέο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, που φέρει την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το αριστοτεχνικής δόμησης έργο του Ευριπίδη «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη (8, 9 και 10 Ιούλη), στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (17-18 Ιούλη) και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (7-8 Αυγούστου).

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Κίνηση-Χορός: Σοφία Πάσχου. Διανομή: Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια), Χρίστος Στυλιανού (Α' Αγγελιοφόρος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης), Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης), Γιώργος Κολοβός, Αναστάσης Ροϊλός, Αννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά). Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλάνης, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Χρυσούλα Ιωαννίδου, Δάφνη Κιουρκτσλόγλου κ.ά.

Επίσης, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την κωμωδία «Του Κουτρούλη ο γάμος», από τις 24 Ιούνη, στο Θέατρο Δάσους. Το έργο, που γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένων του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Φαναριώτης ευρύτατης παιδείας και πολυγραφότατος λόγιος, ο Ραγκαβής ήταν ταυτόχρονα και δραστήριος πολιτικός, που έζησε «από τα μέσα» τις ίντριγκες, τις ξένες επεμβάσεις, τους συμβιβασμούς και τη με κάθε μέσο προσπάθεια για κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας από τα πρώτα κόμματα που εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση του '21 - κόμματα που δεν έκρυβαν την εξάρτησή τους από ξένα κέντρα, αντίθετα έφεραν με υπερηφάνεια τους τίτλους «Αγγλόφιλον», «Γαλλόφιλον» και «Ρωσόφιλον»!

Σκηνικά: Δανάη Πανά. Κοστούμια: Ιριδα Τσαγκαλίδου. Μουσική-τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης (Κουτρούλης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στροβίλης), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ανθούσα), Αστέρης Πελτέκης (Ξανθούλης), Δημήτρης Κολοβός (πατέρας), Χρύσα Ζαφειριάδου (Α' καμαριέρα - Αγγλία), Λουκία Βασιλείου (Β' καμαριέρα - Γαλλία), Μαρίνα Χατζηιωάννου (Γ' καμαριέρα - Ρωσία), Σταυριάννα Παπαδάκη (Δ' καμαριέρα - κορυφαία) κ.ά.

Τέλος, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Στις Παιδικές Ψυχές στα Πάρκα», ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα τραγούδια, θα προσφέρει για δεύτερη συνεχή χρονιά στους λιλιπούτειους θεατές του, που συχνάζουν στα πάρκα και στις πλατείες της Θεσσαλονίκης, δωρεάν ψυχαγωγία. Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιακμάκης. Μουσική διδασκαλία-Ενορχήστρωση: Ευγενία Πανταζόγλου. Χορογραφίες: Ευανθία Σωφρονίδου. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μαριάννα Αβραμάκη, Μαίρη Ανδρέου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κορίνα Βασιλοπούλου, Ειρήνη Καζάκου, Γιάννης Καραμφίλης, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Αννα Μαντά, Χρήστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσιακμάκης, Μάρα Τσικάρα. Μουσικοί: Ευγενία Πανταζόγλου (φλάουτο, κλαρίνο), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), Μανώλης Σταματιάδης (ακορντεόν). Εναρξη Πέμπτη 25 Ιούνη, Κήπος των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ωρα έναρξης 19.00. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη, σε ανοιχτούς χώρους της πόλης (19.00 - 20.00). Ελεύθερη είσοδος.

«Κύκλος Αρχαίου Δράματος» στο «Μπάντμιντον»

Φέτος το καλοκαίρι, το Θέατρο «Badminton» ανοίγει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου (από 12 Ιούνη έως 26 Σεπτέμβρη) με υπέρτιτλους σε ξένες γλώσσες. Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου υπογράφει ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, τη μετάφραση ο Κ. Χ. Μύρης και το σκηνικό ο Γιώργος Πάτσας. Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος. Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης. Η Ηλέκτρα και ο αδελφός της Ορέστης αποφασίζουν να σκοτώσουν τη μητέρα τους, την Κλυταιμνήστρα, για να την εκδικηθούν επειδή σκότωσε τον πατέρα τους, τον Αγαμέμνονα. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο των δύο παιδιών, εστιάζοντας στις ψυχικές μεταπτώσεις τους. Η τραγωδία διδάχθηκε το 413 π.Χ. εισάγοντας ενδιαφέρουσες αφηγηματικές καινοτομίες, όμως η γοητεία της έγκειται πρωτίστως στην εκπληκτική λεπτότητα με την οποία ο συγγραφέας ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα, είκοσι πέντε αιώνες αργότερα, ολοζώντανα και επιτακτικά.

Διανομή: Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου, Κλυταιμνήστρα: Ρένη Πιττακή, Πρεσβύτης: Γιάννης Βόγλης, Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος, Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός, Κάστορας: Αγγελος Μπούρας, Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης, Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου. Χορός: Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εύα Βάρσου, Φανή Γέμτου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ρένα Κυπριώτη, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, κ.ά.

Σήμερα η συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού

Γιορτή πολυφωνίας πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στο έμπα του καλοκαιριού... Σήμερα, Σάββατο 6 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Φωνές πολύτροπες και πολύγλωσσες, που μοιάζουν αποτύπωμα της ψυχής στα χείλη, σε τραγούδια σαν τ' άγρια άλογα...

Στο πολυφωνικό και γενναιόδωρο φετινό καραβάνι συμμετέχουν πολλοί όμιλοι και κομπανίες. Μεταξύ άλλων: Ο πολυφωνικός όμιλος Ανω Πωγωνίου, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου), ο Αντιφωνικός Ομιλος Ομοσπονδίας Μουργκάνας, το Πολυφωνικό Αετόπετρας Ιωαννίνων, το Πολυφωνικό Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες» (για πρώτη φορά), το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Πανηπειρωτικής «Πεντάτονο» (για πρώτη φορά), το «Πολύφωνο» - Εργαστήρι Πολυφωνίας Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, τα σχήματα LOT KURBETI και FLLAT LABERIE από την Αλβανία, το σχήμα RHODINA από τη Βουλγαρία και το σχήμα «ΙΩ» σε διφωνίες από Κάτω Ιταλία, σχήματα από Βώλακα, Κέρκυρα και Κάρπαθο (μαζί με την Μαριγούλα Κρητσιώτη).

Πλάι στις φωνές, η εξαίρετη ηπειρώτικη κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και τον Χρίστο Δανάκη στην γκάιντα. Από κοντά νταχαρέδες, ταμπουρέλα, κιθάρες και πολλές συμμετοχές - έκπληξη στη 16η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού του 2015!

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιούνη το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα λειτουργεί στην παραλία του Λευκού Πύργου - Αγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, καθημερινά από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., και τις Κυριακές από τις 11 π.μ. έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

Συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες από όλη τη χώρα, καθώς επίσης και φορείς του Πολιτισμού και των Γραμμάτων.

Η «Σύγχρονη Εποχή» συμμετέχει στο Φεστιβάλ και στεγάζεται στο «Περίπτερο 77».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ