ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κορυφώνεται η προετοιμασία για τα μεθαυριανά συλλαλητήρια

Στην Αθήνα στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Από την πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής στην Καλλιθέα
Από την πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής στην Καλλιθέα
Δύο 24ωρα απέμειναν μέχρι την Πέμπτη 11 Ιούνη για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να εκφραστεί η αντίθεση στη νέα συμφωνία - μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση - δανειστές, να γίνει βήμα στην οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού, να μπουν τα θεμέλια για την αναγκαία κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Νέες αποφάσεις

Από την περασμένη Παρασκευή, προστέθηκαν 67 νέες αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια από τους παρακάτω φορείς του κινήματος: Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, Σωματείο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Φθιώτιδας, Εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» (Φθιώτιδα), Σωματείο Οικοδόμων Σάμου, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας - Εύβοιας και Αυλώνα, Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας, Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Λήμνου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού - ΕΜΠ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Σύλλογος Δασκάλων Ν. Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΤΑ Ζακύνθου, Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Λήμνου, Αιτωλοακαρνανική Ενωση Χειριστών - Βοηθών Λιπαντικών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, Τοπική Διοικούσα Επιτροπή ΠΕΤ/ ΟΤΕ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΣΕΕΛΣ).

Επίσης, τα συνταξιουχικά σωματεία ΤΣΑ Αχαΐας, Δημοσίου Αχαΐας και ΟΑΕΕ Αχαΐας.

Ακόμα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ Αρχανών (Κρήτη), Χολαργού - Παπάγου, Τρικάλων, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ροδόπης, Κερατσινίου «Η Στοργή του Παιδιού», Πειραιά, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Καστοριάς, Σιάτιστας, Ποντοκώμης, Ευγένειας - Χαραυγής, Περάματος, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Φαιστού (Ηράκλειο Κρήτης).

Τέλος, οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΤΕΙ Λαμίας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αγγλικού ΑΠΘ, Μαθηματικού ΑΠΘ, Φιλολογίας - Παιδαγωγικού ΑΠΘ, Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Φιλολογικού Ιωαννίνων, Χημικού Ιωαννίνων, οικότροφων Εστιών Ξάνθης, Φιλοσοφικής Αθήνας, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, Δασκάλων Ρόδου, Φυσικού Ιωαννίνων, Νηπιαγωγών Βόλου, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Γεωλογικού ΑΠΘ και η Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ Καρδίτσας.

Κάλεσμα στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος για μαζική, μαχητική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη απευθύνει η ΕΕΔΥΕ.

Πολύμορφη δράση

Στην τελική ευθεία συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το κάλεσμα στα συλλαλητήρια.

Οι Γραμματείες Αχαΐας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Καραϊσκάκη 162). Καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού Αχαΐας, με συνελεύσεις - συζητήσεις - περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη.

Στο Ηράκλειο Κρήτης συνέντευξη Τύπου θα δώσουν, σήμερα, επίσης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, σωματεία και μαζικοί φορείς που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Γενική Συνέλευση οργανώνει σήμερα και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στην αίθουσα ΚΕΠ στη Νέα Ιωνία, στις 6 το απόγευμα.

Τέλος, με πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους, το Σάββατο το πρωί, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Προσπαθούν να βάλουν εμπόδια

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια του νέου και παλιού εργοδοτικού συνδικαλισμού να περιορίσει τη δυναμική των συλλαλητηρίων. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης αρνήθηκε να μπει προς ψήφιση η πρόταση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ για κάλεσμα συμμετοχής των σωματείων της δύναμής του.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ,«από τη μία, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προέβαλλαν την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, αλλά χαρακτηριστική ήταν η στάση του συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να στηρίξουμε τον "αγώνα" και τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης».

Δίπλα σ' αυτά, εκδηλώνεται και η προσπάθεια διαφόρων δημάρχων να φιμώσουν τα εκατοντάδες σωματεία που συμμετέχουν στην οργάνωση του συλλαλητηρίου. Μετά τον δήμαρχο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος ξήλωσε όλα τα προπαγανδιστικά υλικά που είχαν αναρτηθεί για το συλλαλητήριο της Αττικής.

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη φίμωση του εργατικού κινήματος και της δράσης του και καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο και το λαό του Φαλήρου να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της δημοτικής αρχής και το ρόλο της. Να δώσουν απάντηση με την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη στις 7.30 στην Ομόνοια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αύριο οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΕΒΕ

Συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις με αιχμή τα ζητήματα της φορολεηλασίας οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ (Βαλαωρίτου 38). Η Γραμματεία Φθιώτιδας της ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ., στην εφορία της Λαμίας.

Οι αποφάσεις από Σωματεία και Ομοσπονδίες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ έχουν φτάσει τις 65. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη φοροληστεία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μας φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ για άλλη μια χρονιά. Συνεχίζει το καθεστώς της προκαταβολής φόρου 55%. Ξανά, ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ. Προσθέτει πως η νέα συμφωνία κυβέρνησης - «εταίρων» φέρνει ακόμα περισσότερα βάρη και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να διαδηλώσουν: «Δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε να πληρώσουμε!».

Προετοιμάζονται και οι συνταξιούχοι

Σε ξεσηκωμό καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, που δίνουν τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη και παράλληλα προετοιμάζουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια. Σήμερα, στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τα Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου της Αχαΐας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού στη Χίο

Συγκέντρωση κατά της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας - μνημόνιο οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Χίο, την Παρασκευή 12 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

Κάλεσμα στο λαό του νησιού να απορρίψει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, ξεπερνώντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ο περιορισμός των διεκδικήσεων αποκλειστικά και μόνο σε ένα αίτημα, στη μη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ για τα νησιά, που θέτουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου δεν συμβάλλει στην αναχαίτιση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης.

Με μόνο αυτό το αίτημα είναι σα να λένε στην κυβέρνηση, πάρτε άλλα "ισοδύναμα" αντιλαϊκά μέτρα! Δηλαδή αυξήστε περισσότερο τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στη ΔΕΗ, μειώστε μισθούς, συντάξεις, αφήστε άθικτους τους μνημονιακούς νόμους που καταδικάζουν τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια!

Αν η δημοτική αρχή νοιάζεται για τη λαϊκή οικογένεια που υποφέρει, να πάρει τώρα πίσω τις αυξήσεις και τα χαράτσια που έβαλε παντού από τα νηπιαγωγεία έως τα ΚΑΠΗ! Οποιος είναι κατά των μνημονίων είναι απέναντι και στην πολιτική της Περιφέρειας που στηρίζει και προωθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Θα παρευρεθεί ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη, στην Ομόνοια.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι στις Κατασκευές, το Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ