ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κυβέρνηση συνεργασίας» ζητά και ο Ερντογάν

Οι καθημερινές δηλώσεις αστών πολιτικών αναδεικνύουν εντατικές διεργασίες

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβάλλει καθοριστικά στα παζάρια που γίνονται για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης συνεργασίας
Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβάλλει καθοριστικά στα παζάρια που γίνονται για το σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης συνεργασίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ολοι πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή θέληση» σημείωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας σε τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Αγκυρας την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τα αποτελέσματα των εκλογών «δε σημαίνουν ότι η Τουρκία θα μείνει χωρίς κυβέρνηση» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «οι εγωισμοί πρέπει να παραμεριστούν και μια κυβέρνηση (συνεργασίας) να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Η παρέμβαση Ερντογάν πραγματοποιήθηκε ενώ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε στελέχη κομμάτων, όπως του κυβερνώντος ως τώρα Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ενώ ήδη εδώ και μέρες, το κλίμα που καλλιεργούν αστικά επιτελεία και ΜΜΕ προτάσσει την επίτευξη συμβιβασμού με συγκρότηση κυβερνητικής συνεργασίας, ώστε το κεφάλαιο να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τα σχέδιά του σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού στην περιφέρεια και διεθνώς.

Ενδιαφέρον είχε η προχτεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα. Από τη μια πλευρά, δήλωσε πως «μόνο εμείς μπορούμε να ηγηθούμε μιας κυβέρνησης συνεργασίας», αλλά από την άλλη, πρόσθεσε ότι «αν οι άλλοι σκέφτονται να κλείσουν όλες τις πόρτες, τότε πρέπει να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές... Αν σχεδιάζουν να κάνουν κάτι μόνοι τους, επίσης είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε στα νόμιμα πλαίσια».

Αναφερόμενος στις επαφές που σύντομα θα κληθεί να ξεκινήσει με τους ηγέτες των CHP, MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το νέο πολυτασικό κόμμα με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή), εξήγησε ότι «δε θα γίνουν για σόου... Είμαι έτοιμος να διεξάγω κάθε είδους διαπραγμάτευση με πολύ ανοιχτό τρόπο. Ποτέ δε χρησιμοποίησα τον όρο "κόκκινες γραμμές", γιατί η πολιτική δεν έχει κόκκινες γραμμές, αλλά προορισμό».

Αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντηση του Ερντογάν με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Νταβούτογλου είπε ότι «δεν ήταν συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι ο Πρόεδρος αυτός «που θα διεξάγει αυτές τις συνομιλίες. Είναι λάθος να θεωρείται μέρος αυτών των συνομιλιών», αλλά και λέγοντας ότι «η προεδρία είναι ένας θεσμός που βοηθά να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση του Νταβούτογλου ότι «θέλαμε να υιοθετήσουμε το προεδρικό σύστημα, αλλά αυτό δεν εγκρίθηκε από το λαό. Υπάρχει τώρα μια νέα εικόνα και όλοι πρέπει να συνεχίσουν να κυβερνούν μέσα στο υπάρχον (κοινοβουλευτικό) σύστημα».

Επίσης, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να «αγνοήσουν τον Πρόεδρο», καθώς «η διεξαγωγή συζητήσεων (για την προεδρία) θα αυξήσει μόνο την αβεβαιότητα».

Σε εξέλιξη και εσωκομματικές διεργασίες

Σε ένα σημείο της συνέντευξης που ορισμένοι ερμήνευσαν ότι απευθυνόταν στον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η θέση που έχει ο Πρόεδρός μας είναι από τη φύση της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» και ότι «μια συμβιβαστική κουλτούρα θα μπορούσε να καλλιεργηθεί, αν όλοι εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους μέσα στο πλαίσιο των εξουσιών και των ευθυνών τους».

Αναδεικνύοντας ότι οι πρόσφατες εκλογές θα δώσουν ώθηση και σε εσωκομματικές διεργασίες, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι «ένα σημείο που όλοι θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η (ανάγκη για) οικοδόμηση της νέας Τουρκίας, ανανεώνοντας το AKP, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν στα 12-13 χρόνια της (κυβερνητικής) εμπειρίας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας». Δεν παρέλειψε, ακόμα, να δηλώσει ότι «το AKP θα εξακολουθήσει να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία», χαρακτηρίζοντας το κόμμα του «εγγυητή της σταθερότητας, της άνεσης και της ειρήνης στην Τουρκία», που «θα κάνει κάθε απαραίτητο βήμα χωρίς να αποκλείσει καμιά επιλογή».

Προμήνυμα εσωκομματικών διεργασιών και στην αντιπολίτευση αποτελούν και δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο προερχόμενος από το CHP, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα συνέδριο στο CHP, όπου θα εξεταστούν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι συμμαχίες, αλλά και τα αξιώματα, θέτοντας ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας του κόμματος. «Χωρίς να συζητηθεί η ήττα στις προεδρικές εκλογές, η ήττα στις βουλευτικές εκλογές ήρθε ως αποτέλεσμα ενός συνεδρίου (που έγινε μόνο) ως σόου».

Σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης, ο ίδιος σημείωσε πως «ακόμα κι αν διεξαχθούν συζητήσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα, εκείνοι που θα τις διεξάγουν δεν πρέπει να επιλεγούν από όσους είναι ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο μιας προσωρινής συμμαχίας, αλλά από εκείνους που θα οδηγήσουν το CHP στην εξουσία μόνο του».

Προθυμία και από το ΗDP

Κι ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια» σε διάφορα επίπεδα, το ηγετικό στέλεχος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία του HDP μαζί με την Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ), εξήγησε ότι «δεν έχουμε προσωπική έχθρα απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ενας Πρόεδρος που παραβιάζει το σύνταγμα, το νόμο και τη δικαιοσύνη, θα δέχεται πάντα κριτική από μας».

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, πως «ως HDP, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βάλουμε στην άκρη την ανταγωνιστικότητα της εκλογικής περιόδου για χάρη της ειρήνης», θυμίζοντας ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι έτοιμος να κάνει έκκληση για αφοπλισμό, κάτι που ήδη είναι γνωστό εδώ και μερικούς μήνες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενισχύουν το κλίμα «συναίνεσης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κλίμα «συναίνεσης» που ελπίζουν να διασφαλίσει τη λαϊκή ανοχή σε διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενισχύουν τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ, ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα έχουν Αναστασιάδης - Ακιντζί την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιούνη.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι στην αξιολόγηση της κατάστασης από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχει σημειωθεί κάποιου είδους πρόοδος, κύρια σε θέματα στα οποία πρέπει να «συμφιλιωθούν» θέσεις που υποβλήθηκαν.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, που, μιλώντας στην εφημερίδα «Κίπρις», ανέφερε ότι σε τρεις βδομάδες έχει σημειωθεί μεγαλύτερη από την πρόοδο που είχε γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας χτες το μετεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία ξεκαθάρισε πως «όποια και αν είναι η κυβέρνηση, σε στενό διάλογο μαζί τους θα εργαστούμε, για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις».

ΝΕΠΑΛ
Χωριά θάφτηκαν μετά από κατολισθήσεις

Η εποχή των μουσώνων μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τους σεισμοπαθείς

KATMANTOY.--

Εξι χωριά θάφτηκαν μετά από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ορισμένα ΜΜΕ ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων στα 30 ενώ όλες οι ανταποκρίσεις έκαναν λόγο για δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Θυμίζουμε ότι στη χώρα αυτήν την περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει η εποχή των μουσώνων, με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς, που εδώ και 2 μήνες παλεύουν να επιβιώσουν να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μεγαλύτερες δυσκολίες. Πρακτορεία όπως το AP επικαλούνταν μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη μετακίνηση, ώστε να μπορέσουν οι τραυματίες να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και να νοσηλευτούν.

Μετά τον πολύνεκρο σεισμό της 25η Απρίλη αλλά και αυτόν της 12ης Μάη, σχεδόν 9.000 άτομα σκοτώθηκαν στη χώρα και πολύ περισσότερα εγκαταλείφθηκαν χωρίς ασφαλή στέγη, τροφή, φάρμακα και άλλα βασική είδη ανάγκης. Στο μεταξύ, τα νέα δεινά που ζει ο νεπαλέζικος λαός μονοπωλιακά συμφέροντα (πχ. από Ινδία και Κίνα) έσπευσαν να τα αξιοποιήσουν για να εδραιώσουν την παρουσία τους στη χώρα, εμφανίζοντας ως «ανθρωπιστική αρωγή» τις επενδύσεις που προωθούν σε υποδομές και άλλους κλάδους.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κατ' αρχήν συμφωνία για αφρικανική «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου»

ΚΑΪΡΟ.--

Αντιπρόσωποι από 25 αφρικανικές χώρες υπέγραψαν χτες στο Κάιρο την αρχική συμφωνία για τη δημιουργία μιας «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου» που θα συνδέει τρεις οικονομικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει το 57% του πληθυσμού της ηπείρου.

Η συμφωνία αποσκοπεί στη σύνδεση 3 διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων της «Κοινής Αγοράς Ανατολικής και Νότιας Αφρικής» (COMESA), με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) και την Κοινότητα Κρατών Ανατολικής Αφρικής (EAC).

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι που ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης εκτίμησε ότι στην υπό δημιουργία Αφρικανική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών θα παράγεται άνω του 60% του ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου, που υπολογίζεται σε 1,2 τρισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιμ Γιονγκ Κιμ, δήλωσε στη διάσκεψη ότι η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για το οικονομικό μέλλον της ηπείρου». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι διαδικασίες συνεργασίας των αστικών τάξεων της μαύρης ηπείρου βρίσκονται υπό πλήρη εξέλιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός. Ισα - ίσα, συνεργασία και συμμαχίες πάνε χέρι - χέρι με τον ανταγωνισμό όταν πρόκειται για μοιρασιά από την «πίτα». Κοινή στρατηγική υπάρχει μόνο απέναντι στους εργάτες που παράγουν την «πίτα».

Στην Αθήνα ο Κασουλίδης

Σήμερα, φτάνει στην Αθήνα για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, θέματα Ενέργειας, οι τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές δράσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο υπουργοί θα κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ