ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Προετοιμάζουν το «ξεφούρνισμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας

«Αντιπροτάσεις» ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, με «ισοδύναμα μέτρα» που θα προστεθούν στο έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκό σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει...

Ως ημερομηνία - «σταθμός» για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας προσδιορίζεται η 18η Ιούνη, οπότε συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ αλλά και ο ESM

Eurokinissi

Ως ημερομηνία - «σταθμός» για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας προσδιορίζεται η 18η Ιούνη, οπότε συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ αλλά και ο ESM
Η σύνθεση του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», τα οποία έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά της προηγούμενης «μνημονιακής» περιόδου, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης που διενεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, εν όψει και μιας σειράς ημερομηνιών - «σταθμών», όπως της θεωρούμενης «κομβικής» συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη 18/6 και της λήξης της παράτασης (30/6), που δόθηκε στη σημερινή κυβέρνηση για το υπάρχον μνημόνιο, αλλά και για την αποπληρωμή 1,6 δισ. ευρώ για δόσεις εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στην πλευρά του ΔΝΤ. Ενδιάμεσα, στις 24/6 συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ατζέντα τα ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

«Κλειδώνει» το νέο μνημόνιο

Σε αυτό το φόντο, η «ομάδα διαπραγμάτευσης» της συγκυβέρνησης σχεδιάζει τα «εναλλακτικά» αντιλαϊκά ισοδύναμα μέτρα που θα καταθέσει στο τραπέζι των δανειστών του ελληνικού αστικού κράτους (επιπρόσθετα στο έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκό σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει), προκειμένου να καλυφτούν τα δημοσιονομικά κενά, σε συνδυασμό με τον τρόπο διαχείρισης και αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους.

Οι ανασχεδιασμοί αυτοί τέθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο και τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Μετά τη σύσκεψη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε «άτυπη» κυβερνητική ενημέρωση, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει τα εξής:

-- «Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%». Εμμέσως πλην σαφώς, ομολογούν ότι έχουν καταθέσει και συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα, ενώ και η διαφορά στο 0,25% του ΑΕΠ ή ακόμη 450 εκατ. ευρώ είναι συζητήσιμη και σε φάση τελικής διευθέτησης...

-- Σ' αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ».

-- Οπως επισημαίνουν, «δε θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Πρόκειται, δηλαδή, για ένα αντάλλαγμα που διεκδικεί η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια ώρα, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι από την τελευταία κυβερνητική ανακοίνωση απουσιάζουν οι υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» γύρω από τις συντάξεις, το Ασφαλιστικό κ.ά.

Παράλληλα, στα «κλειδωμένα» μέτρα του νέου μνημονίου πρέπει να θεωρείται και αυτό της παραπέρα φοροληστείας μέσω ΦΠΑ, με την τελική διαμόρφωση των συντελεστών να κινείται πάνω και από τις αρχικές προτάσεις που εμφάνιζε η συγκυβέρνηση.

-- Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «εκπρόσωποι του Ελληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών».

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Εuro Working Group (της Ομάδας Εργασίας που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ), στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Συνεδρίαση και του ESM στις 18 Ιούνη

Με βάση την «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε χτες και η συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (ESM) στις 18 Ιούνη, δηλαδή σε κοινή ημερομηνία με αυτή του Γιούρογκρουπ.

Είναι φανερό ότι η συζήτηση θα έχει αντικείμενο τα ζητήματα της χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία μεταξύ ελληνικού κράτους και δανειστών.

«Κατανόηση» από την Κομισιόν

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία (...) Από την πλευρά του, πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του», σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, δείχνοντας «κατανόηση» για το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί απευθύνονται με διαφορετικές διατυπώσεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Παράλληλα, σε κάθε τόνο, διαμηνύεται η παραμονή του ΔΝΤ στη διαμόρφωση και την εποπτεία και του νέου αντιλαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, «πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Γερμανία δε συγκαταλέγεται στις πιο απαιτητικές κυβερνήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπέδειξε τα «ακόμη χειρότερα», λέγοντας ότι Φιλανδία, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Μάλτα ήταν και είναι πιο απαιτητικές από τη Γερμανία. Οπως είπε, ο κατώτατος μισθός σε αυτές τις χώρες είναι χαμηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα και οι συντάξεις σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είναι κατώτερες από αυτές στην Ελλάδα...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ «δεν εγκαταλείπει την Ελλάδα», λέγοντας ότι χωρίς παραχωρήσεις δεν υπάρχουν και πολλά να συζητηθούν. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, διαμήνυσε εκ νέου χτες ότι «εξαντλείται ο χρόνος» και ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν το λαό συνένοχο στο νέο έγκλημα, παθητικό θεατή των εξελίξεων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει το νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός ζητάει τη στήριξη του λαού, γιατί τον θέλει συνένοχο στο νέο έγκλημα και παθητικό θεατή των εξελίξεων.

Τα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και μαζικών οργανώσεων έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και δανειστές και δείχνουν το δρόμο, έτσι ώστε ο λαός να μην αποδεχτεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας που του ετοιμάζουν».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα», τη Δευτέρα 15 Ιούνη, στις 13.30, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα Ρ4Β001).

Για τις εξελίξεις στο θέμα θα μιλήσουν οι Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και Τάσος Ζερβός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Παρουσίαση έκδοσης με τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), την Τετάρτη 17/6, στις 19.30.

Την έκδοση των θέσεων θα παρουσιάσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ισχνή ανάκαμψη 0,8% τον Απρίλη

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε τον Απρίλη στο 0,8% (από 2,1% το Μάρτη).

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, στη Γερμανία σημειώθηκε ανάκαμψη 1,3%, ενώ στα όρια της στασιμότητας κυμάνθηκε σε Γαλλία (0,3%) και Ιταλία (0,1%).

Στο σύνολο της ΕΕ, το μήνα Απρίλη καταγράφηκε αύξηση 1,2%.

Περιοδεία στην Ξάνθη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος θα περιοδεύσει στην Ξάνθη, σήμερα Σάββατο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: Στις 7 μ.μ. ομιλία στο Δροσερό, στις 9 μ.μ. ομιλία σε καφενείο της Φελώνης και στις 11 μ.μ. ομιλία στην κεντρική πλατεία του Κένταυρου.

Λαϊκά γλέντια σε Αμφιάλη και Πέραμα

Σήμερα, Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν γλέντια από Οργανώσεις του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Αμφιάλης καλεί στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κρήτης (Ρ. Φεραίου και Σαλαμίνος).
  • Η ΚΟΒ Περάματος καλεί στις 9 μ.μ., στο χώρο του Αρμού (στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής, Λ. Δημοκρατίας - δίπλα στα γηπεδάκια 5x5).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ